Paragraf Soruları Nedir? Paragraf Soruları Nasıl Çözülür?

0
3889
Paragraf Soruları

Bu yazımızda “Paragraf soruları nedir?” ve “Paragraf soruları nasıl çözülür?” gibi soruları cevaplandırıp, paragraf soru çözümü ile alakalı 13 soruya yanıt vereceğiz.

  1. Paragraf soruları ne demek?
  2. Paragraf soru kökü nedir?
  3. Paragraf soruları hızlı ve pratik şekilde nasıl çözülür?
  4. Paragraf sorularını çözerken nelere dikkat etmeliyiz?
  5. Günlük kaç paragraf sorusu çözülmeli?
  6. Paragrafta anlatım biçimleri nelerdir?
  7. Paragrafta anlatım biçimleri nasıl anlaşılır?
  8. Paragrafın ana düşüncesi ne demektir?
  9. Paragrafın yardımcı düşüncesi ne demektir?
  10. Paragrafta başlık nasıl bulunur?
  11. Paragrafın bölümleri nelerdir?
  12. Paragraf nasıl ikiye bölünür?
  13. Paragrafın akışını bozan cümle nedir?

Paragraf soruları ne demek?

Paragraf soruları, belli bir konu hakkında yazılmış birden fazla cümleden oluşan parçaların okunması ve algılanması ile ilgili sorulan sorulardır. Bu doğrultuda, paragraf soruları okuduğunu anlama ve yorumlama üzerine odaklanan sorulardır.

Paragraf soru kökü nedir?

Paragraf soru kökü, verilmiş olan parça ile ilgili sorulan sorunun bulunduğu kısımdır. Örneğin, “Yukarıdaki paragraftan aşağıdaki cümlelerden hangisi çıkarılamaz?” ifadesi, paragraf sorusundaki soru kökünü oluşturur. Soru kökünü anlamak en az paragrafı anlamak kadar önemlidir.

Paragraf soruları hızlı ve pratik nasıl çözülür?

Paragraf sorularında her zaman önce soru kökü okunmalıdır. Soru kökü anlaşılmadan paragrafı okumak zaman kaybına neden olur. Bunun nedeni, paragraf okunurken dikkat edilecek hususların göz önünde bulundurulması gereksinimidir. Hızlı paragraf sorusu çözmek için, paragrafı hızlı okumak da önem arz etmektedir. Bunu sağlamak için düzenli paragraf sorusu çözülmesi gerekir.

Paragraf sorularını çözerken nelere dikkat etmeliyiz?

Öncelikle, uzun paragraf soruları göz korkutmamalıdır. Uzun paragraf olması, çok daha fazla bilginin bulunduğu ve daha rahat çözüleceği anlamına gelir. Kısa paragraf sorularındaysa, yorum daha ön plandadır. Bu sebeple, kısa paragraf sorularında parçadan çıkarılabilecek noktaları iyi bir şekilde algılamak gerekir.

Günlük kaç paragraf sorusu çözülmeli?

Özellikle başlangıç aşamasında, paragraf sorularına alışmak için günde 20 soru yeterlidir. Okuma hızı düşük olan birisinin günde 20 paragraf sorusu çözmesi hem okuma alışkanlığını edinmesini hem de okuma hızının artmasını sağlayacaktır. Bu alışkanlık edinildikten sonra, günde 50 paragraf sorusu çözülmesi yeterli olacaktır.

Paragrafta anlatım biçimleri nedir?

Paragrafta dört tane anlatım biçimi vardır. Bunlar sırasıyla şunlardır:

  • Açıklama
  • Tartışma
  • Öyküleme
  • Betimleme

Açıklama, nesnel bir şekilde bilgi verilmesine dayanır. Tartışma, yazarın bir konudaki fikrini okuyucuyu ikna etme amacıyla yazdığı anlatım biçimidir. Öyküleme, birden fazla olayın peşi sıra anlatıldığı anlatım biçimidir. Betimleme ise tek bir anın görüntüsünü ifade eden, duyulara seslenen bir anlatım biçimidir.

Paragrafta anlatım biçimleri nasıl anlaşılır?

Açıklama biçimini kullanan paragraflar, nesnel bir dil kullanımı ve doğruluk değeri değişmeyecek bilgileri vermeleri bakımından diğerlerinden ayrılır. Tartışma ise tam tersine öznel ifadeler kullanır ve bir fikri dayatır. Öyküleme bir video kaydı gibi düşünülebilir; farklı olaylar art arda yaşanır. Betimleme ise bir fotoğraf karesi gibi yorumlanabilir; tek bir an içerisindeki görüntüyü tanımlayan ifadeler barındırır.

Paragrafta ana düşünce nedir?

Paragrafta ana düşünce, yazarın paragrafı yazma amacıdır. Diğer bir deyişle, yazarın okuyucuya vermek istediği asıl fikir ve bilgiye paragrafın ana düşüncesi denir. Bir paragrafta sadece bir ana düşünce olabilir. Paragrafın ana düşüncesi “Dolayısıyla, öyleyse, bu halde…” gibi ifadelerle verilebilir.

Paragrafta yardımcı düşünce nedir?

Paragrafta yardımcı düşünce, paragrafın ana düşüncesini desteklemek için verilen düşüncedir. Yardımcı düşünce verilmesinin amacı, ana düşüncenin temellendirilmesini sağlamak ve ana düşünceyi daha ikna edici hale getirmektir. Bir paragrafta tek bir ana düşünce olmasına karşın birden fazla yardımcı düşünce olabilir.

Paragrafta başlık nasıl bulunur?

Paragrafın başlığı, paragrafta anlatılan konu ve düşünceyi birkaç kelimeyle anlatan kısımdır. Öyleyse, paragrafın başlığı bir nevi paragrafın özetidir. Bu sebeple, paragrafın başlığının bulunması, paragrafta anlatılan konu ve ana düşüncenin kavranmasını gerektirir. Bu konu ve ana düşünceyi en iyi anlatan birkaç kelime, paragrafın başlığı olur.

Paragrafın bölümleri nelerdir?

Paragraf giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşur. Giriş bölümü konunun ve ana düşüncenin anlatılmaya başlandığı bölümdür. Gelişme bölümünde konunun açıklanması ve detaylandırılması gerçekleşir. Sonuç bölümündeyse konu ile ana düşünce noktalanır. Bu bölümlerdeki cümlelerin, ait oldukları bölümle uyum içinde olması gerekir. Örneğin, “dolayısıyla” ifadesiyle başlayan bir cümle giriş bölümünde verilemez.

Paragraf nasıl ikiye bölünür?

Paragrafın ikiye bölünmesi, paragraftaki ana düşünce ve konularla ilgilidir. Bu sorularda, bahsedilen konunun değiştiği ve yeni bir ana düşüncenin verilmeye başlandığı cümlenin bulunması beklenir. Paragraf, yeni konuya geçilen cümleden ikiye bölünür.

Paragrafta akışı bozan cümle nedir?

Paragrafta akışı bozan cümle, paragrafta anlatılan konu ve düşünceden bağımsız olan cümledir. Bu cümlenin bulunması için, verilmiş olan paragraftaki bütün cümleler iyi bir şekilde incelenmelidir. Diğer cümlelerle konu bakımından farklılaşan cümle, paragrafta akışı bozan cümledir.

Bu sayfayı oylayın!

Önceki İçerikRusça Alfabe
Sonraki İçerikYazılım Mühendisliği
İsmail Deniz Demirkan
2015 yılında ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde eğitimine başladı. Lisans eğitimi sırasında başladığı “Felsefe Tarihi” yan dal programını lisansıyla aynı dönemde bitirerek 2020’de mezun oldu. Yüksek lisans eğitimine ODTÜ Felsefe bölümünde devam etmekte. Lisans yıllarında başladığı tiyatro zamanla bir hobiden fazlasına dönüştü ve eğitiminin yanında hem konvansiyonel (metinli) hem doğaçlama tiyatro oyunlarında sahne aldı, amatör olarak skeç yazarlığı ve yönetmen yardımcılığı yaptı. Bir yandan kitap ve dosya çevirileri yaparken öte yandan bir etüt merkezinde üniversite sınavına hazırlanan öğrencilere Türkçe, Tarih, Edebiyat ve Felsefe alanlarında ders veriyor. Hobi olarak satranç oynamayı, gitar çalmayı ve futbol oynamayı seviyor.
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör