2019 YKS’de 1 milyon 761 bin 394 kişi tercih yapma hakkı kazandı. Toplam 753 bin 461 bin kişi yerleşti. Herkesin kendi yerini belirliyor. Sen de çalışıp çaba gösterirken, olduğun yerden daha ileriye gitmek ve netlerini artırmak istiyorsan artık sınava hazırlık senende bu 5 hatayı yapmaktan vazgeç.
1- Düzensiz Çalışmak
Verilen ödevler, çözmen gereken testler, tekrar etmen gereken konular her hafta yenileniyor. Bu yoğun tempoda belirli bir plan dahilinde çalışmazsan ipin ucunu kaçırırsın. Gördüğün konuları zamanında tekrar edip sorularını çözmesen deneme sınavında netlerin de artmaz. Düzensiz çalışmak sürekli bir yetiştirme telaşı yaratır ve seni kaygıya sürükler. “Yapamıyorum” deyip bırakma noktasına gelmeden önce haftalık verilen ödevlerini bir planla. Gün gün nelere çalışacağının programını yap.
2- Ertelemek
“Daha çok zamanım var”, “Biraz sonra başlayacağım”.. deyip deyip çalışmayı belirsiz bir zamana bırakmak aslında başlamamak için bir bahane. Bunu sen de çok iyi biliyorsun. Ders çalışmak bazen çok keyifli olmuyor üstelik yapamadığın konularına çalışırken işkence çekiyormuşsun gibi de gelebilir. Yapmak istemediğimiz şeyler bize acı veriyor. Bu acıdan uzaklaşmak için de bize keyif veren şeylere yöneliyoruz; video, dizi izlemek gibi. Bunlar seni çok mutlu ediyor olabilir tabi geçici olarak. Yapılan araştırmalara göre sevmediğin bir şeyi yapmaya başladığında o acı veren, isteksizlik duyguların geçiyor. Bizzat denedim neye, ne kadar süre çalışacağına karar verip masana oturunca çalışmaya başlıyorsun.
3- Soruların cevaplarını kontrol etmemek
Testleri çözmek, cevaplarını kontrol etmedikçe tek başına bir anlam ifade etmiyor. Çünkü neyi yanlış yaptığını bilmeden konuyu öğrenmiş olmuyorsun. Deneme sınavında da “Bütün sorularını çözmüştüm” dediğin konudan yanlış yapınca da şaşırıyorsun. Netlerinde artış ve kendinde ilerleme görmek istiyorsan neyi öğrenemediğini bilmen gerekiyor.
4- Yapamadığın soruları sormamak
Cevap yanlış çıkıp doğru şıkkı gördüğünde “a ben zaten bunu işaretleyecektim” deyip doğru tiki atanlardansan sana kötü bir haberim var. zaten bildiğinden emin olsaydın yanlış yapmazdın. O yüzden hocalarını aralarda yakala, etüt almaya zorla ya da arkadaşlarına sor. Gerçek sınavda şıkkı değiştirme şansın olmayacak.
5- Olumsuz konuşanlara takılıp sınava hazırlık sürecinde moralini bozmak
Bazı arkadaşların sürekli rekabet halinde olup kendisinin ne kadar iyi yaptığını söyleyip durur. Sen o kadar iyi yapamadığında ise bozulan moralin olur. Kendini yetersizmiş gibi hissettirenlerden, özgüvenini zedeleyenlerden, sürekli kıyaslama yapanlardan uzak dur. Onlar sana söylediklerini ertesi gün unutacak o yüzden bırak gitsin, konuşsunlar takılma. Bu aynı zamanda psikolojik savaş verdiğin bir süreç. Önce kendini iyi, yeterli hisset ve çalıştığından, öğrendiğinden emin ol.
[…] Universkop’ta yazdığım bir diğer yazım için buraya tıklayınız. […]