Bir yabancı dil nasıl öğrenilebilir? Bir yabancı dil öğrenmeye çalışırken yapılan hatalar nelerdir? Yabancı bir dil öğrenmenin püf noktaları var mıdır? Bu yazıda bir dil öğrenmenin inceliklerini ve bu süreçte size faydası dokunabilecek bilgileri ele alacağız.
Günümüzde İngilizce biliyor olmanın artık pek bir olağanüstülüğünün kalmadığını ve standartlaştığını hepimiz biliyoruz. Bu gerçek de bizleri yeni bir yabancı dil öğrenmeye itiyor. Birçoğumuz hevesle kendimize yeni bir dil seçiyor sonra da onu öğrenmeye çalışıyoruz. Çevirim içi kurslar, YouTube’daki videolar, yeni nesil telefon uygulamaları…
Gerçekten bir yabancı dil bu şekilde öğrenilebilir mi? Size yabancı dil öğrenirken atlamamanız gereken 6 kritik aşamadan bahsedeceğim.
1. Yeni bir dil öğrenmeye nereden başlanmalı?
Bir yabancı dilin önce kuralları öğrenilmez (sanılanın ve uygulananın aksine). En basitinden kendi anadilinizi düşünün. Aileniz size konuşmayı öğretmeye çalışırken “Bak bu özne bu da yüklem. Şu an söylediğin cümle geçmiş birleşik zaman.” demiyordu değil mi?
Birçok insan yeni bir dil öğrenmeye çalışırken, o dilin yapısı ve kurallarına uymaya çabalamaktan sıkılıyor ve o dili bir türlü sindiremiyor. Tüm bunlar doğrultusunda ilk adımda yapılması gereken ilk şey öğreneceğiniz yabancı dilin kültürünü incelemek olmalı.
Mesela Fransızca öğrenmek isteyen bir insan en azından bu dilin hangi coğrafyalarda konuşulduğunu, Fransa bayrağındaki renklerin neleri temsil ettiğini, Fransızların genel olarak nasıl insanlar olduğunu, insan haklarının bu ülke için önemi araştırmış olmalıdır. Bu tarz önemsiz gibi görünen şeyler öğreneceğiniz dili benimsemek için sanılandan çok daha fazla önemlidir.
2. Doğru kaynak arayışı nasıl yapılır?
Yabancı dil kurslarının ve orijinal yabancı dil kitaplarının yüksek fiyatları sizin önünüzde bir engel olarak duruyor gibi görünebilir. Fakat elimizdeki teknolojik fırsatları yok saymamalıyız. Yapmamız gereken şey kendimize bir kazanım listesi oluşturmak.
Eğer İspanyolca öğrenmeye karar verdiyseniz. İspanyolca A1 seviyesinde öğrenilmiş olması gereken tüm dil bilgisi ve kelime konularına ulaşmanız tek bir tıka bakıyor. Demek ki sizin A1 seviyesine gelmeniz için bulduğunuz bu konuları belirli kaynaklarla öğrenmeniz gerekiyor.
Bu konu başlıklarını araştırıp internet üzerinden en az iki adet konu anlatımı bulmalısınız ve bu konu anlatımlarından sonra ara vermeden o konun egzersizlerini yapmalısınız.
Not: İnternet üzerinde yabancı dil konu anlatımını İngilizce-X dili olarak öğrenmek, Türkçe-X dili olarak öğrenmekten daha faydalı olacaktır.
3. Sadece not tutarak bir dil öğrenmek mümkün mü?
Bu sorunun cevabı maalesef evet değil. Bir dil öğrenmek bir ders öğrenmeye benzemez ve zekâ işi değildir. Bir dili ancak hayatınıza işleyerek öğrenebilirsiniz. Dinlediğiniz şarkılar, okuduğunuz kitaplar, izlediğiniz diziler ve hatta telefonunuzun dili bile öğrenmeye başladığınız dilde olmalı zamanla. Çünkü düzenli not tutmak bir dilin kurallarını ve yeni kelimeler öğrenmenizi sağlarken öğrendiğiniz bu şeyleri hayatınızda kullanmadığınız sürece pek de bir işinize yaramayacaktır.
4. Anlıyorum ama konuşamıyorum.
Bir yabancı dille haşır neşir olmaya başladıktan bir süre sonra artık söylenenleri anlamaya başlarsınız fakat size sorulan bir soruya rahatça cevap veremezsiniz. Bunun en önemli sebebi hata yapmaktan çekinmektir.
Ya bu kelimeyi yanlış söylersem ya sorulan şeyi anlayamamışsam… Unutmayın ki siz bu dilin profesörü değilsiniz ve hata yapmadan doğruları öğrenemezsiniz. Peki, bu temel sorunu nasıl çözebilirsiniz? Öğrenmek istediğiniz dili pratik yapabileceğiniz birini bulmak çok da kolay olmayabilir. Bu aşamada sizin biraz çaba sarf etmeniz gerekebilir. İnternet üzerinden bile olsa konuşma egzersizi yapabileceğiniz bir arkadaş edinmeniz size çok fayda sağlayacaktır.
5. Bu kadar fazla kelimeyi aklımda nasıl tutacağım?
Bir dili öğrenirken yeni yeni bir sürü kelimeyi de beraberinde öğrenmek durumundasınız ve bu kelimelere tam olarak hâkim olamayınca okuduğunuz veya duyduğunuz bir cümleyi anlayamama olasılığınız oldukça yüksek.
Kelimeleri öğrenmek uygulayabileceğiniz faydalı bir yöntem şudur: Haftalık olarak öğrendiğiniz tüm kelimeleri fiil, sıfat, isim ve zarf olarak gruplayıp bu kelimelerin varsa eş anlamlılarını da öğrenerek farklı cümleler içindeki kullanımlarını görmektir.
Kendiniz geliştirmek için yazacağınız metinlerde öğrendiğiniz yeni kelimelere yer vermeye özen göstermelisiniz. Aksi takdirde o kelimler zihninizden uçup gidecektir.
6. Bu dili yeteri kadar öğrenebilmiş miyim?
Biraz önce okuduğunuz tüm adımları yaptınız. Artık okuduklarınızı, dinlediklerinizi, duyduklarınızı anlayabiliyor size sorulan şeyleri cevaplayabiliyorsunuz. Peki, bu dili gerçekten öğrenebildiniz mi?
Bir yabancı dili gerçekten öğrendiğinizi gösteren birkaç şey var:
- Bu dilde herhangi bir konuyu tartışabiliyor musunuz?
- Size sunulan argümanları çürütebiliyor musunuz?
- Farklı ruh hallerinde değişen ses tonunu algılayabiliyor musunuz?
Eğer bu sorulara cevabınız evetse, tebrikler; bu dili gerçekten öğrenebilmiş ve azınlığın başarabildiği şeyi başarabilmişsiniz demektir.