Hacker; bilgisayar ve yazılım bilgilerini, problem çözmek için kullanan bilgisayar uzmanıdır. Günümüzde yanlış kullanımı nedeni ile bilgisayar korsanı olarak anlaşılsa da aslında yetenekli bilgisayar uzmanlarıdır.
Bu yazımızda cevap bulabileceğiniz bazı sorular:
Hacker ne iş yapar?
Hacker’lar, kişisel veya kurumsal bilgisayarlara izinsiz olarak girebilir. Diğer bir yandan, bir bilgisayar için zararlı yazılımları yazarken bilgisayarı zararlı yazılımlara karşı koruyabilir ve olası problemleri çözebilir. Güvenlik açıklarından faydalanarak sitelere, ağlara ve bilgisayarlara sızabilir, sonrasında güvenlik açıklarını ortadan kaldırabilir.
Hacker türleri nelerdir?
Hacker’ların yaptığı işler çeşitlilik gösterir. Bundan dolayı farklı türlerde hacker’lar vardır. Kısaca özetlemek gerekirse hacker’lar 8 gruba ayrılabilir. Bunlar:
- Hacktivist: Hacktivist’ler, siyasi ve toplumsal nedenlerden dolayı gerekli gördükleri siteleri hack’leyerek mesajlarını yerleştiren hacker’lardır.
- Beyaz şapkalı: Beyaz şapkalı hacker’lar, bilgisayar korsanlarının ortaya çıkardığı problemlere ve tehlikelere karşı bilgisayarları koruyan ve çözüm getiren hacker’lardır. Beyaz şapkalılar; programları, siteleri ve bilgisayarları güvenlik açıklarını bularak hack’ler ve bu güvenlik açıklarına karşı önlem alır.
- Gri şapkalı: Gri şapkalılar, yasallık sınırları içerisinde saldırı yapan kişilerdir. İyi ve kötü amaçlı gri şapkalılar olabilir.
- Phreaker: Phreaker’lar genellikle telefon sistemleri üzerinde çalışır.
- Script kiddie: Scrip kiddie’ler tam olarak hacker değildir. Kişilerin e-posta’larını ve mesajlaşma araçlarını hack’leyerek şifrelerini çalabilir.
- Lamer: Lamer’lar, hacker olmak için yeterli bilgi seviyesine sahip olmayan bilgisayar korsanlarıdır.
- Siyah şapkalı: Siyah şapkalı hacker’lar; kendi çıkarları uğruna kişilere ve kurumlara zarar veren kişilerdir. Sistemlerden veri çalarak bu verileri kendi çıkarları için kullanan bilgisayar korsanlarıdır.
- Cracker: Cracker’lar aynı zamanda yazılım korsanı olarak da adlandırılır. Amaçları yazılımları kırarak ücretli hizmetleri ücretsiz bir şekilde kullanabilmektir.
Etik hacker nedir?
Etik hacker, bilgisayar ağlarına sistem yöneticilerin bilgisi dahilinde giren, herhangi bir bilgi hırsızlığı yapmayan, güvenlik açıklarını tespit edip görevli kişilere bildiren bilgisayar uzmanlarıdır. Etik hacker’lar, bilgisini ve bu alandaki uzmanlığını kötü amaçlar ile kullanmayan kişilerdir
Nasıl hacker olunur?
Hacker kelime anlamı dolayısı ile yetenekli bilgisayar uzmanlarıdır. Bilgisayar uzmanı olabilmek için gerekli bütün yazılım programlarını bilmek gerekir. Başarılı bir hacker olmak için ağ teknolojileri, programlama dilleri, işletim sistemleri ve veri tabanı yönetimi olmak üzere dört ana konuya hakim olmalısınız. İyi bir hacker olmak için yetkinlik sağlamanız gereken konuları dört başlık altında inceleyebiliriz:
- Ağ Teknolojileri
Ağ sistemleri üzerindeki yetkinliğiniz sayesinde ağ kurma çalışmaları yapabilir, sonrasında gerekli güvenlik programlamalarını yapabilirsiniz.
- Programlama Dilleri
İyi bir hacker olabilmek için en az birkaç tane programlama diline hakim olmanız gerekir. Başarılı bir hacker olabilmek için sürekli olarak yeni çıkan programlama dillerini ve gelişmeleri takip etmeli ve öğrenmeye her zaman devam etmelisiniz. Sıfırdan hacker olmak için nispeten daha kolay programlama dillerini öğrenmekle yola başlayabilirsiniz. C++, Phyton, HTML gibi popüler ve öğrenmesi kolay diller iyi bir başlangıç olabilir.
- Veri Tabanı Yönetimi
Veri tabanlarından bilgi ve veri toplamak, hacker’ların yapması gereken önemli işlerden biridir. Bundan dolayı veri tabanları yönetimine hakim olmalı ve en az birkaç tane veri tabanı sorgulama dilini bilmelisiniz.
- İşletim Sistemleri
Bir diğer adım ise işletim sistemleri alanında uzmanlaşmaktır. İyi bir hacker olabilmek için birden fazla işletim sistemine hakim olmanız gerekir. Altyapısı ve diğer işletim sistemlerine göre daha çok özgürlük tanıması sayesinde Linux işletim sistemi hacker’ların en çok kullandığı işletim sistemidir.
Başarılı bir hacker olmak için öncelikle bunun uzun ve meşakkatli bir yol olduğunu fark etmeli ve sabırla devam etmelisiniz. Alanında uzman bir hacker olmak için her yeni gelişmeyi takip etmek ve yeni çıkan programlama dillerini öğrenip bu dillerde uzmanlaşmak en önemli konulardan biridir. Evde kendi çabalarınızla, online eğitimlerle ve internette bulabildiğiniz diğer kaynaklarla öğrenmeye başlayabilirsiniz. Aynı zamanda üniversitelerin yazılım bölümlerini tercih ederek gerekli bilgi birikimine sahip olabilir ve sonrasında kendinizi hacker’lık alanında geliştirebilirsiniz.