Sınav Kaygısını Yenmek İçin 15 Dakika Yöntemi

1
1473
Sınav Kaygısını Yenmek İçin 15 Dakika Yöntemi

Sınav kaygısı hayatınızı nasıl etkiliyor? Tüm yıl sınava hazırlanıyorsunuz. Onlarca konu çalışıp yüzlerce soru çözüyorsunuz. Sınav günü geldiğinde geçiyorsunuz sıranıza ve bir anda bildiğiniz her şeyi unuttuğunuzu düşünüyorsunuz. Tüm hayatınız gözünüzün önünden geçiyor. Bununla da kalmıyor tüm sene boyunca hayalini kurduğunuz üniversiteyi/ bölümü kazanamayacağınızı düşünüyorsunuz. Kalp atışlarınız hızlanıyor, elleriniz titremeye başlıyor, bir anda alnınızdan terler boşalıyor. Bunları okuyunca bile gerildiyseniz ya da denemelerde bile böyle hissediyorsanız doğru yazıdasınız. Eğer sınav stresinizi kontrol edebiliyorsanız bu yöntemi denemenize gerek yok, devamını okumayın.

Mezun öğrenciler bir önceki sınav deneyimlerinden, ilk defa sınava girecek olan öğrenciler de deneme sınavlarındaki heyecan düzeylerinden yola çıkarak kendi stres seviyesini belirleyebilir.

Biliyorsunuz saat 10.00 da sınava gireceğiniz sınıfa alınıyorsunuz, 10.15’te sınav başlıyor. Bu aradaki 15 dakikalık süreyi nasıl değerlendirdiğiniz sınavdaki başarınızı doğrudan etkileyecektir. Bu süreyi iyi değerlendirerek sınava iyi bir başlangıç sağlayabilirsiniz. Sınavın ilk dakikalarında stres yüzünden dikkat hatası yapma ya da yanlış işaretleme durumları çok sık yaşanıyor. Bu sebeple sınava başlarken stresinizi yönetmeyi ve dikkatinizi toplamayı öğrenmeniz gerekiyor.

Sınav kaygısını yenmek için 15 dakika yöntemi nedir?

Kendi kendinize deneme çözerken veya bir kurumda denemeye girerken, deneme başlamadan o denemenin gerçek sınav olduğunu hayal ederek kendinizi heyecanlandırın. (Tabi ki abartmadan ) Sonrasında heyecanınızı yenmek için aklınıza güzel şeyler getirmeye çalışın. Bu yaşadığınız güzel bir anı, arkadaşınızın bir esprisi, bir karikatür ya da güzel bir manzara olabilir. Önemli olan size huzur veren, eğlendiren şeyler düşünmeniz. Heyecanınızın normal bir seviyeye indiğinizi hissettiğinizde sınava odaklanma zamanı geldi demektir.

5 dakika kendi heyecanınızı ölçtünüz, 5 dakika güzel şeyler düşünerek kendinizi kontrol etmeyi öğrendiniz. Artık kalan 5 dakikayı da beyninizi sınava hazırlamak için kullanabilirsiniz. Aklınızdan 4 işlem yapabilirsiniz, basit bir cümle kurup ögelerine ayırabilirsiniz, Türkiye’nin jeopolitik önemini düşünebilirsiniz vs. Önemli olan burada yapacağınız çalışmanın derslerinizle ilgili olması ve basit olması. Yani beyninizi sınava hazırlamak için 5 bilinmeyenli bir denklem çözmeye kalkmayın.

Sınav kaygınızı kontrol edebilmeniz için 3 aşamalı bu yöntemi deneyebilirsiniz ancak unutmayın ki bir yöntemin her öğrenci için uygun olması mümkün değil. Tekrar ediyorum; sınavlarda heyecanlanmıyorsanız ya da normal bir heyecan yaşıyorsanız hiç denemeyin bile.
Unutmayın, sınav sizin sadece bilginizi değil aynı zamanda psikolojik dayanıklılığınızı da ölçüyor. Bir konuyu öğrenmek için saatlerinizi verdiğiniz gibi psikolojinizi korumak için de gereken emeği ortaya koymalısınız.

Önemli uyarı: Sınav kaygısı, kontrol etmekte zorlandığınız hatta fiziksel olarak size sıkıntı veren bir seviyedeyse mutlaka bir uzmana görünmelisiniz. Bu konuların önlemini erkenden almak gerçekten çok önemli. Erkenden harekete geçerek sorunu çözmek için daha fazla zamana sahip olabilirsiniz. Profesyonel destek almaktan kaçınmak ya da bu problemi sınava yakın bir zamanda çözmek gibi düşünceler sizin zarar görmenize sebep olabilir.

Bu sayfayı oylayın!

Önceki İçerikPodcast: Organik Beyinler
Sonraki İçerikYKS’ye Hazırlanırken Deneme Çözmeyi Ertelemek
Nihan Bayazıt
Ordu Anadolu Öğretmen Lisesi’nde okudu. 2009 yılında ODTÜ Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. Yedi sülalesi öğretmen. Üniversite yıllarında üniversite sınavına hazırlanan öğrencilere özel dersler verdi. Öğrencilerle birebir ilgilenilen bir dershanede lise ve üniversite giriş sınavlarına hazırlanan öğrencilerle çalıştı. Öğrencilerin ders programlarının hazırlanmasıyla ilgilendi. 2016 yılında Hacettepe Üniversitesi’nde sanat tarihi okumaya başladı. Psikolojik romanları okumayı seviyor. Kieslowski sinemasına bayılıyor. Eğitim üzerine araştırmayı ve proje geliştirmeyi seviyor. Tersi pistir. Şimdi de ertansinansahin.com sitesi üzerinden öğrencilere danışmanlık hizmeti veriyor.
Bildir
1 Yorum
En Yeni
En Eski En Çok Oylanan
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Evsel Atık

yazının başındaki 0303Sınav herhalde yanlışlıkla yazılmış bir şey di mi?