2018 senesinde hayatımıza giren YKS ile ilk tanışan öğrencilerden birisi ve aynı zamanda o dönemin TM alanında Türkiye 66.’sı olduğum için ilk 100’e girmek konusunda ders çalışma ttekniklerinden bahsedebileceğime inanıyorum. İnternette dolaşan efsanelerden sıkıldıysanız ve gerçek bir hikaye dinlemek istiyorsanız netlere göz atıp yazıyı kapatmadan önce bu ders çalışma tekniklerine bir şans verin!
Ders Çalışma Teknikleri 1: Matematik bir kahraman, sev onu!
TM’de matematik yapan kazanıyor. Aslında bakarsanız yüksek matematik netleri yalnız TM’de değil MF’de de sizi on binlerce kişinin önüne atıyor. Ancak hepimizin geçmiş yıllarında onu matematikten soğutmuş bir öğretmeni oluyor nedense! Temeliniz yoksa bile en basitten alın. Matematik ders kitaplarını 9. sınıftan itibaren tek bir sayfa dahi atlamadan okursanız ve kazanım testlerini yine tek bir soru dahi atlamadan çözerseniz emin olun yolu yarısını tamamlamış olacaksınız.
Burada yapılan hataların belki en büyüğü zaten yapabildiğiniz konulara yoğunlaşmak olur. Son 10 senede 1 tane bile yapamayacağınız üslü sayısı yokken yüzlerce üslü sayı sorusu çözmek ne kadar mantıklı? Emin olun çözeceğiniz trigonometri, türev ya da integral sorularında işlem kabiliyetiniz çok daha hızlı gelişecek.
Yapılan diğer bir yanlış ise yapılamayan soruların kitaplarda unutulup gitmesi. Kitaptan kitaba değişmekle beraber bazen post-itleyip bazense makasla kesip tüm sorularımı hocalarıma çözdürmüştüm. Hatta bazı soruları eve gelip kendi başıma çözemediğimi fark ettiğimde tekrar çözdürmüştüm… Bir sayfada 5 soru varsa ve üçü boşsa bile çekinmeyin. Zamanla geliştiğinizi göreceksiniz. Özetle boşta matematik hocası gördüğünüzde elinizde soracak matematik sorunuz her zaman olsun!
Ders Çalışma Teknikleri 2: Her denemeni son denemenmiş gibi çöz!
“Ya bu denemeye girmesek mi?” diyen arkadaşlarından ve “Denemeye girmek yerine konu çalışsam daha mantıklı değil mi ya?” şeklinde seni ikna etmeye çalışan beyninden uzak dur! Nil Karaibrahimgil’in de dediği gibi “Bir şeyi iyi yapmak istiyorsan, onu alışkanlık haline getir.” Deneme çözmek ilk başlarda seni zorlayabilir. Hele ki AYT’de 3 saat oturmak gerçekten zaman kaybı gibi görünebilir. Ama unutma gerçek sınavda da 3 saat oturacaksın.
Sana hiçbir şey katmadığını düşündüğün en kötü yayının denemesinde bile aslında gerçek sınavda kalacağın süre kadar sandalye üzerinde kalmayı alışkanlık haline getiriyorsun… Denemelerden kaçma, çünkü sınavın onlardan biri olmayacağını bilemezsin.
Özellikle evde çerez niyetine çözeceğiniz alan denemeleri sayesinde onlarca soru tipi öğrenebilirsiniz ve emin olun soru tiplerini tecrübe etmek bazen konu çalışmaktan çok daha önemli oluyor. Üstelik 1 Türkçe denemesi çözdüğünüzde günlük paragraf sorunuzu da tamamlamış oluyorsunuz!
Ders Çalışma Teknikleri 3: Deneme sonuçlarınızı analiz edin!
Bazı arkadaşlarım denemenin cevap anahtarına ulaşsalar bile kontrol etme işini erteler dururlardı… Oysa denemeden çıktığınız andan itibaren cevap anahtarı elinize geçer geçmez sorular henüz tazeyken analiz işini yaptığınızda nerede ne hata olduğunu görmeniz çok daha kolay oluyor.
Ders ders ve hatta konu konu analizlerinizi yapın. Unutmayın ki denemeyi durumunuzu görmek için yapıyorsunuz. Ben kendi gelişimimi görebilmek adına sadece kendimin ve en yakın arkadaşlarımın olduğu bir instagram hesabında tüm denemelerimi yukarıdaki fotoğraf şeklinde arşivlemiştim. Bir defter de iş görebilir! Yeter ki sonuçlar gözünüzün önünde olsun.
Ders Çalışma Teknikleri 4: Ne yaptığını not et!
Muhtemelen bugüne kadar herkes sana planlarını yazmanı söyledi. Bazı arkadaşlarının aylık planlar yaptığına bile şahit olmuş olabilirsin, hatta belki sen de bu batağa düştün… Fakat özellikle sınav senesinde işler planladığın gibi gitmeyebiliyor. Yarın ve hatta o hafta için az çok ne yapacağın belliyse emin ol bu yeterli olacak.
Asıl önemli olan ne yaptığın! Gün gün ne kadar çalıştığını bir deftere not ettiğinde zamanla masada boş boş oyalandığın sürenin azaldığını fark edeceksin. Madem o masada oturmalısın, en azından oturduğuna değsin!
Ders Çalışma Teknikleri 5: Fen dersleri öcü değil, elini kolunu sallayarak net arttırabileceğin bir maden!
TM’ciler fen yapamaz, efsanesini yıkmanın zevki bir tarafa net arttırmanın zevki bir tarafa! Birazcık zaman ayırdığında biyolojinin en az edebiyat kadar kolay ve eğlenceli olduğunu fark edeceksin. Yeter ki fen derslerine kapını açık tut ve onlardan kaçma! Matematikte verdiğim ders kitaplarını okuma tavsiyesi fizikte yine geçerli. 2018 senesinde TYT fizikteki ısı ve sıcaklık sorusunu ders kitabını sınavdan bir gün önce kitap okur gibi okuduğum için yapabilmiştim…
Ders Çalışma Teknikleri 6: Bir hedefin olsun!
Bu klişe cümleden sıkıldın biliyorum. Bilmelisin ki ders çalışmaktan da zaman zaman sıkılacaksın. İşte o zamanlarda seni masaya oturtacak bir güce ihtiyacın var. Bu hedef kişiden kişiye değişebilir. Benim hedeflerim belliydi, ODTÜ’de işletme okumak ve sonucumla öğretmenlerimi ve ailemi gururlandırmak…
Bu iki hedef bazen gecenin üçünde yataktan kalkıp türev sorusu çözmeme neden oluyordu. Ders çalışmak istemediğim zamanlarda Youtube’daki ODTÜ videoları sayesinde motive oluyordum.
Ders Çalışma Teknikleri 7: Yazın tüm konuları bitirdiğini iddia eden o kişi türevin ne demek olduğunu bilmiyor…
Sınava çalışırken konuları hızlıca bitirmek, öğrenmeden bitirmek çok da büyük bir yetenek gerektirmiyor. Geride görünsen bile eğer içine sinerek ilerliyorsan ve bir planın varsa dış unsurların motivasyonunu bozmasına izin verme!
“3 ayda 12 yılı bitiriyoruz! Harvard mı istiyorsun, o zaman yazın integrali bitiriyoruz!” temalı etütlerde vakit kaybetmektense zor bir problem sorusuna saatlerce uğraşmak TYT’de size net olarak dönecektir…
Moralinizi bozmayın, rakibiniz yan sınıftaki 3 ayda tüm sınav konularını bitiren o çocuk değil, rakip falan yok; hedefiniz var! Tabii ki bir de bir sürü zamanınız!
Ders Çalışma Teknikleri 8: Google it!
Hangi Youtube kanallarını dinlemeliyim? Hangi soru bankası ya da konu anlatımlı kitabı kullanmalıyım? Şu an yaptığınız gibi bu soruların ve daha fazlasının cevaplarını bulmak için araştırın, okuyun. İnternette binlerce studyblr sayfaları ve bloglar var. Tüm önerilenleri gözden geçirip size uygun olanları alın.
Unutmayın ki bazen Youtube’da çok iyi ders anlatan bir hocanın ses tonu sizi rahatsız ettiği için başka bir hocayı tercih etmeniz gerekebilir. Tüm alternatifleri denemekten çekinmeyin!
Ders Çalışma Teknikleri 9: “Neye ne kadar inandıysak o kadar oldu”
Hedefimi belirlediğim andan itibaren defterimin başına ‘ODTÜ İşletme’yi nasıl kazandım?’ yazmıştım. Yukarda bahsettiğim gibi yaptıklarımı gün gün kaydettiğim bu defteri sonrasında bölüm başkanına gösterme fırsatı yakaladım, yaptığım bu iyi derece sayesinde.
Türkçe’den 8 yanlış yaptığım zamanlar da oldu, matematikte 4 ile 4’ü çarpıp 18 bulduğum zamanlar da… Coğrafyada 200 küsür izohips sorusu çözdüğüm gün denemede izohips konusunda yanlış yaptığım da… Hatta sınava 1 ay kala 20’lik dişi ameliyatına da girdim. Ameliyat dönüşü ise elimde edebiyat el kitabı vardı.
Eğer çalışıyorsanız, kendinize inanın. Çalışmıyorsanız, çalışmaya başlayın!
Ders Çalışma Teknikleri 10: Yeterince çalıştığınızda stres denen illet şey yakanızı bırakacak!
Sınava abime dönüp “Ya ne sorabilirler ki, hepsini biliyorum zaten” diyerek girmiş birisi olarak, o son anda eğer gerçekten öğrenerek çalışmışsanız o rahatlık hissini siz de duyabilirsiniz.
Sınav anında matematik sorularını “Aaa bak bu iyi soruymuş. Bu soruya puanım 10/10” diyerek çözmekten bahsediyorum…
Edebiyat sorularını çözerken şiirin hangi döneme ait olduğunu soran sorularda, şiirin kime ait olduğunu bilmekten bahsediyorum… (Bunu da ancak edebiyat alanında bol kitap okuyarak sağlayabilirsiniz.)
Özetle işin tüm sırrı burada gizli: Çok çalışmak!
“Bir TM öğrencisinin sınav senesinde okuması gereken kitaplar” yazısı için takipte kalın! İyi çalışmalar.
Elif abla ben bu yıl 2022yilinda sınava gireceğim ama matematik ,geometri,problemler iyi çözemiyorum ama anladığımi hissediyorum ama soru çözemiyorum ve deneme çöz ekten çok korkuyorum bana biraz yardımcı olurmusun yani ne yapmalıyım ilk bin istiyorum ama yapamayınca üzülüyorum dersande seviye testi yaptılar ve ben 2sinifa düştüm ailemin verdiği tepki beni çok üzdü onlarıda kendimide şaşırtmak istiyorum lütfen bana yardım et ❤️
Merabaa 1 yıl olmuş istediğin bölümü kazanabildin mii
İyi günler Elif Nisa abla ben 10.sınıf öğrencisiyim, Kayseri de bir köyde yaşıyorum alan seçiminde ve üniversite sınavına hazırlık hakkında bana tavsiye verebilir misiniz rica etsem.😊😊😊
Merhaba Ben sayısal öğrencisiyim ama kaybolmuş bir öğrenciyim. Eşit ağırlık istiyordum yönlendirmeler baskılar… Şuan karar verme hakkım var 11im ama hala bilmiyorum. Kendimi tanıyamamış, ne istediğimi bilmiyormuş gibi hissediyorum
Ben en sevdiğim dersleri ve ilerde yapmak istediğim işleri düşünerek karar vermiştim.
elif nisa seni yaklaşık 3 yıldır instagramdan takip ediyordum 🙂 bu yıl benim mezun yılım, çoğu konuda kendimden ödün vermiş olsamda mezun olduğum için mutluyum. sitenize bayıldım ❤
Siteyi beğenmene çok sevindim Beyza 🙂 Mezuna kalmış olmak, sandığın kadar kötü olmayacak. Kendini geliştireceğini ve ilerde mutlu olacağın yer için çalışacağını düşünürsek hele. Yıllar sonra bugüne dönüp baktığında iyi ki yapmışım demen ümidi ile, kocaman başarılar ve iyi çalışmalar ^_^