Yan Dal Nedir? Çift Ana Dal ile Farkları Nelerdir?

0
344
Yan Dal Nedir? Çift Ana Dal ile Farkları Nelerdir?

Yan dal, bir lisans bölümü öğrencisinin; okuduğu üniversitenin talep ettiği şartları yerine getirmesi kaydıyla, aynı kurum içerisinde başka bir bölümden alabileceği dersleri kapsayan bir eğitim programıdır. Program kapsamındaki hedef, öğrencilerin seçtikleri ana lisans bölümüne ek olarak başka bir lisans bölümünden de ders almasını sağlayarak birden fazla alanda kendilerini geliştirmelerinin sağlanmasıdır.

Yan Dal Programı Başvuru Şartları Nelerdir?

Yan dal başvurunuzu üniversitenize yapabilmeniz adına bazı kriterleri yerine getirmeniz gerekmektedir. Devlet ve özel üniversitelerde her ne kadar bu kriterler değişkenlik gösterse de genellikle aynı hususlar üzerinde durulmaktadır. Bunlar;

  • Başvuru anına kadar okuduğu süreç boyunca alttan dersinin olmaması
  • Genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 60 olması
  • Bölüm genelinde sınıftaki öğrencilere nazaran başarı sıralamasında %20’lik dilimde yer alması

Bu kriterleri sağlayan öğrenciler, yan dal programına başvuru hakkına sahip olmaktadır.

Yan Dal Programına Ne Zaman Başvurabilirim?

Yan dal programına her ne kadar üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterse de genellikle ana dal lisans programının 3. ya da 6. yarıyılının başında başvurulara açılmaktadır. Bu bağlamda üniversitenizdeki yan dal başvuru tarihlerine akademik takvim üzerinden ulaşabilirsiniz.

Yan Dal Programı Kapsamında Hangi Dersleri Alabilirim?

Yal dal ile alabileceğiniz dersleri, üniversitenizin başvuru şartlarıyla beraber sizlere ders seçmeniz adına sunduğu listede bulabilirsiniz. Genellikle bu liste üniversitelerin güz dönemine başlamadan önce öğrencilerle paylaşılmaktadır.

Yan Dal Programını Tamamlarsam Diploma Alır mıyım?

Yan dal, bir ana dal lisans bölümüne kayıtlı olan öğrencinin üniversite içerisinde yer alan bir başka programdan bazı dersleri eş zamanlı olarak almasını sağlamaktadır. Tüm dersler yerine belli başlı dersleri aldığınız için ana dal lisansınıza ek olarak bu programdan da diploma almanız mümkün değildir. Ancak yan dal programı kapsamında başka bir alandan ders aldığınızı ve başarıyla bitirdiğinizi belirtmek adına sertifika almaya hak kazanırsınız.

Birden Fazla Alanda Yan Dal Yapabilir miyim?

Maalesef, hayır. Okuduğunuz lisans eğitimine ek olarak sadece bir yan dal programına kayıt yaptırabilirsiniz.

Yan Dal Programından Mezun Olma Şartları Nelerdir?

Yan dal programından mezun olabilmeniz adına genel ortalamanızın üniversite senatosunun belirlediği taban değerden yüksek olması gerekmektedir. Üniversitelerde genel olarak bu değer 2.8 olarak belirlenmektedir. Ortalamanızın bu değerin üzerinde olmanız ve dahi tüm dersleri başarıyla tamamlamanız dahilinde yan dal programından mezun olabilirsiniz.

Yan Dal Eğitimini Tamamlamak Adına Ne Kadar Süremiz Var?

Devlet üniversitelerinde yan dal eğitimini, lisans programınızın süresi olan 4 yıla ek olarak 1 yıl ek sürede tamamlayabilirsiniz. Vakıf üniversitelerinde ise burs durumunuza ve senatoya göre şekillenmektedir. 4 yıllık lisans eğitiminize ek olarak uzattığınız yıl boyunca ödeme yapmanız gerekmektedir.

Yan Dal Programını Bırakabilir miyim?

Lisans öğrencileri, kayıt yaptırdıkları yan dal programından ayrılabilme hakkına sahiptir. Ancak programından ayrılmanız dahilinde tekrardan kayıt yaptıramazsınız. Ancak üniversitenizin senatosunun kararına göre başka bir yan dal programına kayıt yaptırabilme hakkı elde edebilirsiniz.

Yan Dal Programı Kapsamında Kaç Ders Almam Gerekir?

Yan dal programı boyunca alacağınız dersleri üniversitenizin yönetim kurulu belirlemektedir. Öğrencinin lisans programındaki aldığı dersler karşılaştırılarak eşdeğer veya aynı olan dersleri öğrencinin almaması sağlanmaktadır. Ayrıca kredi atamaları da yine kurul tarafından belirlenmektedir. Bu bağlamda üniversitenizin size tanımladığı krediyle orantılı olarak ders seçiminizi yapabilirsiniz.

Aynı Anda Çift Ana Dal ve Yan Dal Yapılabilir mi?

Lisans eğitiminize ek olarak aynı anda hem çift ana dal hem de yan dal yapabilirsiniz. Çift ana dal yaptığınız ders ile yan dal kapsamında alacağınız derslerin farklı olması alan yeterliliği adına sizlere fayda sağlayacaktır.

Çift Ana Dal ile Yan Dal Arasındaki Farklar Nelerdir?

Farklarını incelemeden önce çift ana dal hakkında bilgi edinmek için aşağıdaki kısımdan “Çift Ana Dal Nedir? Çift Ana Dal Yapmalı mıyım?” inceleyebilirsiniz.

Çift Anadal Nedir? Çift Anadal Yapmalı mıyım?

Çift Anadal Nedir? Çift Anadal Yapmalı mıyım?

0
Çift anadal nedir? sorusuna, bir lisans programında öğrenim görürken ikinci bir lisans programının derslerini de alıp her iki programdan lisans diploması alarak mezun olmayı...

 

Çift ana dal ve yan dal arasındaki farkları tek tek belirtelim;

  • Çift ana dal yapan öğrenci tüm dersleri başarıyla bitirmesi durumunda diploma kazanır. Ancak yan dal yapan öğrenci, belli başlı dersleri aldığı için yeterlilik sertifikası alabilir.
  • Çift ana dal yapan öğrenciler, iki bölümün diplomasına sahip olduğu için yan dal yapan öğrencilere nazaran iş hayatına girişte daha avantajlı olurlar.
  • Ana lisans programınız ile eşleşen dersleri çift ana dal kapsamında diğer bölüm adına vermeniz gerekmez. Yan dalda ise bölümünüzden farklı bir dersi aldığınız için böyle bir durum söz konusu değildir.
  • Yan dal yapan öğrenciler ana lisans bölümünün derslerine ek olarak belli başlı dersleri alırken çift ana dal öğrencileri ayriyeten başka bölümün tüm derslerini alır. Bu da eğitim sürecinin uzamasına sebebiyet verebilmektedir.
Çift Ana Dal ile Yan Dal Arasındaki Farklar Nelerdir?
Çift ana dal ve yan dal arasındaki önemli farklar

Bu yazımızda siz değerli Universkop okuyucularına yan dal programının ne olduğu, çift ana dal ile farkları, avantajları ve dezavantajlarından bahsettik. Bir başka yazımızda görüşmek üzere.

Bu sayfayı oylayın!

Bildir
0 Yorum
En Yeni
En Eski En Çok Oylanan
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör