Programlama Dilleri

0
476
Programlama Dilleri

Hangi bölüme gidersen git, ilk iki senede büyük ihtimalle programlama dilleri ile karşılaşacaksın.  Bu yazıda, üniversitede karşılaşabileceğin en önemli ve en popüler programlama dillerini derledik. Her programlama dili kendine has bir özellik taşır. Bu yüzden her programlama dilinin kendine göre önemi farklıdır.  Bu yazıda programlama dilleri hakkında temel bilgiler edinebilirsin.

Programlama nedir?

Programlama en basit tanımıyla bir cihaza belirli durumlarda nasıl tepki vermesi gerektiğini öğretmektir. Amaca uygun olarak seçilen bir programlama dili sayesinde yapılır. Şu an yaşadığımız dünyanın yapı taşıdır diyebiliriz. Akıllı telefonların, bilgisayarların, o çok sevdiğin oyunun var olmasını sağlayan teknolojidir.

Programlama dili nedir?

Bir algoritmayı bilgisayara anlatmak için kullanılan dildir. Algoritma nedir peki? Aslında güzel bir kek yapmak için okuduğun tariftir. Yani sonuçta almak istediğin tepkinin her bir adımı ile oluşan bütündür de diyebiliriz. Günümüz bilgisayarları çok zeki ama bir o kadar da düz mantık makinelerdir. Öyle ki yapmak istediğin bir şeyi kek tarifindeki gibi adım adım anlatırsan, anlattığın algoritmayı mili saniyeler içinde çalıştırarak senin istediğin tarifi hayata geçirirler. Böylece çok kısa zamanlarda bir serinin 111. adımını hesaplayabilir, tek tıkla sınıfındaki herkese e-mail atabilir, 1’den 1.000.000’a kadar bütün asal sayıları bulabilirsin.

Nerelerde kullanılır?

Az önce bahsettiğimiz gibi aslında tarif gerektiren her işte bilgisayar algoritmaları ve dolayısıyla programlama dilleri kullanılır. Meslekler bazında birkaç örneğini incelemek gerekirse, mühendislikte sensörlerden gelen verilerin değerlendirilip durumuna göre aksiyon alınmasında kullanılır. Böylece bir engel ile karşılaşan araba, bir insana göre daha atik olacak biçimde frene basarak durabilir. Uzayda iki uydunun birbirlerine göre pozisyonlarını belirleyip çarpışmalarını önleyebilir. Sosyal bilimlerde, yapılan bir anket çalışmasının verilerinin incelenmesi ve aslında evet-hayırlardan oluşan birçok veriden anlamlı bir sonuç çıkarılmasını sağlar. Biyolojide, suyun içerisindeki bakteri oranını analiz eden makinede kullanılır.

Günümüzde en popüler programlama dilleri hangileridir?

Günümüzde 250’den fazla programlama dili bulunsa da bu diller amaçlarına göre özelleşmişlerdir.  Sizin de en çok duyduğunuz, sektörde en çok aranan diller şu şekilde;

  • C

C en eski programlama dillerinden biridir. Başta C++ ve C# (C Sharp) olmak üzere aşağıda bahsettiğimiz diller için ilham kaynağı olmuştur. Microsoft Windows ve Linux gibi işletim sistemlerinin yazıldığı dildir. Bu sebeple üniversitelerde programlamanın genel mantığının öğretilmesi amacıyla çoğunlukla başlangıç dili olarak öğretilir. Sonrasında diğer programlama dillerini öğrenmek daha kolaydır.

  • C++

Geniş kullanımlı bir dildir. Özel yazılımlarda, uygulamalarda ve görsellik açısından daha verimli olmasından dolayı oyunlarda kullanılır. League of Legends, Counter-Strike gibi oyunlarda kullanılmıştır.

  • C# (C Sharp)

    Microsoft tarafından geliştirilmiştir. Masa üstü uygulamalarında yaygın olarak kullanılır. Ayrıca Unity oyun motorunun da öncelikli yazım dilidir.

  • Python

    Programcılar arasında şu sıralar olmazsa olmaz bir yere sahip olan bu dilin bu kadar popüler olmasının birkaç sebep vardır. Bunlardan en önemlisi tamamen ücretsiz olmasıdır. Sürekli geliştirilmesi, hemen hemen her platforma entegre edilebilir olması, basit ve güzel yapılandırılmış olmasıdır.

  • Java

Evet eskiden oyun sitelerinde sürekli izin verdiğimiz uygulama. Aynı dil.

Java 2021 yılı itibariyle 25 yıllık bir programlama dilidir ve önceleri web üzerinde çalışan oyunlar için kullanılsa da günümüzde Android tabanlı platformlarda çalışan uygulamaların yazıldığı dilidir. Öğrenmesi oldukça kolaydır ve oldukça yaygın olarak kullanılır. Fortune 500 şirketlerinden neredeyse %90’a yakını projelerinin arka planda çalışmasını Java ile kodlamışlardır.

  • SQL

Veri yönetimi ve işletilmesinde kullanılan bir dildir. Yani büyük bir veri topluluğundan istenilen özelliğe sahip verileri çekmeyi ve işlemeyi sağlar. Bu nedenle okul sistemlerinde ve resmi idarelerin sistemlerinde sıklıkla kullanılır.

Programlama dillerini öğrenmede anahtar, genel programlama/algoritma mantığını anlamak ve her dilin kendine has tarzı olduğunu bilerek işe başlamaktır. Bu küçücük kapının arkasında sonsuz bir dünya var. Belki sen de sadece birkaç sene sonra şu an hayal bile edemediğin işler yapacaksın.

Bu sayfayı oylayın!

Bildir
0 Yorum
En Yeni
En Eski En Çok Oylanan
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör