*ODTÜ’de tıp fakültesi bulunmamaktadır.
ODTÜ TIP kadar bariz bir yanlış hedef koymadığınıza eminim. Peki hiç düşündünüz mü, hedefiniz size uygun mu, sınava hazırlık senesinde sürekli anılan bu “hedef” ne olmalıdır diye? Gelin birlikte gözden geçirelim hedeflerimizi.
Neden herkesin bir hedefi olmalı (ODTÜ Tıp?)
Sınava hazırlanan hemen herkesin bir hedefi oluyor. (Olsun tabi, itirazımız yok.) Başarılı olmanın anahtarı, başlangıç noktası, temeli olarak anlatıp duruyorlar. Komşular, akrabalar, öğretmenler ve daha bir sürü şey hep bir ağızdan size hedefiniz olması gerektiğini söylüyor. Akrabalara, komşulara karşı muhabbet gereksiz yere uzamasın, sınav yılında kıymetli zamanınız kaybolmasın, boş yere kimseye nutuk atması için fırsat vermemek için herkesin bir hedefi olmalı. Onlara sorsanız, “çünkü hedefi olanlar kazanıyor”. Hal böyle olunca mahcup olmamak için şöyle güzel, size yakışır bir hedef sunmak zorunda kalıyor olabilirsiniz. “ODTÜ Tıp” tam da böyle bir şey. Ne gerçek ne de sizin o hedefle bir gönül bağınız var. Mesela ben futboldan gerçekten hiç anlamıyorum. (Falcao Galatasaray’a gelince öyle biri olduğunu duydum.) Yine de “hangi takımlısın?” diye sordukları zaman yapıştırıyorum cevabı: “Fenerbahçeliyim”. Muhabbet uzayacağı varsa uzuyor ama en azından konu ben olmuyorum.
Hedef ne işe yarar?
Hedefi belli olan öğrenci ile hedefi belli olmayan olan öğrencinin yapması gerekenler aynıdır. Konular belli, sınav tarihi belli. En yüksek başarı için bu sürede bu konulara çalışılacak, gereken şekilde soru çözülecek, deneme çözülecek vs. Madem yapılacak şey belli, hedef ne işe yarar? Hedef yaptıklarınıza anlam katmak için var. Eğer yaptıklarınıza anlam katmayacaksa hedefinizin olmasına da gerek yok. Komşuları tatmin etmek için seçmek zorunda kaldığınız hedefin size hiç bir katkısı olmaz.
Benim gerçek bir hedefim yok, ne yapayım?
Bunun farkında olman güzel. Bir hedefin varmış gibi davranmadığın için seni tebrik ediyorum. Üniversite hazırlık sürecinde yapılması gerekenlerin belli olduğunu yukarıda da söyledik. Çalışmaya devam. Bir yandan da üniversiteler hakkında, meslekler hakkında bilgi veren dokümanları karıştırabilirsin. Bunların içinde ilgini çekenler olduğunda bunları odağına alıp, onlar ile ilgili araştırmanı biraz derinleştirebilirsin. Çevrenden o mesleğe sahip birisi ile tanışmak için destek isteyebilirsin. Belki de senin ilgini çekecek olan bir üniversite olacak. O zaman da orada öğrenci olan veya oradan mezun olan birisi ile tanışmak ve konuşmak senin için faydalı olabilir. Seni gerçekten heyecanlandıran bir şeyler bulduğunda bunu gerçekten anlarsın.
Hocam dikkatimi dağıtmak istemiyorum, sınav bitsin ondan sonra hedef medef baksak?
Sınav yılında gerektiği kadar ders çalışmanız gerektiğine katılıyorum. Yapacağınız araştırmaları abartıp çalışmalarınıza engel olacak hale getirmemelisiniz elbette. Vur deyince öldürmeyin. Kararınca yapacağınız araştırmalarda öğrendikleriniz sizi motive eder, yorucu çalışmalarınızın size sağlayacağı güzellikleri hatırlamış olursunuz.
Hocam benim hedefim bu, sizce olur mu?
Olur.
Öğrencilerin seçtikleri hedefleri genel olarak 3 başlıkta toplayabiliriz:
Belirli bir sıralamaya girmek: ilk 2000, ilk 40000 vs.
Belirli bir bölümü kazanmak: Hukuk kazanmak, Tıp kazanmak vb.
Belirli bir üniversitenin belirli bir bölümünü kazanmak: İstanbul Hukuk, Hacettepe Tıp gibi.
Sizin hedefiniz bunların hiçbirine uymuyor olabilir. Siz bu hedefe ulaştığınızı hayal ettiğinizde iyi hissediyorsanız tamamdır.
Ben hedefimi belirledim, şimdi onunla ne yapayım?
Hedefinizi sürekli hatırlıyor olmanız önemli. Genelde bir hedef “acaba hedefime ulaşabilecek miyim?” sorusu ile hatırlanıyor. Bu soru kaygılarınızı dile getiriyor. Haklısınız. Kaygıların ötesine geçmek ve motivasyonunuza katkı sağlamak istiyorsanız kendinizle baş başa kaldığınız zamanlar yaratarak şu sorular üzerinde çalışabilirsiniz:
- Hedefime ulaşmamın maliyeti ne?
- Bu hedefe ulaştığımda kendimi neden iyi hissedeceğim?
- Bu hedef hangi özellikleri ile benim için uygun?
Kendi sorularınızı da eklemeyi, mümkünse bunları yazılı hale getirmeyi de tavsiye ediyorum.
Sevgili hocamız Yankı Yazgan‘ın kazanmak ve başarmak hakkındaki bu yazısını da okumanızı tavsiye ederiz.
umarım daha iyi yerlere gelirsiniz teşekkürler
Harika işler olacak, beklemedeyiz hocam.
Desteğiniz çok kıymetli. Teşekkürler.