Deneme Çözme Taktikleri | Başarılı Öğrencinin Test Çözme Rehberi

11
73391
Deneme Çözme Taktikleri

Deneme çözme taktiklerini bilmek, saatlerce ders çalışmaya kıyasla bazen daha iyi sonuçlar almanızı sağlayabilir. Deneme çözmek, bilginin sınandığı kadar zekice ve hızlı düşünmenin de sınandığı bir pratiktir. Denemelerde yüksek netler elde etmek sadece oturup saatlerce ders çalışmaktan geçmez. Bugün sizinle deneme çözerken ve denemelerden önce uygulayabileceğiniz 4 taktikten bahsedeceğim.

Deneme Çözme Taktiği 1: Sınırları Kaldırın

deneme çözerken engelleri kaldırın

Bu taktiği bir anı yardımıyla açıklayacağım. Ben neredeyse Mart ayının başına kadar Türkçe’yi 40 dakika civarında çözdüm; kolaylaştıkça da 35 dakikaya kadar inebildim. Bu durum, toplam süre açısından sıkıntı yarattığı gibi bir de harcadığım zaman arttıkça dikkatimin de dağılmasına sebep oluyordu.

Yavaş çözerken nasıl dikkatin dağılıyordu derseniz, size şu soruyu yönelteceğim: Hızlı giden bir arabada mı yola daha az dikkat kesilirsiniz yoksa yavaş gidende mi? Tabii ki yavaş gidende! Çünkü yavaş giden bir arabada etrafınıza bakınırsınız, kuşları böcekleri dinlersiniz, içinizden şarkılar mırıldanırsınız. Ama hızlı arabada dikkatli olmazsanız kaza yapma ihtimalinin farkında olursunuz ve yoldan başka bir şeye odaklanamazsınız!

Bir gün arkadaşım 30 soruluk bir paragraf denemesini 17-18 dakikada çözdüğünü söyledi. Şok oldum! “Nasıl olur, nasıl o kadar hızlı okuyorsun, uzun ve zor paragraflar onlar…” dedim. Bana denememi söyledi ve iyi ki de söyledi. Eve gittim, birkaç denemeyi çözdüm bu şekilde ve başlarda kesinlikle yetiştiremedim. Ama pratik yaptıkça 30 soruyu 14 dakikada bile çözmeye başladım! Düşünsenize, dakikada upuzun 2 paragraf sorusu!

Parkinson kuralı der ki, siz bir işi yapmak için kendinize ne kadar zaman tanırsanız o işi o kadar zamanda tamamlarsınız.

Yani sınırlarımızı aslında kendimiz belirliyoruz ve bunları daraltıp esnetmek kendi elimizde. Hızlandıkça dikkatinizi iyice sorulara vermeye başlıyorsunuz, çünkü her soru için çok az zaman var ve sizin odaklanmama şansınız yok! Böylelikle beyniniz hızlı algılamaya ve bilgiyi hızlı işlemeye başlıyor.

Buna kendimi alıştırdım ve MSÜ Türkçesini tam 26 dakikada tamamladım. Sonucu aşağıda görüyorsunuz.

Deneme Çözme Taktikleri | Başarılı Öğrencinin Test Çözme Rehberi 1

Deneme Çözme Taktiği 2: Turlayın!

Deneme çözerken turlayın

Turlama taktiği faydasını en çok gördüğüm taktiklerden biridir. 1. adımda hızımızı arttırıp süremizi kısalttık ve dikkatimizi topladık. Ama dikkatimizi saatler boyunca aynı seviyede tutmamız mümkün mü? Ne yazık ki hayır. Bazen bir soruyu anlamak çok zorlaşabilir ve yapımız gereği onunla inatlaşmaya başlayabiliriz. İşte bu yapılan büyük hatalardan birisidir.

Varsayalım ki 16. sorudasınız ve soruyu okudunuz, tabii ki ilk taktiğimize göre soruyu okumak 10-20 saniye arasında bir süre alıyor. Tekrar okudunuz, etti 40 saniye; anlamaya çalıştınız, etti 1 dakika. Onun yerine soruyu ilk okumaya başladığınızda anlamadığınızı fark etseniz ne kazanırsınız? Tam 1 dakika! Anlayamadığınızı fark ettiğiniz an sayfada gözünüze çarpan diğer soruya geçin, onu çözdükten sonra 16’ya geri dönünce az önce hiçbir şeyini anlamadığınız soru size dünyanın en kolay sorusu gibi gelebilir! Diyelim ki geri dönünce hala anlamıyorsunuz, o zaman başına bir işaretleme koymakta sakınca görmeyin. Bu şekilde tüm Türkçe bitince o soruya geri dönersiniz ya da tüm denemeden artan vaktinizde.

Ama bunun püf noktası şudur, soruda söylediğimden fazla vakit kaybetmeden soruyla inatlaşmayı bırakmalısınız.

Kriz anında stres yönetimi

Sınav Anında Kriz Yönetimi

3
Ben de bir yıl önce sizin olduğunuz yerde, tıpkı bunun gibi bir yazı okuyup sınav anında heyecanlanıp heyecanlanmayacağımı merak ediyordum. Endişeliydim, kendimi "Sınava daha...

 

Böyle küçük hesaplamalar ve saniyeleri kurtarmak tüm deneme toplamında bize çok büyük getiriler kazandıracaktır.

Turlama tekniğinin uygulanmasında ben soruların başına işaretlerin konmasını faydalı buluyorum. Ben sorularıma “Boş bıraktım” için bir yuvarlak, “Çözdüm ama emin değilim” için de bir soru işareti bırakırdım. Böylece artan zamanımın ilk turunda boş bıraktıklarıma döner, ondan da artan bir zamanım olursa çözdüm ama emin değilimlere dönerdim. Bunu hem bir branşın içindeyken o branşa ayırdığınız zaman sona erdiyse de yapabilirsiniz, örneğin matematiğe ayırdığınız süre 1 saat ve 50. dakikada 40. soruyu gördünüz o zaman başa dönecek ve boşlara emin olamıyorumlara bakacak şekilde 10 dakikanızı değerlendirebilirsiniz. Ben bunu tüm denemede uygulamayı kendim için daha verimli buluyordum, tabii ki karar size kalmış.

Deneme Çözme Taktikleri | Başarılı Öğrencinin Test Çözme Rehberi 2

Not: “Çözdüm ama emin değilim” soruları kötü olmasanız da eksik olduğunuz konuları belirteceğinden en az yanlışlarınızın analizini yapıp öğrenmek kadar bu soru işaretiyle işaretlenmiş sorulara bakmakta da fayda var.

Deneme Çözme Taktiği 3: Sınava Kadar Hesaplayın

Deneme Çözme Taktikleri | Başarılı Öğrencinin Test Çözme Rehberi 3

Az önce MSÜ’de 26 dakikada Türkçeyi bitirdiğimi söyledim. Peki nereden biliyordum, her bir branşın artan süresini nasıl hesap ediyordum?

Burada size küçük bir deneme defteri edinmenizi ve içine her bir denemenin analizi için hesaplamalar yapmanızı söyleyeceğim. Burda analiz edeceğiniz şey diğer deneme defterlerinin aksine yanlış yaptığınız sorular değil süre dağılımınız, total süreniz ve yanlış yapıp boş bıraktığınız konu dağılımınız olacak.

Her bir branş bittikten sonra saatinize bakın ve kaç dakikada çözdüğünüzü branşın sonuna not edin ve deneme bitince aşağıdakine benzer bir tablo oluşturun. Bu tablolardan birkaç tane yaptığınızda en sonunda aşağı yukarı nerede vakit kaybettiğinizi, hangi konulardan periyodik hatalar yaptığınızı, genel olarak dikkat dağınıklığından kaynaklı yanlışların hangi derslerde odaklandığını, eksik konularınızı ve artan süreniz -eğer varsa- onu verimli değerlendirip değerlendiremeyeceğinizi göreceksiniz.

Ben bu defteri ilk yapmaya başladığımda TYT’de 90 bandından 110 bandına çıkmıştım bir süre içinde. Çünkü akıllıca 1 saat çalışmak o gün elimize gelen herhangi bir kitabın herhangi bir konusunu 3 saat çalışmaktan çok daha verimli olacaktır.

Deneme Çözme Taktikleri | Başarılı Öğrencinin Test Çözme Rehberi 4

Bu tablolar da size ağrının sızının nerede olduğunu iyi göstereceğinden tedavi etmek için o bölgeye uygun ilacı kullanmak sizin elinizde.

Deneme Çözme Taktiği 4: Çabalamaktan ve Sabretmekten Vazgeçmeyin

Deneme Çözme Taktikleri | Başarılı Öğrencinin Test Çözme Rehberi 5

İlk üç taktik birazcık TYT’ye yönelik oldu. AYT çok daha az stratejik bir sınav olsa gerek bilmek ve çok çalışmış olmak bir AYT denemesinde iyi yapmak için yeterli özellikler gibi görünüyor. Oysaki kendi sınav senemde pek çok arkadaşımda AYT çözerken gördüğüm büyük bir hata vardı: Vazgeçmek!

3 saatlik bir sınav, sıkıldım, nasıl olsa gerçek sınavda değiliz daha fazla uğraşmayayım gibi muamelelere maruz kalıyor AYT. Yapılması gereken senenin başından itibaren şu: o masadan senenin başından sonuna kadar olan hiçbir sınavda 3 saatten erken kalkmamak… Ta ki 80’de 80 yapıp tüm sorularınızı kontrol etmek 3 saatten kısa sürene kadar. O zamana kadar kendinizi 3 saate ayarlamak, bilmeseniz dahi sorulara sonuna kadar uğraşmak zorundasınız. Bu şekilde çabaladığınız takdirde 80’e gittikçe yaklaşmanız mümkün.

Hiçbir denemeyi “basit bir deneme bugünlük 3 saatimi harcamayayım” diye küçümsemeyin o yüzden, en kolay olduğunu düşündüğünüz denemede eğer ki tamamını doğru yapamıyorsanız hala öğrenecek şeyleriniz olduğunu kabul etmelisiniz.

Bunlar benim kendi sınav senemde kullandığım başlıca deneme çözme taktikleriydi. Her birinden oldukça fazla verim aldım, umarım sizin için de yardımcı olur! Sevgiler.

Bu sayfayı oylayın!

1794 puan
Olumlu Olumsuz
Bildir
11 Yorum
En Yeni
En Eski En Çok Oylanan
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Engin Usta

Bugün MSÜ’den çıktım ve 65 net yaptım. Hatalarımı anladım ve yazıyı okuyunca kafama bazı şeyleri oturttum umarım yapabilirim.

Dr. Hanım

Cooook hoşuma gitti denicem. BEKLE BENİ AKDENİZ TIP❤️

Mima

Ya ne guzel yazilar yaziyorsunuz.10.sinifim simdiden sizi takip etmeye basladim.Supersiniz.Devammmm

10.sınıf

Bu ne harika bir yazı. 10. Sınıfım ve çok işime yarayacağını düşünüyorum. Iyi ki bu kadar erken gördüm.

Yağmur

Yazıyı okurken daha bi moralim bozuldu ne yapsam ne etsem 24 saat matematik çalışsam dahi tyt matematikte en fazla 17 net yaptım o da en kolay sınavdı ve onda bile bazılarını hatta çogunun çözüm yöntemine bakarak sonra kendim çözmeye çalıştım. Bu yazıdaki arkadaş da 36 doğru yapmış MSÜde. Allah nasip etmeyince etmiyor başıma ağrılar giriyor beceremiyorum diye. Sınava 25 gün kaldı. Olmayınca olmuyor psikolojimi tahmin edin artık.

Furkan Devran

Yağmur selamlar. Melike üniversite sınavında ilk yüze girmiş. Hepimiz ilk yüze girmek zorunda değiliz. Netlerini onar onar artıramazsın. Birer birer artırabilirsin. Bu yazıya da kendini bir adım ileriye nasıl taşıyacağına dair ip uçlarını almak için faydalanacağın bir araç olarak bakmalısın.

Ahmet

Paragraf sorularında hızlı okuma hakkında ne düşünüyorsunuz siz hızlı okuma tekniklerinden faydalandınız mı

Selim

Ben ortalama 25-28 dk arasında bitiriyorum Türkçe’yi denemelerde. Paragraf sorularında hızlı okumaktan daha önemli olan doğru kısmı okuyup doğru zamanda şıklara bakmak. Soru-şık koordinasyonu kurmak gerek. Hızlı okuma derdine düşüp okuduğunu anlayamamak da var.

elif sude

anlaya biliyorum yağmurcum çünkü aynı psikoloji içinde yaşıyoruz allah yardımcımız olsun.