Üniversitede hazırlık okumalı mıyım?

0
5063
Üniversitede hazırlık okumalı mıyım?

Eğer %100 İngilizce eğitim veren bir üniversiteye başlayacaksanız ve İngilizce seviyeniz yeterli değilse zaten zorunlu olarak hazırlık okuyacaksınız.

Bu yazı İngilizce bilen ama yine de hazırlık okumayı düşünenler için hazırlandı.

İngilizce seviyesi yeterli olmayan öğrencilerin kesinlikle hazırlık okumayı hatta bu eğitim yılını da oldukça verimli geçirmeyi hedeflemesi gerekir.

Zorlu bir dönemden çıktınız, aileniz üniversiteye hazırlık sürecinde sizi “evladım iyi bir üniversiteye kapağı at gerisi kolay” diyerek motive etti. Aslında aynı şeyi liseye geçerken de söylemişlerdi. Belki siz de anladınız ki üniversite hayatı çoğu zaman “çimenlerde oturup sohbet eden öğrenciler” olmaktan çok daha fazlası.

Bu noktada İngilizce bilseniz bile hazırlık okumanın avantajlarını ve dezavantajlarını not etmek doğru kararı vermenize yardımcı olabilir.

Hazırlık okumanın avantajları

Özellikle uzun makaleler okuyacağınız, sunum yapacağınız veya detaylı kompozisyonlar yazacağınız bir bölümde öğrenim görecekseniz İngilizce seviyenizi daha da ilerletmek her zaman olumlu sonuç verecektir. Hazırlık atlama sınavını genelde 100 üzerinden 60 puan alarak geçebilirsiniz. Ancak psikoloji, sosyoloji, tarih gibi dil kullanımının yoğun olduğu bir bölümde rahat etmek için 80-90 arasında bir puan almak gerekebilir. Hazırlık yılı İngilizce seviyenizi üst seviyeye çıkarmak için kendinize ayırabileceğiniz bir süredir.

Hazırlık okumak sizi sadece alacağınız bölüm derslerine hazırlamakla kalmaz, aynı zamanda üniversite yaşamına da hazırlar. Özellikle üniversite eğitimi için şehir değiştiriyorsanız, yurt yaşamına alışma, aileden ve arkadaşlarınızdan ayrı kalmak gibi konularda yaşayacağınız stresi azaltmakta faydalı olabilir.

Hazırlık sınıflarında hemen her bölümden arkadaşlarınız olur, bu arkadaşlıklar çoğu zaman uzun yıllar devam eder ve sizler için iyi bir çevre oluşturabilir.

Üniversiteye hazırlanırken ara verdiğiniz tutkularınıza, hobilerinize vakit ayırabileceğiniz bir yıl kazanırsınız. Topluluklarda sorumluluk almak, yeni arkadaşlıklar edinmek ve daha önce hiç fark etmediğiniz yeteneklerinizi geliştirmek için en uygun yıl hazırlık yılı olacaktır.

Hazırlık okumanın dezavantajları

Türkiye’deki köklü özel liseler veya çok iyi İngilizce eğitim veren devlet liselerinden mezunsanız İngilizce seviyeniz yeterli olacağı için hazırlık eğitimi dil anlamında size ekstra bir şey katmayacaktır. Hazırlık yılında derslerde çoğu zaman sıkılabilirsiniz.

İngilizce seviyesi iyi olan öğrenciler hazırlık okurken sıkıldıkları için genellikle derslere devamlılık sorunu yaşıyorlar. Bu durum da öğrencilik hayatının düzensizleşmesine yol açabiliyor.

Liseden mezun olduğunuzda iyi durumda olan matematik ve fizik gibi temel bilgilerinizi hiç kullanmayacağınız için 1 yılda bir kısmını unutabilirsiniz, hatta ders çalışma alışkanlığınızı bile büyük ihtimalle kaybedeceğiniz için bu durum size bölüme geçtiğinizde zorluk çıkarabilir.

Bu sayfayı oylayın!

Bildir
0 Yorum
En Yeni
En Eski En Çok Oylanan
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör