Bu yazımızda adayların en çok merak ettiği ‘‘ALES Puan Hesaplama Nedir?’’ ve ‘‘ALES Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?’’ sorularından yola çıkarak sizin için derlediğimiz en sık sorulan sorulara yanıtlar vereceğiz.
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES sonuç puanları hesaplaması adaylara karmaşık gelmekte ve sonuçlar adaylar tarafından oldukça merak edilmektedir. Adayların heyecanla beklediği ALES sonuç puanları nasıl hesaplanır, birlikte öğrenelim.
Yeni sisteme uygun olarak güncel ALES puanlaması ile ilgili sıkça sorulan sorulara ÖSYM’den faydalanarak araştırıp sizler için hazırladığımız güvenilir yanıtlar vereceğiz. Güncel ALES ile ilgili merak ettiğiniz ve sıkça sorulan 8 sorunun yanıtlarını bu içerikte bulabilirsiniz.
- ALES nedir?
- ALES kaç soru? ALES’te hangi testler var?
- Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES ham puanı nedir?
- ALES sonuç puanı nedir?
- ALES puan türleri nelerdir?
- ALES sonuç puanı nasıl hesaplanır?
- ALES ağırlıklı puanların standart sapması nedir?
- ÖSYM tarafından iptaline karar verilen sorular ALES puanını nasıl etkiler?
- ALES kimler için düzenlenen bir sınavdır?
- ALES için gerekli puan sınırı nedir?
ALES nedir?
ALES ÖSYM tarafından yapılan bir sınavdır. Kurumlar lisansüstü eğitime öğrenci seçmek ve akademik kadrolara atama yapmak için bu sınavda alınan puanları kullanır.
ALES yılda 3 kez yapılıyor. Genel olarak analitik düşünme, analiz yapabilme yeteneğini, temel matematik bilgisini ölçen bir sınav.
ALES kaç soru? ALES’te hangi testler var?
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) yeni sistemde 100 test sorusundan oluşmaktadır. Bu sorular iki bölümden oluşur. 50 test sorusu sözel, 50 test sorusu sayısaldır.
Stanford Üniversitesi’ne Nasıl Gidiliyor?
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES ham puanı nedir?
ÖSYM’nin yaptığı test şeklindeki sınavlarda 4 yanlış bir doğruyu götürür. ALES ham puanı da bu hesaplama sonucunda elde edilen net sayısıdır.
Örnek hesaplama:
Doğru | 40 |
Yanlış | 6 |
Boş | 4 |
Yanlışların götürdüğü: | 6/4=1,5 |
Ham net puanı: | 40-1,5=38,5 |
ALES puan türleri nelerdir?
Adayların sözel ve sayısal kısımdaki cevapları üzerinden ağırlıkları farklı olarak sonuç puanları hesaplanır. Her aday için ÖSYM tarafından hesaplanmış olan 3 puan türü vardır. Bunlar; sayısal ağırlıklı, eşit ağırlıklı ve sözel ağırlıklı puan sonuçlarıdır.
ALES Sayısal Ağırlıklı Puan: Adayın sayısal test sonucu 0,75; sözel test sonucu 0,25 katsayısı ile çarpılır.
ALES Eşit Ağırlıklı Puan: Adayın sayısal test sonucu 0,50; sözel test sonucu 0,50 katsayısı ile çarpılır.
ALES Sözel Ağırlıklı Puan: Adayın sayısal test sonucu 0,25; sözel test sonucu 0,75 katsayısı ile çarpılır.
ALES Puan Türleri ve Test Ağırlıkları | ||
---|---|---|
Puan Türü | Sayısal Testi | Sözel Testi |
ALES Sayısal Puanı | 0,75 | 0,25 |
ALES Sözel Puanı | 0,25 | 0,75 |
ALES Eşit Ağırlık Puanı | 0,5 | 0,5 |
ALES sonuç puanı nedir?
Adayların ALES sonuç puanı ÖSYM Başkanlığı tarafından hesaplanır. ALES’ten alınabilecek en yüksek puan sonucu 100’dür. Bu hesaplama, sınavı geçerli olan her adayın ham puanları ve standart sapmaları ayrı ayrı baz alınarak yapılmaktadır.
ALES sonuç puanları nasıl hesaplanır?
Adaylar ALES’ten 100 üzerinden bir puan alırlar. Bu puan hesaplanırken adayın ham puanları (yani netleri) etkili olduğu gibi, adayın girdiği sınavdaki diğer adayların puanları da etkili olur.
SInava giren bir adayın ALES puanının hesaplanması için önce ham puanı standard puana çevrilir. Standart puanlar üç farklı puan türünde ağırlıklı puana çevrilir. Sonra da aşağıdaki formül ile adayın ALES sonuç puanı hesaplanır.
Aşağıda adayların ALES sonuç puanları hesaplaması yapılırken ÖSYM tarafından kullanılan formüldeki terimleri açıklayacağız.
SP: Standart puan
AP: Adayın ağırlıklı puanı
X: Ağırlıklı puanların ortalaması
S: Ağırlıklı puanların standart sapması
B: Ağırlıklı puanların en büyüğü
ÖSYM tarafından ALES sonuç puanları hesaplanırken kullanılan formülü aşağıda bulabilirsiniz. Açıkladığımız terimler bu formüle yerleştirilerek ÖSYM tarafından adayların sınav sonuç puanları hesaplanmaktadır.
ALES ağırlıklı puanların standart sapması nedir?
ALES ağırlıklı standart sapması sayısal bir değere sahiptir. Bu değer, düzenlenen her sınav sonucunda ayrıca hesaplandığından yeni ve farklı bir değere sahiptir.
Standart sapma değerinin her sınav için sabit bir değeri yoktur. Çünkü, her sınav için adaylardan sınavı geçerli olan tüm adayların doğru, yanlış ve boş cevapları üzerinden standart sapma sonuçları ÖSYM tarafından hesaplanmaktadır.
ÖSYM tarafından iptaline karar verilen sorular ALES puanını nasıl etkiler?
Sınav sonrası ÖSYM tarından yargı onaylı iptaline karar verilen sorular değerlendirmeye katılmaz. Kalan soruların puan değerleri hesaplanarak adayların sonuçları bulunur.
ALES sonuç puanının kullanıldığı yerler
- ALES sonuç puanı yükseköğretim kurumlarında aşağıda yer alan kadrolara yapılacak atamalarda kullanılır:
- Öğretim görevlisi
- Okutman
- Araştırma görevlisi
- Uzman
- Çevirici
- Eğitim öğretim planlamacısı
- Türkiye’deki yüksek lisans eğitimi girişlerinde kullanılır.
- Yurtdışındaki yüksek lisans eğitimine gönderilecek öğrencilerin seçimlerinde kullanılır.
İlgili kurumlar sıralamalarını yaparken ALES puan sonuçlarını kullanır.
Kısacası ALES, lisansüstü eğitim faaliyetlerinde kullanılmak üzere girilen bir sınavdır.
ALES için gerekli puan sınırı nedir?
ALES hakkında adayların cevabını en çok merak ettiği sorulardan biridir. ‘‘ALES’ten kaç almam gerekir?’’ dediğinizi duyar gibiyiz. Bu sorunuzun cevabını ÖSYM’den edindik, size getirdik.
Yüksek lisans başvuruları için ALES’le ilgili koşullar:
- Lisansüstü eğitimi başvurusu yapabilmek için öncelikle bir lisans eğitimini tamamlamış olmak gerekiyor. Mezun olan adayların diploma veya geçici mezuniyet belgesi ile başvuru yapması mümkündür.
- Lisans programını yurtdışında tamamlamış adaylar ise Yükseköğretim Kurulundan denklik belgesi almalıdır.
- Adayların başvurduğu programlarda geçerli olan puan türlerinden en az 55 standart tam puan almış olması gereklidir.
- ALES eşdeğeri olarak kabul edilen GRE veya GMAT sonucuna sahip adayların puanları Yükseköğretim Kurulu tarafından yayınlanan eşdeğer puan tablosu esas alınarak hesaplanır.
- Bir yüksek lisans programını tamamlamış olup başka bir lisansüstü programına başvuran adaylar için eğer başvurdukları programın gerektirdiği ALES puanına sahipse ve en fazla bir yarıyıl öğrenimine ara vermişse yeni bir ALES puanı koşulu aranmaz. Bu koşulları sağlıyorsa bir önceki ALES puanları ile başvurusunu yapabilmektedir.
- Güzel sanatlar fakülteleri ve konservatuvarların enstitüdeki anabilim ve ana sanat dalları başvurularında adaylardan ALES puanı istenmez.
- Tezsiz yüksek lisans programları başvurularında ALES puanı istenmez.
Doktora programı başvuruları için ALES’le ilgili koşullar:
- Tezli yüksek lisans diplomasına sahip ya da on yarıyıl süreli (hazırlık sınıfları hariç) lisans eğitimi alan adaylar için;
ALES’ten, başvurdukları programın puan türünde en az 55 standart puana sahip olmalıdır.
- Tıp, diş hekimliği, veterinerlik, eczacılık fakülteleri ile hazırlık sınıfları hariç en az on yarıyıl süreli lisans diplomasına veya Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlık yetkisine sahip adaylar için;
ALES’ten, başvurdukları programın puan türünde en az 55 standart puana sahip olmalıdır.
- Güzel sanatlar fakültelerinin ve konservatuvarların ilgili enstitü anabilim ve ana sanat dallarına başvuran adaylar için ALES puanı istenmemektedir.
- Lisans derecesiyle doktora programına başvuran adaylar için; ALES’ten, başvurdukları programın puan türünde en az 80 standart puana sahip olmaları gerekir.
Sizlere ALES puanlama ve ALES puan hesaplamadan yola çıkarak en çok merak ettiğiniz ALES ile ilgili özellikle adayların çok merak ettiği 8 sorunun yanıtını ÖSYM’den edindiğimiz güncel bilgilerle net ve güvenilir bir şekilde anlattık.
Umarız her adayımız için aydınlatıcı ve yol gösterici bir içerik olmuştur.
Bunların dışında yeni sistem güncel ALES puan hesaplaması ve ALES sonuçları ile ilgili sorularınızı ve görüşlerinizi bekliyor olacağız.