Son yıllarda teknolojinin gelişimi ve tasarımın ön plana çıkmasıyla beraber Film Tasarımı adında yeni bölümler açıldı. Yurtdışında ‘Filmmaking’ adı altında eğitim veren bölümlere karşılık olarak açılan Film Tasarımı bölümü, film yapım süreçlerine odaklanarak öğrencilerine uygulamalı projelerle pratik yapma imkanı sağlıyor. İstanbul’da Marmara Üniversitesi’nde, Ankara’da Başkent Üniversitesi’nde ve İzmir’de Yaşar Üniversitesi’nde olmak üzere toplamda üç üniversitede Film Tasarımı bölümü bulunuyor. Film tasarımı bölümüne sözel puanı ile girilmektedir.
1970’li yıllardan itibaren sinema eğitimi üniversitelerin çeşitli fakültelerinde verilmeye başlandı. Görsel kültürün önem kazanması, her eve televizyonun girmesi, internetle birlikte filmlere ulaşımın ve film üretiminin kolaylaşmasıyla Sinema-TV, Radyo Televizyon Sinema gibi bölümler devlet ve vakıf üniversitelerinde tercih edilen popüler bölümler haline geldi.
Bu bölümler iletişim fakültesi ya da güzel sanatlar fakülteleri altında eğitim veriyor. Buradaki en temel fark iletişim fakültesi altındaki bölümlerin sinemayı bir bilim dalı olarak incelemesi ve kuramsal eğitime ağırlık veriyor olması. Güzel sanatlar fakültesi altındaki bölümler ise sinemayı bir sanat olarak ele almanın yanı sıra, üretim odaklı eğitim veriyor.
Film tasarımı bölümlerini seçerken neye dikkat etmek gerekli?
Ders içerikleri
Film Tasarımı bölümü uygulamalı eğitime ağırlık verdiğinden öncelikle eğitim açısından ders içeriklerine bakmak gerekli. Sadece kuramsal derslerle pratik bir eğitim sağlanamayacağı gibi sadece uygulamalı derslerden oluşan bir programın da sağlıklı olmayacağı rahatlıkla anlaşılabilir. Bu nedenle 4 yıllık eğitim içinde uygulamalı dersleri kuramsal derslerle de orantılı şekilde destekleyen bir programa sahip olmalarına dikkat etmek gerekiyor.
Üniversitenin imkanları
İkinci olarak üniversitenin olanaklarına bakılmalı. Türkiye’nin en önemli Sinema TV bölümü olan Anadolu Üniversitesi, sahip olduğu stüdyolar, TV kanalları ve çalışma olanaklarıyla diğer üniversiteler arasından sıyrılmayı başarmıştı. Film Tasarımı bölümleri için de aynı durum geçerli. Üniversite’nin sağlayabileceği çalışma alanları, sahip olduğu ya da anlaşma yaptığı kanallar eğitim açısından avantajlar sağlayacaktır.
Uluslararasılık
Üçüncü olarak eğitimin kalitesini uluslararası bir boyuta taşıyan Erasmus antlaşmalarına ve Erasmus kapsamında anlaşmalı olunan okullardaki programlara da bakmak gerekli. Bu sayede hem daha fazla olanaktan yararlanmak mümkün hale geliyor hem de bir sinemacı adayı olarak daha geniş bir kitleyle tanışma fırsatı yakalanmış oluyor.
Öğretim elemanları
Bölüm öğretim elemanlarının da kalitesi, tercih sıralamasında etmenlerden biri. Fakat uygulamalı ve sektörle iç içe olan alanlarda akademik kadronun kalitesi tek başına bir belirleyici olmuyor. Bölüme sektörden gelen yarı zamanlı öğretim elemanları, bölümün gerçekleştirdiği çeşitli etkinlikler, seminerler ve atölye çalışmaları da göz önüne alınarak tercih yapılması gerekli.
Bölümleri daha yakından inceleyebilmek için:
Marmara Üniversitesi Film Tasarımı Bölümü: http://stv.gsf.marmara.edu.tr/notice/film-tasarimi-bolumu2/
Başkent Üniversitesi Film Tasarımı Bölümü: http://film.baskent.edu.tr/kw/index.php
Yaşar Üniversitesi Film Tasarımı Bölümü: https://fd.yasar.edu.tr/