Günde kaç saat ders çalışılmalı? Günde kaç soru çözülmeli?

2
69322
Günde kaç saat ders çalışılmalı? Günde kaç soru çözülmeli?

Sınava hazırlık sürecindeki öğrencilerden en çok duyduğumuz sorular; “Günde kaç saat ders çalışılmalı?”, “Kaç soru çözülmeli?”, “Günde kaç farklı ders çalışmalıyım?”, “Bir konuya ne kadar vakit ayırmalıyım?” şeklinde çeşitleniyor. Çok daha yaratıcı sorular da olduğu oluyor tabi…

Bu sorulara genellikle şu şekilde cevap bulunmaya çalışılıyor:

a,b,c,… kadar ders var, a.x, b.y, c.z,….= x ≤ ∞ kadar konu var, sınava 250 gün kaldı desek, günde 10 saati ihtiyaçlar için ayırsak, 14 saatin şu kadarı okula gitse…….PUFFF

Bu hesabın içinden çıkabilenler denklemlerine yeni bilinmeyenler ekliyor. Tüm bunların cevabını bulduktan ve program yaptıktan sonra çalışmaya başlanacak çünkü.

Sabri bey ne yapıyorsunuz?

Tabi ki plansız bir çalışma verimsiz olacaktır. Program, düzen sınava hazırlık sürecinde önemli bir araçtır ancak amaç haline dönüştüğünde sizden çok fazla zaman çalacaktır.

View this post on Instagram

Programlı çalışmak, hem motivasyonunuzu hem de çalışma veriminizi arttıracaktır. Fakat bu durum, program bir amaç değil araç olduğunda geçerlidir. Her öğrenci, kendine güzel güzel takvimler hazırlayıp bütün konuları tam planladığı gibi çalışabilmeyi ister. Ama ne yazık ki hayat öyle bir şey değil. Bazı konular sizin için beklediğinizden zor olabilir ve çok daha fazla zaman gerektirebilir. Tüm gün ders çalışmayı planladığınız bir gün alarmınız çalmaz ve uyanamazsınız. Çok hasta olabilirsiniz. Bunların hiçbiri uzak ihtimaller değil ve sonuç olarak sizin en başında yaptığınız mükemmel planın aksamasına neden olacak şeyler. Siz her gün yeni bir plan yapmaya çalıştıkça ders çalışacağınız süreden çalıyor olacaksınız. Bunun yerine önceki planda sıradaki konuya geçebilir, eksiklerinizi kapatabilirsiniz. 👌⠀⠀ .⠀⠀⠀⠀⠀ .⠀⠀⠀⠀⠀ .⠀⠀⠀⠀⠀ #tyt #ayt #yks #yks2020 #2020tayfa #2020tayfaçalışıyor #2019tayfa #2020yks #matematik #mezuntayfa #mezun #ygslys #ösym #fizik #tytfizik #yksfizik #motivasyon #2019tayfa #studygram #studyblr

A post shared by Ertan Sinan Şahin (@ertansinansahin) on

Mükemmel plan için aklınıza gelen soruların bir kısmı ders çalışmayı ertelemek için zihninizin karşınıza çıkardığı engeller olabilir. Çünkü ders çalışmak zor, emek istiyor, motivasyon istiyor. Plan program yapmak çok daha kolay. Ama bu sınavda başarılı olmak için zor yolu, yani ertelememeyi seçmek zorundasınız. Zor olan yoğun bir şekilde ders çalışmak. Zihninizin sizi uyduruk sorular ile engellemesine izin vermemek, sorulara hazırlıklı olabilmeniz için hepsini tek tek gözden geçirelim:

1. Günde kaç saat ders çalışılmalı?

Her öğrencinin günlük rutinleri farklılık gösterir. Kimi öğrenci okuldan saat 3’te çıkarken bazı öğrencilerin eve giriş saatleri akşam 9’u bulabiliyor. Bunun dışında mezun olup evde kendi kendine çalışan öğrenciler için bir öneri yapılabilir; düzeni sağlamak için okula, işe gidiyormuş gibi her gün aynı saatte masanızın başına geçmelisiniz. 9.00-18.00 mesai saatiniz olabilir. Önemli olan kaç saat çalıştığınız değil verimli çalışıp çalışmadığınız.

Bu noktada kendinize ayırdığınız ve dinlendiğiniz zamanlar programınızın sürdürülebilir olması için oldukça kritik.

2. Kaç soru çözülmeli?

Günde 300 sorudan az soru çözen öğrenciyi ÖSYM sınava almayacakmış gibi bir uygulama çıkmadığı sürece bunun da bir önemi yok. Burada dikkat edilecek nokta çözdüğünüz sorunun size katkı sağlaması. Soru sayısını doldurmak için seviyenizin çok altında bir kaynaktan beyniniz muhallebi kıvamına gelene kadar soru çözmek size kocaman bir zaman kaybından başka bir şey kazandırmaz. Aynı şekilde sizi zorlayan sorularla karşılaşınca hemen çözümüne bakmak da doğru değil. Çözemediğiniz soruları nasıl değerlendirmeniz gerektiğine bu yazımda değinmiştim. Okumanızı tavsiye ederim.

3. Günde kaç farklı ders çalışmalıyım?

Bu tamamen senin zamanına ve tam olarak ne çalıştığına bağlı olarak şekillenecek bir konu ancak beyninin bir sınırı olduğunu unutmamak lazım. Örneğin tüm gün aynı konuyu çalışmak ne kadar verimsiz olacaksa, bir gün içinde 6-7 konu çalışmak da aynı şekilde verimsiz olacaktır. Ders çalışmak için ayırdığınız zamana göre konu sayısını belirleyebilirsiniz. Çorba yapmıyorsunuz, ders.

4. Bir konuya ne kadar vakit ayırmalıyım?

Gerektiği kadar. Ama bir konuyu anladıktan sonra diğer konuya geçmeyi ertelememek çok önemli. Psikolog Emine Kaya Bican’ın erteleme hakkında yazdığı bu yazısına göz atmanızı tavsiye ederim.

5. Haftada kaç konu bitirmeliyim?

Bu soru bizi ‘Günde kaç saat ders çalışmalıyım?’ sorusuna verdiğimiz cevaba yönlendiriyor ve misler gibi bir kısır döngüye giriyoruz.

Özetle; sınava hazırlanmanın net bir yöntemini bulmaktan ziyade size uygun yöntemi bulmak için çalışmalısınız. Çalıştıkça sizin için doğru olan cevapları da bulduğunuzu ve uygun yöntemle çalıştığınızda çok daha iyi anladığınızı fark edeceksiniz.

Hayattaki her gününüzü planlayamayacağınız gibi sınava hazırlanırken de her anınızı planlamaya çalışmayın.

Başarılar 😊

Bu sayfayı oylayın!

230 puan
Olumlu Olumsuz
Bildir
2 Yorum
En Yeni
En Eski En Çok Oylanan
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Ece

Hiç bişi anlamadım