Odaklanma Sorunu İçin 4 Güzel Uygulama

2
7809
Odaklanma Sorunu

Günümüzde hızla akan bilgiye kolay erişim sağlanması ve sosyal medya kullanımının artması doğru ve verimli çalışmanın önüne büyük bir engel koymaya başladı: Odaklanmak! Odaklanmanın gittikçe zorlaştığı ama odaklanmamız gereken şeylerin de bir o kadar arttığı bir dönemde sunduğu kolaylıklarla bu konuda bize yardım edebilecek birkaç uygulamaya bakalım.

1. Forest

Uygulamayı açtınız, belki yarım saat, belki bir saat çalışmak istiyorsunuz. Seçtiğiniz süreye forest uygulaması odaklanmak içingöre belli bir ebatta ağaç dikiliyor ve zamanlayıcı başlıyor! Zamanlayıcı ilerledikçe ağacın büyüdüğünü görüyorsunuz. Eğer odaklanma süresini tamamlamadan sonlandırırsanız ya da uygulamayı terk ederseniz dikmeye başladığınız ağaç yerinden sökülüyor. Bu da sizi uygulamada tutarak dikkat dağınıklığı yaratan diğer uygulamalardan uzak kalmanıza yarıyor. Bunun yanı sıra, çalışırken sözlük kullanmak isteyen, telefonundaki bilgilerden faydalanan insanlar için de ayarlanabilir tarafları var.

odaklanmak için uygulama forestBir ağacı dikmeyi, yani odaklanma sürenizi tamamlamayı başarırsanız ağacınızı uygulamanın “Forest” isimli kısmında görebiliyor, buradan günlük-haftalık-yıllık çalışma/odaklanma sürelerinizi takip edebiliyorsunuz. Yine aynı şekilde, sökülmesine sebep olduğunuz ağaçları da ormanınızda görebiliyorsunuz. Böylece kişi, sökülen ağaç için üzüntü duyuyor ve sonraki odaklanma süresinde ağacını korumak için daha iyi odaklanmaya çalışıyor.

Uygulamanın premium özellikleri satın alındığında, odaklanarak biriktirdiğiniz coinler ile gerçek bir ağacın dikimine katkıda bulunmanız mümkün. Yani sizin birkaç saatlik çalışmanız ile dünya daha yeşil bir yer haline gelebiliyor!

coinler ile gerçek bir ağacın dikimine katkıda bulunmanız mümkün. Yani sizin birkaç saatlik çalışmanız ile dünya daha yeşil bir yer haline gelebiliyor!

2. TIDE

odaklanmak için uygulama TIDETIDE uygulaması diğer odaklanma uygulamalarından, geniş yelpazede sunduğu arka plan sesleri kütüphanesi ile ayrılıyor. Uygulamada kafe sesi, kütüphane sesi, deniz sesi gibi kullanımına alışık olduğumuz seslerin yanı sıra, yağmur damlasının şemsiyeye çarpması, bir şeylerin kızarması, kedi mırlaması gibi nispeten değişik sesler de mevcut. Bu seslerin hepsinin ücretsiz olmadığını söylemekte de fayda var.

odaklanmak için uygulama TIDETIDE “focus” isimli odaklanma kısmıyla beraber kullanıcısına sleep (uyku), nap (kestirme), meditation (meditasyon), breath (nefes) gibi farklı zamanlayıcılar ve sesler de sunuyor. Uygulamanın içinde nefes egzersizleri ve meditasyon da yapabiliyorsunuz; uykuya dalarken, ufak bir kestirme yaparken ya da uyanırken de size arka plan müziği sunabiliyor. İçindeki “Storm” ve “Muse” seslerinin favorim olduğunu söyleyebilirim. Yıllardır beni rahatlatan ve çalışırken odaklanma açısından çok yardımını gördüğüm seslerdir. Eğer kullanmaya başlarsanız sizin de favorinizi de öğrenmek isterim.

3. Study Bunny

Forest’la benzer bir ana fikre sahip olan Study Bunny’de, odaklandığınız süre boyunca bağ kurmuş olduğunuz ağacın yerini tatlı bir tavşan alıyor. Minik bir elektronik ekrandan besleyip büyüttüğümüz bir evcil hayvan oyuncağı vardı küçükken; ismini kendiniz koyduğunuz, karnını dahi sizin doyurduğunuz… İşte bu tavşan ona benziyor biraz. Tek fark, bu tavşanın karnını doyurmayı ve onu mutlu etmeyi “odaklanarak” başarabiliyorsunuz. Uygulamanın içinde to-do list (yapılacaklar listesi) ve flashcard (hafıza kartları) hazırlamanız mümkün.odaklanmak için uygulama Study Bunny

Study Bunny’de de arka planda müzik çalmanız mümkün. Fakat müzikler 50 coin’den başlıyor ve her 10 dakikalık çalışmaya sadece 1 coin alabiliyorsunuz. Bu nedenle, bana biraz pahalı ve uğraştırıcı geliyor, belki de TIDE aynılarını ücretsiz sunduğu içindir kim bilir. Bunun da avantajı, kendinize “Birkaç gün içinde … arka plan sesini almak için bugün 20 coin kazanmalıyım” şeklinde bir takım hedefler koymak olabilir. Ne de olsa bir hedef koymak motive olmaya ve motive kalmaya devam etmek için oldukça önemlidir.Odaklanma Sorunu İçin 4 Güzel Uygulama 1

4. FLIP

flipodaklanmak için uygulama FLIPDördüncü ve son uygulamamız olan FLIP’in diğer odaklanma uygulamalarından daha karmaşık bir yapıya sahip olduğunu söyleyebiliriz. Uygulamaya bulunduğunuz ülkeyi ve isterseniz okulunuzun ismini girerek, kendi “odaklanma” sıralamanızı görebiliyorsunuz.

flipodaklanmak için uygulama FLIPGünlük olarak istediğiniz alandan hedefler belirleyebiliyorsunuz. Bu hedefleriniz süreye bağlı hedefler olmak zorunda da değil; sayfa, bölüm, soru gibi parametreleri kendi kullanım tercihinize göre ekleyebilir, hedefinizi bunlar üzerinden belirleyebilirsiniz. Örneğin, ben keman için “parça” parametresini ekliyorum ve günlük hedefimi 3 olarak belirliyorum, çalışmak için belirlediğim zamandan 10 dakika önce bana hazırlanmamı söyleyerek itici bir güç oluşturuyor.

Odaklanma süreleriniz, mola verme sıklığınız, molalarınızın süreleri, hedefleriniz için fazladan zaman ayırıp ayırmadığınız ve hedefleri yerine getirme istikrarınız değerlendirilerek size bir başarı oranı ve odaklanma seviyesi veriliyor. Molalarınızın sıklığı ve süresi azalıp odaklanma süreniz arttıkça seviyeniz F’den A’ya doğru yavaşça yükselmeye başlıyor.

Uygulamanın, benim “Nerd Facebook”u (İneklerin Facebook’u) dediğim bir arayüzü de var. Burada pek çok ülkeden insanın ders çalışma, motivasyon, odaklanma hakkında paylaşımlarını görmeniz ve onlarla kolayca iletişim kurmanız mümkün.

Gördüğünüz üzere, bu kadar da farklı süreçlere ihtiyaç duyulacağını muhtemelen düşünmediğiniz odaklanmanın bile bir sürü yolu var. Bu uygulamaların sadece biriyle yetinebileceğiniz gibi, her birinin farklı fonksiyonlarını kullanarak birden fazlasını işlevsel hale getirmeniz de mümkün. Sadece ders çalışmanın değil, edinmek istediğiniz hobilerden tutun, evi temizlemenin bile odaklanma gerektirdiği unutmamalıdır. Odaklanmaya gereksinim duyduğunuzda, bu yöntemlere kolayca başvurabileceğinizi unutmayın!

Sevgiyle kalın.

Bu sayfayı oylayın!

Bildir
2 Yorum
En Yeni
En Eski En Çok Oylanan
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
ilayda

marscraft da keşke listede olsaydı

Dogukan

Gerçekten çok faydalı bir içerik olmuş. Çok müteşekkir oldum, emeğinize sağlık.