Ders çalışma programı YKS hazırlığı yapan öğrenciler için stresi azaltmak ve performansı yükseltmek açısından oldukça önemli. Peki ders çalışma programı nasıl yapılır?
Günlük ders çalışma programını bu yazının sonundaki linkten PDF olarak ücretsiz indirebilirsiniz.
Günlük Ders Çalışma Programı Nasıl Yapılır?
Zaman daralıyor, çalışılacak çok konu var. Ders çalışmak için her şey hazır. Bir türlü planınızı yapıp başlayamıyorsanız birinin size program vermesini beklemeyin. Kendi programınızı yapabilmeniz için tüm bilgiler burada!
Ders çalışma programı hazırlamanın 6 adımı:
1. Adım: Gerçekçi olun
En önemli adımı burada atıyoruz, gerçekçilik. Ne durumdasınız? Bu zamana kadar neler yaptınız? Ne kadar zamanınız var? Fiziksel ve psikolojik olarak ne kadar dayanıklısınız? Hedefinize ne kadar yakınsınız? Bu tip sorulara doğru cevap verip programınızı bu gerçekler üzerine kurmanız gerek.
Sizi en iyi yine siz bilirsiniz. Kendinizi kandırarak sınava hazırlanamazsınız.
2. Adım: Zamanınızı planlayın
Uyanık olduğunuz her saniyeyi ders çalışarak geçiremeyeceğinizin farkında olmanız uygulayamayacağınız bir program yapmanıza engel olacaktır.
Burada öğrenciler ikiye ayrılıyor. Birincisi, okula ya da herhangi bir kuruma giden öğrenciler: Sizler, eve geliş saatinizden bir ya da bir buçuk saat sonra başlayacak bir program hazırlamalısınız. Aynı şekilde programınızı yatma saatinizden bir buçuk saat önce bitirmelisiniz.
Kendi kendinize çalışmak için çok az zamanınız olacaktır. Ama okul ve dershaneyi zaman kaybı olarak düşünmeyin. Temel çalışmalarınızı orada bitirip, tekrar yapma, soru çözme gibi çalışmalarınızı evde yapabilirsiniz. Unutmayın! Okul ve dershane sizin sosyalleşmenizi değil bir şeyler öğrenmenizi amaçlar. Bu kurumları nasıl değerlendireceğiniz sizin elinizde.
İkincisi ise evde kendi kendine çalışan öğrenciler: Sizler, nasılsa bu seneyi çalışmaya ayırdım öyleyse günde on beş saat çalışmalıyım diyebilir ya da nasılsa çok vaktim var diyerek çalışmayı erteleyebilirsiniz.
İkisi de büyük hayal kırıklıklarıyla sonuçlanabilir. Dinlenmek, sosyalleşmek gibi insani ihtiyaçlarınızı yok sayarsanız çalışmanız uzun vadeli olmayacaktır. Bir yerden sonra çeşitli sıkıntılar doğuracaktır. Dinlenmeye ve sosyalleşmeye çok zaman ayırırsanız da çalışmanız olmayacaktır.
İkisini de yapmayıp sınava hazırlanmayı bir iş gibi düşünebilirsiniz. Sabah 09.00’dan akşam 18.00’e kadar okula gider gelir gibi aynı saatte masanın başına geçmeyi başarabilirseniz düzen ve süreklilik konusunda endişeye gerek kalmaz. Konu çalışmalarınızı ve soru çözümlerinizi bu saatler arasında yapabilirsiniz.
Mesainiz bittiğinde kendinize dinlenmek ve sosyalleşmek için üç saat ayırabilir 21.00 22.30 saatleri arasında ise günün değerlendirmesini yapabilirsiniz. Çözemediğiniz sorulara ya da aklınıza takılan konuya tekrar bakabilirsiniz.
3. Adım: Bir konuya ne kadar süre ayıracağınızı belirleyin
Yukarıda bahsettiğim düzeni sağlamak hiç kolay değil ama zor da değil! Yeter ki bu saatler arası yapabileceğiniz çalışmalar konusunda da gerçekçi olun!
Konular çok ama zaman az diye günlük planınıza çok fazla konu yazarsanız yetişmeyecektir. Yetişmediği gibi, daha çok stres yapıp umutsuzluğa kapılabilirsiniz. Onun yerine esnek bir program yapın. 1 saatte bitirebileceğinizi düşündüğünüz konuya 2 saat ayırın. Vaktiniz artarsa ek bir çalışma yapabilir ya da bir sonraki konuya erkenden geçebilirsiniz.
Bu çalışma motivasyonunuzu da artıracaktır. Unutmayın, her konu için gereken süre aynı olmayacak!
4. Adım: Durumunuzu analiz edin
Kendinizi tanıyın arkadaşlar. Çok heyecanlıysanız, dikkatsizseniz ya da tembelseniz -ki bunu itiraf etmek zordur- zoru başarıp kendinizi yansız bir şekilde değerlendirin.
Çoğu öğrenci kendisini objektif olarak değerlendirmeyip suçu başkalarına atar. Oysa ki problemi çözmek için kaynağına inmeniz gerek. Bu noktada kendinize dışarıdan bir gözle bakmayı deneyebilirsiniz.
Sorumlu olduğunuz konuların listesini yapın. Bu zamana kadar ne yaptığınızı, neyi ne kadar bildiğinizi değerlendirin. Sonrasında kalan konular hakkında fikir sahibi olup plan yapmaya başlayabilirsiniz.
Aşağıdaki formlar bu aşamada size yardımcı olacaktır.
Aylık plan üzerinden çalışmalarınızı takip edebilir, hedeflerinizi belirleyebilirsiniz. Bu hedeflerinize ulaşmak için haftalık olarak neler yapmanız gerektiğini günlere dağıtmak için aşağıdaki haftalık planlayıcıyı kullanabilirsiniz.
5. Adım: Boş zamanlarınızı planlayın
Dinlenme zamanlarınızda ne yapacağınızı planlamak, aradan sonra derse geri dönmenizi kolaylaştıracaktır. Örneğin 10 dakikalık molanızda sosyal medya hesaplarınızı kontrol etmek hiç iyi bir fikir değil! Bu asla 10 dakika sürmez.
Zamandan da öte, orada gördüğünüz bir şey canınızı sıkabilir, motivasyonunuzu düşürebilir ya da sizi tamamen başka şeyleri düşünmeye itip dikkatinizi dağıtabilir. Bunun yerine, molanızı yüzünüzü yıkayıp hava alarak, belki bir bardak çay içerek geçirirseniz hem dinlenmiş hem de dersten kopmamış olursunuz.
Ayrıca izlediğiniz bir diziye, sevdiğiniz bir oyuna ya da dışarıda yapacağınız bir etkinliğe de programınızda yer verebilirsiniz. Programınıza yazdığınız bir bölüm dizi sizin için zaman kaybı değil, ikinci bölüme geçmenizi engelleyen bir araç olabilir. Sürekli ders çalışmadığınızı arada kendinize de zaman ayırdığınızı bilmek sizi ferahlatacaktır.
6. Adım: Programınızı yazın
Söz uçar yazı kalır…
Programınızı düzgün bir şekilde yazmak hem ne çalışacaktım diye düşünerek zaman kaybetmenizi engeller hem de motivasyonunuzu arttırır.
Günlük çalışmalarınızı sizin için hazırladığımız günlük planlayıcıyı kullanarak takip edebilirsiniz.