En popüler sayısal meslekleri, öğrenciler tarafından popüler olarak tercih edilen ve meslek edinme konusunda avantaj sağlayan geniş bir yelpazeyi teşkil etmektedir. Hem sevdiğin işi yapmak hem de kolay iş bulabilmek günümüzün önemli mottolarından birisi olduğu için de sayısal bölümlerin geneli popüler olarak yeni öğrencilerini ağırlamaya devam etmektedir.
Bizler de bu içeriğimizde siz değerli Universkop okuyucuları için en popüler sayısal mesleklerini derledik. İyi okumalar dileriz.
2024’ün En Popüler Sayısal Meslekleri
2024’ün en popüler sayısal meslekleri, günümüz teknolojisinin sürekli gelişmesinin bir getirisi olarak tıp, diş hekimliği, mühendislik (özellikle bilgisayar ve endüstri mühendisliği), eczacılık, hemşirelik, pilotluk, mimarlık, beslenme ve diyetetik, matematik öğretmenliği gibi alanların daha da önem kazanmasını sağlamıştır.
Bu mesleklerhe m yüksek prestij hem de iyi iş imkanları sunar. Örneğin tıp ve diş hekimliği alanları yüksek puanlar gerektirirken bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliği gibi bölümler de teknolojiyle iç içe olarak çeşitli iş olanakları sunmaktadır.
2024’ün en popüler sayısal mesleklerini sıralayalım:
- Tıp
- Diş Hekimliği
- Bilgisayar Mühendisliği
- Yazılım Mühendisliği
- Eczacılık
- Endüstri Mühendisliği
- Hemşirelik
- Pilotaj
- Mimarlık
- Beslenme ve Diyetetik
- Matematik Öğretmenliği
Çoğu geçen senelerde de popüler olan bu bölümlerin 2024’te trendini sürdürmesi beklenmektedir. Şimdi tüm bölümleri tek tek inceleyelim.
Tıp
Tıp, en saygıdeğer meslekler arasında yer alan doktorların yetişmesini sağladığı için ülkemizde önemli bir popülerliğe sahiptir. En yüksek puanlı sayısal öğrencilerini kabul eden bu fakülteler, mezunlarına direkt atama fırsatı sunmaktadır. Eğer insan anatomisi ve sağlığına ilgi duyuyor ve doktor olmayı büyük bir hedef olarak görüyorsan Tıp Fakültesi için çalışmaya başlaman gerekiyor. Bu bölümün oldukça yüksek puan gerektirdiğini unutmamak önemli.
Prestijli ve trend bölümler arasında yer alan Tıp, öğrenim süreci bakımından oldukça meşakkatlidir. Tıp okuyan öğrencilerimizin hepsinden bölümün zor olduğunu duyuyoruz. Ki zaten bölüm müfredatı bakımından oldukça geniş bir yelpazeye sahip olmasıyla öğrencilerin haklı olduğunu görüyoruz. Ancak şu bir gerçek ki bu zorlu sürecin sonunda hem devlet hem de özel sektörde çalışma imkanlarına kolayca sahip olunabilmektedir.
Altı yıllık tıp eğitiminin ardından (Hazırlık varsa 7 yıl) istersen direkt mesleğe adım atabilir istersen de Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) girerek seçtiğin alanda uzmanlaşabilirsin. Altı yıllık temel eğitim sonrasında beş yıl daha eğitim alıp asistanlık yaparak uzman doktor olabilirsin. Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra cerrah, kardiyolog, kadın doğum uzmanı, göz doktoru gibi çeşitli doktorluk dallarında uzmanlaşma şansın bulunuyor.
Diş Hekimliği
Diş hekimliği, tıp’ın yanı sıra sayısal alanlarda en çok tercih edilen bölümlerden birisidir. Özellikle özel sektörde diş hekimleri için geniş iş olanakları bulunmakta ve bu meslek, yüksek gelir elde edilen meslek grubu içerisinde ön sıralarda yer almakadır.
Diş hekimi olmak için yine tıpta olduğu gibi YKS sınavında yüksek puan alman gerekir. Beş yıllık Diş Hekimliği Fakültesi eğitiminin ardından diş hekimi olarak mezun olabilirsin. Mezuniyet sonrasında ister kendi özel kliniğini açabilir ister bir klinikte çalışmaya başlayabilirsin. Ayrıca Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı’na (DUS) girerek devlet hastanelerinde görev alma imkanın da mevcut. Diş Hekimliği alanında farklı uzmanlık dallarında eğitim alarak akademik kariyer yapma şansına da sahipsin.
Bilgisayar Mühendisliği
Bilgisayar mühendisliği, mühendislik alanlarının en popülerlerinden birisidir. Donanımdan yazılıma bilgisayar sistemlerinin her yönüne hakim olan bilgisayar mühendisleri, geniş iş olanakları nedeniyle oldukça avantajlı bir meslek grubundadır. Teknolojinin hızla geliştiği bu dönemde bu bölüm her yıl binlerce öğrenci tarafından tercih edilmektedir.
Eğer bilgisayar, yazılım ve donanıma ilgin varsa bilgisayar mühendisliği senin için doğru bir tercih olabilir. Yazılım ve teknolojinin bulunduğu hemen hemen her kurumda kolaylıkla iş bulma şansına sahipsin. Ayrıca KPSS ile devlet kurumlarında da görev alabilirsin.
Yazılım Mühendisliği
Bilgisayar mühendisliğinden en temel farkı donanımdan ziyade tamamen yazılım sürecine odaklanan yazılım mühendisliği, sayısal bölümler arasında önemli bir popülerliğe sahiptir.
Yazılım şirketlerinde programcı olarak çalışan hatta freelance olarak da görev alan yazılım mühendisleri, bu alanın en önemli uzmanlarındandır. Eğer yazılım tarafına daha fazla ilgin varsa yazılım mühendisliği bölümünü tercih edebilir, yazılım alanında uzmanlaşmayı düşünebilirsin.
Eczacılık
Eczacılık, sağlık sektörünün önemli bir parçası olarak öğrenciler tarafından sıkça tercih edilen bölümlerden biridir. İlaç bilimi, ilaçların kullanımı ve etkileşimleri üzerine yoğun bir eğitim alan eczacılar, tıbbi ürünlerin yönetiminden sorumludur. Doktorların yazdığı reçeteleri hazırlayıp hastalara sunan eczacılar, beş yıllık bir eğitim sürecinden geçerler.
Sağlık alanına ilgin varsa eczacılık senin için uygun bir meslek olabilir. Beş yıllık eğitim sürecini tamamladıktan sonra Eczacılık Uzmanlık Sınavı’na (EUS) girerek klinik eczacılık alanında uzmanlaşabilirsin. Ayrıca kendi eczaneni açarak kariyerini de sürdürme imkanın bulunuyor.
Endüstri Mühendisliği
Endüstri mühendisliği, üretim tesislerinde verimliliği en üst düzeye çıkarmayı amaçlayan önemli bir mühendislik dalıdır. Fabrika içerisinde üretim sürecinin her bir evresinde görev alan endüstri mühendisleri, son ürünün kalite süreçlerinden direkt sorumludur. Gıda, ilaç, tekstil, mobilya gibi pek çok farklı sektörde iş imkanı bulabilen endüstri mühendisleri, hem devlet kurumlarında hem de özel sektörde çalışma şansına sahiptir.
Endüstri mühendisliği, öğrenciler arasında popüler bölümlerden biridir. Eğer bu alanda eğitim almayı düşünüyorsan ekonomi, makine, iş yönetim süreci gibi birçok alana hakim olman gerektiğini bilmen gerekiyor.
Hemşirelik
Hemşirelik, sağlık sektörünün önemli bir parçası olarak birçok kişi tarafından tercih edilen bir meslek dalıdır. Hemşirelik eğitim programı kapsamında insan anatomisi, farmakoloji, klinik mikrobiyoloji gibi çeşitli dersleri yer almaktadır. Yoğun bir sağlık eğitimi alan hemşire adaylarının atanma şansı da genel olarak yüksektir.
Hemşire olarak meslek hayatına atıldığında devlet hastaneleri, özel hastaneler, klinikler ve sağlık merkezleri gibi çeşitli kurumlarda çalışma fırsatları bulabilirsin. Hastane ortamında çalışmayı tercih edersen gece nöbetleri gibi zorluklara da kesinlikle hazır olman gerekecek. Özel sektördeki geniş iş imkanları ve yüksek atama oranları göz önüne alındığında da hemşirelik popüler meslekler listemizde yerini almaktadır.
Pilotaj
Pilotluk, aldıkları yüksek maaş ve mesleki saygınlığı itibariyle sayısal bölümleri arasında en çok tercih edilen popüler bölümler arasında yer alıyor. Bu popülerlikte sektörde faaliyet gösteren firmaların pilot adaylarına birçok olanak sunması da önemli bir etkendir.
Ancak belirtmeliyiz ki pilot olmak istiyorsan yüksek akademik başarı ve üniversite sınavından iyi bir derece elde etmek malesef yeterli değil. Pilotluk için belirli boy-kilo oranına uygun olmak, yaş sınırlamalarına dikkat etmek ve özellikle göz sağlığı büyük önem taşıyor. Pilot adaylarının genellikle birinci dereceden sağlık sertifikası alması gerekmektedir. Eğer pilot olmaya karar verdiysen eğitim kurumlarının öğrenci alım şartlarını incelemeni öneriyoruz.
Mimarlık
Mimarlık, sayısal alanlardaki popüler meslekler arasında yer alır ve adeta mühendisliğin sanatı olarak kabul edilmektedir. Mimarlık bölümü mezunları yapıların tasarım sürecinde önemli bir rol oynarlar. Estetik, kullanışlı ve güvenli yapıların oluşturulmasında mimarların katkısı büyüktür. Gördüğümüz her yapının bir mimarı vardır ve bir yapının inşasından önce her zaman bir mimarın danışmanlığına başvurulur.
Mimarlar, devlet kurumlarında çalışmanın yanı sıra kendi ofislerini de açabilirler. Mimar olarak inşaat şirketlerinde, mimari danışmanlık firmalarında, yapı denetim şirketlerinde, tasarım ofislerinde veya devlet kurumlarında iş bulma şansına sahipsin. Mimarlık mesleği, hem iş olanakları hem de maaş açısından tatmin edici bir meslek olarak değerlendirilebilir.
Beslenme ve Diyetik
Günümüzün en önemli problemlerinden birisi obezite ve doğru beslenmemek. Bu iki sıkıntının bireyde yaşanmasıyla birlikte sağlıklı yaşam malesef sekteye uğrayabiliyor. Bu durumda beslenme uzmanlarının rolü büyük önem taşıyor.
Sağlıklı beslenmeye yönelik bilinç oluşturarak, insanları doğru beslenme alışkanlıklarına yönlendiren diyetisyenler, günümüzde oldukça talep gören meslek grupları arasında yer alıyor. Eğer sağlıklı beslenmeye ilgi duyuyor ve insanlara düzenli beslenme konusunda rehberlik etmek istiyorsan Beslenme ve Diyetetik bölümü iyi bir tercih olabilir.
Bu bölümden mezun olduğunda kamu hastaneleri, okullar, huzurevleri, kreşler, fabrikalar gibi birçok alanda iş bulma imkanına sahip olabilirsin. Kendi özel diyetisyenlik ofisini açarak danışanlarına birebir hizmet sunma şansın da var. Ayrıca beslenme ve diyetetik mezunlarının online hizmet verme gibi bir avantajları da bulunuyor.
Matematik Öğretmenliği
Matematik Öğretmenliği, eğitim alanında lise ve ilköğretim düzeylerinde iki farklı grupta yer almakta.
İlkokul düzeyinde matematik öğretmeni olmayı düşünüyorsan ilköğretim matematik Öğretmenliği bölümünü tercih edebilirsin.
Eğer hedefin lisede matematik öğretmeni olmaksa matematik öğretmenliği bölümü senin için uygun bir seçim olacaktır.
Öğretmenlik meslekleri içinde popüler bir branş olan matematik öğretmenliği, maaş açısından da memnuniyet verici özelliklere sahiptir. Matematik öğretmeni olarak mezun olduktan sonra devlet okulları, özel okullar, dershaneler, etüt merkezleri gibi çeşitli eğitim kurumlarında görev alabilirsin. Ayrıca internet üzerinden özel ders ilanları vererek birebir eğitim verebilirsin. Günümüzde öğretmenler için online ders verme olanakları da oldukça yaygınlaşmış durumda.
Sayısal Bölümlerinin Seçilmesi Kararı
Lisede genellikle branş seçimleri sırasında o anki istekler ve arkadaş ortamı etkili olabiliyor. Ancak bölüm seçimi, öğrencilerin ileriki hayatlarını efektif bir şekilde çizdiği önemli bir noktadır.
Eğer insan sağlığı, makine sistemleri, hesaplamalar, çizimler veya deneylerle ilgileniyorsan sayısal dersler senin için uygun olabilir. Ancak sadece ilgine değil hangi mesleği yapmanın seni mutlu edeceğine de karar vermelisin. Meslek seçimini ilerleyen yıllarda değiştirebilirsin ama lise eğitimin sırasında bu konuda bazı temeller atman önemli.
Sayısal bölüm ve mesleklerine yönelmeye karar verdikten sonra başarılı olmak için yoğun bir çalışma sürecine hazır olmalısın. Sayısal bölümde rekabet yüksek olduğu için de en iyi üniversiteleri hedeflemelisin. Sayısal bölümlerin taban puanları genellikle yüksek olur ve Türkiye’deki sıralamalar da önem taşır. Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinde sayısal bir bölüm okumak iş hayatında avantaj sağlar. İşe giriş mülakatlarında okulun yanı sıra akademik başarıların da önemli bir rol oynar. Bu nedenle de liseden itibaren düzenli ve yoğun bir şekilde çalışmalı, akademik hedeflerine ulaşmak için çaba göstermelisin.