LGS Puan Hesaplama

0
628
LGS Puan Hesaplama

Bu yazımızda çok merak edilen “LGS Puan Hesaplama Nasıl Yapılır? ” konusunu ele alacağız. Bu konuya ilişkin tüm soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Açılımı “Liselere Geçiş Sistemi” olan LGS’nin puan hesaplaması birçok aday için kafa karıştırıcı olabilmektedir. Liseye geçiş sınavları yıllar içinde isim değiştirmiş olsa da yıllardır devam etmekte. Bu sınav pek çok kişi için karşılaşılan ilk önemli sınavdır. Bu yüzden büyük bir merak konusu olan sınavın puan hesaplamasını gelin birlikte öğrenelim.

Bu yazımızda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan LGS kılavuzundan yararlandık. LGS ile ilgili sıkça sorulan 5 sorunun cevaplarını içeriğimizde bulabilirsiniz.

  1.  LGS nedir?
  2.  LGS kaç soru? Hangi derslerden sorumluyuz?
  3.  LGS puan hesaplaması nasıl yapılır?
  4.  LGS süresi
  5.  LGS’ye kimler girebilir?

LGS nedir?

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) ilköğretimden ortaöğretime geçiş sınav sistemidir. Sistem bu isimle ilk kez 2017-2018 eğitim öğretim yılında uygulanmıştır. Sınav beceri temelli mantık muhakeme yeteneğini ölçer. Sınava girmek zorunlu değildir. Adrese dayalı okul tercihinde bulunmak istemeyenler bu sınava girmelidir. Sınav bir günde tamamlanan toplam iki oturumdan oluşur.

LGS kaç soru? Hangi derslerden sorumluyuz?

Her alanda 8. sınıf öğretim programlarında belirlenen kazanımlar esas alınarak öğrencinin okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma, problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme, bilimsel süreç ve benzeri becerilerini ölçecek nitelikte sorular yer alır.

İlk oturum olan sözel bölümdeki soru sayıları şu şekilde:

  • 20 Türkçe
  • 10 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük
  • 10 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
  • 10 Yabancı Dil

LGS’nin sözel  bölümünde  toplam 50 soru yer almaktadır.

İkinci oturum olan sayısal oturumunda ise soruruların derslere göre dağılımı şu şekilde:

  • 20 Matematik
  • 20 Fen Bilimleri

LGS’nin ikinci oturumu olan sayısal bölümde toplam 40 soru yer almaktadır.

LGS puan hesaplaması nasıl yapılır?

Gelelim en merak edilen kısım olan puan hesaplamasına. LGS’ye giren öğrenciler Merkezi Sınav Puanı (MSP) ile tercih yapmaktadır. LGS’de tek puan türü hesaplanır ve bu da MSP’dir.  MSP’nin hesaplanması aşağıdaki işlemler ile yapılmaktadır.

a. Sözel ve sayısal bölümlere ait alanların her bir alt testi için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenir.

b. Her bir öğrencinin her bir alt testine ait ham puanı, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak bulunur.

c. Her bir alt testin ortalaması, ilgili testin ham puanları toplamının öğrenci sayısına bölümü ile elde edilir.

ç. Her bir alt testin standart sapması, ilgili alt testin ham puanları, ortalaması ve sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak hesaplanır.

d. Öğrencilerin her bir alt testine ait standart puanı (SP), o teste ait ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm öğrencilerin ham puanlarının ortalamasını 50’ye, standart sapmasını 10’a getiren bir dönüştürme işlemi sonunda elde edilir.

e. Her alt test için hesaplanan standart puanlar, aşağıda verilen katsayılar ile çarpılarak her bir alt testin ağırlıklı standart puanları bulunur.

f. Testlerin ağırlıklı standart puanları toplanarak, Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP) bulunur.

Alt testlerin katsayıları:

Alt Testler Ağırlıklı Katsayıları
Türkçe 4
Matematik 4
Fen Bilimleri 4
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 1
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 1
Yabancı Dil 1

LGS süresi

Sözel alanda 50 sorudan oluşan birinci oturum 75 dakika, sayısal alanda 40 sorudan oluşan ikinci oturum 80 dakika olarak uygulanır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinden muaf olan öğrencilerin birinci oturumdaki toplam süresi 60 dakika olarak uygulanır.

LGS’ye kimler girebilir?

Özel eğitim uygulama okulları ile bu okulun programlarının uygulandığı özel eğitim sınıfları hariç resmî, özel ve imam hatip ortaokullarının 8’inci sınıfında öğrenim gören tüm öğrenciler sınava girebilir.

Bu sayfayı oylayın!

Önceki İçerikOnline Hazırlık Okumak
Sonraki İçerikKYK Burs Başvurusu
Damlanur Yağdı
2020 yılında Güzelbahçe 60. Yıl Anadolu Lisesi’nden okul birinciliği ile mezun oldu. 2019 yılında katıldığı ODTÜ Yaz Kampı ile dünyası değişti. Şimdiyse ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği hazırlık öğrencisi. Henüz yolun çok başında. Sınava hazırlanan öğrencilere kendi deneyimlerinden faydalanarak yardımcı olabileceğine dair inancıysa tam. Boş zamanlarında yeni diller öğrenmekten ve yepyeni şarkılar keşfetmekten hoşlanıyor. Bunların yanı sıra amatör olarak gitar çalmak ve şarkı söylemek en büyük tutkularından.
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör