Günde 300 Soru Çözüyorum, Yeterli mi?

3
5589
Soru çözmek

Yeter mi hiç? Günde 500 soru çöz ki tam olarak ne yaptığının bilincini yitir.

Hatta şöyle yapalım, günlük çözmen gereken soru sayısını yakalayabilmek için en iyi bildiğin kolay konulardan sorular çöz.

Böylece günlük görevini fazlasıyla tamamlamış hissedebilir ve huzur içinde uyuyabilirsin.

Rutin çalışman içinde makul bir şekilde belirli sayıda soru çözmen gerekecek zaten. Bunun istatistiğini tutmak pek de doğru değil. Çünkü o günün programında tekrar testleri olabilir ve bol soru çözebilirsin. Fakat bir başka gün yeni bir konuya çalışıyorsundur ve az sayıda soruyu iyice kavrayarak çözmen gerekiyordur. Bu durumda soru sayısını tutturmaya çalışmak bir hata olur.

Peki bu soru sayısı meselesi nereden çıktı?

Büyüklerimizin kötü bir ezberi olabilir bu. Çok sayıda soru çözmenin öneminin kötü bir şekilde vurgulanmasından başka bir şey değil aslında. Günlük çözülecek soru sayısına odaklanmak zaman içinde çalışmanın verimini ciddi oranda azaltabilir.

Ayrıca YKS ile birlikte ÖSYM artık kavramları doğru anlamanın daha çok önemsendiği sorular soruyor.

Soru çözmek bir konuyu iyice öğrenebilmek için kullanılan bir yöntem, bir araç. Amaç ise konuyu kavramak. Bu yüzden araç ve amaç ilişkisini korumalıyız. Çözmüş olmak için soru çözmenin kimseye bir faydası yok.

Peki çok sayıda soru çözmek yanlış mı?

Çok sayıda soru çözmek bir sorun değil elbette. Sorun olan, soru sayısını tutturmak için çalışmak. Bazen bir konuyu iyice öğrenmek için az sayıda soruyu sağlam bir şekilde çözmeniz gerekebilir. Bazen de zorlandığınız bir konudaki eksiklerinizi gidermek için çalıştığınızda soruları pek de hızlı çözemeyebilirsiniz.

Belirli bir amaca dönük sorular çözmelisiniz!

Sorusunu çözdüğünüz konuyu, çözeceğiniz soruların tarzını seçerken belirli bir amacınız olmalıdır. Mesela tekrar yapmak amacıyla sorular çözüyor olabilirsiniz. Bir hafta önce çalıştığınız bir konu ile iki hafta önce çalıştığınız bir başka konudan tekrar amaçlı sorular çözebilirsiniz. Ya da rutin programınızın dışında unutmaya başladığınızı düşündüğünüz eski bir konu üzerine sorular çözebilirsiniz.

Soru çözme konusunda esnek olun!

Soru banklarında yer alan test sıralamalarına uymak zorunda değilsiniz. Ya da bir soru bankasındaki testlerde 20 soru varsa, bir testin tamamını tek seferde çözmek zorunda değilsiniz.

Örneğin çözdüğünüz denemede bir soru türünde zorlandınız. Sizin tam olarak ihtiyacınız olan bu soru türüyse, farklı soru bankalarından bu soruları işaretleyip çözebilirsiniz.

Özetin özeti: Soru çözmekteki amacımız, eksiklerimizi gidermek, pratiklik kazanmak ve konuları daha iyi kavramak.

Diğer agresif koç yazılarına buradan ulaşabilirsiniz.

Bu sayfayı oylayın!

Bildir
3 Yorum
En Yeni
En Eski En Çok Oylanan
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
YFB

fen liselerindeki öğrenciler günde 400 soru çözerek mühendis veya doktor oluyorlar…

sema

Eğitiminize bayıldım hocam.
Başlarda soru sayımı yazıyordum daha sonra bunun yanlış olduğu kanaatine vardım. Çünkü asıl hedefinden şaşıyor öğrenci (yani hedef soru sayısını tamamla oluyor.
Konuyu kavra değil ! )

Yahya

Çok değişik hiçbir zaman çözdüğüm soru sayısını saymadım.Onları saymak onları çözmekten daha zor. Neden yapılır ki acep . Neyse uzattım