Üniversitede Bir Sonraki Adıma Hazırlanmak: Kariyer Toplulukları

0
542

Ortaokulda daha iyi bir lise, lisede de daha iyi bir üniversite hayatı için uğraşıyorduk. Sınavlarda yüksek not almaktı amacımız çünkü bu notlara göre daha iyi bir “sonraki adım” oluyordu. Üniversitede de bir sonraki adım -kariyerimiz- için çalışıyoruz ama durum biraz değişiyor. Artık sadece notlarımıza bakılmıyor ya da iyi bir yere kapağı atsak da daha iyi yerlere gelmek fark yaratabilmek için akademik yollarla edinemeyeceğimiz farklı becerilere sahip olmamız gerekiyor.

Günümüz dünyasında ister kurumsal bir firmada ister kendi girişiminizde nerede nasıl bir iş yapıyor olursanız olun insanlarla iletişim halinde olmak durumundasınız. Bir fabrikada proje mühendisi olarak çalışıyorsunuz diyelim üretimin farklı aşamalarında çalışan insanlarla devamlı olarak bilgi alışverişinde bulunmanız gerekir. Bir ürün geliştirdiniz, mükemmel özellikleri var. Siz o güzel özellikleri insanlara güzel anlatamadıkça ürünün herhangi bir değeri olmayacaktır. İş hayatınızın her noktasında birlikte olduğunuz insanlarla daha iyi işler yapabilmek değer yaratabilmek için iyi iletişim becerilerine sahip olmanız gerekir.

İşte topluluklar da öğrencilere bu konuda çok çeşitli fırsatlar sunuyor. Bilim kurgudan arkeolojiye aynı ilgi alanı etrafında toplanmış, farklı düşüncelere sahip insanların fikirlerini paylaştıkları bu topluluklar konularına ve yaptıkları çalışmalara göre “spor toplulukları”, “kültür toplulukları”, “teknik toplulukla” gibi farklı kategorilere ayrılabilir.

Hobilerinizin yanı sıra kendinizi farklı alanlarda geliştirmenize olanak tanıyan bu toplulukların hepsinde iletişim becerilerinize katkıda bulunabilirsiniz. Ancak özellikle kariyer gelişiminize odaklanmak, sektörleri-şirketleri tanımak, iş hayatına girmeden önce tecrübe kazanmak istiyorsanız karşınıza “kariyer toplulukları” çıkıyor.

Üniversitede Bir Sonraki Adıma Hazırlanmak: Kariyer Toplulukları 1Üniversitede Bir Sonraki Adıma Hazırlanmak: Kariyer Toplulukları 2

Neler yapar bu kariyer toplulukları?

Üniversiteye geçmeden hemen önce çok önemli bir karar veriyor ve üniversite-bölüm tercihi yapıyorsunuz. Bu tercih aslında meslek seçiminiz adına attığınız ilk adım. Önünüzde uzmanlaşabilecek onlarca alan ve çalışabilecek farklı kurumlar, pozisyonlar var. Bir makine mühendisi öğrencesi enerji sistemlerini de otomotivi de tercih edebilir ve bu sektörlerde bir parça tasarım mühendisi de pazarlama yöneticisi de olabilir, ya da insan kaynakları departmanına da girerek tüm bu süreçlerde çalışan insanların verimini artırmak için de uğraşabilir. Bu kadar çok seçenek olması doğru tercihi yapabilmek adına bol bol araştırmayı, seçeneklerinizle ilgili bilgi toplamayı gerektiriyor. Kariyer toplulukları da öğrencilere bu konularda bilgi edinebilecekleri farklı ortamları oluşturuyor:

Haftalık buluşmalar

Alanında uzman isimlerin “nasıl cv yazılır”, “mülakatlarda nelere dikkat edilmelidir”, “çalışma arkadaşlarınızı anlamak, kendinizi daha iyi anlatmak için neler yapmalısınız” gibi konulara değindikleri, iş hayatınızda sizleri öne geçirecek noktalardan bahsettikleri toplantılardır.

Geziler

Farklı çalışma ortamlarını yerinde tanıyabileceğiniz fabrika/ofis gezileri…

Vaka Analizi ve Çalıştaylar (Case Study – Workshop)

Vaka analizi basit anlamda sektörde yaşanan herhangi bir sorunun bir vaka olarak ele alınması ve çözümler üretilmeye çalışılması olarak anlatılabilir. Çalıştaylar da vaka analizlerinin daha somut/pratik hali diyebiliriz, elinize farklı malzemeler veriliyor ve o malzemelerle bir şeyler üretmeniz bekleniyor. Akış genelde şöyle işliyor: Katılımcılar gruplara ayrılır ve öncelikle bir vaka verilir. (Örneğin: bir hızlı tüketim gıda şirketi eskiden çok satan sonradan satışları düşen jelibonlarının pazar payını tekrar artırmak istiyor.) Gruplar belli bir süre içinde çeşitli çözümler üretir ve en sonunda herkes çözümlerini sunar. Bu çalışmalara katılarak öğrenciler işe alımlarda en çok kullanılan yöntemlerden olan grup aktivitelerini deneyimlerken yeni tanıştığı insanlarla çalışmayı, fikirlerini dikte etmeden anlatmayı, sunum yapmayı tecrübe edebiliyor.

Üniversitede Bir Sonraki Adıma Hazırlanmak: Kariyer Toplulukları 3

Salon etkinlikleri

Bir konferans salonunda A şirketinin yöneticileri kariyer hikayelerini ve şirketlerini anlattıkları ilham verici sunumlar yaparlar. Tek bir şirketin katılımıyla bir iki saat süren sunumlar olabileceği gibi paralel oturumlardan, farklı konseptlerden oluşan iki üç günlük büyük organizasyonlar. Bu etkinliklerde öğrenciler enerjiden bilişime, kimyadan inşaata farklı sektörlerden farklı şirketlerle buluşurken kültürel gelişim elde ederler.

Üniversitede Bir Sonraki Adıma Hazırlanmak: Kariyer Toplulukları 4

Madalyonun diğer yüzü

Kariyer topluluklarının aktivitelerine katılımcı olabileceğiniz gibi zaman içinde çeşitli görevler alarak bu aktiviteleri planlayan, düzenleyen tarafta bulunmanız da mümkün. Bu tarafa geçtiğinizde yaygın bir sözle karşılaşırsınız: “Topluluğa ne kadar verirsen o kadar alırsın.” Örneğin bir salon etkinliğini yapmak için: etkinlik yeri ayarlamak, şirketlerle görüşüp sponsorluk anlaşmaları yapmak, tanıtım materyalleri hazırlamak, etkinlik günü oluşan sorunları çözmek gibi farklı işler için ayrı ayrı koşuşturmanız gerekir.

Sponsorluk görüşmelerinde iş dünyasından network edinirken tanıtım materyalleri hazırlamak planlama kapasitenizi geliştirebilir veya etkinlik anında oluşan problemlere çözümler aradıkça günlük hayatınızda yaşadığınız olaylara reaksiyon hızınız artabilir. Kısacası elinizi taşın altına koyuyorsunuz ama her taş size bir şeyler katıyor.

Ve bu işleri tek başınıza değil, sorumlulukları paylaştığınız bir ekiple yapıyorsunuz. Böylece insanlarla iş planı yaptığınız, birlikte kararlar aldığınız ortamlar oluşuyor. Yönetim, hiyerarşi gibi kelimelerin insanların birbirine üstünlük kurmak gibi itici anlamlarından çok aslında herhangi bir işin yapılabilmesi için oluşturulmuş organizasyon yapısını ifade ettiğini görebiliyor insan. (Yine de bu ortamlarda bolca ego sahibi insanla karşılaşılabiliyor ve bu tarz insanlarla iletişim kurma sabrı da kazanabiliyorsunuz).

Üniversitede Bir Sonraki Adıma Hazırlanmak: Kariyer Toplulukları 5

Tüm bunları yaparken aynı zamanda bir akademik hayatınız, sosyal dünyanız ve zaman ayırdığınız farklı şeyler oluyor. İş hayatınızdan önce yoğun anlarda zaman yönetimini yapmayı öğrenebiliyorsunuz. Bu da kariyer topluluklarının sunduğu farklı bir gelişim fırsatı.

Yalnızca iş hayatınızın değil, günlük yaşamınızın da kalitesini arttıracak farklı beceriler kazandıran kariyer topluluklarına (ister kurumsal bir şirkette çalışacak olun, ister akademik bir hayat planlayın) üniversite hayatınız boyunca bir kez de olsa mutlaka uğramalısınız.

Üniversitelerde bu fırsatları sunacak birçok topluluk var, sene başında yapılan tanışma toplantılarına katılıp insanlarını, ortamını sevdiğiniz topluluğu tercih edip birlikte vakit geçirmekten keyif aldığınız insanlarla daha güzel bir “sonraki adım” için uğraşabilirsiniz. Ancak en önemlisi: bir sonraki anı güzel yapmak için uğraşırken içinde bulunduğunuz anı yaşadığınızı unutmayın ve şu anın keyfini çıkarın.

Bu sayfayı oylayın!

Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör