Melike Sezer – universkop.com https://universkop.com TYT ve AYT Hazırlık | Motivasyon | Tercih Fri, 18 Jun 2021 07:46:11 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.6 11. Sınıflar YKS’ye çalışmaya ne zaman başlamalı? https://universkop.com/yksye-calismaya-ne-zaman-baslanmali/ https://universkop.com/yksye-calismaya-ne-zaman-baslanmali/#comments Wed, 03 Jun 2020 08:43:29 +0000 https://universkop.com/?p=66649 YKS’ye hazırlanmaya ne zaman başlamalıyım?

11’den 12.sınıfa geçen bir öğrencinin aklında bir çok soru var:

  • Acaba çalışmaya ne zaman başlasam?
  • Hangi konulardan başlasam?
  • Yaz tatilimi neye ayırsam?
  • Neleri sene içinde halletmeye çalışsam?
  • Konuları yetiştirebilecek miyim?
  • Geri kalacak mıyım? Ve daha fazlası…

Bugün kendi deneyimlerimden yola çıkarak size yardımcı olmaya çalışacağım.

“Bu sene yoruldunuz, biraz dinlenin öyle başlarsınız.”

Sınav temposuna başlama zamanı 11.sınıfta epey kafa karıştırıcı bir konudur, sene içinde birkaç ufak şey halledilse bile tam bir düzene oturtmak için herkesin koyduğu bir başlangıç tarihi vardır. Okulları sona eren 11’ler bir süre dinlenmekle dinlenmemek arasında gidip gelirler. Çok da popüler bir laf vardır, “Bu sene yoruldunuz, biraz dinlenin öyle başlarsınız.” diye.

Bu noktada kendinizi tanımak çok önemli. Eğer gerçekten yaptığınız uzun dönemli işlerden sonra molaya ihtiyaç duyuyorsanız tabii ki biraz dinlenmek problem değildir.

  • Ama verdiğiniz molalardan sonra %100’ünüzü verebilecek kadar motive oluyor musunuz?
  • Yoksa sırf başlamaktan kaygılandığınız için mi bu molayı veriyorsunuz?

Eğer 2. soruya evet cevabını veriyorsanız, o zaman sadece “başlamamış” olmanın sizi daha çok gereceği bu dinlenme süresini kendinize tanımamanız daha yardımcı olacaktır.

  • Değinilmesi gereken başka bir nokta da yaz tatili bittiğinde insanların sizden önde olduğunu düşünme hissiyatı sizi olumsuz etkileyecek mi?

Geriye dönüp “Evet, elimdeki tüm zamanı doğru bir şekilde kullandım.” diyebilmek bu noktada moral açısından daha iyi bir destek sunar, etrafınızdakilerden geri kalmış olsanız bile. Aynı şekilde erkenden başlayıp konularda öne geçtiğinizi hissetmeniz de itekleyici bir güç olarak yaz tatili boyunca sizi çalışmaya teşvik eder.

İlk adımı atmak önemli

11. Sınıflar YKS'ye çalışmaya ne zaman başlamalı? 4

Bu konuyu da gözünüzde çok büyütmeyin çünkü bir kez başladıktan sonra her şey ipek söküğü gibi gelecek zaten, ilk adımı atma cesaretini gösterin ve bu fikrinize sadık kalın!

İkinci önemli nokta ise plan yapmak. Herkes detaylı bir şekilde plan yapmaktan hoşlanmayabilir ve bazen uyamadığımız planlar bizi demoralize edebilir fakat bir yola çıkmadan önce hangi yollardan gideceğinizi bilmeniz hem özgüveninizi arttırır hem de yol sürecinde duraksamalar ve kafa karışıklıkları yaşamanızı engeller. Bugün ne çalıştığınızı biliyor olabilirsiniz ama yarın ne çalışmanız gerektiğini bilmezseniz bugünün işleri yarının da işleri olur, bir hafta sonra da aynı şeylerle meşgul olmaya devam edersiniz.

Plan yapın ve korkmayın

11. Sınıflar YKS'ye çalışmaya ne zaman başlamalı? 5

En başlarda çok saçma olabilir, düzensiz olabilir, anlamsız olabilir, yapılmayacak kadar zor da olabilir, olması gerekenden kolay da olabilir. Bu zaten zamanla oturacaktır ve oturduğunda neye ne kadar zaman harcamanız gerektiğini bilerek çalışmaya başlarsınız böylelikle de hiçbir şeye gereğinden az ya da fazla zaman harcamamış olursunuz, akıllıca olanı budur.

Ne olursa olsun o masaya her gün oturun

11. Sınıflar YKS'ye çalışmaya ne zaman başlamalı? 6

 

Üçüncü değinmek istediğim nokta, sevgili 11’ler : Bu yazın en büyük misyonu kendinizde çalışma prensibi oluşturmaktır! Bu prensibi oluşturmanın en güzel yollarından biri plan yapmak olduğu gibi düzenli çalışmaktır. Herkes bu sınav temposuna çok hızlı bir şekilde girme niyetinde olsa da herkes aynı tempoda devam etmeyi başaramıyor. O yüzden başlarken kendinize her gün çalışma sözü vermeyi unutmayın.

Ne olursa olsun o masaya her gün oturacak bir motivasyon sağlamalısınız. Birinci gün çalıştınız, ikinci gün çalıştınız, üçüncü gün çalıştınız… Devam edin ve bu zinciri kırmayın. Böylelikle ders çalışmanızı olumsuz etkileyecek durumlar geliştiğinde bile onu tolere edecek kadar çalışmış olursunuz.

“Ben bu motivasyonu instagramda bir study blog açarak ve ders çalışan insanları takip ederek sağlamıştım, sizin çalışmadığınız anlarda da insanların çalıştığını görmek o masaya oturmanız için itici bir güç oluşturabilir.”

Kaynak takıntısını geride bırakın

Dördüncü önemli nokta ise “kaynak takıntısı” olacak. Ben de bu süreçten geçtim ve piyasadaki her kitabın içini dışını öğrendiğim araştırma süreci atlattım. Kaynaklarınızı tabii ki araştırarak alın, kimden konu dinleyeceğinizi eleyerek seçin çünkü onlar  bu süreçte sizin yol göstericiniz olacak. Ama bu konuda fazla ileri gitmeyin.

Örneğin:  “O bunu çözüyormuş daha iyiymiş.”, “Şu kitabı aldım ama diğerini alsam daha iyi olurmuş.”, “O zor kaynak çözüyormuş benimki kolay… Ben de ondan alayım o zaman.”

Hiçbir kitap yoktur ki tek başına sınavı kazandırma yeteneği olsun. O ne çözüyor, bu ne çözüyor, ben ondan çözmüyorum diye diye sonunda kafayı yeme noktasına gelebilirsiniz. Bu aynı zamanda çözmeyeceğinizden fazla kaynak almanıza ve kitaplar arasında boğulmanıza da sebebiyet verebilir.

6 tane kitap alıp her birinden “Sayılar” konusunu, ilk konu olduğu için bu örneği veriyorum, çözmeye uğraşmayın. Abartırsanız işlerin saçmalamaya başlaması muhtemel, birkaç kitap alıp onları hakkıyla çözün ve etrafınızdakilerin çözdükleri ile değil kendi kitabınızdakilerle meşgul olun.

Sizin seviyeniz ile başkasının seviyesi farklı olabileceği gibi, “o şunu çözüyor” dediğiniz insanın o kitabı ne kadar hakkıyla çözdüğünü de bilmeniz mümkün değil. Bu gibi aldanmalar “yetersizlik” hissi yaratabilir. Herkesin anlama ve algılama yapılarının bir diğerinden farklı olduğunu unutmayın ve lütfen “kaynak takıntısı”nı geride bırakın. Kitaplar hep var hep de olacak, siz onlardan alabileceğiniz maksimum verimi almaya bakın.

 

Deneme Çözme Taktikleri

Deneme Çözme Taktikleri | Başarılı Öğrencinin Test Çözme Rehberi

11
Deneme çözme taktiklerini bilmek, saatlerce ders çalışmaya kıyasla bazen daha iyi sonuçlar almanızı sağlayabilir. Deneme çözmek, bilginin sınandığı kadar zekice ve hızlı düşünmenin de...

 

Ben bu davranışların büyük bir bölümünü baştan uygulayarak, kalan kısmını da sonradan tecrübelerimden ders çıkararak edindim. Kaygılarınız olması çok normal, sadece 1 yılda dünyaların bile değişeceğini unutmayın ve başlamaktan korkmayın! Sevgiler.

 

]]>
https://universkop.com/yksye-calismaya-ne-zaman-baslanmali/feed/ 2
Deneme Çözme Taktikleri | Başarılı Öğrencinin Test Çözme Rehberi https://universkop.com/deneme-cozme-taktikleri/ https://universkop.com/deneme-cozme-taktikleri/#comments Sun, 31 May 2020 12:08:19 +0000 https://universkop.com/?p=66596 Deneme çözme taktiklerini bilmek, saatlerce ders çalışmaya kıyasla bazen daha iyi sonuçlar almanızı sağlayabilir. Deneme çözmek, bilginin sınandığı kadar zekice ve hızlı düşünmenin de sınandığı bir pratiktir. Denemelerde yüksek netler elde etmek sadece oturup saatlerce ders çalışmaktan geçmez. Bugün sizinle deneme çözerken ve denemelerden önce uygulayabileceğiniz 4 taktikten bahsedeceğim.

Deneme Çözme Taktiği 1: Sınırları Kaldırın

deneme çözerken engelleri kaldırın

Bu taktiği bir anı yardımıyla açıklayacağım. Ben neredeyse Mart ayının başına kadar Türkçe’yi 40 dakika civarında çözdüm; kolaylaştıkça da 35 dakikaya kadar inebildim. Bu durum, toplam süre açısından sıkıntı yarattığı gibi bir de harcadığım zaman arttıkça dikkatimin de dağılmasına sebep oluyordu.

Yavaş çözerken nasıl dikkatin dağılıyordu derseniz, size şu soruyu yönelteceğim: Hızlı giden bir arabada mı yola daha az dikkat kesilirsiniz yoksa yavaş gidende mi? Tabii ki yavaş gidende! Çünkü yavaş giden bir arabada etrafınıza bakınırsınız, kuşları böcekleri dinlersiniz, içinizden şarkılar mırıldanırsınız. Ama hızlı arabada dikkatli olmazsanız kaza yapma ihtimalinin farkında olursunuz ve yoldan başka bir şeye odaklanamazsınız!

Bir gün arkadaşım 30 soruluk bir paragraf denemesini 17-18 dakikada çözdüğünü söyledi. Şok oldum! “Nasıl olur, nasıl o kadar hızlı okuyorsun, uzun ve zor paragraflar onlar…” dedim. Bana denememi söyledi ve iyi ki de söyledi. Eve gittim, birkaç denemeyi çözdüm bu şekilde ve başlarda kesinlikle yetiştiremedim. Ama pratik yaptıkça 30 soruyu 14 dakikada bile çözmeye başladım! Düşünsenize, dakikada upuzun 2 paragraf sorusu!

Parkinson kuralı der ki, siz bir işi yapmak için kendinize ne kadar zaman tanırsanız o işi o kadar zamanda tamamlarsınız.

Yani sınırlarımızı aslında kendimiz belirliyoruz ve bunları daraltıp esnetmek kendi elimizde. Hızlandıkça dikkatinizi iyice sorulara vermeye başlıyorsunuz, çünkü her soru için çok az zaman var ve sizin odaklanmama şansınız yok! Böylelikle beyniniz hızlı algılamaya ve bilgiyi hızlı işlemeye başlıyor.

Buna kendimi alıştırdım ve MSÜ Türkçesini tam 26 dakikada tamamladım. Sonucu aşağıda görüyorsunuz.

Deneme Çözme Taktikleri | Başarılı Öğrencinin Test Çözme Rehberi 12

Deneme Çözme Taktiği 2: Turlayın!

Deneme çözerken turlayın

Turlama taktiği faydasını en çok gördüğüm taktiklerden biridir. 1. adımda hızımızı arttırıp süremizi kısalttık ve dikkatimizi topladık. Ama dikkatimizi saatler boyunca aynı seviyede tutmamız mümkün mü? Ne yazık ki hayır. Bazen bir soruyu anlamak çok zorlaşabilir ve yapımız gereği onunla inatlaşmaya başlayabiliriz. İşte bu yapılan büyük hatalardan birisidir.

Varsayalım ki 16. sorudasınız ve soruyu okudunuz, tabii ki ilk taktiğimize göre soruyu okumak 10-20 saniye arasında bir süre alıyor. Tekrar okudunuz, etti 40 saniye; anlamaya çalıştınız, etti 1 dakika. Onun yerine soruyu ilk okumaya başladığınızda anlamadığınızı fark etseniz ne kazanırsınız? Tam 1 dakika! Anlayamadığınızı fark ettiğiniz an sayfada gözünüze çarpan diğer soruya geçin, onu çözdükten sonra 16’ya geri dönünce az önce hiçbir şeyini anlamadığınız soru size dünyanın en kolay sorusu gibi gelebilir! Diyelim ki geri dönünce hala anlamıyorsunuz, o zaman başına bir işaretleme koymakta sakınca görmeyin. Bu şekilde tüm Türkçe bitince o soruya geri dönersiniz ya da tüm denemeden artan vaktinizde.

Ama bunun püf noktası şudur, soruda söylediğimden fazla vakit kaybetmeden soruyla inatlaşmayı bırakmalısınız.

Kriz anında stres yönetimi

Sınav Anında Kriz Yönetimi

3
Ben de bir yıl önce sizin olduğunuz yerde, tıpkı bunun gibi bir yazı okuyup sınav anında heyecanlanıp heyecanlanmayacağımı merak ediyordum. Endişeliydim, kendimi "Sınava daha...

 

Böyle küçük hesaplamalar ve saniyeleri kurtarmak tüm deneme toplamında bize çok büyük getiriler kazandıracaktır.

Turlama tekniğinin uygulanmasında ben soruların başına işaretlerin konmasını faydalı buluyorum. Ben sorularıma “Boş bıraktım” için bir yuvarlak, “Çözdüm ama emin değilim” için de bir soru işareti bırakırdım. Böylece artan zamanımın ilk turunda boş bıraktıklarıma döner, ondan da artan bir zamanım olursa çözdüm ama emin değilimlere dönerdim. Bunu hem bir branşın içindeyken o branşa ayırdığınız zaman sona erdiyse de yapabilirsiniz, örneğin matematiğe ayırdığınız süre 1 saat ve 50. dakikada 40. soruyu gördünüz o zaman başa dönecek ve boşlara emin olamıyorumlara bakacak şekilde 10 dakikanızı değerlendirebilirsiniz. Ben bunu tüm denemede uygulamayı kendim için daha verimli buluyordum, tabii ki karar size kalmış.

Deneme Çözme Taktikleri | Başarılı Öğrencinin Test Çözme Rehberi 13

Not: “Çözdüm ama emin değilim” soruları kötü olmasanız da eksik olduğunuz konuları belirteceğinden en az yanlışlarınızın analizini yapıp öğrenmek kadar bu soru işaretiyle işaretlenmiş sorulara bakmakta da fayda var.

Deneme Çözme Taktiği 3: Sınava Kadar Hesaplayın

Deneme Çözme Taktikleri | Başarılı Öğrencinin Test Çözme Rehberi 14

Az önce MSÜ’de 26 dakikada Türkçeyi bitirdiğimi söyledim. Peki nereden biliyordum, her bir branşın artan süresini nasıl hesap ediyordum?

Burada size küçük bir deneme defteri edinmenizi ve içine her bir denemenin analizi için hesaplamalar yapmanızı söyleyeceğim. Burda analiz edeceğiniz şey diğer deneme defterlerinin aksine yanlış yaptığınız sorular değil süre dağılımınız, total süreniz ve yanlış yapıp boş bıraktığınız konu dağılımınız olacak.

Her bir branş bittikten sonra saatinize bakın ve kaç dakikada çözdüğünüzü branşın sonuna not edin ve deneme bitince aşağıdakine benzer bir tablo oluşturun. Bu tablolardan birkaç tane yaptığınızda en sonunda aşağı yukarı nerede vakit kaybettiğinizi, hangi konulardan periyodik hatalar yaptığınızı, genel olarak dikkat dağınıklığından kaynaklı yanlışların hangi derslerde odaklandığını, eksik konularınızı ve artan süreniz -eğer varsa- onu verimli değerlendirip değerlendiremeyeceğinizi göreceksiniz.

Ben bu defteri ilk yapmaya başladığımda TYT’de 90 bandından 110 bandına çıkmıştım bir süre içinde. Çünkü akıllıca 1 saat çalışmak o gün elimize gelen herhangi bir kitabın herhangi bir konusunu 3 saat çalışmaktan çok daha verimli olacaktır.

Deneme Çözme Taktikleri | Başarılı Öğrencinin Test Çözme Rehberi 15

Bu tablolar da size ağrının sızının nerede olduğunu iyi göstereceğinden tedavi etmek için o bölgeye uygun ilacı kullanmak sizin elinizde.

Deneme Çözme Taktiği 4: Çabalamaktan ve Sabretmekten Vazgeçmeyin

Deneme Çözme Taktikleri | Başarılı Öğrencinin Test Çözme Rehberi 16

İlk üç taktik birazcık TYT’ye yönelik oldu. AYT çok daha az stratejik bir sınav olsa gerek bilmek ve çok çalışmış olmak bir AYT denemesinde iyi yapmak için yeterli özellikler gibi görünüyor. Oysaki kendi sınav senemde pek çok arkadaşımda AYT çözerken gördüğüm büyük bir hata vardı: Vazgeçmek!

3 saatlik bir sınav, sıkıldım, nasıl olsa gerçek sınavda değiliz daha fazla uğraşmayayım gibi muamelelere maruz kalıyor AYT. Yapılması gereken senenin başından itibaren şu: o masadan senenin başından sonuna kadar olan hiçbir sınavda 3 saatten erken kalkmamak… Ta ki 80’de 80 yapıp tüm sorularınızı kontrol etmek 3 saatten kısa sürene kadar. O zamana kadar kendinizi 3 saate ayarlamak, bilmeseniz dahi sorulara sonuna kadar uğraşmak zorundasınız. Bu şekilde çabaladığınız takdirde 80’e gittikçe yaklaşmanız mümkün.

Hiçbir denemeyi “basit bir deneme bugünlük 3 saatimi harcamayayım” diye küçümsemeyin o yüzden, en kolay olduğunu düşündüğünüz denemede eğer ki tamamını doğru yapamıyorsanız hala öğrenecek şeyleriniz olduğunu kabul etmelisiniz.

Bunlar benim kendi sınav senemde kullandığım başlıca deneme çözme taktikleriydi. Her birinden oldukça fazla verim aldım, umarım sizin için de yardımcı olur! Sevgiler.

 

]]>
https://universkop.com/deneme-cozme-taktikleri/feed/ 11
Odaklanma Sorunu İçin 4 Güzel Uygulama https://universkop.com/odaklanma-sorunu-icin-4-guzel-uygulama/ https://universkop.com/odaklanma-sorunu-icin-4-guzel-uygulama/#comments Thu, 14 May 2020 12:04:59 +0000 https://universkop.com/?p=66403 Günümüzde hızla akan bilgiye kolay erişim sağlanması ve sosyal medya kullanımının artması doğru ve verimli çalışmanın önüne büyük bir engel koymaya başladı: Odaklanmak! Odaklanmanın gittikçe zorlaştığı ama odaklanmamız gereken şeylerin de bir o kadar arttığı bir dönemde sunduğu kolaylıklarla bu konuda bize yardım edebilecek birkaç uygulamaya bakalım.

1. Forest

Uygulamayı açtınız, belki yarım saat, belki bir saat çalışmak istiyorsunuz. Seçtiğiniz süreye forest uygulaması odaklanmak içingöre belli bir ebatta ağaç dikiliyor ve zamanlayıcı başlıyor! Zamanlayıcı ilerledikçe ağacın büyüdüğünü görüyorsunuz. Eğer odaklanma süresini tamamlamadan sonlandırırsanız ya da uygulamayı terk ederseniz dikmeye başladığınız ağaç yerinden sökülüyor. Bu da sizi uygulamada tutarak dikkat dağınıklığı yaratan diğer uygulamalardan uzak kalmanıza yarıyor. Bunun yanı sıra, çalışırken sözlük kullanmak isteyen, telefonundaki bilgilerden faydalanan insanlar için de ayarlanabilir tarafları var.

odaklanmak için uygulama forestBir ağacı dikmeyi, yani odaklanma sürenizi tamamlamayı başarırsanız ağacınızı uygulamanın “Forest” isimli kısmında görebiliyor, buradan günlük-haftalık-yıllık çalışma/odaklanma sürelerinizi takip edebiliyorsunuz. Yine aynı şekilde, sökülmesine sebep olduğunuz ağaçları da ormanınızda görebiliyorsunuz. Böylece kişi, sökülen ağaç için üzüntü duyuyor ve sonraki odaklanma süresinde ağacını korumak için daha iyi odaklanmaya çalışıyor.

Uygulamanın premium özellikleri satın alındığında, odaklanarak biriktirdiğiniz coinler ile gerçek bir ağacın dikimine katkıda bulunmanız mümkün. Yani sizin birkaç saatlik çalışmanız ile dünya daha yeşil bir yer haline gelebiliyor!

coinler ile gerçek bir ağacın dikimine katkıda bulunmanız mümkün. Yani sizin birkaç saatlik çalışmanız ile dünya daha yeşil bir yer haline gelebiliyor!

2. TIDE

odaklanmak için uygulama TIDETIDE uygulaması diğer odaklanma uygulamalarından, geniş yelpazede sunduğu arka plan sesleri kütüphanesi ile ayrılıyor. Uygulamada kafe sesi, kütüphane sesi, deniz sesi gibi kullanımına alışık olduğumuz seslerin yanı sıra, yağmur damlasının şemsiyeye çarpması, bir şeylerin kızarması, kedi mırlaması gibi nispeten değişik sesler de mevcut. Bu seslerin hepsinin ücretsiz olmadığını söylemekte de fayda var.

odaklanmak için uygulama TIDETIDE “focus” isimli odaklanma kısmıyla beraber kullanıcısına sleep (uyku), nap (kestirme), meditation (meditasyon), breath (nefes) gibi farklı zamanlayıcılar ve sesler de sunuyor. Uygulamanın içinde nefes egzersizleri ve meditasyon da yapabiliyorsunuz; uykuya dalarken, ufak bir kestirme yaparken ya da uyanırken de size arka plan müziği sunabiliyor. İçindeki “Storm” ve “Muse” seslerinin favorim olduğunu söyleyebilirim. Yıllardır beni rahatlatan ve çalışırken odaklanma açısından çok yardımını gördüğüm seslerdir. Eğer kullanmaya başlarsanız sizin de favorinizi de öğrenmek isterim.

3. Study Bunny

Forest’la benzer bir ana fikre sahip olan Study Bunny’de, odaklandığınız süre boyunca bağ kurmuş olduğunuz ağacın yerini tatlı bir tavşan alıyor. Minik bir elektronik ekrandan besleyip büyüttüğümüz bir evcil hayvan oyuncağı vardı küçükken; ismini kendiniz koyduğunuz, karnını dahi sizin doyurduğunuz… İşte bu tavşan ona benziyor biraz. Tek fark, bu tavşanın karnını doyurmayı ve onu mutlu etmeyi “odaklanarak” başarabiliyorsunuz. Uygulamanın içinde to-do list (yapılacaklar listesi) ve flashcard (hafıza kartları) hazırlamanız mümkün.odaklanmak için uygulama Study Bunny

Study Bunny’de de arka planda müzik çalmanız mümkün. Fakat müzikler 50 coin’den başlıyor ve her 10 dakikalık çalışmaya sadece 1 coin alabiliyorsunuz. Bu nedenle, bana biraz pahalı ve uğraştırıcı geliyor, belki de TIDE aynılarını ücretsiz sunduğu içindir kim bilir. Bunun da avantajı, kendinize “Birkaç gün içinde … arka plan sesini almak için bugün 20 coin kazanmalıyım” şeklinde bir takım hedefler koymak olabilir. Ne de olsa bir hedef koymak motive olmaya ve motive kalmaya devam etmek için oldukça önemlidir.Odaklanma Sorunu İçin 4 Güzel Uygulama 18

4. FLIP

flipodaklanmak için uygulama FLIPDördüncü ve son uygulamamız olan FLIP’in diğer odaklanma uygulamalarından daha karmaşık bir yapıya sahip olduğunu söyleyebiliriz. Uygulamaya bulunduğunuz ülkeyi ve isterseniz okulunuzun ismini girerek, kendi “odaklanma” sıralamanızı görebiliyorsunuz.

flipodaklanmak için uygulama FLIPGünlük olarak istediğiniz alandan hedefler belirleyebiliyorsunuz. Bu hedefleriniz süreye bağlı hedefler olmak zorunda da değil; sayfa, bölüm, soru gibi parametreleri kendi kullanım tercihinize göre ekleyebilir, hedefinizi bunlar üzerinden belirleyebilirsiniz. Örneğin, ben keman için “parça” parametresini ekliyorum ve günlük hedefimi 3 olarak belirliyorum, çalışmak için belirlediğim zamandan 10 dakika önce bana hazırlanmamı söyleyerek itici bir güç oluşturuyor.

Odaklanma süreleriniz, mola verme sıklığınız, molalarınızın süreleri, hedefleriniz için fazladan zaman ayırıp ayırmadığınız ve hedefleri yerine getirme istikrarınız değerlendirilerek size bir başarı oranı ve odaklanma seviyesi veriliyor. Molalarınızın sıklığı ve süresi azalıp odaklanma süreniz arttıkça seviyeniz F’den A’ya doğru yavaşça yükselmeye başlıyor.

Uygulamanın, benim “Nerd Facebook”u (İneklerin Facebook’u) dediğim bir arayüzü de var. Burada pek çok ülkeden insanın ders çalışma, motivasyon, odaklanma hakkında paylaşımlarını görmeniz ve onlarla kolayca iletişim kurmanız mümkün.

Gördüğünüz üzere, bu kadar da farklı süreçlere ihtiyaç duyulacağını muhtemelen düşünmediğiniz odaklanmanın bile bir sürü yolu var. Bu uygulamaların sadece biriyle yetinebileceğiniz gibi, her birinin farklı fonksiyonlarını kullanarak birden fazlasını işlevsel hale getirmeniz de mümkün. Sadece ders çalışmanın değil, edinmek istediğiniz hobilerden tutun, evi temizlemenin bile odaklanma gerektirdiği unutmamalıdır. Odaklanmaya gereksinim duyduğunuzda, bu yöntemlere kolayca başvurabileceğinizi unutmayın!

Sevgiyle kalın.

]]>
https://universkop.com/odaklanma-sorunu-icin-4-guzel-uygulama/feed/ 2
Sınav Anında Kriz Yönetimi https://universkop.com/sinav-aninda-kriz-yonetimi/ https://universkop.com/sinav-aninda-kriz-yonetimi/#comments Sun, 15 Dec 2019 15:12:42 +0000 https://universkop.com/?p=1482 Ben de bir yıl önce sizin olduğunuz yerde, tıpkı bunun gibi bir yazı okuyup sınav anında heyecanlanıp heyecanlanmayacağımı merak ediyordum. Endişeliydim, kendimi “Sınava daha var.” düşüncesiyle rahatlatıp dersime odaklanıyordum. Gel gelelim sınav anım gerçekten hayatımdaki en değişik tecrübelerden biri oldu benim için. Bu yazımda sınav anında kriz yönetimi konusunda sizinle kendi tecrübelerimi paylaşacağım.

Sınava girmeden önceki gece nasıl geçirilebilir?

Sınava girmeden bir gün önce akşam dışarı çıktım ve sanırım kendimi germemek için düşüncesini bile aklıma getirmediğimden benim için oldukça rahat bir gece olmuştu. Uzun bir süre önceden bunu düşünmeye başlayıp zihninizde ne kadar normalleştirirseniz sizin için de o kadar iyi olacaktır. Sınavdan bir gece öncesinin de hayatınızdaki diğer gecelerden hiçbir farkı yok, ertesi gün okuldaki denemeye gireceğiniz bir günden hiç farkı yok. Sistem ne kadar değişirse değişsin, eğer başarılı bir çalışma yolu izlediyseniz ve elinizden gelenin en iyisini yaptığınıza inanıyorsanız gece uyuyamayacağınıza dair kendinizi korkutmanıza hiç gerek yok.

Bir soruyu çözmek için ihtiyaç duyduğunuz bilginin önünde sağlam bir duvar vardır ki adı kendinden emin olamama duvarıdır. Soruyu çözecek yeterli altyapıya sahip olsanız da gözlerinizin önüne inen duvar size o soruyu çözemeyecekmişsiniz hissiyatı yaratır. Sınav anıyla alakalı bir yazıyı bu kadar erken yazıyor olmamın da aslında bu durumla oldukça yakından ilgisi var. Sınav anında başarılı olmak konusunda vermiş olduğunuz emeğe olan güvenin sahiden büyük bir payı var. Her şeyi mükemmel ve eksiksiz yapmış olmak zorunda değilsiniz, sadece “Elimden gelenin en iyisini yaptım.” demek bile sınava ve sorulara olan bakış açınızı olumlu yönde etkileyecektir. O yüzden yeterince çalışmadan girdiğiniz sınavı gönül rahatlığıyla çözebileceğinizi asla düşünmeyin, duvar orada sizi şaşırtmak için duruyor olacak. Bu aslında sınav anıyla alakalı çok önemli bir nokta.

Sınav anında kriz yönetimi nasıl yapılır?

Gelelim sınav anına. Burada biraz kendi tecrübemden yola çıkarak bir çıkarımdan bahsetmek istiyorum.

Her iki kalemimin de iki ucunu açtım, silgimi kabından çıkardım ve sınav başladı. 2019 TYT Türkçe testi bana göre oldukça karmaşık ve zorlayıcıydı. Türkçe hızıma ve başarı oranıma güvendiğim bir dersti. MSÜ’de 27 dakikada 40/40 yapmıştım. O yüzden çok hızlı çözecektim ve matematik için oldukça fazla zamanım kalacaktı. En azından planlarım bunlardı.
Gerçek ise şu şekilde oldu: 30. dakikaya çoktan gelmiştik, ben 33. sorudaydım, arkada bıraktığım 9 boşum vardı, üstelik soruları asla anlamıyordum. Sene içindeki tek bir kere bile “Mezuna kalacağım.” demedim; bu hep harika netlerim olduğundan değil sınava bakış açımdan kaynaklıydı. İlk kez 2019 TYT’sinin 30. dakikasında “Mezuna kaldım.” dedim. Çok komikti, daha sadece Türkçe’deydim ve 105 dakikam vardı ama işleri yoluna sokmam için yeterli bir zaman olmadığını biliyordum. Türkçe’yi bitirmem bile en az 20 dakikamı alırdı çünkü soruları okuyordum ama algılamıyordum. Ağlamaya başladım. Daha önce hiç bir branşı da yarım bırakmamıştım çünkü hiç böyle bir olay yaşamamıştım.

Sonra birkaç dakikamı sakinleşmeye harcadım ama bilen bilir, kendine “Sakin ol.” dedikçe daha da başaramıyorsun olmayı. Sonra bir anda durup kendime dedim ki, “Dur. Giden zaman gitti. Geri getiremezsin işte onu. Hayatında bir daha sahip olamayacağın bir 35 dakika geçti. Bundan sonra yapabileceğin tek şey kriz yönetimi. Biz seninle kriz yöneteceğiz.”

Türkçeyi bırakıp çok hızlı bir şekilde matematiğe geçtim ve var olan en hızlı halimle matematiği çözdüm. Burada turlama tekniği çok büyük bir avantaj sağlıyor bundan da detaylıca sonraki yazımda bahsedebilirim.

Matematiği sonra sosyali ve feni bir şekilde bitirip boş sorularıma dönecek vakti elde ettim. Bu sadece benim yaşamış olduğum ufak bir örnek ama bana şöyle genel bir bakış açısı kazandırdı. Bahsettiğim gibi sınav anında sınavdan önce yapmış olduğunuz her şeyin çok büyük bir önemi elbette var ama sınavda karşılaşma ihtimaliniz olan yüzlerce şey var.
Sınavda benim başıma hiç tahmin etmeyeceğim bir şey geldi, bildiğiniz soruların hiçbirini çözemiyordum. Her şeyi birbirine karıştırıyordum, elim ayağım titriyordu. Yapacak hiçbir şeyim yokmuş gibi hissetmiştim. Bir an sonra ise var olan her kötü durumun onu iyi yöneterek çözülebileceğini algılamıştım. Sonradan sınıfımdaki bir öğretmenimle konuştuğumda nasıl yetiştirebildiğimi sordu, onunla konuşmuş olan herkes de aşağı yukarı benimle aynı taktiği uygulayarak sınavın hepsini görmeyi başarmışlar.

Sınav anında ezberleri bozmaya açık olun

Sınav anında yapabileceğiniz en iyi şey her şey yokuş aşağı gidiyormuş gibi  görünse bile nasıl çıkacağınızı düşünmek, kendinize stratejiler geliştirmek, yani kriz yönetimi. Harika bir deneme çözme stilim vardı, tüm soruları görebilirdim ama sınavda o iş öyle olmayınca hemen yeni bir planı devreye sokmam gerekti. Geçen sene başarılı olanlar bu planlamayı ve kriz yönetimini iyi yapan insanlardı.

Genelde matematikle başlayan birisiniz ama gireceğiniz yılın matematiği çok zorsa ve her şeyin kötüye gittiğini hissediyorsanız bir sonraki güvendiğiniz derse geçin. Zorlandığınızı da asla sona bırakmayın. Güveninizi kazandıktan hemen sonra ona dönebilirsiniz. Belki birkaç fen ya da sosyal çözdükten sonra hemen geri matematiğe dönersiniz. Neyin işe yarayıp yaramadığını sizden başka kimse bilemeyecek, siz de sınavın gidişatını ve nabzını iyi kontrol edin.

Bundan önceki 100 denemeyi aynı sıralama ve aynı taktiklerle çözmüş olabilirsiniz. Eğer başarılı gidiyorsa tabii ki sınav anında da bununla devam edebilirsiniz ama ezber bozan sınavlara karşı da hazırlıklı olmanız gerekecek.

Önemli ayrıntıları asla atlamayın

Lüzumlu olan şeyleri ise asla unutmayın. Boş bıraktığınız sorulardan bir önce ve bir sonraki soruyu doğru kodladığınızdan kesinlikle emin olun. Sürem yok, bir soru daha çözebilirim diye bu bir iki saniyenizi alacak işlemden kaçarsanız eldeki netinizden de olabilirsiniz.(Bakınız benim fendeki son 4 biyoloji sorum böylece güme gitmiştir. TYT biyolojiyi bitiren bir eşit ağırlığın verdiği tüm emekler boşa gitmiştir. Mantıklı zaman kazanımları yaratın, optiği kontrol etmeyerek kazandığınız zaman mantıklı değildir.)

Bir de şunu asla unutmayın, eğer siz 110 netlik bir öğrenciyseniz en kötü sınav bile sizi maksimum 100 nete düşürür. 120 netlik bir öğrenci olabilirseniz en kötü ihtimal bile size bir şey yapamayacaktır. İhtiyaç duyduğunuz net aralığı eğer 90-80 ise mutlaka 100-90 arasına çıkmaya çalışın ki sınav anında endişelenecek bir şeyleriniz olmasın. Kötü geçen bir sınav ve birkaç kaydırma beni Türkiye’de 95. yaptı.

Deneme Çözme Taktikleri

Deneme Çözme Taktikleri | Başarılı Öğrencinin Test Çözme Rehberi

11
Deneme çözme taktiklerini bilmek, saatlerce ders çalışmaya kıyasla bazen daha iyi sonuçlar almanızı sağlayabilir. Deneme çözmek, bilginin sınandığı kadar zekice ve hızlı düşünmenin de...

Demem o ki öyle bir çalışın ki var olabileceğiniz en başarısız durum bile iyi olabilsin. Hedeflerinizden asla ulaşamayacak kadar uzağa düşmeyin.

Stres, kaygı, heyecan, panik… Olay da asla bunları yaşamayan insanlarda değil. Bunları nasıl bastıracağını çok iyi bilen insanlarda da değil. Olay tamamen kriz yönetiminde başarılı olabilen insanlarda.

Herkese güzel bir sınav anı dilerim.
Sevgiler.

]]>
https://universkop.com/sinav-aninda-kriz-yonetimi/feed/ 3