Hukuk okumak isteyenlerin merak edeceklerin aradıkları cevapları size sunmaya çalışacağım. Bu yazıda hukukun tanımını, hukuk fakültelerini, hukuk okumanın zorluğunu, avantaj ve dezavantajlarını, hukuk fakültesi mezunlarının hangi alanlarda çalışabildiklerini ve hangi meslekleri yapabildiklerine değineceğiz.
Hukuk nedir?
Hukuk kelime anlamı ile, bireylerin ve devletlerin birbirleriyle olan ilişkilerini devlet yaptırımı ile düzenleyen kurallar bütünüdür. Aynı zamanda bu kuralların incelendiği bilim olan hukuk, kendi içinde kamu hukuku ve özel hukuk olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
Hukuk fakültesi kaç yıl, baraj puanı ne?
Hukuk fakültelerinin 4 yıldan 5 yıla çıkarılacağı Cumhurbaşkanı tarafından söylense de henüz böyle bir karar yürürlüğe girmemiştir. Ayrıca hukuk fakültesi için tercihler Eşit Ağırlık alanından yapılır. Hukuk fakültesine girmek için bir baraj belirlenmiştir. Baraj, fakültelere giriş için gerekli olan en düşük başarı sıralamasıdır. Hukuk, tıp, öğretmenlik, mimarlık, mühendislik, diş hekimliği ve eczacılık bölümlerinde baraj yani başarı sırası vardır. Hukuk okumak isteyenler için baraj, en son 125.000 olarak belirlenmiştir.
Hukuk fakültesi dersleri nelerdir?
Hukuk fakültesinde öğrenciler birçok ders görürler.
Özel hukuk alanında Medeni Hukuk, Borçlar Hukuku Genel Hükümler, Borçlar Hukuku Özel Hükümler, Eşya Hukuku, Ticaret Hukuku, Medeni Usul Hukuku, Deniz Ticareti, Miras Hukuku, Sigorta Hukuku, İcra ve İflas Hukuku gibi dersler vardır.
Kamu hukuku alanında Anayasa Hukuku, Genel Kamu Hukuku, İdare Hukuku, Ceza Hukuku Genel Hükümler, Ceza Hukuku Özel Hükümler, Milletlerarası Genel Hukuk gibi dersler yer alır.
Her ne kadar kamu ve özel hukuk alanında dersler bulunsa da bunun yanında iktisada giriş, mantık ve seçmeli dersler ile de karşılaşılır.
Devlet mi vakıf mı?
Günümüzde hukuk fakültelerinin sayısı giderek artıyor. Birçok üniversitede hukuk fakültesi var. Sadece devlet üniversitesi değil vakıf üniversitelerinde hukuk okumak da mümkün. Bu üniversitelerden bazıları dersleri dönemlik verirken bazıları ise yıllık olarak eğitim verir.
Öğrencilerin seçimlerini yaparken tercih edeceği okulun akademisyen kadrosunu, kendisine sunacağı imkanları, yabancı dil ve yurt dışı olanaklarını göz önünde bulundurması gerekir.
Sadece Türkçe eğitim var diye düşünmeyin! Yabancı dile ağırlık veren ve bu dillerde eğitim veren bazı üniversiteler de mevcut.
Hukuk okumak gerçekten zor mu?
Hukuk okuyan biriyle tanışınca genelde insanların aklına gelen klasik sorular vardır: Tüm kanunları ezberliyorlar mı, bu kadar çok kitabı okuyorlar mı ve hukuk gerçekten bu kadar zor mu?
Hukuk eğitimi boyunca öğrenciler kanun maddelerini ezberlemezler! Bunun yerine, bu kurallara ilişkin temel konuları teorik olarak ele alırlar. Teorik eğitim; farazi olaylarla, yargı kararları ile pratik yapılarak pekiştirilir.
Hukuk eğitimi süresince öğrenciler kanunların özünü, nasıl ve neden yazıldığını irdeleyen birçok kitapla haşır neşir olur. Zaten hukuk eğitiminin bir özelliği de konu hakkında yazılmış çeşitli kitapları tararken aynı zamanda öğrenciye eleştirel bir düşünce yeteneği kazandırmasıdır.
Hukuk okumak gerçekten zordur. Bir hukukçu araştırmayı ve okumayı sevmelidir. Zaten eğitim hayatı boyunca okuyacağı kadar yazacaktır da. Her ne kadar fakülteden mezun olunca eğitim hayatı sona ermiş gibi görünse de bir hukukçunun öğrenimi asla bitmez. Her hukukçu değişen ve gelişen hukuka ayak uydurabilmelidir.
Hukuk okumanın avantajları ve dezavantajları nedir?
Hukuk okumak bazı yönlerden avantajlıdır.
Hukuk fakültesi mezunları hem kamu hem de özelde birçok çalışma alanına sahiptir. Hakim, savcı, kaymakam vb. olarak devlette çalışabilirler. Özelde ise kendi avukatlık bürolarını açabilirler veya bir avukatlık bürosunda çalışabilirler.
Ayrıca toplumda her zaman saygın bir yeri vardır. Bakkaldan su aldığınızda, çantanız çalındığında, bankada işlem yaparken hep hukuki bir olay vardır. Böyle olunca da hukukçunun bilgisine ve adalet duygusuna güvenilir.
Bir hukukçu etrafında gelişen olaylara bakarken kazandığı analitik düşünme tarzı ile problemleri daha basit bir çözüme kavuşturabilir. Hukuk mantığı bu olayları çözümlemede yardımcı olur. Adeta bir matematik sorusu gibi adım adım sorunlar çözüme kavuşturulur.
Hukuk okumak bazı yönlerden ise dezavantajlıdır.
Günümüzde, mevcut bulunan çok fazla hukuk fakültesi var ve açılmaya da devam ediyor. Bu kadar çok hukuk fakültesi olması başka bir dezavantaja neden oluyor: Çok fazla mezun. Her ne kadar taban puan belirlense, kontenjanlar ayarlansa da mezunlar giderek artıyor. Bu durum bir hukuk mezunu için iş bulması, hatta iyi bir yerde staj yapması için rekabetin artmasına yol açıyor. Rekabet yüksek olduğu için iş bulmak zorlaşıyor.
Ayrıca fakülte hayatının zorluğu daha sonraki staj ve meslek hayatında da devam ediyor.
Fakültede öğrenciler çok fazla ders gördüğü için günlerinin önemli bir kısmı derste geçer. Staj ve meslek hayatında da iş yükleri ağırdır. Dava dosyaları, dilekçeler ile uğraşırlar. Adliyelerde de bir hayli zaman geçirirler. Sabırlı olmakta fayda var.
Hukuk mezunları hangi meslekleri tercih edebilir?
4 yıllık eğitim ve 1 yıllık staj hayatından sonra mezunların yönelebileceği birçok meslek var. Listenin başında ise kuşkusuz akla ilk gelen meslek var.
- Avukat
- Hakim
- Savcı
- Noter
- Arabulucu
- Akademisyen
- Kaymakam
- Hukuk Müşaviri
- Diğer memurluklar
Son olarak, hukuk aslında hep bizimledir. En ufak bir olayın içine dahi nasıl süzülebileceğinizi fakültede anlamaya başlarsınız. Hukuk bilimi bitmek tükenmek bilmez, aksine hayatın içinde insanla beraber sürekli gelişir ve değişir. Bu bölümü seçmek de cesaret ve emek ister. Bu yazı, hayallerinize giden yolda sadece kısa bir duraktı. Devam edin! Başarılar…