YKS 2021 için geç kaldım mı?

3
24483
2021 için geç mi kaldım
YKS 2021 için geç mi kaldım

Herkese merhabalar, ben Galatasaray Üniversitesi Matematik Bölümü öğrencisi Osman Efe Bakay. Bu yazımda 2021 yılında üniversite sınavına girecek arkadaşlar için belli başlı gözlem ve önerilerimi paylaşmak istiyorum.

YKS 2021 için geç kaldım mı?

Forumlarda sıklıkla gördüğüm bir soru ile başlayalım: “Acaba sınava çalışmak için geç mi kaldım, konular yetişir mi?”

Dürüst olmak gerekirse önemli başarılara imza atmak için yeterli vaktinizin olduğunu düşünüyorum. Son sınıfa geçen arkadaşlarımız bu dönemlerde acaba sınav yetişir mi diye sorarken sınava girmesine 2 ay kalan öğrencilere sorduğumuzda “Ah, şimdi sınava 5 ay kalmış olsaydı şov yapardım şov!” gibi cevaplar alıyoruz. Bu gerçekten de böyledir.

Şöyle geniş bir bakış açısı oluşturalım: Kendinizi 10. sınıfta hayal edin ve dürüstçe söyleyin. Matematik sınavınıza sınava kaç gün kala çalışmaya başlıyordunuz? Ya sınav günü ya da son bir gün kala; hadi bilemedim son bir hafta. Bundan öncesinde öğrenemediğiniz sınav konularını son bir hafta gibi kısa bir sürede öğrenebildiniz. Çünkü yaklaşan bir sınav vardı ve bunu ciddiye aldınız. Zihinsel ve bedensel olarak bu sınava olabildiğince yoğunlaştınız. Dolayısıyla bu kadar kısa sürede yüksek verimler elde ettiniz. İşte YKS’de tam olarak böyle.

Sınavın son 1-2 ayı en çok kişinin bıkkınlık gösterip pes ettiği aynı zamanda da en çok verimin alınabileceği zamanlardan biridir. Bu yazıyı okurken sınavınıza ne kadar bir süre var bilmiyorum ama bence her zaman sınav çok yakınınızdaymış gibi hareket etmelisiniz. Çalışsanız da çalışmasanız da o sınav çok çabuk gelecek.

Buradaki niyetim sizi heyecanlandırmak ya da strese sokmak değil; tam aksine herkes son 1-2 ay kala stres yaparken siz o sınava hazır olun istiyorum.

Özetlemek gerekirse bence rahat olduğunuz, sınava girmenize uzun sürelerin olduğu bu vakitler sınavın son aylarında rahat etmeniz için altın değerinde olan zaman dilimleridir. Bunu iyi değerlendirelim. Peki bu vakti nasıl iyi değerlendirebiliriz?

YKS 2021 için şimdi ne yapmalıyım?

Tavsiye olarak değil de yerinizde olsaydım ne yapardım, onu söyleyeyim. Bence TYT’nin olmazsa olmaz mihenk taşları Türkçe paragraf ve matematik problem sorularıdır. Bu ikisine hakim olduğunuz takdirde başarının kapıları sizlere açılmaya başlayacaktır. Bu nedenle ben günlük bir yeni nesil problem testi ve bir Türkçe paragraf testini gününüzün bir parçası haline gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Her gün çalışmanıza ek olarak yapacağınız bu iki testlik çalışmanın faydasını günler geçtikçe göreceksiniz. Günde çözmüş olduğunuz bu on soruluk problem testi 100 gün geçtiğinde 1000 adet yeni nesil problem sorusuna dönüşecektir. Bu sizin pratikliğinizi de soru hafızanızı da olabildiğince güçlendirir. Öte yandan 100 gün boyunca çözdüğünüz bu paragraf testleri, sizin deneme sırasında büyük bir hız kazanmanızı sağlayacak. Bu minik görünen adımların günler geçtikçe büyük hamlelere dönüştüğünü kendi gözünüz ile göreceksiniz.

Sıralamamı yükseltmek için ne yapabilirim?

Sınavda belli bir yüzdelik dilimin üzerinde gerçekten ciddi bir rekabet söz konusu. Örneğin dereceye oynamak isteyen arkadaşlarımızın içerisinde bulunduğu yüzdelik dilim. Bu derece diliminde herkesin çalıştığı ve elinden geleni yaptığı gayet açık fakat sizlerin bu aradan sıyrılmasını sağlayacak olanın “ölü zamanları doğru değerlendirmek” olacağını düşünüyorum.

Ölü zamanları değerlendirerek sıralamanı yükselt

Nedir bu ölü zamanlar? Mesela sabah erken kalktınız okula gideceğiniz zamana kadar olan bu süre ölü bir zamandır. Ya da servis aracı, minibüs kullanıyorsunuz diyelim ve okulunuz uzakta ise serviste geçen bu süre ölü zamandır. İşte bu tarz vakitleri doğru adımlara dönüştürebilirsek gene yapılmayanı yapmış oluruz ve bu minik adımlar bizleri ileriye taşıyacaktır. Mesela ne yapılabilir? Ertan hocam duymasın ama ben fizik dersinde pek başarılı değildim. Serviste her gün 1 adet deneme videosu izledim. Sadece günde 10 dakika ayırarak izlediğim bu fizik videoları 100 gün sonunda yaklaşık 1000 soruluk fizik arşivini taramış olmamı sağladı. İşte ben bizleri ileriye götürenin bu olduğuna inanıyorum. Tabii ki konu anlatımı, konuyu kavramak, örnek soruları çözmek, yeni nesil sorulara hakim olabilmek çok çok önemlidir. Fakat belli bir dilimin içerisinde çoğu öğrenci zaten bu saydığım özellikler için elinden geleni yapıyor. Sizler ise böyle ufak (kendinizi hırpalamadan) adımlar ile başarıya koşabilirsiniz.

Özetlemek gerekirse bu yazımda sizlere önemli başarılar için yeterli sürenizin olduğunu fakat son 1-2 ay yoğun stres altına girmemeniz için bu sıralar sınava çalışmaya başlamanız gerektiğini anlatmaya çalıştım.

Herkese iyi çalışmalar.

Bu sayfayı oylayın!

233 puan
Olumlu Olumsuz
Bildir
3 Yorum
En Yeni
En Eski En Çok Oylanan
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
CeydaZengin

Gunde 100 degil 1000 soru cozen de var. Hersey calisma ve azimde…. 2 milyon kiside ilk 100 yada ilk 1000 kolayla olunmuyor.

mnv

mutlaka yapmıştır, bence eleştireceğine derslerine asıl ufaklık. not. bir anne

derleme life

Yazı için teşekkürler. Ama kafama takılan şu, acaba yazar günlük 10 sorudan 100 günde 1000 soruyu çözmüş mü ki, bize bu metodu tavsiye ediyor. Küçük bı çocuğa bal yememesini tavsiye etmek için 40 gün bekleyen kişi gibi, yapmadığımız şeylerin belirtilmesinin bı faydası olacağını düşünmüyorum.
Selamlar