Bugün, Dünden Daha Az Ders Çalışacağım! Ders Çalışma Hedefleri Nasıl Belirlenir?

0
1701
Ders Çalışma Hedefleri Nasıl Belirlenir

“Nasıl yani böyle bir şey mümkün mü?” dediğinizi duyar gibiyim. Pekâlâ mümkün. Şöyle anlatmaya çalışayım:

Günlük ders çalışma hedefleri psikolojimizi nasıl etkiliyor?

Pek çok genç sınav dönemlerinde yoğun şekilde çalışarak hazırlık yapmaktadır. Sınav süreci oldukça yoğun, stresli ve yıpratıcı geçer. Belirlenen günlük ders çalışma hedeflerinin omuzlarda hissettirdiği yük, sınava hazırlık dönemini daha da güçleştirmektedir. Özellikle öğrencilerin kişisel ilgileri veya genel düzeyleri dikkate alınmadan konulan günlük çözülecek en az soru veya günlük en az kaç saat ders çalışılacağı gibi hedefler daha fazla stres veya kaygı olarak geri dönerek çalışma düzenini sekteye uğratabilir. Hedefler seviyenin üstünde olunca tutturulamaz, tutturulamadıkça motivasyonda da düşüşlere neden olur. Yani özetle, “hedefin altında çalışmış olmak” düşüncesi baskı ve stres düzeyinin artmasına, kişinin kendini başarısız ve/veya yetersiz hissetmesiyle sonuçlanabiliyor.

Günlük ders çalışma hedefleri neden esnetilmeli?

Hayat düzeninde her günümüzü aynı şekilde geçirmiyoruz. Bazı günler hasta, yorgun, enerjisiz veya motivasyonsuz olabiliriz… Böyle günlerinizde günlük ders çalışma hedefiniz sekteye uğrayabilir ve daha az çalışabilirsiniz. Daha az çalıştığınız böyle günlerde dinlenmeyi hakkınız görmeyip, kendinize işkence ederek kendinizi çalışmaya zorlamanın ne size ne sınav sürecine katkısının olmadığını, bunun sadece bir stres kaynağı olarak kaygınızı arttıracağını hatırlatmak isterim. Bu nedenle “Bugün yine çalışmadım” “Bugün çok az çalıştım” deyip stresinizi körüklemek yerine “Bugün dünden daha az çalışacağım” “Bugün dinlenme hakkımı kullandım” diyerek algınızı farklılaştırabilir ve omuzlarınızdaki yükü bir miktar hafifletebilirsiniz. Üstelik durumu bu şekilde isimlendirdiğinizde ders çalışma rutininizi sürekli bir başarısızlık gibi değil, tam tersine inişleri ve çıkışları olan bir yolculuk gibi görmeye başlarsınız.

Günlük ders çalışma hedeflerini esnetmek çalışmamak olmamalı!

Hedeflerinizi çoktan belirlemiş olsanız dahi, ihtiyaçlar ve bireysel süreçlerinizi esas alarak zaman içerisinde çalışma hedeflerinizi revize edilebilir (önceden belirlenen hedeflerden daha düşük veya daha yüksek) ya da yeniden tanımlayabilirsiniz. Rutininizi çok aksatmadan (dinlenmeyi ders çalışma alışkanlığı haline getirmeden) bazı günler az bazı günler çok çalışabilirsiniz. Yalnız burada size daha az çalışın telkini vermediğimin altını çizerek vurgulamak istiyorum. Anlatmaya çalıştığım şey: İnişleri ve çıkışları olan yoğun bir sınava hazırlık sürecinde çalışma düzeninde aksaklıklar olduğunda veya daha az çalıştığınız günlerde bu durumu genellemek, kendinizi başarısız olarak etiketlemek veya pes etmek yerine; bu duruma farklı bir perspektiften bakabileceğinizdir.

Ders çalışırken mola vermeyi ihmal etmeyin!

Son olarak belirtmek isterim ki: Çalışmada hedeflerinizi belirlerken bireysel süreçlerinizi hesaba katmak işin en önemli parçalarından biridir. Bu anlamda bir plan/program oluştururken en önemli detaylardan birisi de dinlenmek adına küçük molalar yerleştirmek veya rahatlama etkinliklerini çalışma programına eklemektir. Çalışma programı bu şekilde planlanmadığında aşırı yüklenen bünye rahatlamak adına küçük kaçamaklar yapmayı isteyebilir, ki bu da oldukça olağandır. Molalar sürdürülebilir bir çalışma programının vazgeçilmez öğelerinden birisidir, bu nedenle ders çalışırken dinlenmeyi de ihmal etmeyiniz…

Ertelemek hakkındaki yazımı okumak için tıklayınız.

Bu sayfayı oylayın!

Bildir
0 Yorum
En Yeni
En Eski En Çok Oylanan
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör