Türkiye’de 2 bin 191 farklı lisans ve ön lisans programı bulunuyor. Aynı içeriğe sahip olan lisans programlarının bazıları farklı isimle açıldığı için Türkiye’de bulunan lisans programı sayısı olduğundan fazla görünüyor.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), ön lisans ve lisans programlarındaki isim kargaşasına ve bu nedenle yaşanan mağduriyetlere son vermek üzere benzer içerikli lisans programlarının yeniden isimlendirilmesi ve eğitim alanlarına göre tasnif edilmesi üzerine taslak bir çalışma yaptıklarını bildirdi.
Aynı bölümün farklı üniversitelerde farklı isimle bulunması mağduriyet yaratıyordu
YÖK başkanı Saraç açıklamasında: “Bu durum, bazı mezunlarımızın yatay ve dikey hareketliliklerinde ve iş başvurularında mağdur olmalarına ya da iş hayatında diplomalarını kullanırken unvan ve mesleki yetki çatışması yaşamalarına neden oluyor. Yükseköğretim Kuruluna yıllık ortalama 3 bin kişi, sahip olduğu diplomanın benzer isimli başka bir diplomaya eş değer olup olmadığıyla ilgili başvuru yapıyor. Yaşanan bu ve benzeri olumsuzluklar, konuya ilişkin çalışma yapılmasını zorunlu kıldı.”
‘Bazı bölümlerde tire, bazılarında bağlaç ekleniyordu’
Saraç, onlarca yıldır üniversitelerin, bazı programların adlarında kelimeler arasına tire koyduğunu, bazı üniversitelerin aynı kelimeler arasına “ve” bağlacını eklemeyi tercih ettiğini söyledi. Kimi üniversitelerin tiresiz ve bağlaçsız aynı kelimeleri kullandığını, kimilerinin program adındaki iki kelimenin yerlerini değiştirdiğini anlatan Saraç, uzun zamandır süregelen bu “savruk” tavrın yaygınlaşarak devam ettiğini, bunun da sisteme olumsuz sonuçlarının yansıdığını ifade etti.
Örnek Sınıflandırma
“Uluslararası İşletme” alanındaki, “Uluslararası İşletme Yönetimi”, “Uluslararası İşletme”, “Uluslararası İşletmecilik” adlı üç benzer lisans programı için UNESCO Uluslararası Standart Eğitim Sınıflaması dikkate alınarak “Uluslararası İşletme Yönetimi” ortak program adı önerildi.
Yükseköğretimde benzer içerikli veya benzer isimli lisans programları yeniden isimlendirilip ve eğitim alanlarına göre tasnif edilecek
UNESCO Uluslararası Standart Eğitim Sınıflaması’na (ISCED-F 2013) göre programlar aşağıda yer alan 10 geniş alan altında tasnif edilmektedir:
01 Eğitim Bilimleri
02 Sanat ve İnsani Bilimler
03 Sosyal Bilimler, Gazetecilik ve Enformasyon
04 İş, Yönetim ve Hukuk
05 Doğa Bilimleri, Matematik ve İstatistik
06 Bilişim Teknolojileri
07 Mühendislik, İmalat ve Yapı
08 Tarım, Ormancılık, Su Ürünleri ve Veterinerlik
09 Sağlık, Sağlık Bakımı ve Desteği
10 Hizmetler
25 Kasım 2019 tarihine kadar görüş ve öneriler alınacak
Öğrenci ve mezunların, ulusal ve uluslararası düzeylerdeki hareketliliğine de bu çalışma olumlu katkı sağlayacağını belirten YÖK, “Üzerinde titizlikle çalışılarak hazırlanan taslak, üniversite ve diğer paydaşların görüş ve önerilerine açılmıştır. Üniversiteler, akademisyenler, kamu kurum ve kuruluşları, iş çevreleri ve diğer paydaşlar görüş ve önerilerini 25 Kasım 2019 tarihine kadar prsiniflama@yok.gov.tr adresine gönderebileceklerdir. Gelen görüş ve öneriler komisyonlar marifetiyle değerlendirilerek çalışma tamamlanacak ve uygulamaya konulacaktır.” açıklamasında bulundu.
Duyurunun tümüne buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.