Asker Nasıl Olunur? Asker Olmak İçin Gerekenler

0
21254
Asker Nasıl Olunur?

Ülkemizde son yıllarda askerlik mesleğini icra etmek isteyen kişilerin sayısı artmakta. Ancak, askerlik ile ilgili önemli aşamalar kafada soru işareti olarak kalabilmekte. Peki, asker olmak için gereken şartlar nelerdir? Hangi aşamalar sonrasında asker olunur? Bu yazımızda asker olma süreciyle ilgili önemli soruları cevaplandıracağız.

  1. Askerlik nedir? Askerlik nasıl bir meslektir?
  2. Asker olmak için ne yapmalıyım?
  3. Asker olmanın şartları nelerdir?
  4. Kadınlar asker olabilir mi?
  5. Yedek subaylık nedir? Nasıl olunur?
  6. Nasıl subay olunur?
  7. Astsubaylıktan subaylığa geçilebilir mi?
  8. Nasıl jandarma olunur?
  9. Nasıl bordo bereli olunur?

Askerlik nedir? Askerlik nasıl bir meslektir?

Askerlik, ulusal veya yerel düzlemde sivil halkı tehlikelere karşı koruma görevini üstlenen, emir-komuta zincirine bağlı bir meslektir. Bu açıdan, asker olmak için iki nokta önemlidir. Birincisi, halkı koruma görevinin öncelik olmasıdır. İkincisiyse emir-komuta zincirine uyum sağlanmasıdır. Öte yandan, askerlik ülkemizdeki erkek vatandaşların belli bir yaştan sonra yerine getirmeleri beklenen zorunlu bir hizmet durumundadır. Başka bir ifadeyle, geçerli bir sebep olmadıkça erkek vatandaşlar bu hizmeti yerine getirmek zorundadır.

Asker olmak için ne yapmalıyım?

Meslek olarak asker olmak isteyenler için ilk yol lise sonrası Milli Savunma Üniversitesi bünyesinde yer alan harp okullarına girerek subay olarak mezun olmaktır.

Harp okulları lisans seviyesinde eğitim verirler. 4 yıllık eğitim süresince öğrencilerin ihtiyaçları devlet tarafından karşılanır.

Harp okullarının mezunları TSK’da subay olarak görev yaparlar. Subaylık, rütbelerin asteğmen, teğmen, üsteğmen, yüzbaşı, binbaşı, yarbay, albay şeklinde ilerleyebildiği bir pozisyondur. Bazı subaylar ise generallik seviyesine yükselebilirler.

Asker olmak için bir diğer yol ise yine Milli Savunma Üniversitesi bünyesinde yer alan Astsubaylık Meslek Yüksekokullarına girerek astsubay olarak mezun olmaktır.

Astsubay meslek yüksek okulları ön lisans seviyesinde eğitim verirler. Bu okullarda da yine öğrencilerin ihtiyaçları devlet tarafından karşılanır.

Astsubay meslek yüksek okullarından mezun olanlar hem astsubaylık diploması hem de eğitim gördükleri alana ilişkin ön lisans diploması alırlar.

Astsubaylar için en yüksek rütbe astsubay kıdemli başçavuşluktur.

Asker olmanın şartları nelerdir?

27.04.2002 tarihinde yayınlanmış olan, 24378 sayılı “Sözleşmeli Subay ve Astsubay Yönetmeliği”ne[i] göre subay ve astsubaylar aşağıdaki şartları taşımalıdır:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
  • Müracaat edilen yılın Ocak ayının ilk günü itibarıyla yirmi yedi yaşından gün almamış olmak (lisansüstü öğrenimi görenler için otuz iki yaşından gün almamış olmak).
  • En az 4 yıl süreli fakülte veya yüksekokul mezunu olmak.
  • Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen sağlık şartlarını sağlamak.
  • Kamusal hakları kullanmaktan yoksun bırakılmamış olmak.
  • 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunun 148. maddesinde belirtilen suçlardan birisi nedeniyle hüküm giymemiş olmak.
  • Güvenlik soruşturması olumlu sonuçlanmak.

Kadınlar asker olabilir mi?

Ülkemizde kadınların asker olması mümkündür. Bunun için yapılabilecek temel yöntem “Milli Savunma Üniversitesi” mezunu olmaktır. MSÜ’ye girebilmek için YKS’den belli bir puan almak ve ardından fiziksel testlerin, sağlık kontrolünün ve sözlü mülakatın geçilmesi gerekir.

Kadın adaylar Milli Savunma Üniversitesinde sadece harp okullarına başvurabilir. Kadın adaylar astsubaylık için başvuru yapamamaktadır.

Yedek subaylık nedir? Nasıl olunur?

Yedek subaylık, askerlik yükümlülüğünü getirmenin alternatif bir yoludur. Yedek subay, en düşük rütbeli subaylık derecesidir. Aynı zamanda “asteğmenlik” olarak bilinir. Yedek subaylar akademik/teknik bilgileri ile hizmet verirler. Lisans mezunlarından 27, lisansüstü mezunlarından 32 yaşını doldurmamış olanlar yedek subay görevine başvurabilir. Başvurular askerlik şubelerine yapılır. Yedek subaylığın görev süresi, ilk iki ayı eğitim olmak üzere toplamda 12 aydır. Yedek subaylar eğitimleri süresince maaş almazlar.

Nasıl subay olunur?

Subay olmak için iki yöntem bulunur. Bunlardan ilki, MSÜ eğitimiyle harp okullarına girmektir.

Ayrıca lisans eğitimi sırasında veya lisans mezuniyeti sonrasında subaylık sınavına başvurmak da mümkündür. Söz konusu sınav sonrasında adaylara sözlü ve fiziki mülakatlar yapılır. Bu mülakatlarda başarılı olan adaylar subay olabilirler. Süreçle ilgili detaylar, www.personeltemin.msb.gov.tr adresinden takip edilebilir.

Astsubaylıktan subaylığa geçilebilir mi?

Astsubaylıktan subaylığa geçiş mümkündür ancak sınavsız geçiş mümkün değildir. Bu doğrultuda, gerekli şartları sağlayan adaylar ilgili sınav ve mülakata girer. Başarılı olan personel adayları “subaylık nosyonu kazandırma eğitimi” alırlar. Bu eğitim sonucunda geçiş işlemi gerçekleşir.

Nasıl jandarma olunur?

Lise, ön lisans veya lisans mezunu adaylar jandarma olmak için başvurabilir. Adayların bu başvuruları yapabilmeleri için KPSS puanlarına sahip olmaları şarttır. Lisans mezunları P3, ön lisans mezunları P93, lise mezunları ise P94 puan türleri ile başvuru yaparlar. Başvuran adaylardan uygun görünenler seçme sınavına girerler. Bu sınavı geçen adaylar, “Uzman Erbaşı” rütbesiyle jandarmalık görevine başlayabilirler.

Nasıl bordo bereli olunur?

Bordo bereli olmak için öncelikle komando kursu görmüş bir asker olmak gerekir. Bu askerler, 6 aylık ekstra “komando ihtisas kursu”nu alarak bordo bereli olabilir. Bordo Bereli olmak için gereken toplam eğitim süresi ise 3 yıldır. Bu 3 yıl boyunca adaylar çeşitli ağır eğitim ve sınavlardan geçerler.

[i] 2002. “Sözleşmeli Subay ve Astsubay Yönetmeliği”, T.C. Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Sistemi

Bu sayfayı oylayın!

Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör