Bel ve boyun ağrıları neden ortaya çıkıyor?
Masa başında uzun süre ve düzenli çalışan öğrencilerde bel ve boyun ağrıları yaygın olarak görülebiliyor. Devamlı oturmak, belirli bir pozisyonda sürekli kalmak ve düzenli egzersiz yapmamak bu ağrıları artırabilir. Ağrılar yaşam kalitesini bozan hastalıklı durumlardır. Bel ve boyun ağrıları ise öğrencilerin çalışma düzenlerini sekteye uğratabilir.
Ders çalışırken bel ve boyun ağrılarından nasıl korunabiliriz?
Sınav dönemleri daha fazla çalışmak için; daha fazla oturmak zorunda kalınan zamanlardır. Aslında birkaç önemli noktaya dikkat ederek bu dönemleri daha ağrısız, hatta hiç ağrı çekmeden atlatabiliriz.
Bu yazıdaki bütün önerilerimi Nachemson (1964) ve Vilke’nin (1999) bilimsel çalışmalarına dayanarak temellendireceğim(Resim 1).
Bel ağrılarını önlemek için dikkat edilmesi gerekenler
Belimizde bulunan omurgalara yüklenen ağırlık en az sırt üstü yatış pozisyonundadır. Bu yüzden bu pozisyona, belimizin en rahat olduğu pozisyon diyebiliriz. Nerede ise hepimiz ders çalışırken ya da kitap okurken masa başında oturmayı tercih ederiz. Grafikte görüldüğü üzere oturduğumuz pozisyonda omurgalara binen yük çok artmaktadır. Bu yük ağrı oluşturabilecek niteliktedir. Burada ders çalışırken ilk önerim mümkünse yaslanarak çalışmaktır (grafikte 7. pozisyon). Belimizi ve sırtımızı koltuğun arkasına yaslayarak çalışırsak belimize binen yükü çok azaltırız. Bunu sağlamak için ise koltuğumuzun seviyesini en aşağıda ve masanın seviyesini en yüksekte tutabiliriz. Tersi olursa ( koltuk yüksek ve masa alçakta) eğilmek zorunda kalırız. Bu durum bel ağrısı nedenidir. Belimizin arkasına belin ve sırtın doğal kıvrımlarına uygun yastık kullanmak da faydalı olacaktır. Dik oturarak ve belden öne eğilerek ders çalışmayı önermiyorum.
Boyun ağrılarını önlemek için dikkat edilmesi gerekenler
Boynumuz için ise en doğal pozisyon, boynumuzun dik olduğu pozisyondur. Ders çalışmak için boynumuzu da öne eğmek zorunda kalıyoruz. Bu durum ise zamanla boyun ağrısı nedeni olabilir. Mümkün olduğunca boynumuzu en az şekilde öne eğerek çalışmalıyız. Bununla birlikte; ders çalışma dışında, boynumuzu öne eğdiğimiz faaliyetleri (telefon kullanmak, el işleri yapmak, oyun oynamak gibi) kısıtlamalıyız.
Çok güzel bir yazı olmuş hocam, yüksek masa ve alçak sandalye en önemli şart yurttaylen bizim çalışma masalarımız öyleydi ağrı olmuyordu. Şimdi evdeki masam alçak biraz sandalyenin seviyesini de ayarlayamıyorum. Yakın zamanda bir çalışma koltuğu alıp alçak konuma getirip çalışacağım.
Yazılarınızın devamını diliyorum