Times Higher Education ve Uluslararası Üniversite Sıralamaları

0
1188
Uluslararası Üniversite Sıralamaları

Times Higher Education (THE) üniversite sıralamaları 2011 yılında Bilkent Üniversitesi’nin 112. ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin 183. olmasıyla hayatımıza girdi. 2015 yılında ODTÜ 85. olarak ilk 100’e giren tek Türk üniversitesi olurken Boğaziçi Üniversitesi 139. İTÜ 165. Sabancı Üniversitesi 182. olmuştu. Böylece 2015, Times Higher Education sıralamasında Türk üniversiteleri için en parlak yılı temsil etti. Hemen bir yıl sonra 2016’da Sabancı Üniversitesi 165’ten 400’e, Boğaziçi Üniversitesi 139’dan 500’e, İTÜ 165’den 600’e ve ve ODTÜ 85’ten 600’e düştü.

Bir yıl içerisinde bu köklü Türk üniversitelerinin yayınladığı makale sayısı, eğitim kalitesi, sanayi gelirleri bu denli kötüleşmediklerine göre bu düşüşü ne ile açıklamak gerekiyor? Times Higher Education 2016 yılında metodoloji değiştirdi ve değişen metodoloji üniversitelerimizin sıralamasını olumsuz yönde etkiledi.

  1. 2016 öncesinde Times, Web of Science veri tabanını kullanıyorken 2016’da daha fazla dergiyi tarayan Scopus veri tabanına geçti. Bu tercih makalelerde daha elit bir seviyeden vazgeçilmesi anlamına gelirken farklı dillerle yazılan makalelerden de kredi alınmasını mümkün kılıyor. Türkiye’de tayin/terfi kriterleri genelde Web of Science tabanlı olduğu için bu değişiklikler başka ülkelerdeki üniversitelerin sıralamalarda daha yukarı çıkmasına neden oldu.
  2. THE 2016’da 1000’den fazla yazar adı içeren yayınları veritabanından çıkardı. Bu kadar yazarı olan yayın mı olurmuş diye düşünmeyin. ODTÜ, İTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi’nden bir çok akademisyen CERN işbirliği ile yaptığı çalışmalarda kendisi gibi bine yakın akademisyenle birlikte çalışmalarını yayınlayabiliyor.

2016-2020 arasında Türkiye’deki üst seviye vakıf üniversitelerinin üst seviye kamu üniversitelerinden daha üst sıralarda olduğunu görüyoruz. Times Higher Education dünyanın en iyi üniversiteleri 2020 Sıralamasında; Türk Üniversiteleri arasında 1. sırada 401-500 bandındaki sırasıyla 2011’den beri listeye giremeyen Çankaya Üniversitesi geliyor. Bu noktada değerlendirme kriterlerine bakmak faydalı görünüyor.

Times Higher Education

Times Higher Education üniversiteleri aşağıdaki kriterlere göre değerlendiriyor.

  • Eğitim
  • Atıflar
  • Araştırma
  • Uluslararası görünüm
  • Sanayi gelirleri

Ama hikaye bununla son bulmuyor, eğitimden alınan puanın yarısı, araştırma puanının da yarısından fazlası “itibar anketi” yoluyla öznel değerlendirmelerden oluşuyor. Basitçe alınan toplam puanın yaklaşık 3te 1i akademisyenlerin başka üniversiteler konusundaki düşüncelerinden oluşuyor. Ankete katılan akademisyenlere kendi alanı için en iyi üniversiteler soruluyor ve en iyi 15 üniversiteyi sıralıyorlar. THE sıralamaları böylece nesnellikten uzaklaşıyor.

İkinci olarak üniversitelerin THE kurumuna gönderdikleri verilerin yanlış veya hatalı olduğunu ve herhangi bir denetimden geçmediğini düşünüyorum. Buna bir kaç örnek verebiliriz.

2019 yılında sanayi gelirleri (bilgi transferi) konusunda dünyanın en iyi üniveristelerinden ilk 5’i ve puanları:

Oxford: 67
Cambridge: 52.9
Stanford: 64.6
MIT: 87.6
Caltech: 88.2

2019 yılında sanayi gelirleri konusunda Türkiye’deki üniversiteler:

Anadolu Üniversitesi: 100
İstanbul Teknik Üniversitesi: 100
Akdeniz Üniversitesi: 96.5
Sabancı Üniversitesi: 95.5
Çukurova Üniversitesi: 87.6
ODTÜ 66.4
Boğaziçi 60.3
Bilkent 39.5

2020 yılında listeye ilk defa giren ve Türkiye kategorisinde 1. olan Çankaya Üniversitesi’nin araştırmanın etkisi yani “Atıflar” kategorisinde 99.7 puan alarak dünyada 12. olması ve yine bu konuda sadece ODTÜ, Boğaziçi ve Bilkent’i değil aynı zamanda Oxford, Harvard, MIT gibi üniversiteleri geride bırakması, Times Higher Education sıralamasının güvenilirliğine şüphe düşürüyor.

Üniversite sıralamalarını hazırlamak da artık bir sektör

Üniversite sıralamaları bir sektör haline gelmiş durumda. THE kurumu da üniversitelere sıralamalardaki etkisi yaklaşık %30 olan “itibar anketini” etkileme şansı gibi bir “hizmet” sunuyor. Bunu sponsorlu içerik, web sayfasına reklam ekleme, broşürlerine üniversite tanıtım sayfası ekleme gibi ücretli uygulamalarla yapıyor.

Güvenilir sıralamalar mümkün mü?

Güvenilir sıralamalar bu işi kar odaklı yapmayan bir kurum tarafından yapılabilir. Bir sivil toplum örgütü veya üniversiteden alacağı reklam parasına ihtiyacı olmayan Google gibi belirli bir vizyon sahibi bir şirket bu işi üstlenebilir.

Bir diğer sıralama kuruluşu 2020 QS Dünya Üniversite Sıralamalarına ulaşmak için bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Bu sayfayı oylayın!

Önceki İçerik20 bin tıp fakültesi mezunu atama bekliyor
Sonraki İçerikAkran zorbalığı
TED Ankara Koleji’nden mezun oldu. ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden lisans derecesini aldı. Almanya’da Duisburg-Essen ve Heidelberg üniversitelerinde değişim öğrencisi olarak bulundu. European School of Economics Floransa’da Visionary Leadership Program’ını tamamladı. Bir süre araştırma görevlisi kadrosunda ODTÜ Tanıtım Ofisi Koordinatörü olarak çalıştı. 2017’de Indiana University of Pennsylvania’nın Kariyer Planlama Merkezi’nde çalıştı. Şu anda uzman kadrosunda ODTÜ Kurumsal İletişim Ofisi’nde görev yapıyor ve ODTÜ İşletme Bölümü’nde lisansüstü çalışmalarına devam ediyor. Türkiye’nin ilk Quidditch takımı ODTÜ Hippogriffs’in kurucularından olan Ekin, Türkiye’yi temsilen turnuvalara katılan Team Turkey’de arayıcı ve vurucu olarak oynuyor.
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör