Deneme sınavları üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler için mükemmel bir araç. Ne var ki çoğu öğrenci deneme çözmek için konuların bitmesini bekliyor. Deneme çözmek için neden beklememek gerektiğini 4 başlıkta özetliyorum:
1. Deneme çözmeye hazır olmak diye bir şey yok:
12. sınıfa geçen bir öğrenci için TYT konuları 9. ve 10. sınıfta işlenmiş oluyor. AYT konularının da önemli bir kısmı 11. sınıfta anlatılıyor. Bu durumda özellikle TYT denemesi için ‘Ben o sıralar ders çalışmıyordum…’, ‘O konuları çoktan unuttum!’ demek bahaneler üreterek denemeyi ertelemektir. Neden? Çünkü aradan zaman geçti diye tüm konuyu unutmuş olduğunuzu düşünüyorsunuz ama deneme çözmeden hangi konuyu ne ölçüde unuttuğunuzu göremezsiniz. Sınava hazır olmak için deneme çözmelisiniz. Deneme çözmeye hazır olmak diye bir şey yok.
2. Deneme çözmek vücudu ve zihni sınava hazırlar:
Deneme sınavları sadece bilginizi ölçmüyor, aynı zamanda fiziksel ve psikolojik dayanıklılığınızı da ölçüyor. Ölçmekle kalmıyor, bu zorlu performansa vücudunuzu ve zihninizi alıştırmış oluyor. TYT’yi ele alacak olursak; 135 dakika içinde Türkçe, matematik, geometri, tarih, coğrafya, felsefe, din kültürü, fizik, kimya, biyoloji derslerinden toplam 120 soru çözmeniz bekleniyor. 135 dakika, yani 2 saat 15 dakika boyunca masanızdan kalkmamanız, dersler arasında geçişlerde dikkatinizin dağılmaması, moralinizin bozulmaması, işlem hatası ya da kaydırma yapmamanız gerekiyor. Bütün bunlara alışmak için sıkı bir antrenman yapmak gerek.
3. Hazırlık maçı olmadan taktik maktik işe yaramaz:
Kendinizi sporcu gibi düşünebilirsiniz. Tüm kuralları bilmek, olasılıkları düşünmek yeterli değil. Yeterince alıştırma yapmalısınız. Bir futbol takımı düşünün. Maça çıkmadan önce kondisyon antrenmanları yapıyorlar, topa vuruş teknikleri çalışıyorlar, taktiklerini planlıyorlar. En önemlisi hazırlık maçı yapıyorlar. Hazırlık maçı olmazsa taktik maktik işe yaramaz.
4. Ölçmüyorsan yapma:
Deneme çözmeniz çalışmanızın verimini ölçmenizi sağlar. Düzenli bir şekilde denemeler çözerek günden güne gelişiminizi takip edebilir, soru kaçırdığınız konuları tespit ederek çalışmanızı planlayabilirsiniz. Eğer konularınız ‘bitince’* deneme çözmeye başlarsanız ve tüm konularda büyük eksikleriniz varsa nasıl tamamlayacaksınız? Doğru çalışma yöntemini seçip seçmediğinizi denemeler aracılığıyla öğrenebilirsiniz. Henüz çalışmadığınız konularda yaptığınız yanlışlar hakkında endişelenmeye gerek yok. Önemli olan çalışılan konulardan çıkan sorularda performansın arttığını görmek.
Tüm bunlardan çıkaracağınız sonuç; ‘Hemen, şimdi, acilen, bir an önce düzenli aralıklarla denemelere başlamalıyım.’ olmalı.
*Konuların bitmesi: Öyle bir şey yok. Girdiğiniz tüm denemelerden ve hatta YKS’den soru kaçırmayacak olana kadar konularınız bitmez. Bitti sanılır ama bitmez…
Deneme çözerken bile heyecanlanıyorsanız, sınavda da heyecanlanmaktan korkuyorsanız bu yazımızı da okuyabilirsiniz.
Deneme analizi yazımızı okumak için buraya tıklayınız.
Kendinize özel deneme analizi yapmak için UNİVERSKOP Ekibi olarak sizler için hazırladığımız aşağıdaki deneme analizi tablolarını indirebilirsiniz!