Vakıf üniversiteleri ne işe yarar? YÖK 2019 Vakıf Üniversiteleri Raporu

0
1538
Vakıf Üniversiteleri

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) 2019 Vakıf Üniversiteleri Raporu’nu yayınladı. Rapor sonuçları pek de iç açıcı değil ve “vakıf üniversiteleri ne işe yarar?” sorusunu akla getiriyor.

Türkiye vakıf üniversiteleri kavramı ile 1984 yılında Bilkent Üniversitesi’nin kurulması ile tanıştı. 2019 Haziran ayı itibariyle 11 ilde toplamda 69 vakıf yükseköğretim kurumu bulunuyor.

Vakıf üniversiteleri

Vakıf üniversiteleri

Reklam için kesenin ağzı açılmış ama araştırma yapılmıyor

Rapora göre sadece reklam ve tanıtım bütçeleri yıllık 16 milyon lirayı geçen vakıf üniversiteleri bulunurken, 13 vakıf üniversitesi araştırma geliştirme için hiç bütçe ayırmadı. 26 vakıf üniversitesi de araştırma geliştirme faaliyetlerine toplam bütçelerinin sadece yüzde 1’i veya daha azını ayırdı. En fazla reklam harcaması yapan 5 üniversitenin; 10 milyon ve üzeri harcama yaptığı görülüyor.

En fazla reklam harcamasına göre yükseköğretim kurumları:

Vakıf üniversiteleri ne işe yarar? YÖK 2019 Vakıf Üniversiteleri Raporu 1

En fazla araştırma harcamasına göre yükseköğretim kurumları:

Vakıf üniversiteleri

Rapordan çıkarılan verilere göre reklam ve tanıtıma fazla para harcayan özel üniversiteleri aynı oranda araştırma ve kütüphane harcaması yapmıyor. Bir vakıf üniversitesinde kalite göstergesi olan eğitim, araştırma, kütüphane altyapısı, öğrenciye verilen burslar; reklam harcamasını çok yapan üniversitelerde düşük.

Yatay geçiş hareketliliği çok yüksek

Yatay geçiş ile toplam öğrenci sayısının %15’i başka üniversitelere giden vakıf yükseköğretim kurumları bulunurken, yatay geçiş ile 1000 civarında öğrenci alan üniversiteler de bulunuyor.

Vakıf üniversiteleri

Vakıf üniversiteleri

Vakıf üniversiteleri için kış geliyor

Geçtiğimiz günlerde YÖK tarafından eczacılık ve diş hekimliği gibi bazı bölümlere minimum başarı sıralaması şartı getirilmiş, hukuk fakülteleri için 190 bin olan başarı sırası şartı da 125 bine çekilmişti. Aslında mühendislik, mimarlık, tıp ve öğretmenlik için olan minimum başarı sırası şartları da devlet üniversitelerini etkilemiyor sadece özel üniversiteleri etkiliyor.

2019 vakıf üniversiteleri YÖK raporu sonrasında, bir reklam tanıtım bütçesi sınırlaması geleceği; vakıf üniversitesi araştırma bütçelerinin %1’inden fazla reklama veya tanıtıma bütçe ayıramayacağı açıklandı. Zaten burssuz kontenjanlarını doldurmakta zorlanan vakıf üniversitelerini önümüzdeki yıldan itibaren zor günler bekliyor.

Bu sayfayı oylayın!

Bildir
0 Yorum
En Yeni
En Eski En Çok Oylanan
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör