DGS Puan Hesaplama

1
442
DGS Puan Hesaplama

DGS puan hesaplama robotu yardımıyla ilgili bölümlerdeki doğru ve yanlış sayılarınızı girerek DGS puanınızı hesaplayabilirsiniz. Bu yazımızda sizler için DGS puan hesaplama sisteminden de kısaca bahsedeceğiz.

Gelin öncelikle kısaca Dikey Geçiş Sınavı(DGS)’den bahsedelim.

DGS nedir?

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapmak isteyen ön lisans ve açık öğretim mezunlarının girdiği bir sınavdır. 120 sorunun sorulduğu bu sınavda her 4 yanlış bir doğruyu götürmektedir. Her sene Temmuz ayının ikinci haftasında yapılan bu sınav hakkında ayrıntılı bilgiye bu yazımızdan ulaşabilirsiniz. DGS çıkmış sorular için ise bu yazımızı inceleyebilirsiniz.

DGS puan hesaplama

DGS puan hesaplama için ihtiyacımız olan bilgileri iki ana başlıkta toplayabiliriz: Sayısal ve sözel standart puanları, Ağırlıklı Ön Lisans Başarı Puanı.

Sayısal ve sözel ham puanlar

Sınava giren adayların her bölümdeki doğru sayısından yanlış sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar bulunur. Ham puanlar öğrenciler arasında net sayısı olarak da bilinmektedir.

İlgili bölümlerdeki ham puanlarınızı (net sayısı) o bölümlerdeki doğru sayılarınızdan yanlış sayılarınızın dörtte birini çıkartarak bulabilirsiniz.

Net sayılarına ham puan ismi verilmektedir.

DGS puan hesaplaması için öncelikle sayısal ve sözel ham puanlarını (net sayısı) bilmeliyiz.

Sayısal ve sözel standart puanlar

DGS puan hesaplama için ham puanlar standart puanlara dönüştürülür

ÖSYM ham puanları hem sayısal hem sözel bölüm için ayrı ayrı, ortalaması 50, ve standart sapması 10 olan standart puanlara çevirir. Bu sayede sayısal standart puanınızı ve sözel standart puanınızı elde etmiş olursunuz.

Standart puan hesabı

DGS puan hesaplaması için gerekli olan standart puan hesabı şu şekilde yapılmaktadır:

Standart puan = 50 + 10*Z

Formüldeki Z bir puan türüdür. Z puanı da şu şekilde hesaplanır:

Z = (Ham puan – Aritmetik ortalama) / Standart sapma

Bu hesaplamada Z puanını etkileyen aritmetik ortalama ve standart sapma her sınavda değişir. Bu sebeple her yılki DGS için farklı olur. Sabit değildir. ÖSYM bu şekilde bir hesaplama yaparak sınavın zorluğundaki değişikliklere göre puanları ayarlamış olur.

Ağırlıklı ön lisans başarı puanı

DGS puanı hesaplanırken mezun olduğunuz ortalamanız 100’lük sisteme çevrilir. Sonra bu puanın %80’i alınır ve elde edilen bu puan ön lisans başarı puanı (ÖBP) olarak adlandırılır.

Bu puanın ilgili katsayı ile (yani 0.6) çarpılmış haline de ağırlıklı ön lisans başarı puanı(AÖBP) denmektedir.

DGS puan hesaplama (sayısal, sözel ve eşit ağırlık)

Sayısal ve sözel standart puanların aşağıdaki tabloda gösterilen katsayılar ile çarpımı ve ağırlıklı ön lisans başarı puanının toplamı ilgili puan türündeki DGS puanınızı belirleyecektir.

DGS Puan Türü DGS Sayısal Standart Puan Katsayıları DGS Sözel Standart Puan Katsayıları Ön Lisans Başarı Puanı (ÖBP) Katsayıları*
DGS Sayısal 3 0.6 0.6
DGS Sözel 0.6 3 0.6
DGS Eşit Ağırlık 1.8 1.8 0.6

Yani DGS puanınız aşağıdaki formül ile hesaplanır:

(Sayısal Standart Puan * ilgili katsayı)+(Sözel Standart Puan * ilgili katsayı)+ ÖBP * 0.6

Bu sayfayı oylayın!

Önceki İçerikDoktor Nasıl Olunur?
Sonraki İçerikOnline Hazırlık Okumak
Kemal Tarık Oral
Lise yıllarında felsefeye olan ilgisini fark etti. Zonguldak Fen Lisesi’nden 2016 yılında mezun olduktan sonra ilk ve tek tercihi olan ODTÜ Felsefe Bölümü’nü kazandı. Akademik olarak zihin felsefesi, mantık, ontoloji ve bilişsel bilimler ile ilgileniyor. Bunların yanında programlama ve yapay zeka üzerine eğitimler alıyor. Boş zamanlarında davul çalmaktan, bilgisayar oyunlarından ve basketbol oynamaktan hoşlanıyor. Bunların dışında amatör hikaye ve şiirler yazıyor. Doğru soruların doğru cevaplardan daha önemli olduğuna ve bu çerçevede doğru bilgi arayışının insan hayatında önemli bir yeri olması gerektiğine inanıyor.
Bildir
1 Yorum
En Yeni
En Eski En Çok Oylanan
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Taban Puanları

DGS Sıralama hesaplama nasıl yapılır