Üniversitede Devam Zorunluluğu Var mı?

0
164
Üniversitede Devam Zorunluluğu Var mı
Üniversitede Devam Zorunluluğu Var mı

Üniversitede devam zorunluluğu, eğitimin sürekliliğini ve kalitesini sağlamak amacıyla öğrencilerin katılım oranını arttırmak adına uygulanan kolektif bir sistemdir. Genellikle üniversitelerde bir dönem içerisinde belli bir yüzde oranında devamsızlık hakkı tanınır. Bu oran, üniversitelerin ve fakültelerin kendi iç yönetmelikleri ile belirlenmektedir.

Örneğin birçok üniversitede katılım zorunluluğu 14 haftalık ders sürecinde %70 olarak belirlenmektedir. Yani bir ders için haftada 5 saat ders varsa totalde 70 saat ders almış olursunuz ve bu 70 saatin en az 49 saatine katılmanız gerekmektedir.

49 saatten daha az katılımınız olursa dersin hocası tarafından dersten başarısız sayılırsınız.

Üniversitede Derslere Katılım Zorunlu mu?

Üniversitede derslere katılım zorunluluğu üzerine aslında yukarıda cevap verdik ancak bir durumu da sizlere belirtmek istiyoruz. Her ne kadar okul senatosu tarafından belirli bir katılım zorunluluğu belirlenmiş olsa da inisiyatif genellikle akademisyenin elinde olmaktadır.

Bazı akademisyenler senatonun kararını aynen uygular ve agresif bir katılım beklerken bazıları ise öğrenci tarafına anlayışta bulunarak katılım zorunluluğunu esnetebilmektedir. Ancak bu esneklik tamamen katılımın kaldırılması değil belirli bir saat bazında öğrenciler ile akademisyen arasındaki anlaşma ile sağlanmaktadır. Aksi takdirde direkt bir katılım zorunluluğunun kaldırılması mümkün değildir.

Derse katılım zorunluluğu üzerine akademisyen ile görüşmenizi tavsiye ediyoruz.
Derse katılım zorunluluğu üzerine akademisyen ile görüşmenizi tavsiye ediyoruz.

Üniversite Derslerine Katılım Zorunluluğunun Yasal Mevzuatı

Öğrencilerimizden sıklıkla “Üniversitenin derslere katılım zorunluluğu bir yasal mevzuata dayanıyor mu?” sorusunu alıyoruz. Hemen cevap verelim, evet var!

24 Ocak 2022 Pazartesi günü yayınlanan 31729 sayılı Resmi Gazetede 17 maddede aynen “Öğrencilerin teorik derslere %70, uygulamalı derslere %80 oranında devamları zorunludur. Derslere ve diğer öğretim faaliyetlerine devam durumu, öğretim elemanı tarafından tespit edilir.” şeklinde ifade edilmektedir. Kaynak

Not: Kaynak verdiğimiz Resmi Gazetede Yüksek İhtisas Üniversitesi için yönetmelik belirtilmiştir ancak çoğu üniversitede aynı durum mevcuttur. Kaynak2

Bu bağlamda görüyoruz ki devlet nezlinde de üniversite öğrencilerinin derslerine %70 – %80 oranında katılım sağlanmasının istenildiği gözükmektedir.

Üniversitede Devamsızlıktan Kalınca Ne Oluyor?

Devamsızlıktan kaldığınız an vize ve final notlarınızın herhangi bir önemi kalmıyor ve o ders yılının ilgili döneminde dersten başarısız sayılmış oluyorsunuz. Bir üst sınıfta o dersin dönemi geldiğinde alttan almanız gerekmektedir.

Eğer 4. sınıf iseniz okulunuzun uzamasına sebep olabilir. Ancak burada da yaz okulu devreye giriyor. Diğer sınıflar da dahil olmak üzere yaz okulunda kaldığınız dersi verebilirsiniz.

Devamsızlıktan Kaldığımı Nasıl Anlarım?

Devamsızlıktan kaldığınızı okulunuzun bilgi sistem servisinden kolayca inceleyebilirsin. Devamsızlık kısmında döneminizde aldığınız dersler ve bu derslere yaptığınız devamsızlıkları görebilirsiniz.

Örnek vermek gerekirse eğer OBS sistemi kullanıyorsanız sırasıyla aşağıdaki işlemleri uygulayabilirsiniz.

Öncelikle OBS giriş yapın ve yanda yer alan sidebar üzerinde “Ders ve Dönem İşlemleri” üzerinden “Devamsızlık Durumu” kısmına geçin.

Üniversitede Devam Zorunluluğu Var mı? 1

Yazar olarak benim bu dönem aldığım dersleri ve sağında da teorik ve uygulamalı derslerde yaptığım devamsızlıkları görüyorsunuz.

Üniversitede Devam Zorunluluğu Var mı? 2Eğer devamsızlık sınırını aşmış olsaydım kırmızı renge dönecekti ve uyarı verecekti. Eğer bu iki durum da gerçekleştiyse evet, devamsızlıktan kalmış olursunuz.

Alttan ya da Üstten Ders Aldığımızda Devam Zorunluluğu Olur mu?

Çoğu üniversitede alttan eğer devamsızlıktan kalmamışsanız devam zorunluluğunuz oluşmaz. Ancak eğer devamsızlıktan kaldıysanız o ders için devam zorunluluğu olabilir.

Üstten aldığınız derslerde ise istisnasız bir şekilde devam zorunluluğu bulunmaktadır. Çünkü daha önce almadığınız bir ders ve ülkemizde genel üniversite eğitim politikası derse girmek üzerinden ilerlemektedir.

Bu sayfayı oylayın!

Bildir
0 Yorum
En Yeni
En Eski En Çok Oylanan
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör