Gerçek Sınav Takvimi Burada

4
2096
Sınav takvimi nedir?

YKS’ye hazırlanırken hepimizin birbirine benzeyen dönemleri oluyor. Sizin için sınava hazırlık senesinin bir takvimini hazırladım. Hangi aylarda gündemin ne olacağını bilerek yola çıkarsanız, karşılaşacaklarınız için daha hazırlıklı olabilirsiniz. Bu takvimde AYT ne zaman, TYT ne zaman, başvurular ne zaman gibi bilgiler yok. Ruh halimizin, motivasyonumuzun, hava durumundan nasıl etkilendiğimizin takvimi bu. Aralara tecrübeler ve öneriler sıkıştırılmış, biraz da motivasyon amaçlı bir takvim bu.

YKS öğrencisinin sınav takvimi

Haziran: Resmi olarak sınav öğrencisi olduğumuzun kafamıza dank etmesi ayı

Sınav Takvimi

sınıfın bitmesi ile beraber zaten hocalarımızca muhtemelen sınıf her dersi dinlemediğinizde söylenen o kehanet gerçek olur: Bu sene bitsin, sınav öğrencisi oluyorsunuz.

Bu ayda genelde çevrenizdeki insanlar çılgınlar gibi TYT çözmeye başlarlar. Çoğu öğrenci panikle 2 – 3 ayda TYT bitiriyoruz sizi aya uçuruyoruz ve yıldızlar gibi kayıyoruz temalı, konuların muhtemelen üstü körü anlatılacağı ve sizlere yetiştiremeyeceğiniz, işin aslını öğrenemeyeceğiniz kadar çok soru çözme ödevi verilen kamplara kaydolur.

Bu ayda yapmanız gereken ilk şey sakin olmak, ikincisi ise 11. sınıfta öğrendiğiniz ne varsa tekrar etmek. Ders kitaplarını okumak, defterlerinizi kurcalamak, 11. sınıfta tamamlayamadığınız matematik testlerinizi bitirmek ve kendinizi bir şeye ikna etmek: “Bu sınav öcü değil ve yeterince çalışırsam hedefime ulaşacağım.”

Temmuz: Instagram studyblr’ları günde 15 saat çalışıyormuş, ben bittim ayı

Sınav Takvimi

Yaz gelmiş, sınav gelmekte, sosyal medya hesapları deniz kum güneş üçlüsünden geçilmiyor ve sen ders çalışmalısın. Eğer yüksek bir hedefin varsa evet denize girdikten sonra ya da yaylada uzun bir orman yürüyüşünden sonra o masanın başına oturmalısın. Oysa motivasyonunu kıran bir unsur var. Bu sıcak yaz gününde masaya oturmakta zorlanan bir tek sen gibisin çünkü Instagram studyblr’larının kronometreleri 15 saati gösteriyor…

Emin ol rakibin o kişi, o kişiler değil. Senin en büyük rakibin sensin. Verim denen şeyin farkına var, insanların aynı şeyleri farklı sürelerde öğrendiklerinin farkına var ve bu ayda artık yavaş yavaş TYT’ye girmeye başla. Çalışma saatini arttırarak ilerlemeye bak.

Ben kendi adıma çalışmaktan zevk alıyordum ve ne kadar oturabilirsem masada o kadar oturuyordum. Bazı günler ise kendimi TYT çalışma modunda hissetmediğim için keyfine trigonometri çözüp cumhuriyet edebiyatı tekrar ediyordum.

Unutma, planda olmayan şeyleri yapmak hiçbir şey yapmamaktan daha iyi çoğu zaman.

Ağustos: Yaz bitiyor, konular duruyor ya ben bunca zaman ne yaptım ayı

Sınav Takvimi

Okulların açılması yaklaştıkta “Keşke daha çok konu bitirseydim, keşke daha çok çalışsaydım” düşünceleri de artacak. Yalnız değilsin, ama unutma ki Temmuz ve Haziran’da o an ne gerektiriyorsa onu yaptın. Zamanı geri döndüremezsin. Bu ayda da TYT ağırlıklı ama AYT’yi, özellikle 11. sınıfı ihmal etmeden ilerlemeye devam et.

Ağustos ile ilgili en önemli detaylardan birisi kendini zihinsel olarak ayarlamak. Okul açıldığında pek çok kişi tüm konuları bitirdiğini iddia edecek, denemeler istediğin gibi geçmeyecek, öğretmenlerin ile uyuşamadığın noktalar olacak, sınıfın sınav havasına girmemiş olacak… Bunların hepsi başına gelebilecek ihtimaller. Kendini bunlara hazırlamalısın.

“Okul açılınca bir düzene girer ya, yazı boş geçirelim aman…” kafasına girmek de Ağustos ayının en büyük yanlışlarından. Tamı tamına 24 saat boşsun. Sence okul başlamadan ufak ufak göz atsan senin için çok daha kolay olmaz mı?

Eylül: Okul başladı, herkes her şeyi biliyor, düzen oturtamıyorum, amanın yetişmeyecek ayı

Sınav Takvimi

Yazın iyi çalışmış olsan da okulun açılması ile her şey alt üst olmuş olabilir. Uyku düzenin, yemek düzenin, konu çalışma düzenin… Bu ayı adaptasyon ayı olarak düşün. Okuldaki, etütteki insanların senin motivasyonunu bozmalarına izin verme.

Okuldaki küçük zamanları değerlendirmeyi de bu ayda öğreniyoruz çoğumuz. 40 dakikalık bir aran mı var? Sınıfta oyalanma, çalışma odasına git.

Dertlerini anlatabildiğin, seni anlayabilen bir dostun ya da hocan da varsa okul o kadar da çekilmez bir yer olmayabilir.

Ekim/Kasım/Aralık: 12. sınıf konularını halletme ve Türkiye geneli TYT denemeleri ayları

Sınav Takvimi

Türev, limit, integrali yazın bitiren dâhiler dışında genelde çoğumuz –ki buna ben de dahil- bu üçlüyü bu üç ayda öğreniriz. Yapılan en büyük yanlışlardan bir tanesi çabucak pes edip hoca tahtada AYT anlatırken oturup arkada TYT çözmektir. Zira TÖDER gibi Türkiye geneli sınavlar yaklaşmaktadır ve zaten hoca anlatsa da Çince gibi geliyordur.

Hocanın anlattıklarını anlamakta güçlük çekiyorsan bir yerlerde ufak tefek eksiklerin var demektir. Bunu bir hafta sonu o konuya odaklanarak aşabilirsin. Hoca türev anlatırken, “ya ben zaten anlamıyorum bunu” diyerek arkada mutlak değer çözmen ya da “TÖDER yaklaşıyor, türev değil problem kasmalıyım.” diye düşünerek dersi dinlememen sana faydadan çok zarar getirebilir.

Deneme sonuçlarından sonra mod düşüklüklerinin yaşanabileceği ya da fazla gaz ile birazcık salınabilecek tehlikeli aylar bunlar. Her ikisi de normal ve bu sürece dahil. Asıl önemli olan bunların farkına varıp modu düşenlerin yanlışlarını öğrenip yola devam etmesi; iyi sonuçlar alanların ise konu tekrarları ve test çözümleri ile kendilerini daha da güçlendirmeleri.

Ocak/ Şubat: Yarıyıl tatilinde tatil mi yapacağım ders mi çalışacağım sorunsalı ayları

Sınav Takvimi

Dışarısı soğuk, evdesin. Eh pek bir seçeneğin yok gibi zaten. Burada bu yarıyıl tatilini nasıl geçireceğin birazcık sana kalıyor. İki haftayı güzel, planlı programlı da değerlendirebilirsin ya da bir haftasında kendine kafa tatili de verebilirsin. Kendini en iyi sen tanıyorsun.

Ben tatilimin ilk haftasında Sherlock Holmes dizisinin tüm bölümlerini izlemiş ve sadece TYT&AYT matematik denemeleri çözmüştüm. Çünkü bu ikili beni yormuyor aksine rahatlatıyordu. (Bu sizin için edebiyat/fizik ya da başka bir ders olabilir) Üstelik günde bir kitap bitirebiliyordum ve her ne kadar her gece yatmadan kitap okusam da bu bir haftalık tatil kitap açlığımı gidermiş ve bana çok iyi gelmişti.

İkinci hafta da ise tüm TYT Biyoloji konularını bitirmiştim. Bir TM öğrencisinin biyolojide avantajı olduğuna inanıyordum bu yüzden Palme Yayınları’nın konu anlatımlı biyoloji kitabı ile youtube kanalından biyoloji videoları izleyerek TYT biyolojinin tamamını tekrar ettim. Böylece tatil sayesinde düzenli bir net artışı sağlamış oldum. Biyoloji konu çalışıp her konudan sonra 2-3 test çözerken (konu anlatımlı kitabın her konusunun sonunda testler vardı) edebiyat ve matematikten tekrar niyetine denemeler çözmeyi de ihmal etmiyordum.

Mart/Nisan/Mayıs: Geldi bahar ayları gevşer gönül yayları ayları

Sınav Takvimi

Tüm arkadaşların bıktığını anlatacak, denemelerde netlerin düşmeye başlayacak, en sık duyduğun cümle “Kanki ben bıraktım ya, kesin mezun yani” (Sene sonunda tıp kazanmıştır) olacak belki… Adımların kütüphaneye giderken geri geri gitse de, ders çalışmanın ortasında kalkıp koşmak istesen de çok az kaldı. Kendine sürekli bunu hatırlatmalısın: çok az kaldı.

Eğer bu aylarda boşlarsan, tekrarlarını yapmazsan, eksiklerini tamamlamazsan hani o Haziran ayında çalıştığın 11. sınıf konuları var ya… Ya da Temmuz’da sıcağın ortasında masa başında gerçekten ter dökerek öğrendiğin zor sorular… Hepsi, hepsi boşa gidecek. Şimdi dişini sık ve etrafına, içinden gelen her neyse ona aldırmadan önüne bak.

Netleri bir ülkenin ekonomisi gibi düşünebilirsin. Onlar bazen artacak bazen azalacak. Unutma ki hiçbir deneme gerçek sınav değil. Yanlışlarını, yapamadığın sorularını öğren ve yola devam et.

Deneme çözmek senin için bir rutin haline gelsin.

Haziran: Sınav kapıda ama ben evde yokum ayı

Sınav Takvimi

Sanki bunca ay hiçbir şey çalışmamış gibi hissedebilirsin, hiçbir şey bilmiyormuş ya da sınava girince her şeyi karıştıracakmış gibi hissedebilirsin bunlar normal şeyler. Normal olmayan bu hisler yüzünden bu son 2 haftada çalışmayı özellikle tekrar yapmayı bırakmak.

Oysa seni strese sokacak düşünceleri bir kenara koyup şu son 10 yılın çıkmışlarını bir tarasan, önceden aldığın notlarını biz gözden geçirsen… Zorlandığın o konu ile ilgili yatmadan önce youtube üzerinden bir video izlesen…

Eşit ağırlıkçılar için özellikle youtube’ta pek çok edebiyat programı var Cemal Süreya’nın, Ece Ayhan’ın katıldığı…

Bu ayda özellikle sizin motivasyonunuzu düşüren insanlardan uzak durun. Hatta sınavda aklınıza gelip sizi kötü hissettirebilecek her bilgiden. Ben sırf bu yüzden sınavdan 2 gün önceden tüm hocalarımı arayıp sonra da telefonumu kapatmıştım. Sosyal medyaya göz atmıyordum.

O gün gelip çattığında tüm bu aylara değecek! Siz yeterince çalıştınız ve her zaman söylediğim gibi:

“Aman, ne sorabilirler ki abi? Her şeyi çalıştım zaten.”

YKS hazırlık sürecinde kendi uyguladığım ders çalışma tekniklerini paylaştığım diğer yazılarımı okumak için buraya tıklayınız.

Bu sayfayı oylayın!

Bildir
4 Yorum
En Yeni
En Eski En Çok Oylanan
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Ruby

Piri Reis’in matematiğinden sorumlu Şeref hocadan çokça duyduğum bir isim “Elif Nisa”.Yazıya tıklamadan önce de “Yahu bu isim çok tanıdık.”düşüncesinin ardından gördüğüm piri reis mezunu ifadesi..1 alt dönem olarak keşke yapmasaydım dediğim her şey bu yazıda galiba.Yapmayın arkadaşlar.😂Sene sonunda mezuna kalırsanız ah vah demek hiçbir işe yaramıyor.

Isimnegerek

Akıllı çocuk