Paramedik

0
785
Paramedik

Paramedik, acil durumlarda yaralılara ve hastalara tıbbi bakım yapan kişilere verilen addır. Paramedik, diğer adıyla acil tıp teknikeri, yaralı veya hastalara hastaneye ulaşana kadar gerekli olan tıbbi müdahalede bulunur. Bu yazımızda insanlara yardım etmeyi amaç edinmiş bu mesleği yapmak isteyenler ve bu ünvanı almak için tamamlanması gereken adımları merak edenler için sıkça sorulan soruları yanıtlıyoruz. Yazımızın alt başlıkları:

  1. Paramedik ne demek?
  2. Paramedik nedir?
  3. Paramedik nasıl olunur?
  4. Paramedik taban puanları
  5. Paramedik atama puanları
  6. Paramedik maaşları

Paramedik ne demek?

Paramedik kelimesi etimolojik olarak İngilizce “paramedic” sözcüğünden gelmektedir. “Yardımcı sağlık hizmeti veya personeli” nin kısaltılmış halidir. Türkçe’de paramedik sözcüğü, acil tıp teknikeri olarak da kullanılır.

Paramedik nedir?

Paramedik çalışanları kaza gibi acil durumlarda yaralı ve hastalar hastaneye ulaşana kadar yaşamsal ve tıbbi desteği veren kişilerdir. Öncelikleri, zamanında müdahale etmek ve hastanın yaşamsal değerlerini korumaktır. Kaza ve yaralanmalar gibi hayati tehlike içeren durumlarda yaralıya acil ilk yardımda bulunmak, kırık/çıkık gibi durumlarda hastanın uygun şekilde stabilizasyonunu sağlamak, hasta ve yaralıları en yakın sağlık kuruluşuna nakletmek ve yol boyunca ilk yardıma devam etmek, hastanın veya yaralının durumunu ve uygulanan tedaviyi sağlık kuruluşu personeline aktarmak acil tıp teknikerinin görevleri arasındadır.

Paramedik nasıl olunur?

Paramedik bölümünde kişiler, teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir acil bakımda bulunmak için gerekli eğitimi alırlar. Paramedik olmak için akademik olarak izlenmesi gereken yolun yanında bazı bireysel koşullar da vardır. Paramedik olmak isteyen kişi aşağıda listelenen koşulları yerine getirebiliyorsa 2 yıllık ön lisans eğitimiyle bu hedefine ulaşabilir.

  • Sürücü belgesi alma konusunda bir engelinin bulunmaması
  • Ruh sağlığının yerinde olduğunu kanıtlayan belgeye sahip olması
  • Kayıt döneminde 17 yaşını tamamlamış ve 23 yaşından gün almamış olunması
  • Kadınların 1.60 metreden, erkeklerin ise 1.65 metreden kısa olmaması
  • Sedyeyi taşımak için fiziki yeterliliğinin bulunması

Paramedik taban puanları

Öğrenciler paramedik bölümüne TYT puanı ile yerleştirilir. Bölümün tam ismi “İlk ve Acil Yardım Paramedik”tir. 2 yıllık ön lisans ile tamamlanabilecek paramedik eğitiminin bulunduğu üniversitelere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://yokatlas.yok.gov.tr/onlisans-program.php?b=30198

Buna ek olarak bu üniversitelerin İlk ve Acil Yardım bölümlerinin taban puanları aşağıdaki linkte yer almaktadır.

https://yokatlas.yok.gov.tr/netler-onlisans-tablo.php?b=30198

Paramedik atama puanları

Paramedik ön lisans eğitimini tamamladıktan sonra bir sağlık kurumunda mesleğe başlayabilmek için KPSS puanına sahip olmak ve devamında atanmak gerekmektedir. ÖSYM verilerine göre 2020 yılında en düşük puanlı yerleşme 85.181 iken en yüksek puanlı yerleşme 86.869 ile olmuştur.

Paramedik maaşları

Paramedik çalışanlarının maaşları kariyer.net verilerine göre 2800 ile 4500 tl arasında tecrübe ve çalışma süresine göre farklılık gösterebilir.

Paramedik bölümü ile ilgili bu yazımızda merak edenler için paramedik ne demek, paramedik nedir ve nasıl olunur, paramedik taban ve yerleştirme puanları, paramedik maaşları gibi sıkça sorulan soruları yanıtladık. Bu mesleği yapmak isteyenler için faydalı olmasını umarız!

Bu sayfayı oylayın!

Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör