YDT yani Yabancı Dil Testi, YKS’nin TYT ve AYT ile birlikte üçüncü kısmını oluşturur. DİL alanında bir lisans programına yerleşmek isteyenler için girilmesi gereken kısımıdır. YDT ile birlikte TYT puanları kullanılarak YKS-DİL puanı hesaplanıyor.
Universkop olarak sizin için YDT denemelerinde kullanabileceğiniz bir optik form hazırladık. Bu formlar sayesinde evde çözdüğünüz denemelerde de gerçek sınav tecrübesini hissedebilirsiniz. Sizin için hazırladığımız YDT optik form pdf olarak buradan indirilebilir.
Neden YDT denemesi çözerken optik form kullanmalıyım?
Türkiye geneli YDT denemelerinde YDT için gerçekçi bir prova yapmak mümkün oluyor. Çünkü sınıf ortamında deneme çözüyorsunuz ve optik forma işaretleme yapıyorsunuz. Ancak evde YDT denemesi çözecekseniz mutlaka koşulları mümkün olduğunca sınav koşulları ile benzeştirmelisiniz. Optik form da bu işin önemli bir kısmı. Deneme çözerken optik form kullanıp kullanmamanıza göre şu soruların yanıtını bulacaksınız:
1. YDT’de kaç soruda bir optik forma işaretleme yapacağım?
Optik forma işaretleme yapmak YDT’de sizin için sıkıcı bir bölüm de olabilir, dinlendiğiniz ve kendinizi topladığınız bir kontrol düzeni de olabilir. Buna siz karar vereceksiniz. Her soruya yanıt verdikten sonra optik forma işaretleme yapmak akla ilk gelen yöntem olabilir.
Benim tavsiyem kitapçıkta sayfa çevirmek gerektiğinde optik forma işaretleme yapmak. Yani iki sayfada kaç soru varsa onları çözüp sonra da o soruların sayılarını tekrarlayarak optik forma işaretlemek. Bu şekilde YDT’de kaçıncı soruda olduğunuzu hatırlayıp anlık bir gözden geçirme yapmış ve kısa bir mola vermiş olabilirsiniz.
Unutmayın ki benim tavsiyemi deneyip kendinize uygunsa benimsemelisiniz; size uygun olmadığına karar verirseniz de nasıl rahat ediyorsanız o yöntemi uygulamalısınız. Denemeler denemek içindir. Deneyerek uygun yöntemi bulmalı ve YDT’de de aynı şekilde davranmalı, sınav anında yöntem değiştirmemelisiniz.
2. YDT’de kaydırma yapacak mıyım?
Optik forma işaretleme yaparken kaydırma yapmamanız için bu konuda tecrübeli olmalısınız. Hiç kaydırma yapmamış birisinin bile YDT’de kaydırma yapma ihtimali bulunuyor. Özellikle bazı soruları boş bırakıp geçtiyseniz kaydırma yapma ihtimaliniz artıyor. Deneme çözerken optik form kullandığınızda ise bu eylemi bütün vücudunuzun hafızasına almış oluyorsunuz. Unutmayalım ki bir sorunun cevabını optik forma işaretlemek zihinsel olduğu kadar fiziksel olarak bir eylem içeriyor. Bu sebeple bu harekete ne kadar çok sayıda pratik yaparsanız YDT esnasında da her şeye rağmen bu konuda yanlış yapmayacak şekilde alışkanlık edinmiş olursunuz.
3. YDT’de optik forma işaretleme yapmak ne kadar zaman alacak?
YDT’de optik forma yanıtlarınızı işaretlemek için ayrı bir zaman ayırmanıza gerek yok. Yeter ki siz çözdüğünüz denemelerde kendinize uygun olduğunuz bir yöntem ile cevaplarınızı işaretleyerek tecrübe edinmiş olun. Yanıtlarınızı cevap anahtarına işaretlemek için bir testin sonunu beklemeyin ve belirli aralıklarla test kitapçığında yaptığınız işaretlemeleri optik forma işaretleyin. Unutmayın ki YDT ciddi bir sınav ve süre dolduktan sonra kimse size yanıtlarınızı optik forma işaretlemeniz için zaman vermez. Bu yüzden işaretlemelerinizi küçük birer mola olarak düşünün ve etrafta göz gezdirmek yerine işaretleme yaparak dinlenin.
Bunları yapmayın:
- Optik formda işaretleme yapma alışkanlığı edinmeden YDT’ye girmek
- YDT’de önce tüm soruları çözüp sonra optik forma işaretleme yapmak
- Kimlik numarası isim vb. kişisel bilgilere ilişkin bilgileri kodlamayı en sona bırakmak
- Kişisel bilgilere ilişkin yapılan kodlamaları en az bir kez kontrol etmemek (Mutlaka kontrol edilmeli!)