Eşit Ağırlık Bölümleri (TM) ve Eşit Ağırlık Meslekleri

2
19048
Eşit Ağırlık Meslekleri

Eşit Ağırlık Bölümleri

  • Eşit ağırlık alanını seçmeyi düşünüyorsunuz ve bu alanda hangi bölümlerin olduğunu merak ediyorsun.
  • Eşit ağırlık seçtiniz ve bu alanda hangi bölümleri seçebileceğini merak ediyorsun.

Hangisi olursa olsun merak ettiklerine ilişkin bu yazıda bilgiler bulabilirsin. Eşit ağırlık alanındaki bölüm ve meslekleri kolayca anlayacaksın.

Eşit ağırlıkta hangi bölümden mezun olanlar hangi işi yaparlar?

Genellikle eşit ağırlık bölümlerinden mezun olanların yaptığı işler birbirinden keskin çizgiler ile ayrılmaz:

  • Aynı işi farklı bölümlerden mezun iki farklı kişi yapabilir.
  • Aynı bölümden mezun iki kişi iki farklı iş yapabilir.

Hangi bölümden mezun olanın hangi işi yapacağı kesin olarak belli olmasa da eşit ağırlıkta seçilen bölüme göre yapılacak işlerin ne gibi özellikleri olacağı tahmin edilebilir.

Örneğin işletme bölümü mezunu ile iktisat bölümü mezununun finans alanında aynı işi yapması mümkündür. Ancak “pazarlama” konusunda işletme mezununun önünde daha fazla fırsat olacaktır. Çünkü pazarlama konusu işletme bölümü içinde öğretilen bir uzmanlık alanıdır.

Eşit ağırlık bölüm tercih etmek ne anlama gelir?

Eşit ağırlık alanını seçerken geleceğe ilişkin bir tercih yapmış oluyorsunuz. Bu sizin insanî konularda yaratıcı olarak ve analitik bakış açısı ile çözümler üreterek gerçekleştireceğiniz mesleklere yaklaşmak oluyor. Geleceğe ilişkin yapılacak tercihlerin ikinci aşaması ise üniversite tercihi / bölüm tercihidir.

Eşit ağırlık meslekleri hangileridir?

Çok farklı fakültelerde olsa da benzer derslerin alındığı ve mezun olunca benzer mesleklerin yapılabileceği bölümleri sizin için gruplara böldüm. Bu sayede kendinizi yakın hissettiğiniz gruptaki bölümlere odaklanarak detaylı araştırma yapmaya yönelebilirsiniz.

Her eşit ağırlık meslek grubu ile ilgili ayrı yazılar yazarak iş imkanları, meslek özellikleri hakkında bilgi vereceğim. Genel olarak bu bölümlerin puan tablolarını inceleyebilmeniz için şimdilik sadece bölüm listelerini ve her bölümün puan tablosunun linkini ekliyorum.

Eşit ağırlık alanında tercih edilebilecek bölümlerin tamamını taradım. Bu bölümleri şu şekilde kategorilere ayırıyorum:

Hukuki İktisadi İdari Bilimler

Hukuk, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, işletme, iktisat vb bölümlerdir. Mezunlarının önemli bir kısmı devlet kurumlarında çalışır. Yönetim, ekonomi, hukuk, toplum hizmetleri konuları ile ilgilenirler. Toplumun işleyişine ilişkin uygulama alanları bu bölümlerin odağındadır.

Hukuki İktisadi İdari Bilimler Tüm Bölümler

Aktüerya Bilimleri
Avrupa Birliği İlişkileri
Bankacılık
Bankacılık ve Finans
Bankacılık ve Sigortacılık
Bilgi ve Belge Yönetimi
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi
Denizcilik İşletmeleri Yönetimi
Ekonometri
Ekonomi
Ekonomi ve Finans
Elektronik Ticaret ve Teknoloji Yönetimi
Enerji Yönetimi
Film Tasarımı
Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi
Girişimcilik
Gümrük İşletme
Havacılık Yönetimi
Hititoloji
İktisadi ve İdari Bilimler Programları
İktisadi ve İdari Bilimler Programları
İktisat
İnsan Kaynakları Yönetimi
İslam Ekonomisi ve Finans
İşletme
İşletme Bilgi Yönetimi
İşletme Enformatiği
İşletme Yönetimi
İşletme-Ekonomi
Kamu Yönetimi
Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler
Lojistik
Lojistik Yönetimi
Maliye
Muhasebe
Muhasebe Bilgi Sistemleri
Muhasebe ve Denetim
Muhasebe ve Finans Yönetimi
Organik Tarım İşletmeciliği
Pazarlama
Politika ve Ekonomi
Sağlık Yönetimi
Sermaye Piyasaları ve Portföy Yönetimi
Sermaye Piyasası
Sigortacılık
Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri
Sigortacılık ve Risk Yönetimi
Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik
Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler
Siyaset Bilimi
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
Sosyal ve Siyasal Bilimler
Tapu Kadastro
Tarım Ekonomisi
Tarım Ticareti ve İşletmeciliği
Teknoloji ve Bilgi Yönetimi
Ulaştırma ve Lojistik
Uluslararası Ekonomi
Uluslararası Finans
Uluslararası Finans ve Bankacılık
Uluslararası Girişimcilik
Uluslararası İlişkiler
Uluslararası İşletme Yönetimi
Uluslararası İşletmecilik
Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret
Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık
Uluslararası Lojistik Yönetimi
Uluslararası Ticaret
Uluslararası Ticaret ve Finans
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik
Uluslararası Ticaret ve Lojistik
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi
Uluslararası Ulaştırma Sistemleri
Yerel Yönetimler
Yönetim Bilimleri Programları
Yönetim Bilişim Sistemleri

Bu sayfayı oylayın!

İnsan ve Toplum Bilimleri

Psikoloji, felsefe, sosyoloji, arkeoloji vb bölümlerdir. Eşit ağırlık alanında yönü daha çok bilime dönük bölümlerdir diyebiliriz. Toplumu ve insanı anlamak bu bölümlerde asıl meseledir.

Eğitim Bölümleri

Sınıf öğretmenliği başta olmak üzere eğitim alanında tercih edilebilecek eşit ağırlık bölümleridir. Özellikle çocuklarla aranız iyiyse eğitim alanını tercih edebilirsiniz.

Eğitim Bölümleri Tüm bölümler

Çocuk Gelişimi
Felsefe Grubu Öğretmenliği
Psikoloji
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
Sınıf Öğretmenliği

Bu sayfayı oylayın!

Spor Bölümleri

Sporcu yetiştirmek, insanların boş zamanlarında kaliteli zaman geçirerek iyi hissetmelerini sağlamak konularıyla ilgilenen spor bölümleri bu grupta yer alır. Spor yapmaktan keyif alan ve başkalarının spor yapması için destek olmak isteyen kişiler için uygun olabilir.

Spor Bölümleri Tüm Bölümler

Antrenörlük Eğitimi
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği
Rekreasyon
Spor Bilimleri
Spor Yöneticiliği

Bu sayfayı oylayın!

Tasarım Bölümleri

Yaratıcı emeğin yoğun olduğu, sanatın uygulanarak üretime yansıdığı bölümlerdir. Görsel alanlardaki yeteneklerini uygulamaya dönük olarak kullanmak isteyenlerin tercih etmesi uygun olabilir. Farklı alanlarda tasarım yapılan bu bölümler moda alanında, sanatsal alanda tarihi eserler üzerinde faaliyet yürütürler. Bu bölümlerde esas olarak uygulamaya dönük eğitim verilir.

Turizm Bölümleri

İşletme ile ilgili olsa da özelleşerek turizm alanında toplanan bu bölümlerde turizm işletmeleri için gerekli donanıma sahip mezunlar yetişir. Ülkemizde turizm sektörünün büyümekte olduğu söylenebilir. Kişiler arası iletişim turizm alanındaki mesleklerde ön plana çıkar.

Eşit ağırlık meslekleri hakkında detaylar

Unutmayın ki bu bölümlendirme tüm bölümleri kesin ve net bir şekilde bu kategorilerden bir tanesine koymamıza izin vermiyor. Örneğin rekreasyon bölümünü hem uygulama bölümlerinde hem de spor bölümlerinde bulabilirsiniz. Amacımız birbirine yakın bölümleri alt alta görmeniz ve eşit ağırlık mesleklerine ilişkin bir bakış açısı kazanmanız.

Kimler eşit ağırlık seçmeli?

Çok farklı kişisel özellikler ile eşit ağırlık alanında uygun meslekler seçilebilir. Eşit ağırlık alanında çok farklı beceriler ile yürütülebilecek çeşitli alanlarda meslek bulunur. Bu yüzden herkes eşit ağırlık seçebilir. Kendi yeteneklerinize uygun eşit ağırlık mesleğini bulabilirsiniz. Bunun için mesleklere yakından bakmakta fayda var.

Genellikle eşit ağırlık, meslek seçimi açısından sosyal becerilerine güvenen adaylara hitap eder. Hayalinizdeki meslekler insanlarla iletişim kurmak, konuşmak, bir kurumda çok sayıda kişi ile etkileşim içinde çalışmak yönünde ise eşit ağırlık alanını tercih edebilirsiniz. Çünkü kişiler arası iletişim açısından güçlü bir kişi eşit ağırlık alanındaki bir çok meslekte başarılı olabilir.

Eşit ağırlık seçmek için tek neden sosyal beceriler değil. İktisat, işletme gibi bölümlerde sayılarla arası iyi birisi çok başarılı olabilir. Muhasebe alanında sistemli ve detaylı çalışmalardan hoşlanan bir kişi çok başarılı olabilir.

Eşit ağırlık alanındaki bölümler hangi fakültelerde bulunur?

Bazı üniversitelerde aynı bölümün farklı isimde bir fakültede olduğunu görebilirsiniz. Yine de fakülteler benzer bölümlerin bir arada bulunduğu akademik birimler olduğu için öğrenciler bu fakültelerde hangi bölümler olduğuna bakarak tercih yapabilirler.

Edebiyat fakültesi, iktisadi ve idari bilimler fakültesi, eğitim fakültesi, işletme fakültesi, turizm fakültesi, hukuk fakültesi ve benzer isimli fakültelerde eşit ağırlık alanından öğrenci kabul eden bölümleri bulabilirsiniz.

Eşit ağırlık alanında bir meslek seçimi yaparken neye dikkat etmeliyim?

Üniversite eğitimi kişilerin ilgi alanlarını ortaya çıkararak bu yönde ilerlemelerine imkân verir. Yine de siz kendinize en yakın hissettiğiniz bölümleri tercih etmeli ve yapmak istediklerinize odaklanarak üniversite tercihinde bulunmalısınız. Üniversite bölümü tercihinde bulunurken kendinizi ne kadar tanıyorsanız o kadar iyi.

Üniversite eğitimi başladıktan sonra aldığınız bu eğitim ile yapabileceğiniz birçok şey olduğunu göreceksiniz. Özellikle tercih ettiğiniz bölümde farklı alanlardan dersler olmasına ve seçmeli derslerin esnek olmasına dikkat ederseniz ilgi alanınıza göre sizi besleyebilecek bir bölüm tercihi yapmış olursunuz.

Üniversite bölümünü seçmek meslek seçmek midir?

Bazı bölümler bir meslek için mutlaka eğitimi alınması gereken bölümlerdir. Hukuk, psikoloji gibi bu bölümler diğer bölümlerden daha fazla tercih edilebilir. Ancak bu bölümlerden mezun olan kişiler bile farklı alanlarda çalışma yürütebilmektedir. Hele ki birbiriyle çok yakın olan bölümler arasında meslek yaşamında geçişkenlik çok daha fazladır.

Bu sayfayı oylayın!

Bildir
2 Yorum
En Yeni
En Eski En Çok Oylanan
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Rabia

Sözel bölümü için de yapar mısınız?