Kendinizi ders çalışırken, kitap okurken ya da herhangi bir faaliyette bulunurken sürekli şarkı söyleyen, aklına şarkılar takılan veya ritim tutma ihtiyacı hisseden biri olarak tanımlar mısınız? Sizde bir sorun yok, sadece müzik (ritmik) zekanız yüksek olabilir.
Müzik zekası Nedir?
Çoklu zeka kuramının 9 maddesinden biri olan müzik zekası, doğadaki seslere ve müziğe karşı duyarlılığın yüksek olmasıyla ilgili bir zeka türüdür. Ses sanatçıları, besteciler ve müzisyenler genellikle bu zeka türüne sahiptirler. Müzik zekası yüksek olan kişiler hiç eğitim almadan sesler arasındaki ilişkileri çözebilir, kendi kendilerine bir enstrüman çalmayı öğrenebilirler.
Müzik zekası nasıl ölçülür?
Müzik IQ’unuzu ölçmek, ritim duygunuzu ve müzik kulağınızı test etmek artık mümkün. Eğer müzik zekanızı merak ediyorsanız; Harvard Üniversitesi’nin müzik laboratuvarını web sitesine girerek ziyaret edebilir, müzikle ilgili bazı oyunlar oynayarak müzik kulağınız veya müzik zekanız ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Aşağıda Harvard Üniversitesi’nden bazı müzik testleri ilgili açıklamaların Türkçe’sini ve testlerin linklerini bulacaksınız.
Harvard Üniversitesi’ndeki uzmanlıkları psikoloji, veri bilimi ve müzik olan akademisyenlerin ortaklaşa çalıştığı bu alanda ton sağırlığı, ritim beceri ve müzik zekası etkileyen faktörler araştırılıyor.
Alınan müzik eğitimi, çocuklukta ailede şarkı söylenmesi, müzik yapmaya ve dinlemeye ayrılan süre ile müzikten alınan keyif ve müzik yeteneği arasında bir ilişkinin olup olmadığı eğer var ise bu ilişkinin ne kadar güçlü olduğuna bakılıyor.
Harvard müzik laboratuvarı: “Bizler beynin nasıl çalıştığını araştırıyoruz. Özel olarak bu araştırmada insanların müziği nasıl anlamlandırdıkları ile ilgileniyoruz. Testleri yaparken kulaklık kullanmanızı öneriyoruz.” diyor.
1. Ton sağırlığı testi
Müzik kulağınız var mı? Dünya ortalamasına göre ne durumda olduğunuzu görmek ister misiniz? Test için ortalama süre 2.5 dk.
2. Müzik IQ testi
Müzik zekan ne seviyede öğrenmek ister misin? Ritmi yakalayabiliyor musun? Birisi yanlış notada şarkı söylediğinde bunu anlayabiliyor musun? Dünya çapında 825.230 kişinin yaptığı bu testte ortalamaya göre nerede olduğunu görmek için yaklaşık 20 dakikanı ayırman gerekiyor.
3. Dünya müzik testi
Bu testte dünyanın çeşitli ülke ve kabilelerinden alınmış bazı şarkılar bulunuyor. Göreviniz bu şarkının ne amaçla söylendiğini anlamak. Şıklar şöyle:
a. Bir bebeği sakinleştirmek için söylenen bir ninni
b. Bir sevgi ifade etme şarkısı
c. Hasta birini iyileştirmek için kullanılan şarkı
d. Sadece dans etmek için kullanılan şarkı
4. Akılda kalan şarkılar
Bazı şarkıları çok sevsek de melodisini unuturuz, bazılarından ise nefret etsek bile aklımıza bir takıldı mı bir daha çıkmaz. Harvard ülkelere, yaşlara ve kültürlere göre şarkıların akılda kalıcılıklarını araştırıyor. Bu çalışmaya yardımcı olmak, popüler şarkıları melodilerinden hatırlayabilecek misin görmek için oyunu oynayabilirsin.
Bu oyunları oynayıp, testleri çözdüysen sonuçlarını yorumlarda bizimle paylaşır mısın? Eğer bu içerik ilgili çektiyse büyük ihtimalle sen de bir müzik insanısın. Aşağıdaki bağlantıdan Üniverskop çalma listelerini takip edebilir, Spotify’daki listelerimizi dinleyebilirsin.
Üniverskop Spotify listeleri
Rahatlı Gitarlı
Işıltılı Klavyeli
Müziğe Yön Verenler: Motivasyon