Sınav Senesinde Gönül İlişkileri: Temel Kavramlar

2
2203
Sınav senesinde gönül ilişkileri

YKS, TYT, AYT, üniversite, bölüm, tercih, dershane…  Öte yanda sınav senesinde gönül ilişkileri.

Tüm bu hengâme içinde kaçınılmaz olarak bizi etkileyen bir gerçeklik de duygusal ilişkiler. Yani gönül ilişkileri, flört, romantik ilişki, manitacılık veya siz ne diyorsanız… Bu konuda bazı temel konuları bu yazıda ele alacağız. Kulak kabartın, şimdilik genel bir bakışla önemli konulara değiniyoruz. Sonraki yazılarda detaya ineceğiz.

Sınav senesinde gönül ilişkilerinde farkındalık size ne kazandırır?

Bu yıl belki tek gündeminizin YKS olması bekleniyor. Fakat biliyoruz ki en çok önemsenen konulardan biri gençlerin birbiriyle kurduğu ilişkiler. Kişisel ilişki alanlarınızda ilk dostluk ve flört deneyimlerini yaşıyorsunuz. Kimsenin bu alana müdahale etmesini istemiyor olabilirsiniz. Bu yüzden bazı hak ihlallerinin nerelere varabileceğini ve bunlardan nasıl yara alabileceğinizi biliyor olmanızda fayda var. Bu, sizi öngörü sahibi ve dayanıklı yapar.

Özellikle son yıllarda akıllı telefon ya da sosyal medya araçları üzerinden teknolojik yöntemlerin kullanılması yoluyla takip, gözetleme, casusluk yapma gibi davranışların gençler arasında ilişkilerdeki suistimali ve şiddeti arttırdığı gözlemlenmiştir. Birkaç kavrama göz atmak hayatınızda BUNDAN SONRA diye not alabileceğiniz farklar yaratabilir.

Güvensiz ve Sağlıksız İlişkiye dair Kavramlar

Flört şiddeti; duygusal/romantik/cinsel bir beraberlik içerisinde ya da beraberlik bittikten sonra partnerlerden birinin diğeri – ya da birbiri – üzerinde güç ve kontrol kazanmaya çalıştığı, zarar verici davranış biçimlerini ifade eder.

Duygusal / Sözlü Şiddet

Aşağılama / Suçlu Hissettirme: Eleştirmek, başkalarının yanında küçük düşürmek, hakaret ve küfür etmek, kıyaslamak, isim takmak, özgüven ve kendilik değerini zedeleyecek söz/davranış/imalarda bulunmak, değersiz ve yetersiz hissettirmek, manipüle ederek kendinden şüpheye düşürmek, şiddetin sebebi olarak suçlu hissettirmek.

Yalnızlaştırma / Mahrum Bırakma: Kiminle görüştüğünü, nerede olduğunu, ne yaptığını kontrol etmek; sınırlandırmak, arkadaşları ve ailesiyle görüşmesini engellemek, sevgi ve kıskançlığını öne sürerek kısıtlayıcı davranışlarda bulunmak, giyimine, davranışlarına, ilgi alanlarına müdahale etmek.

Tehdit / Korkutma:  Hareketleri ve tavırlarıyla korkutmak, bağırmak, kendine ya da sevdiği insanlara/hayvanlara/eşyalara zarar vermekle tehdit etmek, duvarlara/ masalara vurmak, intihar etmekle tehdit etmek, yasal olmayan eylemlere zorlamak, sırlarını ifşa etmekle tehdit etmek.

Sanal Şiddet

Baskı ve kontrolün, teknoloji araçları ve/veya sosyal medya ağları üzerinden gerçekleştirildiği durumlardır. Örneğin; sık sık aramak ve mesaj göndermek, konum göndermesini istemek, özel bilgi ve/veya fotoğraflarını yayınlamak, paylaşım ve fotoğraflarının altına hakaret ve aşağılama içeren yorumlar yazmak, sosyal medya hesaplarının şifrelerini istemek, telefonunu izinli/izinsiz karıştırmak, bazı arkadaşlarını silmesini talep etmek, sosyal medyadan yapacağı paylaşımlara müdahale etmek, onayı dışında cinsel içerikli mesaj göndermek (sexting), cinsel içerikli fotoğraf paylaşmaya zorlamak.

Israrlı Takip / Stalking / Musallat Olma

Fiziksel olarak ya da sanal yollarla takip etmek, özel alanına ve sınırlarına saldırarak kişinin güvenli alanını daraltmak, ‘hayır’ cevabını kabul etmeyerek tehdit ve korku uyandıracak şekilde ısrarlı ve sistematik şiddet uygulamak. Örneğin; ısrarlı mesaj ve aramalarla rahatsız etmek, evinin/okulunun önünde beklemek, gittiği yerleri ve görüştüğü kişileri takibe almak, sık gittiği mekanları tespit edip buralarda karşısında çıkmak, eylemleriyle ilgili hesap sormak.

*Fiziksel şiddette kişinin canının acıması ya da bedeninde iz / yara oluşması gerekmez.

*Cinsel Şiddet Kişiyi bir cinsel davranış için zorlamak, sözel/bedensel olarak verilen “hayır” cevabını kabul etmemek veya “evet” cevabını almak için ikna araçları kullanarak partnerin ONAYını İNŞA etmek

*Onay gerçekte ‘hayır’ın yokluğu değil; sesli, istekli ve coşkulu bir ‘evet’in varlığıdır.

Bana güvenmiyor musun?

Seni ne kadar çok sevdiğimi bilmiyor musun?

 Sen beni sevmiyorsun.

 O zaman neden birlikteyiz ki?!

 Biraz başkalarını örnek alsan keşke.

O zaman olacaklardan ben sorumlu değilim…

 Zaten ciddi düşünmüyor muyuz?

O zaman ben yokum…

Güvensiz bir ilişkide bu işaretlerin hiçbiri gözlemlenmeyebilir. Bu işaretlerin ortaya çıkması her zaman bir şiddetin belirtisi olmayabilir. Yine de bunların farkında olmak, ilişkinize dair size veri sunabilir. Böylece davranışlar şiddete dönüşmeden önce erken müdahale edebilme olanağınız olur. Sınav senesinde gönül ilişkilerinizde bocalamamak için diğer yazılarımı takip etmeyi unutmayınız.

Bu sayfayı oylayın!

Bildir
2 Yorum
En Yeni
En Eski En Çok Oylanan
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Berkay07

Çok saçma tamamen feminizm propagandası olmuş hhahahahha

Yahya

muhahha