Merhaba, ben Selman. Türk-Alman Üniversitesi Kültür ve İletişim Bilimleri 3. sınıf öğrencisiyim. İnternet üzerinde üniversitem hakkında diğer üniversitelere nazaran daha az bilgi bulunduğunun farkındayım. Bu nedenle yeni üniversite adayları Türk-Alman Üniversitesi hakkında bilgi edinmekte zorluk yaşamaktalar. Ben de Universkop için bu soruna ufak da olsa bir çözüm sunabilmek amacıyla, sizlere “öğrenci gözünden” üniversitem hakkında düşündüklerimi ve bildiklerimi olabildiğince detaylı biçimde anlatacak bir yazı yazmaya karar verdim. Yazının devamı sadece öznel yorumlarımı içermeyecek, aynı zamanda aklınızda bulunan muhtemel birçok soruya da cevap verecek.
Türk-Alman Üniversitesi Özel mi?
Türk-Alman Üniversitesi bir devlet üniversitesidir. 2010 yılında İstanbul’da Türkiye Cumhuriyeti ile Almanya Federal Cumhuriyeti arasında imzalanan anlaşmaya dayalı olarak kurulmuştur ve 2019 senesinde kampüs inşaatının tamamı bitmiştir. Kampüs resmi olarak Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılmıştır.
Türk-Alman Üniversitesi Nerede?
Türk-Alman Üniversitesi Beykoz/İstanbul’da. Görsellerinde de görülebileceği üzere doğanın içinde bulunmakta. Konumunun üniversiteye kattığı birçok avantaj olduğu gibi dezavantajları da var.
Tertemiz bir atmosfere sahip oluyorsunuz; etrafta gürültü kirliliği ya da egzoz kirliliği olmuyor, rahatça ve sakince derslere odaklanabiliyorsunuz. Hatta 20 dakika içerisinde yürüyerek Beykoz sahiline de inebilirsiniz. Fakat, bunların yanı sıra, etrafta ders sonrası gidebileceğiniz en yakın kafe yürüyerek 20-30 dakika uzaklıkta, Beykoz Merkez’de bulunuyor. Ayrıca sipariş vermek, kantin ya da yemekhaneyi kullanmak dışında yiyecek temin edebileceğiniz herhangi bir yer de bulunmamakta. En yakın büfe ise yürüyerek 10 dakika uzaklıkta.
Türk-Alman Üniversitesi Ulaşım İmkanları
Türk-Alman Üniversitesi’ne ulaşım imkanları eskiden oldukça kısıtlı olmasına rağmen zaman içerisinde iyileşti. Şu anda İETT genel hatlarından 15F, 15BK ve 136B ile üniversitenin kapısına kadar ulaşım mümkün. Ayrıca üniversite için özel olarak belli saatlerde Kavacık-TAÜ arasında ring servisi yapan 15TAÜ hattı da açıldı. Bunlara ek olarak üniversitenin kendi ring servisi bulunmakta (en son 20 dk’da bir kalkış yapıyordu) ve ayrıca 121A, 15 vb. hatlar ile de üniversitenin 15 dakika yürüme uzaklığına kadar ulaşmak mümkün. (Üsküdar-Beykoz metro hattının da 4-5 yıl sonra tamamlanacağı söyleniyor, bkz.)
Türk-Alman Üniversitesi Yurt ve Konaklama İmkanları
En çok merak edilen sorulardan biri de, Türk-Alman Üniversitesi’nin bir yurda sahip olup olmadığı. Yurt bekleyen öğrencileri mağdur etmemek için yurt inşaatlarının bölüm bölüm tamamlanıp hizmete açılması planlanıyor. En azından 1/3’lük bölümün bir yıl içinde tamamlanarak hizmete açılması gündemde.
Etraftaki konaklama imkanlarına değinecek olursak, üniversitenin etrafında birçok mahallede görece ucuza kiralayabileceğiniz evler/daireler mevcut. Fakat bunlara çoğunlukla internet üzerinden ulaşamıyorsunuz çünkü ev sahipleri daha çok evlerini yerel olarak kiraya veriyor, yani gezerek bulmak durumundasınız. Tabii internetten de ulaşabileceğiniz ilanlar mevcut, fakat bunlar yerel olarak bulacaklarınızdan daha hesaplı olmayacaktır.
KYK ve Özel Yurtlar
Üniversite açıldığından beri özel yurt sayıları ve kapasiteleri arttı, daha da artacaktır. Şu anda Kavacık’ta birkaç özel yurt bulunmakta. En yakın KYK Erkek Yurdu Maltepe’de, en yakın KYK Kız Yurdu ise Kavacık’ta yer almakta.
Türk-Alman Üniversitesi Eğitim Sistemi
Üniversitenin tüm lisans bölümleri 4 yıllık olarak Almanca/Türkçe eğitim veriyor. Bu oran bölümler arasında %30 Almanca ve %100 Almanca şeklinde değişiklik gösterebiliyor fakat her bölüm için Almanca bilme şartı aranıyor. Almanca bilmeyen öğrenciler fakülteye geçmeden önce hazırlık eğitimine girmek zorundalar.
Üniversitenin sunduğu hazırlık eğitimi ücretsiz olarak 1 yıl sürüyor. Eğer ilk yıl hazırlık eğitimi tamamlanamazsa bir yıl daha ufak bir harç bedeli yatırarak hazırlık okuma hakkınız oluyor. İkinci senede de başarısız olan öğrencilere üçüncü bir şans verilmemekte. Öğrenciler eğer isterlerse üniversite değiştirebilmekteler. Yani prosedürde her bölüm 1+4 senelik bir eğitim veriyor.
Almanca Hazırlık Eğitimi
Türk-Alman Üniversitesi, -çevreme ve kendi bilgime dayanarak söyleyebilirim ki– Türkiye’deki en iyi Almanca eğitimlerinden birini veriyor. Fakat iyi bir eğitim veriyor olması beraberinde birçok zorluk da getiriyor. Öncelikle belirtmek istiyorum ki, hazırlık eğitimini geçmek zor.
Türk-Alman Üniversitesi’nde hazırlık eğitimi günde 6 saat olarak haftanın 5 günü devam ediyor. Türk ve Alman eğitmenleriniz oluyor. A1 seviyesinden C1 seviyesine kadar iki dönem boyunca eğitim veriliyor ve sonunda Haziran ayında öğrenciler TestDaf sınavına tabi tutuluyor. TestDaf sınavından dört ayrı değerlendirme sonucunda (dinleme, yazma, okuma, konuşma) toplam 100 üzerinden ortalama 70 alan bir öğrenci, hazırlığı geçmeye hak kazanıyor.
TestDaf sınavına ilk sene içerisinde toplam 2 kez girmenize olanak sağlanıyor, ilki Haziran ayında, ikincisi ise Ağustos ayında. Eğer bu sınavlardan geçemezseniz ikinci senede sınava Ocak, Haziran ve Ağustos ayında olmak üzere 3 kez daha girebiliyorsunuz. Fakat eklemem gereken önemli bir detay var ki geçtiğiniz her kurun sonunda sınav yapılır ve o kuru geçemezseniz, final sınavlarından herhangi birine giremezsiniz. Yani A1 kurundan A2 kuruna geçilirken bir sınav yapılır, eğer o sınavda başarılı olamazsanız Haziran ayındaki sınava giremezsiniz. Başarısız olduğunuz kurun sınavına tekrar girip başarılı olmalı ve bir sonraki sınav için hazırlanmalısınız. Kısacası, Türk-Alman Üniversitesi’nin sunduğu hazırlık eğitimi oldukça iyi ve kapsamlı, fakat bir o kadar da zor.
Hazırlık Çok mu Zor?
Zor derken tabii ki gözünüzü korkutmak istemiyorum ama eğer “üniversite sınavını geçeyim, sonrası rahat olacak” diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü hazırlığı geçmeniz için üniversite sınavına çalıştığınız kadar Almancaya da çalışmanız gerekebilir.
Eğer devamsızlık yapmazsanız, derslere düzenli katılım sağlarsanız ve verilen ev ödevlerini yapıp, kendiniz de üzerinde biraz durursanız zorlanmadan geçersiniz. En büyük hata ise devamsızlık yapmak. Başarının temeli derslere düzenli katılım sağlamaktan geçiyor.
Akademisyenler
Türk-Alman Üniversitesi’nin DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst) yani Alman Akademik Değişim Servisi ile anlaşması doğrultusunda akademisyenlerin bir kısmı Almanya tarafından sağlanmaktadır.
Her bölümde birçok Alman akademisyen bulunmaktadır. Böylece hem Alman eğitim sistemine entegre olabilmekte hem de Almanca bilginizi anadili Almanca olan kişilerden duyarak ve onlarla konuşarak geliştirebilmektesiniz. Şahsen Alman hocalar ile öğrencilerin etkileşimini çok etkili ve birbirleri arasındaki tutumu oldukça sevecen buluyorum. Özellikle hazırlıkta Alman hocalar tarafından ders almak çok büyük bir avantaj; aksanınızı ve ufak detayları daha en temelden oturtmanıza olanak sağlıyor. Örnek olarak aşağıya iki bölümün akademik kadro listesini bırakıyorum:
Partner Üniversiteler
Üniversitenin Almanya ve Türkiye olacak şekilde iki ayağının olması sonucu olarak, her bölümün Almanya’da karşılığının olacağı bir partner üniversitesi vardır.
Örneğin Mühendislik Fakültesi’nin pek çok bölümünün Almanya’daki partner üniversitelerinden biri Berlin Teknik Üniversitesi, İİBF’nin partnerlerinden biri Köln Üniversitesi ve Kültür ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nin partnerlerinden biri de Heidelberg Üniversitesi’dir. (Detaylı liste için tıklayabilirsiniz.)
Türk-Alman Üniversitesinden Mezun Olmanın Avantajları
Türk-Alman Üniversitesi Yurt Dışı İmkanları
Sanırım üniversitenin en cazip ve en önemli avantajı, sunduğu yurt dışı imkanları. Elimde net bir kaynak yok, fakat yaptığım araştırma ve karşılaştırmalar, ortalama bir üniversite öğrencisinin yurt dışı deneyimi yaşama ihtimalinin en yüksek olduğu üniversitelerden birinin Türk-Alman Üniversitesi olduğunu gösteriyor. Bu imkanlardan ve örnek karşılaştırmalardan bahsedeceğim.
Erasmus+ İmkanları
Buradaki listede de görülebileceği üzere Türk-Alman Üniversitesi, öğrencilerine bölüm kontenjanlarına oranla yüksek bir Erasmus kontenjanı sunuyor. Erasmus anlaşmalı üniversitelerin neredeyse hepsinin Almanya’da olması ise birçok açıdan avantaj sağlıyor.
Çift Diploma ve Mevlana Programı
Üniversitenin en dikkat çeken avantajlarından biri, çift diploma avantajı. Şu anda ben de çift diploma kapsamında Universität Bayreuth’da öğrenim gören bir öğrenci olarak söyleyebilirim ki, bu üniversitenin size sunduğu en büyük imkan bu olabilir.
Çift Diploma Programı
Öncelikle, Türk-Alman Üniversitesi’nde her bölümün Almanya’da bir partner üniversitesi ve koordinatörlüğü mevcut. Bu kapsamda her bölüm öğrencisinin 3. sınıfta elde edebileceği bir “çift diploma programı” şansı bulunmakta. Eğitimlerinin 3. senesinde her bölümden en başarılı 10 öğrenci seçilerek Almanya’daki partner üniversiteye 1 yıllığına Mevlana Programı altında DAAD ve TEV bursu ile yollanmakta. Bu öğrenciler oradaki eğitimlerini başarılı olarak bitirdiklerinde dönüp 4. sınıfı tekrar TAÜ’de bitirerek hem Almanya’daki partner üniversitelerinin diplomasına, hem de TAÜ’nün diplomasına sahip olmaktalar.
Örnek verecek olursak; 3. sınıfta çift diploma hakkı kazanmış bir Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Almanya’da Magdeburg şehrinde bulunan partner üniversitesi Otto-von-Guericke-Universität Magdeburg’da 1 yıl boyunca eğitim görür, eğitimini başarıyla tamamladığı takdirde Türk-Alman Üniversitesi’ne geri döner, 4.sınıfı da başarıyla tamamlar ise hem Türk-Alman Üniversitesi hem de Otto-von-Guericke-Universität Magdeburg diplomasına sahip olur.
Not: Her bölüm çift diploma imkanlarından yararlanamıyor, örneğin Hukuk. Çünkü Türk hukuku ile Alman hukuku farklı, ve çift diploma imkanı bu çerçevede mümkün değil. Ayrıca Çift Diploma programı günümüzde hala daha oturmuş bir program değil ve aksaklıklar olabiliyor. Birkaç sene içerisinde programın daha stabil olacağını düşünüyorum.
Workshop ve Staj ile Yurt Dışı
Türk-Alman Üniversitesi, diğer üniversiteler gibi öğrencilerine Erasmus+ stajı yapma imkanı sunuyor. Aynı zamanda birçok bölüm, öğrencilerini yaz aylarında workshop için Almanya’daki anlaşmalı kurumlara da yolluyor. Bu kesin bir olasılık değil; bölüm idari kadroları buna kendileri karar verir. Fakat her yıl workshoplar için Almanya’ya gönderilen öğrenciler olduğunu biliyoruz. (Bazı yurt dışı stajları ve workshop gezileri örnekleri: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7)
Yüksek Dil Öğrenimi için Yurt Dışı Olanağı
Her yıl hazırlık öğrenimini başarıyla tamamlayan ilk 100 öğrenci kültürel entegrasyon ve yüksek dil öğrenimi amacıyla 1 aylığına yeterli hibe miktarı ile Almanya’ya gönderilir. Bu imkan diğerleri kadar tatmin edici olmasa da, bir hayli motive edici. Size verilen hibe miktarı ile hem kültürel aktivitelere katılıp, yollandığınız şehri gezebilir hem de temel ihtiyaçlarınızı kolaylıkla giderebilirsiniz. (Öğrenciler genellikle Bielefeld’e yollanıyor.)
Yani daha kısaca bahsetmek gerekirse, eğer Türk-Alman Üniversitesi’ni kazanırsanız ve hazırlığı başarıyla tamamlayıp, en yüksek puanla tamamlayan ilk 100 öğrenci arasına girerseniz, 1 aylık bir hibe miktarı ile Almanya’ya yollanacaksınız.
Peki Yurt Dışına Gitmek Kolay mı?
Bu sorunun kısa bir cevabı var: eğer hazırlığı geçerseniz kolay. Bunu kendi bölümümden örnek vererek açıklayabilirim:
Kültür ve İletişim Bilimleri Bölümü’nün 2016 senesinde kontenjanı 38 idi, hala bu seviyelerde. Yani bölümlerin kontenjanı diğer üniversitelere göre zaten düşük. Bu bölüme giren 38 öğrenciden ise sadece 9’u 2017 senesinde fakülteye geçiş yapabildi. Çünkü geri kalanlar hazırlığı geçemedi. Hazırlığı komple bırakanlar ya da diğer seneye sarkıtanlar oldu. 2018 senesinde ise 15 kişi fakülteye geçebildi. 2019 senesinde ise bu rakam sadece 5 oldu.
2017 senesinde hazırlığı geçmiş olan öğrenci sayısı Almanya’da eğitim için belirlenmiş on kişilik kontenjandan daha düşük olduğundan bütün öğrenciler 3. sınıfta çift diploma için Almanya’ya gitmeye hak kazandı. 2018 senesinde geçmiş olan 15 kişiden ilk 10’u çift diploma hakkı kazandı. Kalan 5’i çift diploma hakkı kazanamasa da Erasmus kontenjanından Almanya’da öğrenim görebilme şansına sahipler. Çünkü bölümün dönemlik Erasmus kontenjanı 8. (bkz)
2019 senesinde fakülteye geçen 5 kişi de kontenjan bolluğundan dolayı istedikleri gibi çift diploma ve Erasmus Programlarına katılabilirler. Bu sadece Kültür ve İletişim Bilimleri Bölümü’nde bu şekilde değil. Diğer çoğu bölümde de böyle oldu denilebilir. Hem kontenjan sayısı az tutulduğu için hem de hazırlığı geçebilen sayısı çok olmadığı için, şu anda yurt dışı imkanlarından yararlanmak oldukça kolay.
Türk-Alman Üniversitesi Sosyal İmkanları
Rahatlıkla söyleyebilirim ki üniversitenin diğer popüler üniversiteler ile karşılaştırılacak seviyede sosyal imkanları yok. Bunun başlıca sebepleri, üniversitenin henüz çok yeni olması ve öğrenci kontenjanının fazla olmaması. Kampüsün henüz yeni tamamlanması ve üniversitenin konumunun merkezi bir konum olmaması da diğer nedenler arasında.
Son zamanlarda birçok öğrenci kulübü açıldı ve organizasyonlar yapılmaya başlandı. Hızla gelişen bir sosyal ortam olmasına rağmen üniversite halen güçlü bir sosyal ortama ve kampüs havasına sahip değil. İlerleyen zamanlarda kulüplerin üniversite tarafından daha fazla ilgi görmesi ve ödenek ayrılıp imkan tanınması halinde çok daha geniş bir sosyal ortam oluşabilir.
Not: Üniversitenin içinde hayvan dostlarımız da var. Öğrenciler, akademisyenler ve üniversite mensupları tarafından seviliyor ve besleniyorlar. Belediye tarafından aşıları düzenli olarak takip ediliyor.
Staj İmkanları ve Kariyer Olanakları
Türk-Alman Üniversitesi, kuruluşu ve yapısı gereği ile Türk-Alman ortaklığına ve entegrasyonuna dayanıyor. Üniversitenin genel amacı, Türkiye’deki ve Almanya’daki Türk ve Alman kurumlarına, iki kültüre de entegre olmuş, iki dile de hakim kalifiye çalışan sağlamak ve bu bağlamda iki ülke arasındaki ilişkilerde önemli bir rol oynamak. Bu kapsamda öğrenciler Türk ve Alman şirketlerinde stajlara yollanıyor, eğitimleri sonrasında başvurabilecekleri bir kapı açılması sağlanıyor. (Bazı örnekler: 1, 2, 3, 4, 5)
Yine de önemle belirtmek gerekir ki, üniversite herhangi bir staj ya da kariyer sözü vermemekte, bu olanakları elde etmek öğrencinin sorumluluğunda. Türk-Alman Üniversitesi bu konumda sadece bir araç olarak yer almakta.
Sonuç Olarak: Türk-Alman Üniversitesi Tercih Edilmeli mi?
Bu soruya verilebilecek kesin bir cevap tabii ki yok. Tercih, adayın geleceğe dönük hedefine göre belirleyeceği bir durum. Bir yanda geleneksel bir üniversitede ancak kalabalık sınıflarda ve yurt dışı konusunda daha dar imkanlarda okuma seçeneği bulunuyor. Ayrıca o üniversitelerin bazılarında puanlar şu anda bizim üniversitemizin bölümlerinden hala daha yüksek. Diğer yanda, hala yeni olma özelliğini taşıyan, bu nedenle puanlarının hala erişilebilir olduğu ve büyük sosyal imkanlar sunmasa da düşük mevcutlu sınıflarda, staj ve yurt dışı imkanları sunan bir üniversite var. Aday gelecek beklentisine göre kıyaslayıp tercih yapmalı.
Türk-Alman Üniversitesi yeni yeni tanınmaya başlanan bir üniversite. Eskiden birçok insanın varlığından haberdar olmadığı, ya da özel olarak bildiği bir üniversiteydi, fakat son zamanlarda hızlıca tanınırlık kazanmaya başladı. Özellikle 2019 senesindeki kampüs açılışına Recep Tayyip Erdoğan ve Angela Merkel’in konuk olması üniversiteyi yerel ve uluslararası medyada gündeme getirdi. (bkz.)
Son zamanlarda üniversitenin tanınır hale gelmesi bölümlerde yüksek talep artışına da neden oluyor. Neredeyse tüm bölümlerin taban sıralamaları her sene düşüş göstermekte, bazı örnekleri aşağıda hazırladığım infografikte görebilirsiniz.
Not: Kampüs açılışının sonucunda 2020’de talebin artarak başarı sıralamalarının daha fazla yükseleceği tahmin ediliyor.
Bu yazıda aklınızdaki çoğu soruya elimden geldiğince cevap verdiğimi umuyorum. Eğer aklınızda daha fazla soru varsa veya üniversite hakkında daha fazla okuma yapmak isterseniz, kurmuş olduğumuz Medya ve İletişim Kulübü’nün internet uzantısı MİK Portal’a buraya tıklayarak ulaşabilir, üniversite hakkında yazdığımız diğer yazılara göz atabilirsiniz.
Başarılar.
Not: Bu yazı herhangi bir resmi kurumun adıyla yazılmamıştır. Kaynaklara dayandırılmayan bilgiler “yorum” niteliğindedir ve yazarı muhtemel herhangi bir problemden dolayı sorumlu tutulamaz.
Merhaba Kültür ve iletişim bilimlerini kazanmak için hangi derslere ağırlık vermem gerekiyor? Cevap verirsen eğer çok sevinirim.
Merhaba, ben 2021 YKS sınavına eşit ağırlık bölümünden hazırlanan bir öğrenciyim. Asıl hedefim hem daha kaliteli bir hayat yaşamak hem de daha kaliteli bir eğitim almak için Almanya’da psikoloji alanında lisans eğitimi almak. Bunun için Türk Alman Üniversitesi çok cazip bir seçenek. Benim aklımda Türk Alman Üniversitesi’nde hazırlık eğitimi almak ve daha sonrasında buradan elde edeceğim yeterlilik belgesi ile Almanya’da üniversite başvurusunda bulunmak var fakat yüzeysel düşününce çok mantıklı gelse de hiç bilmeyeceğim detaylar olabilir bu yüzden sizin düşüncelerinizi de almak isterim.
merhaba ben taünün kendi sitesine baktığımda psikoloji bölümü var olarak gözüküyorve iki tane araştırma görevlisinin olduğu gözüküyor araştırmalarım sonucunda bu araştırma görevlilerinin atamasının yapıldığını fakat bölümün faaliyete geçmediğini anladım çünkü yök atlasta taünün böyle bir bölümü olduğu gözükmüyor sizin bir taü öğrencisi olarak bu konu hakkında duyumlarınız veya bir bilginiz var mı onu öğrenmek istemiştim şimdiden teşekkür ederim
merhaba birrşey somak istiyorum. yök atlasın 2020 verilerini baktım üniversitenin şartları içerisinde belli liselerin bulunduğu bi liste var vede bu liselerden mezun olmayıp başvuran öğrencilerin başvurularının geçersiz olduğu söyleniyor. bu maddeyi ben mi yanlış yorumladım yoksa böyle bir şart var mı
2022’ye sizce yeni bölümlerin açılma olasılığı var mı? Örneğin mimarlık, grafik tasarım vb. gibi. Yanıtlarsanız çok sevinirim.
Hazırlık ücreti nekadar sanalik??
Merhabalar, ben Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 2.sınıf öğrencisiyim. Kuruma yatay geçiş başvuru yapma ihtimalim var mı? Gerekli belgeleri okudum;
2. dili Almanca olan bir liseden mezun oldum
Üniversitenin ders dili İngilizce
Yatay geçiş yapma durumumda hazırlıktan başlayabilir miyim? Yoksa başvurum iptal mi edilir?
Yarın 15.08.20 başvuru için son günmüş 🙁 Bu yüzden öğrenci işleri ile görüşemiyorum
Teşekkürler 🙂
Merhaba bilgilendirmeniz için çok teşekkürler. Siz nerede kalyorsunuz ev mi yoksa yurt mu?Ev fiyatları yada yurt fiyatları hakkında da bilgi verirseniz seviniriz.
Ben evde kalıyorum, çevredeki ev fiyatları 1000-1500 civarında. (3+1’e kadar) Yurt fiyatları da tek oda için yine 1000-1500 civarında. Ev daha mantıklı kısacası.
psikoloji bölümünu göremedim yok sanırım . ne zaman açılacak bilginiz var mı?
Staj konusunda;
Staj imkanları mühendislik bölümlerinde olduğu gibi eşit ağırlık bölümlerinde var mıdır?
Ayrıca yapılan staj karşılığında maddi bir ödenek var mı?
Teşekkürler…
Staj imkanı her bölümde mevcuttur. Staj karşılığında minimum olarak asgari ücretin %30’u kadar ödeme yasalarca belirlenmiştir, fakat bu konudaki politika şirketlere göre değişiklik gösterebilmektedir.
Merhaba acaba mühendislik programlarında çift anadal imkanı var mı?Teşekkürler
Çoğu program için çift anadal imkanından söz edilmekte, fakat uygulanabilirliğini henüz görmedim. Sistem oturmadığı için bu söz konusu olmayabilir. Gerçi öğrenciler tek anadalı yapmakta dahi çok zorlanıyor zaten. :/
Peki hukuk fakültesi yök sayfasında iki farklı puanlama sistemiyle gösteriyor bu nedir tam olarak
Sevgili Hatice, https://universkop.com/turk-alman-universitesi-taban-puanlari-siralamalari-2020/ adresinden bakabilirsin. Alman liselerinden mezun olan öğrenciler için özel kontenjan var.
Hukuk bölümünü tercih edebilmek ( veyahut herhangi bir bölümü) lisede almanca eğitimi almış olmak gerekiyor mu?
Hayır gerekmiyor. Üniversite’deki her bölümü Almanca bilgisi olmadan tercih edebilirsiniz, hazırlıkta öğrenebilirsiniz.