Ders Çalışma Ortamı Nasıl Olmalı: 6 Tavsiye

0
2262
Ders çalışma ortamı nasıl olmalı?

Bir sınava hazırlanan ve yoğun şekilde ders çalışanlar için verimliliği artıracak her unsur değerlendirilmeli. Ders çalışma ortamı da verimliliği artırabilecek en önemli unsurlardan bir tanesi. Hem de ders çalışma ortamında küçük değişiklikler yaparak çalışma verimliliğinizde dişe dokunur gelişmeler elde edebilirsin.

Ders çalışma ortamı ile ders çalışma verimliliği arasında güçlü bir bağ var. Ortamda değişiklik yaptığın zaman çalışma verimliliğinde de bir değişiklik yapmış olursun. Peki en verimli ders çalışma ortamı nasıl olmalı? Senin için 6 başlıkta ders çalışma ortamının nasıl düzenlenmesi gerektiğini aşağıda anlatıyorum.

1. Dağınıklıktan kurtul!

Masan ne kadar düzenli olursa, dikkat dağıtıcı şeylerden de o kadar uzaklaşmış olursun. Bunun yanında dağınıklığın stresi artırabileceğini unutmamalısın.

Masanın üzerinde o gün ilk olarak başlayacağın konuyla ilgili 1-2 kitap olduğunda mı daha kendinden emin, ne yapacağını bilerek çalışmaya başlarsın yoksa çözülmeyi bekleyen onlarca soru bankası gördüğünde mi?

Kararı sen ver.

“Hocam benim dağınıklığımın içinde bir düzen var.” Bu cümleyi sıklıkla duyuyorum. Evet vardır tabi, örneğin çalıştığın kitaplar bir kenarda üst üste durabilir. Ancak benim dikkat çekmek istediğim şu:

Okulda ya da dershanede masanın üzerinde bulunması garip olan ne varsa evdeki masanda da onlar olmamalı. Yani en azından AYT kitabının arasından çorap çıkmasın.  Bu düzeni annen öyle dedi diye yapmıyorsun; kendin için, derse odaklanabilmek için yapıyorsun.

2. Elindekini değerlendir!

Ders çalışma ortamını ideal hale getirmek o kadar da zor değil. Uçuk kaçık projelere, büyük yatırımlara gerek yok.

Ders çalışmak için öncelikli ihtiyacın bir masa ve bir sandalye. Bu minimum ihtiyaçları karşılamak için pratik çözümler üretebilirsin. Ders çalışma masan İkea değil diye diye ders çalışmayacak değilsin.

Odanda masan yoksa balkonda duran katlanır masayı al, salondaki sandalyeyi koy önüne bitti gitti. Unutma, masanın sandalyenin güzelliği senin sınav başarını etkilemeyecek.

3. Sınırları belirle!

Ders çalışma ortamı için bir oda ayarlayabiliyorsan şanslısın. Oda ayarlayamıyorsan da en azından ders çalıştığın alan olarak bir masayı belirlemelisin. Ders çalışma masanda sadece ders çalışmalısın.

O masada yemek yeme, dizi izleme, oyun oynama. Artık o masa senin için hem okul hem dershane hem kütüphane.

Mekanının sınırlarını belirlemek derse odaklanma konusunda da sana yardımcı olacaktır. Sınıfta dizi izleyip yemek yemediğin gibi, o masada da bunu yapmamalısın.

Masanın başına geçtiğinde seni oyalayacak her şeyden uzaklaşmış olman için bu ayrımı yapmalısın. Ders çalışmaya oturup bir bölüm dizi izlemek bazen çok masum gibi görünse de derse başlamanı geciktirecek ve zaman kaybetmene sebep olacak. Bu sorunu kökten çözmek için ders çalışma masana oturduğunda ders çalışmaktan başka hiçbir şey yapmamaya alışmalısın.

Öğle aralarında ya da çalışman bittiğinde masandan uzaklaşmak emin ol sana da iyi gelecek.

4. Eşiği atla!

Çalışma ortamı yaratırken sadece fiziksel faktörleri değil, psikolojik etkileri de düşünmelisin.

Özellikle sınava evde hazırlanmayı tercih edenlerin sayısı artmaya başladı. Evde iş için veya dersler için çalışanlara yönelik olarak birçok araştırmacının tavsiyesi eşiği atlama pratiğidir.

Okula giderken hazırlanıp evden çıkıyorsun, yolda belirli bir süre geçiriyorsun ve okula ulaşıyorsun. Ev ile okul arasında geçen bu süre aslında seni “evdeki senden” uzaklaştırıp “öğrenci sene” dönüştüren psikolojik bir eşik. Bu eşiği evde atlamadığında derse odaklanmak, programına başlamak daha zor olacaktır.

Sen kendine bir sabah rutini belirleyip derse başlamadan önce bunu uygularsan bu eşiği yaratmış olursun.  Bunun etkisini denemeden fark edemezsin. İstersen bir gün kalktığında pijamalarınla masanın başına geçip çalış. Ertesi gün de ders çalışmadan önce üzerini değiştirip, kahvaltı yapıp sevdiğin bir müzik açıp gözlerin kapalı 5 dakika geçir. İki gün arasındaki odaklanma farkını gördüğünde bu geçişin değerini anlayacaksın.

5. Düzenini tanıt!

Sınava hazırlık sürecinde en büyük destekçin ailen. Onlar da bazen senin içinde bulunduğun durumu, sınav gündeminin sende yarattığı stresi ya da ihtiyaçları anlayamayabilirler. Bunun için isyan etmek yerine kendini anlatmalısın.

Çalışma ortamında nelere ihtiyacın olduğunu, orada ne kadar vakit geçireceğini, ses konusunda ne kadar hassasiyet beklediğini ya da seninle iletişime geçebilecekleri saatleri söylemezsen deneme çözerken meyve tabakları da gelir, ekmek almaya da gönderilirsin üstüne bir de hiç çalışmıyorsun diye de suçlanırsın.

Mekanını ve programını düzenledikten sonra uygulanabilir olması için birlikte yaşadığın kişilerle iletişimin çok önemli. İletişim sadece söylemek ile bitmiyor. Söylediğin ile yaptığın ne kadar paralel olursa o kadar kabul göreceksin.

6. Keyif al!

Sürekli aynı mekânda zaman geçirmek gerçekten bunaltıcı olabilir. Bu zamanlarda baktığında sana keyif verecek, motivasyonunu artıracak şeyleri kullanabilirsin.  Sevdiğin bir resim, hayalindeki üniversiteye ait bir kartpostal, her gün ilgileneceğin bir bitki bile sana iyi gelebilir.

Sınava hazırlık sadece bir süreç, sen ders çalışmaktan ibaret değilsin. Kendini hatırlayıp, ne için emek verdiğini aklında tutmalısın.

Bu sayfayı oylayın!

Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör