Bilgisayar mühendisliğinin son yıllardaki yükselişinin ardında yatan 5 gerçek

1
3550
Bilgisayar mühendisliği

Bilgisayar Mühendisliği Türkiye’nin üst seviye üniversitelerinde son 5 yılda atak yaparak önce Endüstri ve Makina Mühendisliği bölümlerini geride bıraktı ve geçtiğimiz yıl Elektrik ve Elektronik bölümünü de geçerek, ODTÜ, Bilkent, Boğaziçi gibi Üniversitelerde en yüksek sıralama ile yerleşilen bölüm haline geldi.

Bilgisayar alanının yükselmesi bununla da sınırlı değil. Alanın yükseleceğini öngören üniversite yetkilileri yazılım mühendisliği benzeri bölümler açtı ve son olarak 2019 yılında Hacettepe ve TOBB Üniversiteleri Yapay Zekâ Mühendisliği programı açıp öğrenci aldı.

İşte Bilgisayar Mühendisliği bölümünün yükselmesinin ardında yatan 5 sebep:

1. Büyüyen sektör

Bilişim sektörünün diğer sektörlere göre çok daha hızlı ilerlemesi. Türkiye’nin çok sayıda kalifiye yazılımcıya ihtiyacı var ama üniversiteler bu ihtiyaca yeterince cevap veremiyor. Dolayısıyla yeni mezunlar bile çok hızlı iş bulabiliyor.

2. Yurt dışı olanakları

Yurt dışında iş bulabilme olanakları. Özellikle iyi bir üniversiteden donanımlı bir şekilde mezun olduysanız, ileri seviyede İngilizce biliyorsanız dünyada istediğiniz yerde iş bulabiliyorsunuz. Örneğin bölümün kendi web sayfasında belirtildiği gibi ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği mezunlarının yarısından fazlası yurt dışında yaşıyor.

3. Kendi işinin sahibi olma ihtimali

Girişimcilik fikirlerini gerçeğe dönüştürmenin en kolay olduğu bölüm olması. Birçok alanda sermaye desteği bulmak ve bir start-up kurmak artık mümkün. Bir bilişim projesi için ihtiyacınız olan iki şey var: Bir bilgisayar ve internet bağlantısı. Örneğin Ebay, Mercedes’e göre çok daha az sermaye ihtiyacı ile kurulan bir şirket.

4. Esnek – bağımsız çalışma saatleri

Çalışma şartlarının rahatlığı. Bilişim alanında çoğu zaman saha çalışması veya gece nöbeti bulunmuyor. Ofis başında, sakin bir ortamda ve iyi koşullarda çalışılabiliyor. Ayrıca proje odaklı çalışıldığında saatler esnek olabiliyor. Üzerine düşen işi tamamladığın sürece hangi saatler arasında çalıştığın önemli değil. Verimli çalışan mühendisler günün geri kalanını kendine ayırabiliyor.

5. Dünya’nın her yerinde yapılabilmesi

Serbest çalışan (freelancer) olarak da işini yapabilme özgürlüğü. Proje bazlı çalışmayı seven kişiler için bilgisayar mühendisliği, istenilen yerde ve zamanda çalışabilme olanağı sunan bölümlerin başında geliyor.

Bu sayfayı oylayın!

Önceki İçerikEn Düşük Tıp Fakültesi Taban Puanları – Devlet Tıpları
Sonraki İçerikUniverskop nedir? Neden universkop? Biz kimiz?
TED Ankara Koleji’nden mezun oldu. ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden lisans derecesini aldı. Almanya’da Duisburg-Essen ve Heidelberg üniversitelerinde değişim öğrencisi olarak bulundu. European School of Economics Floransa’da Visionary Leadership Program’ını tamamladı. Bir süre araştırma görevlisi kadrosunda ODTÜ Tanıtım Ofisi Koordinatörü olarak çalıştı. 2017’de Indiana University of Pennsylvania’nın Kariyer Planlama Merkezi’nde çalıştı. Şu anda uzman kadrosunda ODTÜ Kurumsal İletişim Ofisi’nde görev yapıyor ve ODTÜ İşletme Bölümü’nde lisansüstü çalışmalarına devam ediyor. Türkiye’nin ilk Quidditch takımı ODTÜ Hippogriffs’in kurucularından olan Ekin, Türkiye’yi temsilen turnuvalara katılan Team Turkey’de arayıcı ve vurucu olarak oynuyor.
Bildir
1 Yorum
En Yeni
En Eski En Çok Oylanan
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Aysu

Çok güzel bir bölüm, sevene.