
Haftalık ders çalışma programı oluştururken kullanabileceğiniz bu çizelgede haftalık hedeflerinizi belirleyerek gün bazında hedeflerinize ilişkin neler yapmanız gerektiğini planlayabilirsiniz. Haftalık ders çalışma programını bu yazının sonundaki linkten PDF olarak ücretsiz indirebilirsiniz.
Haftalık plan ne işe yarar?
Haftalık plan orta vadede hedeflerinizi belirleyerek çalışmalarınızı yönlendirmenizi ve o hafta neler yaptığınızı izlemenizi-değerlendirmenizi kolaylaştırır.
Uzun soluklu bir ders çalışma döneminde orta ve kısa vadede hedefler koyarak ders çalışma performansı arttıkça daha sıkı hedefler belirlemek gerekir. Bunun için de çok uzun sürelerle ilgili plan yapmaktansa haftalık, günlük programlar daha etkin olacaktır.
Hedefler yazılı hale geldiğinde bir sorumluluk duygusu yaratabilirler. Yazılı olmayan düşünceler ise zihinde yer tutarak kaygıya sebep olabilir. Yakın zamana ilişkin yapacaklarınızın belirlerseniz tüm enerjinizi planınızı gerçekleştirmek için kullanmanız mümkün olur. Şu an bahsettiğimiz konu için planı gerçekleştirmek ders çalışmak oluyor.
Haftalık ders çalışma programı sadece yapacaklarınızı yazdığınız bir döküman değil. Aynı zamanda yaptıklarınızı not almanızı kolaylaştırır ve kendinizi izlemeniz-değerlendirmeniz için kolaylık sağlar. İzleme ve değerlendirme yapmak bir ders çalışma programının en önemli kısmı sayılabilir. Eğer yaptığınız çalışmaları değerlendiriyorsanız, sonraki planlarınızı oluştururken ve uygularken ilerleme kaydedebilirsiniz. Daha gerçekçi, kendinize daha uygun, daha uygulanabilir programlar yaptıkça kendinizin koçu olmaya da yaklaşabilirsiniz.
Haftalık ders çalışma programı nasıl hazırlanır?
Haftalık ders çalışma programını hazırlarken dikkat edilmesi gereken noktalar var:
- Hedefleri belirlerken gerçekçi olmak ve program içeriğini zaman içinde artırmak
- Belirlenen plana uymak için çaba göstermek
- Planı haftanın sonunda değerlendirmek
- Önceki haftalardaki planların değerlendirmelerine bakarak zaman içinde daha gerçekçi planlar oluşturmak
Burada belirttiğimiz maddeler birçok kişi tarafından yapılan yanlışlardan sakınmanıza yardımcı olabilir. En doğru planı yapmak için ihtiyacınız olan şey, kendi tecrübenizdir. Başkasının sizin için mükemmel bir program hazırlamasını beklemeyin. Kendiniz için program yapmayı öğrenmek için kolları sıvayın.
Haftalık ders çalışma programı nasıl kullanılır?
Haftalık hedefler
Haftalık hedefler kısmında o hafta halletmek istediğiniz başlıkları belirlersiniz. Bu hedefler birden fazla görev içerebilir. Örneğin bir dersten 20 test çözmek gibi bir hedefiniz olduğunu var sayalım. Bu 20 testi bir günde çözmek mantıklı olmayacaktır. Bunun yerine 5 güne dağıtabilirsiniz. Programdaki günlere “4 test” içeren görevleri yerleştirebilirsiniz. Başka bir örnek de bir dersten bir konuyu bitirmek gibi bir hedef olabilir. Bu konuyu bitirmek konu anlatımına çalışmak, test çözmek gibi alt görevlere bölünebilir. Konu anlatımını iki güne dağıtıp başka bir güne de bu konu ile ilgili testler eklenebilir.
Alışkanlıklar
Alışkanlıklar kısmı güzel alışkanlıklar edinmek için tasarlandı. Eğer bir davranışı alışkanlık olarak hayatınıza kazandırmak istiyorsanız bir süre kendinize bunu hatırlatmalı ve yaptığınızdan emin olmalısınız.
Kitap okumak, egzersiz yapmak, yeterince su içmek, abur cuburdan uzak durmak gibi faydalı alışkanlıklar edinmek için bu kısmı kullanabilirsiniz.
Haftanın Günleri
Haftanın her günü için bir kutucuk var. Bu kutucuklar haftalık hedeflerinize ulaşmak için yapılması gerekenleri dağıtabileceğiniz alanlar. Yukarıda örnekler verdiğimiz gibi, hedefinizi parçalara ayırarak bu kutulara yerleştirebilirsiniz. Böylece bir hedef doğrultusunda hafta boyu sistematik olarak çalışmanıza devam edebilirsiniz.
Eğer günlere dağıttığınız hedefleri bitiremediyseniz bir sonraki güne aktarabilirsiniz ancak bunun alışkanlık olmamasına dikkat etmelisiniz.
Değerlendirme ve notlar
Haftalık ders çalışma programınıza o haftanın değerlendirmesini işlemeniz oldukça faydalı olacaktır. O haftaki hisleriniz, hayatınızdaki değişimler, başınıza gelen olaylar, planınızı uygulamanıza ilişkin kendinize verdiğiniz notlara bu kısımda yer verebilirsiniz.
Uzun soluklu sınava hazırlık maratonunda bir noktada kendinizi yavaşlamış, belli bir konuda eksik kalmış hissederseniz bu planlara dönüp nerede yanlış yaptığınıza ilişkin bir değerlendirme yapabilirsiniz. Notlar size bu değerlendirmeleri yapmanızda kolaylık sağlayacaktır.
Haftalık program ile günlük ve aylık programın beraber kullanılması
Haftalık program yaptıktan sonra bunu günlük programda takip edebilirsiniz. Böylece her gününüz için küçük bir değerlendirme yaparak bir sonraki gün için planınızı gözden geçirirsiniz. Günlük planınızı oluştururken haftalık planınızı esas alırsınız. Böylece her gün haftalık planınızı gözden geçirmiş olursunuz.
Aylık programda ise daha genel hedefler belirlemelisiniz. Haftalık ders programınızı oluştururken de bu hedeflere ulaşmak için haftalık olarak gündeminizi oluşturursunuz. Haftanız bittiğinde çalışmalarınızı ve değerlendirmelerinizi aylık programınıza işleyerek aylık planda ne durumda olduğunuzu gözden geçirebilirsiniz. Böylece aylık planınızı her hafta gözden geçirmiş olursunuz.
Aylık planda genel hedeflerin yanı sıra bir takvim üzerinde de hangi derslere ne zaman çalıştığınızı görebilirsiniz. Bu takvim de size bir sonraki haftalık planınızı oluştururken fikir verecektir. Uzun zamandır çalışmadığınız bir dersi bir sonraki hafta programa dahil etmek akıllıca olacaktır.
https://universkop.com/wp-content/uploads/2020/01/universkop-haftalik-planlayici-renkli-degerlendirme-yok.pdf
Yukarıdaki linkten eski versiyona ulaşabilirsin Buse. İyi çalışmalar.
teşekkür ederim
gecen sefer haftalık planlayıcı çıkartmıştım ve kullandım bitti 5 haftalık çıkartmıştım ve cok güzeldi tasarımı maddeler halinde olması sevdiğim birşeydi ama degişmiş ve ben bu şekilde kullanmayı sevmiyorum. öncekinin linki varsa verir misiniz