MÜDEK Nedir? MÜDEK Akredite Üniversiteler Hangileridir?

0
7699
MÜDEK Nedir? MÜDEK Akredite Üniversiteler Hangileridir?

MÜDEK nedir? MÜDEK akredite ünivesiteler hangileridir? MÜDEK akreditasyonu ne kadar önemlidir? Bu soruların cevabını bulabileceğiniz geniş bir çalışma ile karşınızdayız.
MÜDEK genelde YÖK Lisans Atlası veya ÖSYM tercih kılavuzlarında bir mühendislik programını incelerken karşımıza çıkan bir ibaredir. Bazı programların detaylarını incelediğimizde: “Bu program MÜDEK tarafından akredite edilmiştir.” yazısı ile karşılaşırız. Bu yazımızda MÜDEK nedir? MÜDEK ne işe yarar? MÜDEK akredite üniversiteler hangileridir? gibi soruları cevaplayacak ve MÜDEK ile ilgili bazı sıkça sorulan soruları yanıtlayacağız.

MÜDEK nedir?

MÜDEK (Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği) Türkiye’de mühendislik eğitiminde kaliteyi yükseltme amacı ile kurulmuş; akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yapan bir kuruluştur. MÜDEK kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olup, bağımsız niteliktedir.

MÜDEK ne işe yarar?

MÜDEK, 2019 yılı itibariyle Avrupa’da EUR-ACE Etiketi verme yetkisi olan 15 akreditasyon ajansından birisidir. Dolayısı ile MÜDEK etiketi ile diplomalar, Avrupalı işverenler tarafından tanınmak; Avrupa’daki yüksek lisans ve doktora programlarına yapılacak başvurular gibi konularda diploma sahibinin işlerini kolaylaştırır.

Türkiye’de hangi üniversitelerin mühendislik programları MÜDEK akreditasyonuna sahip?

Aşağıdaki linkte yer alan üniversitelerin programları MÜDEK akreditasyonu almış bulunmaktadır.

MÜDEK akreditasyonu almış olan bölümler ve üniversiteleri görmek için tıklayın.

MÜDEK tıp, mimarlık, kamu yönetimi, işletme, psikoloji gibi bölümlerde neden yok?

MÜDEK sadece mühendislik programlarını inceleyen ve denetleyen bir kuruluş olduğu için akreditasyonu sadece mühendislik programları için vermektedir.

MÜDEK ve ABET farkı nedir?

MÜDEK Türkiye’de kurulmuş, üniversiteleri denetleyen ve akredite eden; akreditasyon yetkisini Avrupa’dan alan bir kuruluştur. ABET ise başka bir kurum aracılığı ile değil, denetimlerini kendi yapan ABD merkezli bir kuruluştur. ABET’in görece olarak daha köklü olması, standartlarının daha sıkı olması ve uluslararası geçerliliğinin daha yüksek olması ABET’i görece daha prestijli yapar. Türkiye’de en az 1 mühendislik programı MÜDEK tarafından akredite edilmiş yaklaşık 50 üniversite varken; en az 1 mühendislik programı ABET tarafından akredite edilmiş sadece 6 kurum bulunmaktadır.

MÜDEK Nedir? MÜDEK Akredite Üniversiteler Hangileridir? 1

ABET nedir? ABET Akredite Üniversiteler Hangileridir?

0
ABET akreditasyonu Türkiye’de mühendislik okumayı düşünen öğrencilerin biraz araştırma yaptıktan sonra  karşılaştığı önemli bir sertifika. Bu yazımızda “ABET nedir?” sorusuna cevap verecek, Türkiye’de hangi...

Tebrikler! Yazının sonuna kadar geldiniz.

Bu yazımızda MÜDEK nedir? MÜDEK ne işe yarar? MÜDEK akreditasyonu alan üniversiteler hangileridir? gibi soruların yanıtlarını vermeye çalıştık. Umuyoruz ki sizler için hazırladığımız içerik bilgilendirici olmuştur. MÜDEK ile ilgili verdiğimiz bilgilerin hemen hepsi 07.01.2020 kurumun web sayfasından alınmıştır.

Yazımızı faydalı bulduysanız aşağıdan bu içeriği oylayabilir, yorumlarınızı yazının altına yazabilirsiniz.

Bu sayfayı oylayın!

Bildir
0 Yorum
En Yeni
En Eski En Çok Oylanan
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör