Motivasyonsuzlukla Başa Çıkabilmek

0
4331
motivasyon

Sizi her gün yataktan kaldıran şey nedir? Bu sorunun cevabını çok iyi bildiğimiz ve bazen de hiç bilmediğimiz günler yaşayabiliyoruz. Motivasyon dediğimiz şey aslında tam olarak da burada devreye giriyor.

Motivasyon günlük hayatta büyük önem taşır:

  • sizin o yataktan rahatça kalkabilmenize,
  • hedeflerinize ulaşmaya çalışırken pes etmiyor oluşunuza,
  • zorluklar karşısında bahaneler üretmemenize,
  • gün sonunda kendinize dönüp baktığınızda ‘Bugün çok iyi iş çıkardım!’ diyebilmenize yardımcı olur.

Gördüğümüz üzere motivasyona sahip olmak gayet güzel. Fakat ona her istediğimizde sahip olabiliyor muyuz? Cevap ne yazık ki çoğumuz için hayır. Çevremizdeki koşullar motivasyonumuz üzerinde o kadar büyük etkilere sahip ki…

Kişisel ilişkilerimizdeki en ufak bir sorun, ailemize yaşadığımız küçük tartışmalar bile motivasyonumuzu yerle bir edebiliyorken, bizim motivasyonsuzlukla başa çıkabilmek için yapabileceğimiz şeyler var mı?

Motivasyonu yeniden kazanma yöntemleri kişiden kişiye değişse bile bu yazıda bahsedeceğimiz çözümler arasından kendinize uygun motivasyonsuzlukla başa çıkabilme yolunu bulabileceğinizi umuyoruz!

1. İç diyalogların öz motivasyonu sağlamakta ne kadar önemli olduğunu fark edin!

motivasyon için kendi kendine konuş

Kendinizle konuşmak, nasıl bir ruh halinde olduğunuzu bilmek sağlıklı bir psikolojiye sahip olduğunuzun en önemli göstergelerindendir. Motivasyonunuzu kaybetmiş, yaptığınız şeylerden keyif alamayan bir ruh halindeyseniz ve uzun zamandır böyle olduğunuzu hissediyorsanız kendinizle konuşmanız oldukça basit ve çok işe yarar bir yöntem olabilir.

Evinizde kendinizi en rahat hissettiğiniz odada, mümkünse birisi tarafından rahatsız edilmeyeceğinize emin olduğunuz bir zaman diliminde, aynanızın karşısına geçin ve bekleyin. Bunu daha önce yapmadıysanız ilk aşamada bu size biraz saçma gelebilir. Fakat motivasyon dediğimiz şey insanın içinde saklıdır ve kendinizle yapacağınız her konuşma motivasyonunuzu açığa çıkarmak için bir fırsattır.

Kendinizle konuşmaya başlayabildiğinizde devamı kendiliğinden gelecektir. Kendinizi rahatlamış hissedene kadar konuşun. Ağlamak isterseniz ağlayın, gülmek isterseniz gülün. Konuşmanızın sonunda ne olursa olsun kendinize ‘Seni seviyorum!’ demeyi unutmayın.

2. Ulaşmak istediğiniz hedeften ve beklentilerinizden emin olun!

Motivasyonsuzlukla Başa Çıkabilmek 1

Ne istediğinizi gerçekten biliyor musunuz? Hedefiniz belli değilse ona ulaşmak için nasıl motive olabilirsiniz ki?

Motivasyon eksikliğinin kaynağı çoğu zaman insanların ne istediğini bilmiyor oluşu veya gerçekten istemedikleri bir şey için uğraşıyor olmalarıdır. Ulaşmaya çalıştığınız şey eğer bilinmezlik veya tam anlamıyla istemediğiniz bir sonuçsa ne kadar uğraşırsanız uğraşın kendinizi motive etmeniz tam anlamıyla mümkün olmayacaktır.

Eğer siz de bu gibi sebeplerden dolayı motivasyon eksikliği yaşıyorsanız yapmanız gereken şey ulaşmak istediğiniz hedefleri tekrardan değerlendirmek ve bu hedefe ulaştıktan sonraki beklentilerinizden emin olmak olmalıdır.

3. Kendinize ödüller koymaktan çekinmeyin!

Motivasyon kazanıp bunu devam ettirebilmek için en iyi yöntem kendinizi ödüllendirmektir. Fakat ödül dediysek bunu çok büyük şeyler olarak düşünmemize gerek yok. Günlük, haftalık, aylık süreçlerde ulaşmak istediğiniz hedefleri belirledikten sonra kendinize bazı fırsatlar tanıyın. Mesela bugün  yapmam gereken şeyleri hallettikten sonra kendime bir film izleme hakkı tanıyorum. Bu ay 3 kilo verirsem kendime yeni bir kıyafet alacağım gibi basit ve mantığa uyan ödüller sizin için süreci daha eğlenceli bir hale getirecektir. Ödüllendirme sistemi kaybedilen motivasyonun geri kazanılmasında oldukça yardımcı bir araçtır.

4. Ajanda kullanmaya başlayın!

motive olmak için ajanda kullan

Ajanda kullanmak size, hedefinize ulaşmak için gerçekleştirmeniz gereken şeyleri günü gününe inceleme ve planlayabilme kabiliyeti sağlar. Planlarınızı kendiniz yapabiliyor olmak sizi motive hissettirirken aynı zamanda zamanınızı nasıl daha iyi değerlendirebileceğinizi öğretir. Ajanda kullanmaya alışkın birisi değilseniz başlarda biraz zorlanabilirsiniz fakat zaman yönetiminizi yapabildiğinizi fark ettiğinizde ajanda kullanmıyorken her şeyle nasıl başa çıkabildiğinizi hatırlayamayacaksınız.

5. İhtimalleri hesaplayın!

Motivasyon için ihtimalleri hesaplayın

Hayatta karşılaşacağımız her şeyi tabi ki önceden tahmin edemeyiz fakat bu ihtimalleri düşünemeyeceğimiz anlamına gelmez.

Motivasyonumuzu zedeleyebilecek olayların başımıza gelmesi bazen kaçınılmaz. Biz bu olaylar karşısında nasıl bir tutum sergileyeceğimizi önceden düşünebilir ve motivasyon kaybımızı en düşük seviyede tutabiliriz. Bunu gerçekleştirebilmek için kendimizle ilgili bilmemiz gereken ilk şey ne gibi olayların bizim motivasyonumuzu düşürdüğüdür. Sonrasındaysa bu gibi olaylara nasıl tepki verirsek nasıl sonuçlar alabileceğimiz konusunda tahminlerde bulunmaktır.

Bu yazımızda bahsettiğimiz yöntemlerin kendinizi demotive hissettiğiniz zamanlarda motivasyonunuzu tekrardan kazanma konusunda size yardımcı olacağına inanıyor ve bu yazıyı Shaquille O’Neal’in “Sizi gerçekten motive edebilen tek kişi kendinizdir.” sözüyle bitiriyoruz. Sağlıcakla kalın!

Bu sayfayı oylayın!

Bildir
0 Yorum
En Yeni
En Eski En Çok Oylanan
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör