DGS Nedir? | Dikey Geçiş Sınavı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

0
2010
Dikey Geçiş Sınavı Nedir?

Kariyer yolculuğumuzun ilk adımı olan üniversite sınavını geçtiğimiz günlerde geride bıraktık. Sıra geldi en önemli kısma yani tercih dönemine. Bu süreçte önümüze çıkan seçeneklerden biri 4-6 yıllık lisans programları. Diğeri ise 2 yıllık ön lisans programları. Fakat istenildiği takdirde ön lisans programlarından lisans programlarına geçmek dikey geçiş sınavı (DGS) ile mümkün.

Bu yazımızda DGS hakkında sizleri bilgilendirecek ve merak edilen soruları yanıtlayacağız. Yazımız gerek üniversiteye yeni başlayacak gerekse hali hazırda bir ön lisans programında eğitim gören kişiler için yol gösterici nitelikte olacaktır.

Bu içerikte ele alınacak başlıklar:

  1. DGS nedir?
  2. DGS’ye kimler girebilir?
  3. DGS’ye kaç kez girilebilir?
  4. Yatay ve dikey geçiş arasındaki farklar
  5. DGS soruları
  6. DGS sınav süresi
  7. DGS puan hesaplama
  8. DGS 2021 hangi tarihte yapılacak?
  9. Sınava girerken adayın yanında bulundurması gereken belgeler
  10. DGS taban puanları

Bu yazı ÖSYM’nin hazırlamış olduğu 2021 yılı dikey geçiş sınavı (DGS) kılavuzundan yararlanarak hazırlanmıştır.

Kaynak: https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2021/DGS/kilavuz21052021.pdf

1. DGS nedir?

Dikey geçiş sınavı kısaca DGS; Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin açık öğretim ön lisans programları mezunları ile meslek yüksekokul mezunları için düzenlediği bir sınavdır. Bu sınav ile 2 yıllık meslek yüksekokulu mezunları ve açık öğretim ön lisans programı mezunları kendi bölümlerine ilişkin 4 yıllık örgün öğretim programlarına geçiş yapabilmektedir.

Aşağıda ÖSYM tarafından hazırlanan ön lisans mezuniyet alanına göre dikey geçiş yapılabilecek lisans programları listesi yer almaktadır.

https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2021/DGS/tablo2_21052021.pdf

2. DGS’ye kimler girebilir?

DGS herhangi bir üniversitenin bir ön lisans programını başarıyla tamamlamış kişilerin girebileceği bir sınavdır. Bunun yanı sıra mezuniyet koşullarını yerine getiren ancak zorunlu stajını henüz yapmamış olan son sınıf öğrencileri de bu sınava başvuru hakkına sahiptir.

Aynı şekilde KKTC meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları da aynı koşulları sağladıkları ve denklikleri kabul edildiği müddetçe DGS’ye başvurabilirler.

3. DGS’ye kaç kez girilebilir?

Sınava giriş hakkıyla ilgili bir sınırlama bulunmamaktadır.

4. Yatay ve dikey geçiş arasındaki farklar

Yatay geçiş, lisans veya ön lisans programında okuyan bir öğrencinin farklı bir üniversitede aynı programa geçmesidir.

Bir öğrenci kendi üniversitesinde veya farklı bir farklı bir üniversitede lisans programına geçmek isterse yine yatay geçiş yapmalıdır.

Dikey geçiş ise, 2 yıllık bir ön lisans programında okuyan öğrencilerin 4 yıllık bir lisans programına geçiş yapmasıdır.

Yukarıda “DGS nedir?” başlığı altında linkini verdiğimiz belgeden bir örneği ele alalım. Örneğin hayaliniz hukuk okuyup avukat olmak. Fakat puanınız adalet meslek yüksekokullarına yetiyor. Bu durumda önce adalet meslek yüksek okulu öğrencisi oluyorsunuz. Daha sonra son senenizde veya mezun olduktan sonra girdiğiniz DGS sınavı ile hukuk bölümüne geçiş yapabiliyorsunuz.

5. DGS soruları

DGS’de matematik ve geometri bilgisine yönelik 60 sayısal, Türkçe bilgisine yönelik 60 sözel olmak üzere toplamda 120 soru bulunmaktadır. Sorular sayısal ve sözel akıl yürütme becerilerini ölçer niteliktedir. Sınavda test soruları çıkıyor.

6. DGS sınav süresi

Sınav süresi 2 saat 30 dakika yani 150 dakikadır.

7. DGS puan hesaplama

DGS puanları 120 sorudaki netlere göre hesaplanır. Üstüne ek puan eklenir. Ek puansa mezun olunan ön lisanstan alınan notlarla belirlenmiş ön lisans başarı puanıdır(ÖBP). Önceki sene yerleşme durumunda ÖBP kırılır. Sınavda 4 yanlış cevap bir doğru cevabı götürmektedir.

8. DGS 2021 hangi tarihte yapılacak?

DGS 2021, 11 Temmuz Pazar günü saat 10.15’te gerçekleşecektir.

9. Sınava girerken adayın yanında bulundurması gereken belgeler

Adayların sınava girebilmeleri için sınava giriş belgesi ile birlikte fotoğraflı nüfus cüzdanı veya fotoğraflı T.C. Kimlik Kartı veya fotoğraflı geçerlilik süresi dolmamış pasaportunun aslını da yanlarında bulundurmaları zorunludur.

10. DGS taban puanları

Aşağıdaki tabloda 2020 yılı DGS yerleştirme taban ve tavan puanları ile kontenjanlar yer almakta. Önceki yılların verileriyle karşılaştırıldığında her sene açılan kontenjanların değiştiği görülüyor. Örneğin 2019 yılında Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümü kontenjanı 5000 ancak 2020 yılında bu sayı 1500’e düşmüş. Farklı üniversitelerdeyse bu sayının artış gösterdiği bölümler de bulunmakta.

https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2020/DGS/EK/minmax_19112020.pdf

Bu sayfayı oylayın!

Önceki İçerikFakülte Ne Demek?
Sonraki İçerikÖn Lisans Nedir? Ön Lisans Ne İşe Yarar?
Damlanur Yağdı
2020 yılında Güzelbahçe 60. Yıl Anadolu Lisesi’nden okul birinciliği ile mezun oldu. 2019 yılında katıldığı ODTÜ Yaz Kampı ile dünyası değişti. Şimdiyse ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği hazırlık öğrencisi. Henüz yolun çok başında. Sınava hazırlanan öğrencilere kendi deneyimlerinden faydalanarak yardımcı olabileceğine dair inancıysa tam. Boş zamanlarında yeni diller öğrenmekten ve yepyeni şarkılar keşfetmekten hoşlanıyor. Bunların yanı sıra amatör olarak gitar çalmak ve şarkı söylemek en büyük tutkularından.
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör