Bir İlk 100 Öğrencisinden YKS Hazırlık Rehberi – 2: Bir TM Öğrencisinin YKS Hazırlık Senesinde Okuması Gereken Kitaplar

6
28547

YKS hazırlık senesinde düşülen belki en büyük hata kitap okumayı bırakmaktır. Ben bu alışkanlığınız varsa sıkı sıkıya tutunmanızı yoksa da bu alışkanlığı oluşturmak için tam zamanı olduğunu iddia ediyorum.

YKS hazırlık yılında neden kitap okumalıyız?

Çünkü TM öğrencisi olmanın en eğlenceli yanlarından birisidir bu, kitap okurken ders çalışmış olursunuz! Üstelik çok iyi bir TM öğrencisi olmamla övünmeme rağmen dürüst olmak gerekirse ezberlemek işinde çok da başarılı değilim. Kosinüs teoremini sınav anında çıkartacak kadar… İşte tam bu yüzden YKS hazırlık senesinde özetleri ezberlemek yerine pek çok yazarın kitabını okumuştum. Bir kitabı okuyunca o yazarın tarzını da az çok kavramış oluruz ayrıca. Aynı durum şiirler için de geçerli! Kim “Om Mani Padme Hum” der ki şiirinde, Asaf Halet Çelebi dışında? Şiirde dostları Orhan ve Oktay ile birlikte olduğundan bahseden şair Melih Cevdet Anday’dan başka kim olabilir? İşte bunları kafamızda oturtabilmek için YKS hazırlık sürecinde bir yandan da anılar, romanlar, şiir kitapları okumamız gerekiyor.

YKS hazırlık senesinde okunması gereken kitaplar

Okunmanız gereken bu kitapların özellikleri nedir?

Önereceğim kitapların edebiyat dersinde size yardım etmesi dışında paragraf sorularında da çok işinize yarayacağını söylememe gerek yok diye düşünüyorum. Emin olduğum bir şey varsa o da Peyami Safa, Ahmet Hamdi Tanpınar ya da Kemal Tahir tarafından yazılmış bir paragrafı okumanın size piyasadaki özensizce hazırlanmış paragraf kitaplarındaki 100 sorudan daha faydalı olacağı.

Lisede benim gibi Ayaklı Kütüphane bir edebiyat öğretmeni olup kitap tavsiyesi alamayan TM öğrencileri için işte birkaç kitap önerisi:

Bir Dinozorun Anıları / Mina Urgan

Bir Dinozorun Anıları Mina Urgan

Mîna Urgan, Cahit Irgat’ın eşi; adalar şairi Tahsin Nahit’in öz, Falih Rıfkı’nın üvey kızı. Atatürk ile vals yapma şerefine 11 yaşında erişmiş, Neyzen Tevfik’in ney üflemelerine (çünkü ney çalınmaz, üflenir) bol bol şahit olmuş, Halide Edip’in asistanı, Aziz Nesin ve Ahmet Hamdi’nin, Ece Ayhan’ın (kitapta çok geçmese de) arkadaşı, Oğuz Atay ile de tanışma fırsatı yakalamış birisi. Abidin Dino, 1. Yeniciler (hele ki Orhan Veli) ile yakın ilişkiler kurabilmiş otoriter bir kadın. Mîna Urgan, Lord Kinross’a Atatürk kitabını yazarken yardım etme şerefine erişmiş olan kadın. Nazım Hikmet’i de Necip Fazıl’ı da yakından tanımış, Sabahattin Eyüboğlu hocası olmuş da onunla fikir çatışmalarına girebilmiş kadın. Sait Faik’in de yakın arkadaşlarından birisi.

Şiir Hikayeleri / Haluk Oral

Şiir Hikayeleri Haluk Oral

Pek çok şairin şiirleri ile haşır neşir olacaksınız ve dahası Lavinia’nın kim olduğunu öğreneceksiniz!

Nüktedan / Süleyman Bulut

Nüktedan Süleyman Bulut

Kısa kısa anekdotlardan oluşan bu kitabı gün içindeki yolculuklarınızda okuyarak bitirmek mümkün. Özellikle kafanız dağınık olduğunda okuyabileceğiniz, eserlerini hayranlıkla okuduğumuz şairler ve yazarlarla ilgili komik hikâyeler barındıran eğlenceli bir kitap!

YKY’den çıkan seçme şiirler serisi; Orhan Veli, Edip Cansever, Ülkü Tamer

Sakın Şaşırma Orhan Veli

Yine ders aralarında, deneme sınavını beklerken, ders çalışmayı gerçekten istemediğinizde okuyabileceğiniz eğlenceli ‘atıştırmalıklar’. Bunlar zaman içinde birikerek sizlere genel kültür olarak döndüğü gibi sınav esnasında şiir verilip hangi topluluğa ait olduğu sorulduğunda, sizin şairini dahi bilmeniz manasına gelebilir… Üniversiteye gelip arkadaşlarınızla sohbet ederken de işinize yarayacağına eminim bu kitapların. Üstelik fiyatlarının cüzi olması da cabası!

 

Peyami Safa’nın ve Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Kitapları

Fatih Harbiye Peyami Safa

Dürüst olmak gerekirse Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Huzur romanı size pek huzur getirmeyecek ya da Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nü okurken saatler geçmek bilmeyecek… Peyami Safa’nın Yalnızız romanını okurken ise kitabı anlamak için gerçekten yalnız ve sessiz bir ortamda olmanız gerekecek… Yine de bu iki yazarı layıkıyla okuduğunuzda, Ahmet Hamdi’nin Beş Şehir ve Peyami Safa’nın gazete yazılarını da kastediyorum, gerçekten geliştiğinizi hissedeceksiniz. Başlangıç olarak Fatih Harbiye ve Peyami Safa’nın otobiyografisi olarak da değerlendirilebilecek 9. Hariciye Koğuşu’nu öneriyorum!

Mahşer Peyami Safa

Yeni Nesil Şairlerin Kitapları

Ba Birhan Keskin

“Ben bu içimin yankısı, ben bu içimin koruyla
bu narı daha fazla taşıyamam
Düşecek ellerimden, dağılıp dökülecek odaları dayanamam.”

Birhan Keskin, Murathan Mungan, Ataol Behramoğlu, Haydar Ergülen gibi daha yakın şairleri okumak size günümüz şiir dünyası hakkında genel kültür sağlar. Ayrıca şairler arasında bağlantılar da kurabilirsiniz. Haydar Ergülen ile benzetmiştim mesela ben Birhan Keskin’i “Nar” imgelerine dayanarak. “Dürtme içimdeki narı, üstümde beyaz gömlek var.” dizeleri de yardımcı olmuştu bana. Özetle kitapçılara gidin ve kurcalayın; 80 sonrası şairlerin keyfine varın!

Aziz Nesin, Sabahattin Ali, Rıfat Ilgaz Romanları

Zübük Aziz Nesin

Öncelikle bu üçlüyü gördüğünüzde aklınıza bir dergi gelmesi lazım… Eğer gelmiyorsa üçünden birinin herhangi bir romanını alıp yine üçünden birisinin biyografisine göz atarsanız dergiyi öğrenmiş olacaksınız, tıpkı onların tarzları gibi. Sonra sınavda karşınıza gelen o alıntıyı bir kez okumanız yetecek, “aa bu toplumcu gerçekçilerin!” demeniz için.
Benim önerim Aziz Nesin / Zübük!

Kemal Tahir Romanları

Yorgun Savaşçı Kemal Tahir

İyi haber: Kemal Tahir okumaya başladığınızda yalnız edebiyat değil, tarih de çalışmış olacaksınız!

Köy Enstitüsü Yılları / Talip Apaydın

Köy Enstitüsi Yılları Talip Apaydın

Yazarların anılarını okumak her zaman eserleri hakkında hafızanızı taze tutar bu da öyle kitaplardan işte. Üstelik Talip Apaydın’ın akıcı dili sayesinde ne zaman bittiğini bile anlamayacak ve kendinizi köy enstitüleri hakkında pek çok şey öğrenmiş olarak bulacaksınız.

Ölmeye Yatmak / Adalet Ağaoğlu

Ölmeye Yatmak Adalet Ağaoğlu

Kitap üç kitaplık serinin başlangıcı. Geçtiği dönemin aynası görevini de görüyor ve o dönem Türkiye’sini çok iyi yansıtıyor.

Aylak Adam / Yusuf Atılgan

Aylak Adam Yusuf Atılgan

Yine Yusuf Atılgan’ın Anayurt Oteli kitabı da soru olarak gelmişti geçtiğimiz yıllarda. Kendine has tarzıyla Yusuf Atılgan romanlarının tadını seveceğinizi düşünüyorum.

BONUS: TM öğrencisi dendiğinde akla direkt edebiyat gelse de aslında matematiğimiz de en az edebiyatımız kadar kuvvetli olmalı. Bu noktada Türkçedeki, okuma anlamadaki, yeteneklerimizi kullanarak bir adım öne geçeceğimize inandım, inanıyorum. YKS hazırlık senenizde Matematik Dünyası dergileri, Ali Nesin kitapları, Bilim Teknik’in bazı matematikle ilgili sayıları ve Tübitak Yayınlarından çıkan çeşitli kitaplara göz gezdirmenin de bizlere fayda sağlayacağını düşünüyorum! Logaritmanın çıkış noktasının çarpımı zor olan iki sayıyı toplama dönüştürerek çarpımlarını bulmak olduğunu Bilim Teknik’in geçmiş bir sayısından öğrendiğimi örnek olarak vermem mümkün!

Matematik dergileri

Matematik kitapları

Diğer kitap tavsiyelerimiz için buraya bakabilirsiniz.

Bu sayfayı oylayın!

Bildir
6 Yorum
En Yeni
En Eski En Çok Oylanan
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Irem dönmez

Şu sinavi bi halledeyim, seni bulup ısıracagim! 😘

Irem dönmez

Nacizane ekstra bi isim olarak: cemil meric 👌

Zahit Dikkaya

Harika bir yazı olmuş! Okuma listemde olan kitapların birçoğunu bu listede bulmak ayrıca mutlu etti beni.
Kitap okumayı ihmal etmeye başladığım şu günlerde çok iyi geldi. Kemal Tahir’in açıklaması çok iyi olmuş. 😀
Devamını bekliyoruz efenim.

Elif Nisa Güler

Süper olmuş tavsiyeler için çok teşekkürler. Daha çok okuma isteği geldi ❤️❤️