Nasıl Ders Çalışılır? Sorusuna Bir Cevap: Gençlerle Başbaşa Kitabı!

2
4223

Universkop severlere ve nasıl ders çalışmalıyım, nasıl daha çok verim alabilirim diyenlere bir kitap önerisi ile geldim: Ordinaryüs Profesör Doktor Ali Fuad Başgil’den Gençlerle Başbaşa!

Sesli kitabını buradan dinleyebilirsiniz.

Ayrıca akademik açıdan motivasyona ihtiyaç duyan Universkoplular için de kitabı şurada ben yorumluyorum:

Toplamda 80 sayfa olan bu kitap hacminden çok daha fazla tavsiye barındırıyor. Bu tavsiyelerin işe yaradığını ise bizzat Ali Fuad Başgil’de görebiliyoruz. Samsun’da başlayan öğrenim hayatını Paris’te devam ettiren Başgil, pek çok Fransızca ve Türkçe eserler yayınlamış, gazeteler için yazılar yazmış, İstanbul ve Ankara Üniversitelerinde hukuk profesörü olarak çalışmış… Yetiştirdiği başarılı hukukçuların haddi hesabı yok!

 

nasıl ders çalışılır

Gençlerle Başbaşa kitabında kendi gençliğini ve yaşam tecrübesini de düşünerek direkt bizlere yani gençlere sesleniyor böylesine başarılı olan Ali Fuad Başgil. Hatta kitap şu sözlerle başlıyor:

“Çalış, genç arkadaşım çalış!

Namerde muhtaç olmak ölmekten beterdir.”

Yıllardır bizlere dayatılan tüm algıları yıkıyor ve iradesi olan her insanın başarılı olacağını savunuyor. Bu yüzden gençlere de iradelerini terbiye etmeleri gerektiğini söylüyor. Her ne kadar bazı huylarımızı yıllar geçtikçe değiştirmekte zorlansak da, imkansız olmadığını, sadece sabır gerektirdiğini ekliyor.Nasıl ders çalışılır

Gelin Ali Fuad Başgil’e göre “Nasıl Ders Çalışılır?” bir göz atalım:

1. Öğrenmenin Yolunu Bilerek Ders Çalışılır

Çoğu öğrenci kendisini masaya oturmaya ikna etse bile uzun saatler orada kalamıyor. Ali Fuad’a göre bunun en temel sebeplerinden birisi cesaretlerinin kırılmış olması. Çünkü bu gençler nasıl öğrenmeleri gerektiğini bilmiyorlar. Bazı dersler yazarak, bazı dersler okunarak, bazılarıysa dinlenerek öğrenilir.

Öğrencilerin önce o dersi nasıl öğrenmeleri gerektiğini öğrenmesi gerekiyor.nasıl ders çalışılır

2. Manevi Destek Alarak Ders Çalışılır

Diyelim ki irademizi terbiye etmeyi başardık ve masaya oturduk. Yine de bu çocuk yapamaz, çok da çalışmaz algısını kırmamız uzun sürebilir. Hatta Ali Fuad Başgil, ordinaryus olan hani, kendisinin de bu dertten çektiğini söylüyor.

Burada size güvenmeyen insanların daima olacağını, onlara rağmen çok çalışıp başarılar elde ederek en güzel cevabı bu şekilde vereceğinizi söylüyor.

Yine de çevrenizdeki insanların size olan güvenini kazanmanızın çalışmanıza çok büyük katkılar yapacağını da unutmamak gerekiyor.

3. Tembellik Etmeden Ders Çalışılır

“Tembellik, insanın karşısına çıkıp da mertçe savaşan bir düşman değildir… Tehlikesinin büyüklüğü de buradan gelmektedir.”

Ali Fuad, tembelliği birkaç şekilde yorumluyor:

  • Bazen bir dost gibi bugün dinlensen nasıl olur, diye tavsiye verir tembellik
  • Bazen gerçek öyle olmadığı halde insanı hasta ve yorgun hissettirir bugünlük uyusak, der
  • Bazen “iş yapar görünür, hakikatte hiçbir şey yapmaz”

İşte tüm bunlara rağmen masaya oturmak ve çalışmaya bir kez başladığınızda devamının geleceğini bilerek hareket etmek gerekir. Burada irade ile tembellik savaşır. Savaşın galibini ise genç kişi belirler.

4. Yanına İyi Dostlar Alarak Ders Çalışılır

nasıl ders çalışılır

Ali Fuad’a göre birisiyle arkadaş olacağın zaman araman gereken üç özellik vardır: çalışkanlık, dürüstlük ve iyilikseverlik.

İyi arkadaşlar sizin başarınızdan mutluluk duyup çalışma isteğinizi, çalışkanlığınızı ve başarınızı takdir edenlerdir, diyor Ali Fuad. Çalışkan arkadaşlarınızın sizi de çalışmaya sürükleyeceğini ekliyor.

5. Kötü Örneklere Aldanmadan Ders Çalışılır

“İstikbalini karanlık bir tesadüfün cilvesine terk etme!”

Falanca hiç çalışmadan şunu başarmış gibi hikayeleri çok dinleriz. Oysa Ali Fuad’ın kendisinden hareketle de bilmeliyiz ki, çok büyük başarıların ardında saatlerce çalışmalar yatar.

Bazen hile ve yalan da içeren bu kestirme yollar, kolay ve tatlı gözükse dahi insanın vicdanını dinlemesi ve çok çalışıp doğru yoldan sapmaması gerekir, diyor Ali Fuad.

nasıl ders çalışılır

Ali Fuad Başgil, Gençlerle Başbaşa kitabının içerisinde “Çalışma Hayatının ve Umumiyetle Muvaffak Olmanın Kanunları”ndan pek çoklarını bizlerle paylaşıyor. Bunlardan bazıları şöyle:

  • masaya oturmadan evvel çalışırken kullanılacak her şeyi masaya getir; böylece bunlar için yerinden kalkmak zorunda kalınma, dikkatin boş yere dağılmasın,
  • gerçekten sevdiğin bir alanda çalış,
  • kütüphaneye gitmek için çıktığın yoldan seni döndürecek dikkat dağıtıcılara aldanma.

nasıl ders çalışılır

Bu kanunlardan birkaç tanesini ben de sizler için paylaşıyor ve özellikle motivasyonunuzu kaybettiğinizde kitabı okumanızı tavsiye ediyorum!

Ali Nesin’in de dediği gibi, “Başarmak istiyorsan eğer gece gündüz demeden çalışacaksın, başka çaresi yok!”

Bu sayfayı oylayın!

Bildir
2 Yorum
En Yeni
En Eski En Çok Oylanan
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Yusuf Furkan Yılmaz

Yazı için teşekkürler.Bu yazıdan sonra kitabı alıp okumayı düşünüyorum.