YÖK Anadolu Projesi nedir? Hangi Üniversiteler Eşleşti?

0
2310

YÖK Anadolu Projesi, Anadolu’da yer alan görece olarak genç olarak nitelendirilen bazı üniversitelerin daha kıdemli üniversiteler ile eşleştirilip, genç üniversitelerin bu eşleşme sonucunda kıdemli üniversitelerin insan kaynağı ve altyapısından yararlanmasını amaçlayan bir projedir.

YÖK Anadolu Projesi kapsamında 15 genç üniversitenin seçilen 63 bölümündeki öğrenim gören öğrenciler bazı derslerini; kıdemli üniversitelerdeki akademisyenlerden alacak.

YÖK Anadolu Projesi ile genç üniversitelerdeki akademisyenler, kıdemli üniversitelerin kütüphane ve araştırma altyapısını kullanabilecek; ortak yayın ve proje gerçekleştirebilecekler.

YÖK başkanı Yekta Saraç’ın açıklamasına göre proje tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak kıdemli üniversitelerin öğretim üyeleri tarafından yürütülecek.

Büyük bir merak konusu olan hangi üniversitelerin ve hangi bölümlerin eşleşdiğine ilişkin tablo yazının sonunda yer almaktadır.

YÖK Anadolu Projesi kapsamında aşağıdaki üniversiteler genç üniversite olarak tanımlanmıştır:

YÖK Anadolu Projesi Genç Üniversite Logoları
YÖK Anadolu Projesi Genç Üniversiteleri

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
Ardahan Üniversitesi
Artvin Çoruh Üniversitesi
Bartın Üniversitesi
Bayburt Üniversitesi
Bingöl Üniversitesi
Bitlis Eren Üniversitesi
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
Hakkari Üniversitesi
Iğdır Üniversitesi
Kilis 7 Aralık Üniversitesi
Munzur Üniversitesi
Muş Alparslan Üniversitesi
Siirt Üniversitesi
Şırnak Üniversitesi

YÖK Anadolu Projesi kapsamında aşağıdaki üniversiteler kıdemli üniversite olarak tanımlanmıştır:

YÖK Anadolu Projesi Kıdemli Üniversiteler
YÖK Anadolu Projesi Kıdemli Üniversiteleri

Ankara Üniversitesi
Bursa Uludağ Üniversitesi
Çukurova Üniversitesi
Ege Üniversitesi
Erciyes Üniversitesi
Gazi Üniversitesi
Gebze Teknik Üniversitesi
Hacettepe Üniversitesi
İstanbul Teknik Üniversitesi
İstanbul Üniversitesi
Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Selçuk Üniversitesi

YÖK Anadolu Projesi eşleştirme protokolü kapsamı nedir?

• Bir üniversite en fazla iki üniversite ile eşleştirme protokolü yapabilir,
• İki üniversite arasındaki eşleşme en fazla 5 bölüm/program düzeyinde yapılabilecektir,
• Kıdemli Üniversitelerin sahip olduğu bilgi ve tecrübelerin Genç Üniversitelere
aktarılmasına yönelik planlamanın yapılması,
• Genç Üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerin Kıdemli Üniversitelerin eğitim
programlarında verilen derslerden yararlanması ve alandaki yenilikçi gelişmelerin, seminerler, webinarlar yoluyla aktarılması,
• Kıdemli Üniversitelerde bulunan profesör veya doçent unvanına sahip öğretim
üyelerinin Genç Üniversitelerin belirlenen alanlardaki programlarında ders vererek katkı sağlaması,
• Eşleşen üniversitelerin eğitim ve öğretim, araştırma altyapıları ve kütüphane
imkanlarının karşılıklı olarak kullanılması,
• Eşleşen üniversitelerin belirleyecekleri alanlarda ortak yayın ve projelerin yürütülmesi,

YÖK Anadolu Projesi kapsamından hangi üniversiteler ve hangi bölümler eşleşti?

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ); Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümlerinde Bartın Üniversitesi ile; Jeoloji Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümlerinde Munzur Üniversitesi ile eşleşti.

Hacettepe Üniversitesi, TIP, Diş hekimliği, Eczacılık ve Bilgisayar Mühendisliği alanlarında Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ile; Beslenme ve Diyetetik, Psikoloji bölümlerinde Munzur Üniversitesi ile eşleşti.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ); İngilizce Öğretmenliği ve Psikoloji bölümlerinde Bartın Üniversitesi ile eşleşti.

Ankara Üniversitesi; Eczacılık, İslami İlimler, Okul Öncesi Eğitimi, Beslenme ve Diyetetik, Mütercim ve Tercümanlık bölümlerinde Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi ile; Çocuk Gelişimi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, İlahiyat bölümlerinde Hakkari Üniversitesi ile eşleşti.

İstanbul Üniversitesi, Müzik, İlahiyat, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümlerinde Şırnak Üniversitesi ile; Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, İlahiyat bölümlerinde Kilis 7 Aralık Üniversitesi ile; Psikoloji bölümünde Bingöl Üniversitesi ile eşleşti.

Çukurova Üniversitesi, Tıp, Sınıf Öğretmenliği bölümlerinde Siirt Üniversitesi ile; Okul Öncesi Eğitimi, İslami İlimler bölümlerinde Muş Alparslan Üniversitesi ile eşleşti.

Gazi Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği, Beslenme ve Diyetetik, Matematik Eğitimi, Okul Öncesi Eğitimi, İngiliz Dili Eğitimi bölümlerinde Bayburt Üniversitesi ile;  İnşaat Mühendisliği bölümünde Hakkari Üniversitesi ile eşleşti.

Ege Üniversitesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Havacılık Yönetimi, İnşaat Mühendisliği, Hemşirelik bölümlerinde Iğdır Üniversitesi ile; Beslenme ve Diyetetik bölümünde Bitlis Eren Üniversitesi ile eşleşti.

Gebze Teknik Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği, Mimarlık Siirt Üniversitesi ile; Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünde Muş Alparslan Üniversitesi ile eşleşti.

Selçuk Üniversitesi, Radyo, Televizyon, Sinema, Uluslararası İlişkiler, Bilgisayar Mühendisliği Bitlis Eren Üniversitesi ile; Tarih, Batı Dilleri ve Edebiyatı, İlahiyat, Türk Müziği bölümlerinde Ardahan Üniversitesi ile eşleşti.

Bursa Uludağ Üniversitesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Mimarlık, İlahiyat, Hemşirelik bölümlerinde Artvin Çoruh Üniversitesi ile eşleşti.

Erciyes Üniversitesi, Diş Hekimliği, İlahiyat, Hemşirelik bölümlerinde Bingöl Üniversitesi ile; Uçak Bakım ve Onarım bölümünde Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ile eşleşti.

YÖK Anadolu Projesi Kıdemli – Genç Üniversite Eşleştirmeleri

YÖK Anadolu Projesi eşleşme tablosu
YÖK Anadolu Projesi eşleşme tablosu

Kaynak: https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Haberler/2021/yok-anadolu-projesi-tanitildi.aspx

YÖK Anadolu Projesi konusunda tartışmalar:

YÖK Anadolu Projesi kapsamındaki eşleşmelere “kıdemli üniversite” öğrencileri tarafından büyük bir tepki geldi. Sosyal medyada proje kapsamındaki eşleşmeleri adil bulmadıklarını, sınırlı kamu üniversitesi kaynaklarını başka öğrenciler ile paylaşmak istemediklerini belirttiler.

YÖK tarafından daha önce açıklanan “araştırma üniversiteleri” arasından seçilen kıdemli üniversitelerin eşleşen bölümleri “gönüllülük esasına” dayandığı belirtilen bu projede nasıl yer alacak merak konusu.

 

 

Araştırma üniversitesi nedir?

Araştırma Üniversitesi Nedir? Hangi Üniversiteler Araştırma Üniversitesidir?

0
2017-2018 Yüksek Öğretim yılı açılış töreninde Cumhurbaşkanı 10 asil ve 5 yedek üniversitenin araştırma üniversitesi olduğunu duyurdu. Araştırma Üniversitesi ilan edilen üniversiteler Orta Doğu Teknik...

 

 

Kıdemli Üniversiteler arasında Boğaziçi Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi’nin olmaması ise ilginç.

Aslında abartıldığı kadar kapsamlı bir proje değil üniversitenin bazı hocaları eşleştikleri bölümlere birkaç defa seminer verecek gibi görünüyor, zaten henüz ne olduğu nasıl ilerleyeceği de netleşmiş değil.

Sonunda bir ödül veya teşvik bulunmadan bir üniversite hocasının başka bir üniversitenin öğrencilerine çok emek/zaman harcayabileceğini düşünmüyorum.

Kişisel düşüncem birkaç göstermelik seminer, belki birkaç ortak yayın dışında projenin çok da yürümeyeceği yönünde.

Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz? Yorumlarda lütfen bizimle paylaşın.

 

Bu sayfayı oylayın!

Bildir
0 Yorum
En Yeni
En Eski En Çok Oylanan
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör