Tercih Rehberi – universkop.com https://universkop.com TYT ve AYT Hazırlık | Motivasyon | Tercih Thu, 09 Nov 2023 15:25:44 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.6.2 En Popüler Sayısal Meslekleri https://universkop.com/en-populer-sayisal-meslekleri/ https://universkop.com/en-populer-sayisal-meslekleri/#respond Thu, 09 Nov 2023 15:25:44 +0000 https://universkop.com/?p=72166 En popüler sayısal meslekleri, öğrenciler tarafından popüler olarak tercih edilen ve meslek edinme konusunda avantaj sağlayan geniş bir yelpazeyi teşkil etmektedir. Hem sevdiğin işi yapmak hem de kolay iş bulabilmek günümüzün önemli mottolarından birisi olduğu için de sayısal bölümlerin geneli popüler olarak yeni öğrencilerini ağırlamaya devam etmektedir.

Bizler de bu içeriğimizde siz değerli Universkop okuyucuları için en popüler sayısal mesleklerini derledik. İyi okumalar dileriz.

2024’ün En Popüler Sayısal Meslekleri

2024’ün en popüler sayısal meslekleri, günümüz teknolojisinin sürekli gelişmesinin bir getirisi olarak tıp, diş hekimliği, mühendislik (özellikle bilgisayar ve endüstri mühendisliği), eczacılık, hemşirelik, pilotluk, mimarlık, beslenme ve diyetetik, matematik öğretmenliği gibi alanların daha da önem kazanmasını sağlamıştır.

Bu mesleklerhe m yüksek prestij hem de iyi iş imkanları sunar. Örneğin tıp ve diş hekimliği alanları yüksek puanlar gerektirirken bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliği gibi bölümler de teknolojiyle iç içe olarak çeşitli iş olanakları sunmaktadır.

2024’ün en popüler sayısal mesleklerini sıralayalım:

  • Tıp
  • Diş Hekimliği
  • Bilgisayar Mühendisliği
  • Yazılım Mühendisliği
  • Eczacılık
  • Endüstri Mühendisliği
  • Hemşirelik
  • Pilotaj
  • Mimarlık
  • Beslenme ve Diyetetik
  • Matematik Öğretmenliği

Çoğu geçen senelerde de popüler olan bu bölümlerin 2024’te trendini sürdürmesi beklenmektedir. Şimdi tüm bölümleri tek tek inceleyelim.

Tıp

Tıp, en saygıdeğer meslekler arasında yer alan doktorların yetişmesini sağladığı için ülkemizde önemli bir popülerliğe sahiptir. En yüksek puanlı sayısal öğrencilerini kabul eden bu fakülteler, mezunlarına direkt atama fırsatı sunmaktadır. Eğer insan anatomisi ve sağlığına ilgi duyuyor ve doktor olmayı büyük bir hedef olarak görüyorsan Tıp Fakültesi için çalışmaya başlaman gerekiyor. Bu bölümün oldukça yüksek puan gerektirdiğini unutmamak önemli.

Prestijli ve trend bölümler arasında yer alan Tıp, öğrenim süreci bakımından oldukça meşakkatlidir. Tıp okuyan öğrencilerimizin hepsinden bölümün zor olduğunu duyuyoruz. Ki zaten bölüm müfredatı bakımından oldukça geniş bir yelpazeye sahip olmasıyla öğrencilerin haklı olduğunu görüyoruz. Ancak şu bir gerçek ki bu zorlu sürecin sonunda hem devlet hem de özel sektörde çalışma imkanlarına kolayca sahip olunabilmektedir.

Altı yıllık tıp eğitiminin ardından (Hazırlık varsa 7 yıl) istersen direkt mesleğe adım atabilir istersen de Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) girerek seçtiğin alanda uzmanlaşabilirsin. Altı yıllık temel eğitim sonrasında beş yıl daha eğitim alıp asistanlık yaparak uzman doktor olabilirsin. Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra cerrah, kardiyolog, kadın doğum uzmanı, göz doktoru gibi çeşitli doktorluk dallarında uzmanlaşma şansın bulunuyor.

Tıp
Tıp

Diş Hekimliği

Diş hekimliği, tıp’ın yanı sıra sayısal alanlarda en çok tercih edilen bölümlerden birisidir. Özellikle özel sektörde diş hekimleri için geniş iş olanakları bulunmakta ve bu meslek, yüksek gelir elde edilen meslek grubu içerisinde ön sıralarda yer almakadır.

Diş hekimi olmak için yine tıpta olduğu gibi YKS sınavında yüksek puan alman gerekir. Beş yıllık Diş Hekimliği Fakültesi eğitiminin ardından diş hekimi olarak mezun olabilirsin. Mezuniyet sonrasında ister kendi özel kliniğini açabilir ister bir klinikte çalışmaya başlayabilirsin. Ayrıca Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı’na (DUS) girerek devlet hastanelerinde görev alma imkanın da mevcut. Diş Hekimliği alanında farklı uzmanlık dallarında eğitim alarak akademik kariyer yapma şansına da sahipsin.

Diş Hekimliği
Diş Hekimliği

Bilgisayar Mühendisliği

Bilgisayar mühendisliği, mühendislik alanlarının en popülerlerinden birisidir. Donanımdan yazılıma bilgisayar sistemlerinin her yönüne hakim olan bilgisayar mühendisleri, geniş iş olanakları nedeniyle oldukça avantajlı bir meslek grubundadır. Teknolojinin hızla geliştiği bu dönemde bu bölüm her yıl binlerce öğrenci tarafından tercih edilmektedir.

Eğer bilgisayar, yazılım ve donanıma ilgin varsa bilgisayar mühendisliği senin için doğru bir tercih olabilir. Yazılım ve teknolojinin bulunduğu hemen hemen her kurumda kolaylıkla iş bulma şansına sahipsin. Ayrıca KPSS ile devlet kurumlarında da görev alabilirsin.

Bilgisayar Mühendisliği
Bilgisayar Mühendisliği

Yazılım Mühendisliği

Bilgisayar mühendisliğinden en temel farkı donanımdan ziyade tamamen yazılım sürecine odaklanan yazılım mühendisliği, sayısal bölümler arasında önemli bir popülerliğe sahiptir.

Yazılım şirketlerinde programcı olarak çalışan hatta freelance olarak da görev alan yazılım mühendisleri, bu alanın en önemli uzmanlarındandır. Eğer yazılım tarafına daha fazla ilgin varsa yazılım mühendisliği bölümünü tercih edebilir, yazılım alanında uzmanlaşmayı düşünebilirsin.

Yazılım Mühendisliği
Yazılım Mühendisliği

Eczacılık

Eczacılık, sağlık sektörünün önemli bir parçası olarak öğrenciler tarafından sıkça tercih edilen bölümlerden biridir. İlaç bilimi, ilaçların kullanımı ve etkileşimleri üzerine yoğun bir eğitim alan eczacılar, tıbbi ürünlerin yönetiminden sorumludur. Doktorların yazdığı reçeteleri hazırlayıp hastalara sunan eczacılar, beş yıllık bir eğitim sürecinden geçerler.

Sağlık alanına ilgin varsa eczacılık senin için uygun bir meslek olabilir. Beş yıllık eğitim sürecini tamamladıktan sonra Eczacılık Uzmanlık Sınavı’na (EUS) girerek klinik eczacılık alanında uzmanlaşabilirsin. Ayrıca kendi eczaneni açarak kariyerini de sürdürme imkanın bulunuyor.

Eczacılık
Eczacılık

Endüstri Mühendisliği

Endüstri mühendisliği, üretim tesislerinde verimliliği en üst düzeye çıkarmayı amaçlayan önemli bir mühendislik dalıdır. Fabrika içerisinde üretim sürecinin her bir evresinde görev alan endüstri mühendisleri, son ürünün kalite süreçlerinden direkt sorumludur. Gıda, ilaç, tekstil, mobilya gibi pek çok farklı sektörde iş imkanı bulabilen endüstri mühendisleri, hem devlet kurumlarında hem de özel sektörde çalışma şansına sahiptir.

Endüstri mühendisliği, öğrenciler arasında popüler bölümlerden biridir. Eğer bu alanda eğitim almayı düşünüyorsan ekonomi, makine, iş yönetim süreci gibi birçok alana hakim olman gerektiğini bilmen gerekiyor.

Endüstri Mühendisliği
Endüstri Mühendisliği

Hemşirelik

Hemşirelik, sağlık sektörünün önemli bir parçası olarak birçok kişi tarafından tercih edilen bir meslek dalıdır. Hemşirelik eğitim programı kapsamında insan anatomisi, farmakoloji, klinik mikrobiyoloji gibi çeşitli dersleri yer almaktadır. Yoğun bir sağlık eğitimi alan hemşire adaylarının atanma şansı da genel olarak yüksektir.

Hemşire olarak meslek hayatına atıldığında devlet hastaneleri, özel hastaneler, klinikler ve sağlık merkezleri gibi çeşitli kurumlarda çalışma fırsatları bulabilirsin. Hastane ortamında çalışmayı tercih edersen gece nöbetleri gibi zorluklara da kesinlikle hazır olman gerekecek. Özel sektördeki geniş iş imkanları ve yüksek atama oranları göz önüne alındığında da hemşirelik popüler meslekler listemizde yerini almaktadır.

Hemşirelik
Hemşirelik

Pilotaj

Pilotluk, aldıkları yüksek maaş ve mesleki saygınlığı itibariyle sayısal bölümleri arasında en çok tercih edilen popüler bölümler arasında yer alıyor. Bu popülerlikte sektörde faaliyet gösteren firmaların pilot adaylarına birçok olanak sunması da önemli bir etkendir.

Ancak belirtmeliyiz ki pilot olmak istiyorsan yüksek akademik başarı ve üniversite sınavından iyi bir derece elde etmek malesef yeterli değil. Pilotluk için belirli boy-kilo oranına uygun olmak, yaş sınırlamalarına dikkat etmek ve özellikle göz sağlığı büyük önem taşıyor. Pilot adaylarının genellikle birinci dereceden sağlık sertifikası alması gerekmektedir. Eğer pilot olmaya karar verdiysen eğitim kurumlarının öğrenci alım şartlarını incelemeni öneriyoruz.

Pilotaj
Pilotaj

Mimarlık

Mimarlık, sayısal alanlardaki popüler meslekler arasında yer alır ve adeta mühendisliğin sanatı olarak kabul edilmektedir. Mimarlık bölümü mezunları yapıların tasarım sürecinde önemli bir rol oynarlar. Estetik, kullanışlı ve güvenli yapıların oluşturulmasında mimarların katkısı büyüktür. Gördüğümüz her yapının bir mimarı vardır ve bir yapının inşasından önce her zaman bir mimarın danışmanlığına başvurulur.

Mimarlar, devlet kurumlarında çalışmanın yanı sıra kendi ofislerini de açabilirler. Mimar olarak inşaat şirketlerinde, mimari danışmanlık firmalarında, yapı denetim şirketlerinde, tasarım ofislerinde veya devlet kurumlarında iş bulma şansına sahipsin. Mimarlık mesleği, hem iş olanakları hem de maaş açısından tatmin edici bir meslek olarak değerlendirilebilir.

Mimarlık
Mimarlık

Beslenme ve Diyetik

Günümüzün en önemli problemlerinden birisi obezite ve doğru beslenmemek. Bu iki sıkıntının bireyde yaşanmasıyla birlikte sağlıklı yaşam malesef sekteye uğrayabiliyor. Bu durumda beslenme uzmanlarının rolü büyük önem taşıyor.

Sağlıklı beslenmeye yönelik bilinç oluşturarak, insanları doğru beslenme alışkanlıklarına yönlendiren diyetisyenler, günümüzde oldukça talep gören meslek grupları arasında yer alıyor. Eğer sağlıklı beslenmeye ilgi duyuyor ve insanlara düzenli beslenme konusunda rehberlik etmek istiyorsan Beslenme ve Diyetetik bölümü iyi bir tercih olabilir.

Bu bölümden mezun olduğunda kamu hastaneleri, okullar, huzurevleri, kreşler, fabrikalar gibi birçok alanda iş bulma imkanına sahip olabilirsin. Kendi özel diyetisyenlik ofisini açarak danışanlarına birebir hizmet sunma şansın da var. Ayrıca beslenme ve diyetetik mezunlarının online hizmet verme gibi bir avantajları da bulunuyor.

Beslenme ve Diyetik
Beslenme ve Diyetik

Matematik Öğretmenliği

Matematik Öğretmenliği, eğitim alanında lise ve ilköğretim düzeylerinde iki farklı grupta yer almakta.

İlkokul düzeyinde matematik öğretmeni olmayı düşünüyorsan ilköğretim matematik Öğretmenliği bölümünü tercih edebilirsin.

Eğer hedefin lisede matematik öğretmeni olmaksa matematik öğretmenliği bölümü senin için uygun bir seçim olacaktır.

Öğretmenlik meslekleri içinde popüler bir branş olan matematik öğretmenliği, maaş açısından da memnuniyet verici özelliklere sahiptir. Matematik öğretmeni olarak mezun olduktan sonra devlet okulları, özel okullar, dershaneler, etüt merkezleri gibi çeşitli eğitim kurumlarında görev alabilirsin. Ayrıca internet üzerinden özel ders ilanları vererek birebir eğitim verebilirsin. Günümüzde öğretmenler için online ders verme olanakları da oldukça yaygınlaşmış durumda.

Matematik Öğretmenliği
Matematik Öğretmenliği

Sayısal Bölümlerinin Seçilmesi Kararı

Lisede genellikle branş seçimleri sırasında o anki istekler ve arkadaş ortamı etkili olabiliyor. Ancak bölüm seçimi, öğrencilerin ileriki hayatlarını efektif bir şekilde çizdiği önemli bir noktadır.

Eğer insan sağlığı, makine sistemleri, hesaplamalar, çizimler veya deneylerle ilgileniyorsan sayısal dersler senin için uygun olabilir. Ancak sadece ilgine değil hangi mesleği yapmanın seni mutlu edeceğine de karar vermelisin. Meslek seçimini ilerleyen yıllarda değiştirebilirsin ama lise eğitimin sırasında bu konuda bazı temeller atman önemli.

Sayısal bölüm ve mesleklerine yönelmeye karar verdikten sonra başarılı olmak için yoğun bir çalışma sürecine hazır olmalısın. Sayısal bölümde rekabet yüksek olduğu için de en iyi üniversiteleri hedeflemelisin. Sayısal bölümlerin taban puanları genellikle yüksek olur ve Türkiye’deki sıralamalar da önem taşır. Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinde sayısal bir bölüm okumak iş hayatında avantaj sağlar. İşe giriş mülakatlarında okulun yanı sıra akademik başarıların da önemli bir rol oynar. Bu nedenle de liseden itibaren düzenli ve yoğun bir şekilde çalışmalı, akademik hedeflerine ulaşmak için çaba göstermelisin.

]]>
https://universkop.com/en-populer-sayisal-meslekleri/feed/ 0
Acaba Doğru Alanı mı Seçtim? https://universkop.com/acaba-dogru-alani-mi-sectim/ https://universkop.com/acaba-dogru-alani-mi-sectim/#respond Fri, 06 Oct 2023 13:56:50 +0000 https://universkop.com/?p=72125 Acaba doğru alanı mı seçtim?“, her yıl binlerce genç tarafından YKS sınavına hazırlık sürecinde girerken yüzleştiği sorular arasında yer alıyor. Hangi alanda ilerlemeliyim? Sayısal, eşit ağırlık, sözel ya da dilci… Seçim, bireyin geleceğini şekillendiren doğrudan etkileyen kritik bir karardır. Doğru alan seçimi öğrencinin ilgi, yetenek ve hedefleriyle uyumlu olmalıdır.

Peki, bu kararı nasıl vermelisiniz? İşte size fazlasıyla yol gösterecek bir rehber!

Doğru Alan Seçimi Nedir?

Doğru alan seçimi, bireyin kariyer yolculuğunda kritik bir adımdır ve bu karar, hem ilgi alanlarına hem de yeteneklerine dayanmalıdır. Hangi konularda daha yetenekli olduğunu anlamak, doğru alan seçiminde büyük bir rol oynamaktadır.

Birçok genç, bu süreçte kafalarında oluşturdukları ideal meslek hayalleriyle gerçekte neyle ilgilenip ilgilenmedikleri arasında denge kurmaya çalışır. İlgi duyduğunuz konulara yönelmek uzun vadede hem mesleki tatmini hem de başarıyı getirebilir.

Ancak unutulmamalıdır ki ilgi ve yetenek dengesi, sadece başlangıçtır; kariyer yolculuğu boyunca sürekli öğrenme, adaptasyon ve gelişim gerektirir. Bu nedenle de alan seçimi yaparken geniş bir perspektife sahip olmak, geleceğin değişen dinamiklerine hazırlıklı olmayı sağlar.

Doğru alanı seçmek geleceğinizi en iyi şekilde şekillendirmeniz adına büyük önem taşır.
Doğru alanı seçmek geleceğinizi en iyi şekilde şekillendirmeniz adına büyük önem taşır.

Doğru Alan Seçmek İçin Strateji Oluşturalım

Doğru alan seçiminizde sizlere fayda sağlamak istiyoruz. Bu nedenle birkaç başlık üzerinden alan seçiminize ilişkin bir strateji oluşturalım. Bunu yaparken de birçok öğrencimizin alan seçim sürecine etkide bulunmamızın getirdiği tecrübeyi de yansıtıyoruz. Strateji başlıklarımız şu şekilde;

  • İlgi Alanlarınızı Değerlendirin
  • Yeteneklerinizi Gözden Geçirin
  • Gelecekteki Hedeflerinizi Belirleyin
  • Alanların İçeriğini İnceleyin
  • Danışmanlık Hizmetlerinden Faydalanın
  • Geleceği Düşünün

Sırasıyla başlıklarımızı inceleyelim.

Doğru alanı seçmek için 6 maddelik bir strateji oluşturduk.
Doğru alanı seçmek için 6 maddelik bir strateji oluşturduk.

İlgi Alanlarınızı Değerlendirin

Bir alanda başarılı olabilmek için o alana ilgi duymak en büyük esastır. Hangi dersleri seviyorsunuz? Hangi konular sizi heyecanlandırıyor? Günlük yaşamınızda hangi aktivitelerle uğraşmayı seviyorsunuz?

Bu soruları kendinize sorarak verdiğiniz cevapları bir kağıda yazmanızı istiyoruz. İlgi alanlarınızı belirlemek, hangi bölümü veya alanı seçeceğiniz konusunda bu cevaplar fazlasıyla size ipuçları verecektir.

Yeteneklerinizi Gözden Geçirin

Her bireyin doğuştan gelen veya zamanla geliştirdiği yetenekleri vardır. Bazılarımız rakamlarla daha iyi anlaşırken bazılarımız sözel ifade veya yabancı dillerde daha başarılıdır. Hangi konularda daha yetenekli olduğunuzu anlamak, doğru alan seçiminde kritik bir rol oynar.

Birçok öğrencimizde gördük, sırf ailesi tıp ya da mühendislik istiyor diye hiç anlamadığı sayısala yönlendirildiğini. Ancak öğrencimizin sözel yeteneği fazlasıyla iyi. Çok iyi bir hukukçu ya da psikolog olabilirken ailesinin yönlendirmesi nedeniyle yeteneğinin dışında bir alana yönleniyorlar. Bu durumlarda aileniz ile yeteneklerinize göre bir alan seçiminde görüşerek doğru alan konusunda ısrarcı olmanız gerekmektedir.

Gelecekteki Hedeflerinizi Belirleyin

Her öğrencinin kafasında belirli bir kariyer ya da meslek hedefi vardır veya olmalıdır. Bu hedefleri netleştirmek hangi alanda ilerlemeniz gerektiği konusunda size önemli bir yol gösterici olabilir.

Örneğin tıp alanında bir kariyer hedefliyorsanız sayısal alan daha uygun olacaktır. Edebiyat veya sosyal bilimlerle ilgili bir kariyer düşlüyorsanız, sözel alanı tercih etmelisiniz.

Hedeflerinizi belirleyerek bu hedeflere en uygun eğitimi alabileceğiniz doğru alanı seçmek, sizi başarıya bir adım daha yaklaştıracaktır. Gelecekte ne olmak istediğinizi, hangi meslekte çalışmak istediğinizi ve hangi alanda uzmanlaşmak istediğinizi düşünerek bu kararı verin. Bu sadece sınav hazırlığı sürecinde değil ileriki yaşantınızda da size rehberlik edecektir.

Alanların İçeriğini İnceleyin

Birçok öğrenci alanların içeriği hakkında yeterli bilgiye sahip olmadan karar verme hatasına düşebilir. Her alanın kendi içinde farklı ders ve konu içerikleri vardır. Öğrenci, bu dersleri ve konuları yakından tanıyarak, ilgi ve yeteneklerine en uygun olanı seçebilir.

Alan seçiminizde TYT Konuları ve Soru Dağılımı ile AYT Konuları ve Soru Dağılımı sayfalarımızda tüm derslerin içeriğine ilişkin bilgilere ulaşabilirsiniz.

Danışmanlık Hizmetlerinden Faydalanın

Birçok okulda ya da dershanede rehberlik servisleri bulunmaktadır. Alan seçimi konusunda kararsız olan öğrenciler, bu servislerden faydalanarak profesyonel bir yardım alabilirler. Ayrıca çeşitli kurumlar ve platformlar da direkt kariyer danışmanlığı hizmeti sunmaktadır. Bu hizmetleri de değerlendirerek, doğru alan seçiminizi yapabilirsiniz.

Geleceği Düşünün

Teknolojinin hızla ilerlediği günümüzde bazı meslekler eskisi kadar popüler olmayabilir ya da tamamen ortadan kalkabilir. Fakat bazıları da yükselişe geçebilir. Bu yüzden ilgi ve yetenekleriniz doğrultusunda gelecekte de geçerliliğini koruyacak bir alana yönelmek önemlidir.

Minik bir örnek vermek istiyoruz. Eşit ağırlık tarafında hızla yükselen bir bölüm var: Yönetim bilişim sistemleri.

Yönetim bilişim sistemleri, yazılım ile işletme başta olmak üzere birçok branşın derslerini bir arada alan kapsamlı bir bölüm programıdır. Bundan birkaç sene önce daha ismini kimse bilmezken o zamanki bölüme giren öğrenciler gelecekte bu bölümün önem kazanacağını düşünerek seçim yaptılar. Ve gerçekten de doğru bir karar oldu, yönetim bilişim sistemleri mezunları özel sektörde en çok aranılanlar arasında yer almaya başladılar.

Kısaca Özetleyelim

YKS’ye hazırlanan bir öğrenci olarak doğru alan seçimi, sizi ileride mutlu edecek ve tatmin olacağınız bir kariyere yönlendirecektir. Bu süreçte ilgi alanlarınızı, yeteneklerinizi, hedeflerinizi ve alanların içeriklerini dikkate alarak karar vermelisiniz.

Ve unutmayın, seçtiğiniz alan sadece bir başlangıçtır. Hayat, sürekli öğrenme ve gelişmeyle doludur. Yanlış bir karar aldığınızı düşünseniz bile her zaman yeni fırsatlar ve yollar vardır. İlerleyen yıllarda kendinizi daha iyi tanıyacak ve doğru yönde ilerleyeceksiniz. Bu yolculukta kendinize güvenin ve doğru destekleri arayın. Başarılar dileriz!

]]>
https://universkop.com/acaba-dogru-alani-mi-sectim/feed/ 0
Açıktan Üniversite Okumak İçin Ne Yapmalıyım? https://universkop.com/aciktan-universite-okumak/ https://universkop.com/aciktan-universite-okumak/#respond Thu, 05 Oct 2023 11:28:57 +0000 https://universkop.com/?p=72106 Açıktan üniversite okumak birçok insanın hayatında karşısına çıkan bir seçenektir. Zira öğrenim sürecini geleneksel bir kampüs ortamında tamamlamak her zaman mümkün olmaz. Hayatın getirdiği beklenmedik durumlar, maddi zorluklar, aile sorumlulukları ya da iş hayatı; birçok bireyi geleneksel-örgün eğitim yollarından uzaklaştırabilmektedir.

Ancak eğitim ve öğrenim; sadece dört duvar arasında gerçekleşen bir süreç asla değildir. Teknolojinin hızla geliştiği günümüz çağında öğrenme arzusunu kalbinde taşıyan her birey için fiziksel sınırlamalardan bağımsız, esnek ve özgür bir yol mevcuttur. Bu yol da içeriğimiz konusu olan açıktan üniversite okumak.

Açıktan Üniversite Okumak Nedir?

Açıktan üniversite; eğitimde sınırlamaları ortadan kaldıran, esnekliği ve erişilebilirliği ön plana çıkaran modern ve tam teknolojik bir eğitim modelidir. Teknolojinin nimetlerini en üst seviyede kullanan bu sistem sayesinde üniversite eğitimi almak isteyen herkes için bir fırsat niteliği taşımaktadır.

Açıktan üniversite okuma modeli özellikle çalışan bireyler, evde çocuk bakımıyla meşgul olan ebeveynler veya geleneksel eğitim sistemlerine erişimde zorluk yaşayanlar için mükemmel bir alternatif haline gelmiştir. Açıktan üniversite, bireylerin hayatlarındaki diğer sorumluluklarla dengeli bir şekilde eğitimlerine devam etmelerine olanak sağlamaktadır.

Açıktan Üniversite Okumak
Açıktan Üniversite Okumak

Açıktan Üniversite Okumak İçin Gerekenler

Açıktan üniversite okumak için öncelikle ÖSYM tarafından düzenlenen YKS sınavına girerek 2 yıllık bölüm tercihiniz için minimum 150, 4 yıllık bölüm için ise 180 puan almanız gerekmektedir.

Bu taban değerlerinin üzerinde bir puan aldığınızda istediğiniz üniversitenin ilgili bölümü için öğrenci işleriyle iletişime geçerek kaydınızı yaptırabilir, açıktan üniversite okumaya başlayabilirsiniz.

Açıktan Üniversite 2 Yıllık Bölümler

YKS sınavında 150 taban puanın üzerinde olup başvuru yapabileceğiniz açıktan üniversite 2 yıllık bölümler şu şekildedir:

  • Acil Durum ve Afet Yönetimi
  • Aşçılık Bankacılık ve Sigortacılık
  • Bilgisayar Programcılığı
  • Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı
  • Coğrafi Bilgi Sistemleri
  • Çağrı Merkezi Hizmetleri
  • Çocuk Gelişimi
  • Dış Ticaret
  • Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı
  • Emlak Yönetimi
  • Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon
  • Ev İdaresi
  • Fotoğrafçılık ve Kameramanlık
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım
  • İlahiyat (Arapça)
  • İlahiyat
  • İnsan Kaynakları Yönetimi
  • İş Sağlığı ve Güvenliği
  • İşletme Yönetimi
  • Kültürel Miras ve Turizm
  • Laborant ve Veteriner Sağlık
  • Lojistik
  • Marka İletişimi
  • Medya ve İletişim
  • Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası
  • Muhasebe ve Vergi Uygulamaları
  • Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi
  • Radyo ve Televizyon Programcılığı
  • Sağlık Kurumları İşletmeciliği
  • Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
  • Sosyal Hizmetler
  • Sosyal Medya Yöneticiliği
  • Spor Yönetimi
  • Tarım Teknolojisi
  • Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
  • Turizm ve Otel İşletmeciliği
  • Turizm ve Seyahat Hizmetleri
  • Yaşlı Bakımı
  • Yerel Yönetimler
  • Yönetim Bilişim Sistemleri
  • Web Tasarımı ve Kodlama

Güncel olarak tercih yapabileceğiniz 2 yıllık açıköğretim bölümleri bu şekildedir.

Açıktan Üniversite 4 Yıllık Bölümler

YKS sınavında 180 taban puanın üzerinde olup başvuru yapabileceğiniz açıktan üniversite 4 yıllık bölümler şu şekildedir:

  • Görsel İletişim Tasarımı
  • Felsefe
  • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
  • Sağlık Yönetimi
  • Sosyal Hizmet
  • Sosyoloji
  • Tarih
  • Türk Dili ve Edebiyatı
  • Yönetim Bilişim Sistemleri

Güncel olarak tercih edebileceğiniz 4 yıllık açıköğretim bölümleri bu şekildedir.

Uzaktan eğitim modelini daha iyi anlamanız adına inceleyebilirsiniz: Uzaktan Öğretim

Hangi Üniversitelerde Açıktan Okuyabilirim?

Açıktan üniversite okumak için ülkemizde 3 üniversiteyi tercih edebilirsiniz:

  • Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi
  • İstanbul Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi
  • Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi

YKS sonrası sonuçlar açıklandıktan sonra bu 3 üniversitenin ilgili bölümlerinin başarı sıralamalarını inceleyerek üniversite tercihinizi yaparak kaydınızı tamamlayabilirsiniz.

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi

Merkezi Eskişehirde bulunan Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, 1982 yılından bu yana uzaktan eğitim modelini öğrencilerine sunmaktadır. Fakülte kapsamında 2 yıllık ve 4 yıllık bölümleri bulunmaktadır. Eğitim kadrosu itibariyle de açıköğretim fakülteleri arasında önemli bir konumda yer almaktadır.

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi hakkında daha fazla detay almak isterseniz tıklayın

İstanbul Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi

İstanbul Üniversitesi’nin öğrencilere uzaktan okuma imkanı sunduğu açıköğretim fakültesini de yine tercih edebilirsiniz. Öğrencileri için özel olarak Kariyer Geliştirme Merkezi ve iş olanakları da sağlamaktadırlar.

İstanbul Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi
İstanbul Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi

İstanbul Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi hakkında daha fazla detay almak isterseniz tıklayın

Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi

Merkezi Erzurum’da yer alan Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, tercih edebileceğiniz bir diğer alternatif seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Sundukları avantajlarla uzantan üniversite okumanızı fazlasıyla kolaylaştıran Atatürk Üniversitesi, kaliteli bir eğitim kadrosuna sahip olmasııyla öne çıkıyor.

Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi
Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi

Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi hakkında daha fazla detay almak isterseniz tıklayın

Açıktan Üniversite Okumak Zor mu?

Açıktan üniversite okumak, sanıldığı aksine örgün öğretime göre daha kolay bir eğitim süreci sağlamaktadır. Günlük yaşamınızın büyük bir çoğunluğunu alan herhangi bir durumda (iş hayatı, aile gibi) uzaktan eğitim modeli sunan açıköğretim sayesinde üniversite eğitiminizi daha kolay alabilmeniz sağlanmaktadır.

Standart her eğitim süreci gibi bölümünüzün derslerine çalışmanız ve sınavlardan yüksek sonuçlar almanız önemlidir. Burada en kritik nokta uzaktan eğitim sürecinde dersler tamamen uzaklaşmamanızdır. Eğer derslerinize hassasiyet gösterirseniz açıktan üniversite okumak hiç de zor değildir.

]]>
https://universkop.com/aciktan-universite-okumak/feed/ 0
Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Taban Puanları ve Sıralamaları https://universkop.com/agac-isleri-endustri-muhendisligi-taban-puanlari-siralamalari/ https://universkop.com/agac-isleri-endustri-muhendisligi-taban-puanlari-siralamalari/#respond Sun, 25 Dec 2022 17:45:02 +0000 https://universkop.com/?p=5004 Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği taban puanları hakkında YÖK Atlas verilerine göre hazırlanan en güncel veriler bu sayfada derlendi.

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği taban puanları ve başarı sıralamaları için listemizi inceleyebilirsiniz. 2023 YKS ile tercih yapacaklar için 2022 yılı verileri ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği 2022 kontenjanları aşağıdadır.

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği bölümü 4 yıllık bir lisans programıdır. SAY yerleştirme puanıyla öğrenci kabul etmektedir. Tabloda kontenjan sütununda (+) işaretinin sağında yer alan kısım okul birinciliği kontenjanını belirtmektedir. Adı değişen bölümler için, üniversite adı altında parantez içerisinde bölümün eski adı belirtilmiştir.

2 Yıllık Önlisans Taban Puanları ve Sıralamaları
4 Yıllık Lisans Programları Taban Puanları ve Sıralamaları
Üniversitelerin Taban Puanları ve Sıralamaları
Universkop Tercih Robotu

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği taban puanları, başarı sıralamaları ve 2022 kontenjanları için ayrıntılı tablo:

Üniversite Program 2022 Kontenjan 2022 Başarı Sıralaması 2022 Taban Puanı
Gazi Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 30 377.515 226,73163
Düzce Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 20
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 20
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi M.T.O.K. 5
]]>
https://universkop.com/agac-isleri-endustri-muhendisligi-taban-puanlari-siralamalari/feed/ 0
Aile ve Tüketici Bilimleri Taban Puanları ve Sıralamaları https://universkop.com/aile-tuketici-bilimleri-taban-puanlari-siralamalari/ https://universkop.com/aile-tuketici-bilimleri-taban-puanlari-siralamalari/#respond Sun, 25 Dec 2022 17:40:02 +0000 https://universkop.com/?p=5005 Aile ve Tüketici Bilimleri taban puanları hakkında YÖK Atlas verilerine göre hazırlanan en güncel veriler bu sayfada derlendi.

Aile ve Tüketici Bilimleri taban puanları ve başarı sıralamaları için listemizi inceleyebilirsiniz. 2023 YKS ile tercih yapacaklar için 2022 yılı verileri ve Aile ve Tüketici Bilimleri 2022 kontenjanları aşağıdadır.

Aile ve Tüketici Bilimleri bölümü 4 yıllık bir lisans programıdır. EA yerleştirme puanıyla öğrenci kabul etmektedir. Tabloda kontenjan sütununda (+) işaretinin sağında yer alan kısım okul birinciliği kontenjanını belirtmektedir. Adı değişen bölümler için, üniversite adı altında parantez içerisinde bölümün eski adı belirtilmiştir.

2 Yıllık Önlisans Taban Puanları ve Sıralamaları
4 Yıllık Lisans Programları Taban Puanları ve Sıralamaları
Üniversitelerin Taban Puanları ve Sıralamaları
Universkop Tercih Robotu

Aile ve Tüketici Bilimleri taban puanları, başarı sıralamaları ve 2022 kontenjanları için ayrıntılı tablo:

Üniversite Program 2022 Kont. 2022 Sıralaması 2022 Taban Puanı
Hacettepe Üniversitesi Devlet, Ücretsiz 80 471.376 237,77308
]]>
https://universkop.com/aile-tuketici-bilimleri-taban-puanlari-siralamalari/feed/ 0
Adli Bilişim Mühendisliği Taban Puanları ve Sıralamaları https://universkop.com/adli-bilisim-muhendisligi-taban-puanlari-siralamalari/ https://universkop.com/adli-bilisim-muhendisligi-taban-puanlari-siralamalari/#respond Sun, 25 Dec 2022 17:35:02 +0000 https://universkop.com/?p=5003 Adli Bilişim Mühendisliği taban puanları hakkında YÖK Atlas verilerine göre hazırlanan en güncel veriler bu sayfada derlendi.

Adli Bilişim Mühendisliği taban puanları ve başarı sıralamaları için listemizi inceleyebilirsiniz. 2023 YKS ile tercih yapacaklar için 2022 yılı verileri ve Adli Bilişim Mühendisliği 2022 kontenjanları aşağıdadır.

Adli Bilişim Mühendisliği bölümü 4 yıllık bir lisans programıdır. SAY yerleştirme puanıyla öğrenci kabul etmektedir. Tabloda kontenjan sütununda (+) işaretinin sağında yer alan kısım okul birinciliği kontenjanını belirtmektedir. Adı değişen bölümler için, üniversite adı altında parantez içerisinde bölümün eski adı belirtilmiştir.

2 Yıllık Önlisans Taban Puanları ve Sıralamaları
4 Yıllık Lisans Programları Taban Puanları ve Sıralamaları
Üniversitelerin Taban Puanları ve Sıralamaları
Universkop Tercih Robotu

Adli Bilişim Mühendisliği taban puanları, başarı sıralamaları ve 2022 kontenjanları için ayrıntılı tablo:

Üniversite Program 2022 Kontenjan 2022 Başarı Sıralaması 2022 Taban Puanı
Fırat Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 48 251.526 262,35
Fırat Üniversitesi M.T.O.K. 12 290.848 250,34
Fırat Üniversitesi İÖ 40 298.890 248,14
Fırat Üniversitesi KKTC Uyruklu 1
]]>
https://universkop.com/adli-bilisim-muhendisligi-taban-puanlari-siralamalari/feed/ 0
Adli Bilimler Taban Puanları ve Sıralamaları https://universkop.com/adli-bilimler-taban-puanlari-siralamalari/ https://universkop.com/adli-bilimler-taban-puanlari-siralamalari/#respond Sun, 25 Dec 2022 17:25:02 +0000 https://universkop.com/?p=5002 Adli Bilimler taban puanları hakkında YÖK Atlas verilerine göre hazırlanan en güncel veriler bu sayfada derlendi.

Adli Bilimler taban puanları ve başarı sıralamaları için listemizi inceleyebilirsiniz. 2023 YKS ile tercih yapacaklar için 2022 yılı verileri ve Adli Bilimler 2022 kontenjanları aşağıdadır.

Adli Bilimler bölümü 4 yıllık bir lisans programıdır. SAY yerleştirme puanıyla öğrenci kabul etmektedir. Tabloda kontenjan sütununda (+) işaretinin sağında yer alan kısım okul birinciliği kontenjanını belirtmektedir. Adı değişen bölümler için, üniversite adı altında parantez içerisinde bölümün eski adı belirtilmiştir.

2 Yıllık Önlisans Taban Puanları ve Sıralamaları
4 Yıllık Lisans Programları Taban Puanları ve Sıralamaları
Üniversitelerin Taban Puanları ve Sıralamaları
Universkop Tercih Robotu

Adli Bilimler taban puanları, başarı sıralamaları ve 2022 kontenjanları için ayrıntılı tablo:

Üniversite Program 2022 Kontenjan 2022 Başarı Sıralaması 2022 Taban Puanı
Üsküdar Üniversitesi Burslu 12 414,43822 90.406
Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 40 337,00662 200.632
Üsküdar Üniversitesi %50 İndirimli 68 263,62291 439.115
Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi KKTC Uyruklu 1 261,66778 449.602
]]>
https://universkop.com/adli-bilimler-taban-puanlari-siralamalari/feed/ 0
Acil Yardım ve Afet Yönetimi Taban Puanları ve Sıralamaları https://universkop.com/acil-yardim-afet-yonetimi-taban-puanlari-siralamalari/ https://universkop.com/acil-yardim-afet-yonetimi-taban-puanlari-siralamalari/#respond Sun, 25 Dec 2022 16:30:02 +0000 https://universkop.com/?p=5001 Acil Yardım ve Afet Yönetimi taban puanları hakkında YÖK Atlas verilerine göre hazırlanan en güncel veriler bu sayfada derlendi.

Acil Yardım ve Afet Yönetimi taban puanları ve başarı sıralamaları için listemizi inceleyebilirsiniz. 2023 YKS ile tercih yapacaklar için 2022 yılı verileri ve Acil Yardım ve Afet Yönetimi 2022 kontenjanları aşağıdadır.

Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümü 4 yıllık bir lisans programıdır. SAY yerleştirme puanıyla öğrenci kabul etmektedir. Tabloda kontenjan sütununda (+) işaretinin sağında yer alan kısım okul birinciliği kontenjanını belirtmektedir. Adı değişen bölümler için, üniversite adı altında parantez içerisinde bölümün eski adı belirtilmiştir.

2 Yıllık Önlisans Taban Puanları ve Sıralamaları
4 Yıllık Lisans Programları Taban Puanları ve Sıralamaları
Üniversitelerin Taban Puanları ve Sıralamaları
Universkop Tercih Robotu

Acil Yardım ve Afet Yönetimi taban puanları, başarı sıralamaları ve 2022 kontenjanları için ayrıntılı tablo:

Üniversite Program 2022 Kontenjan 2022 Başarı Sıralaması 2022 Taban Puanı
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 60 353.297 282,69
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 40 353.305 282,68
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 50 387.883 274,31
Selçuk Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 60 406.751 270,18
Aksaray Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 60 467.067 258,57
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 40 477.577 256,76
Selçuk Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 50 492.390 254,38
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 80 505.261 252,37
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 30 515.961 250,75
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 30 537.178 247,74
Trakya Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 20 538.956 247,49
Atatürk Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 40 562.150 244,41
Gümüşhane Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 30 581.732 241,93
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi KKTC Uyruklu 40 592.850 240,6
Artvin Çoruh Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 40 594.312 240,42
Gümüşhane Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 20 620.977 237,36
Munzur Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 50 621.286 237,33
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 60 678.026 231,37
Bayburt Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 40 682.997 230,87
Ardahan Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 40 686.408 230,54
Girne Amerikan Üniversitesi (KKTC) İngilizce, Ücretli 10 1.044.936 201,6
Girne Amerikan Üniversitesi (KKTC) Burslu 10 1.365.840 175,21
Girne Amerikan Üniversitesi (KKTC) %50 İndirimli 10
]]>
https://universkop.com/acil-yardim-afet-yonetimi-taban-puanlari-siralamalari/feed/ 0
Yan Dal Nedir? Çift Ana Dal ile Farkları Nelerdir? https://universkop.com/yan-dal-nedir/ https://universkop.com/yan-dal-nedir/#respond Tue, 06 Dec 2022 20:03:39 +0000 https://universkop.com/?p=71786 Yan dal, bir lisans bölümü öğrencisinin; okuduğu üniversitenin talep ettiği şartları yerine getirmesi kaydıyla, aynı kurum içerisinde başka bir bölümden alabileceği dersleri kapsayan bir eğitim programıdır. Program kapsamındaki hedef, öğrencilerin seçtikleri ana lisans bölümüne ek olarak başka bir lisans bölümünden de ders almasını sağlayarak birden fazla alanda kendilerini geliştirmelerinin sağlanmasıdır.

Yan Dal Programı Başvuru Şartları Nelerdir?

Yan dal başvurunuzu üniversitenize yapabilmeniz adına bazı kriterleri yerine getirmeniz gerekmektedir. Devlet ve özel üniversitelerde her ne kadar bu kriterler değişkenlik gösterse de genellikle aynı hususlar üzerinde durulmaktadır. Bunlar;

  • Başvuru anına kadar okuduğu süreç boyunca alttan dersinin olmaması
  • Genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 60 olması
  • Bölüm genelinde sınıftaki öğrencilere nazaran başarı sıralamasında %20’lik dilimde yer alması

Bu kriterleri sağlayan öğrenciler, yan dal programına başvuru hakkına sahip olmaktadır.

Yan Dal Programına Ne Zaman Başvurabilirim?

Yan dal programına her ne kadar üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterse de genellikle ana dal lisans programının 3. ya da 6. yarıyılının başında başvurulara açılmaktadır. Bu bağlamda üniversitenizdeki yan dal başvuru tarihlerine akademik takvim üzerinden ulaşabilirsiniz.

Yan Dal Programı Kapsamında Hangi Dersleri Alabilirim?

Yal dal ile alabileceğiniz dersleri, üniversitenizin başvuru şartlarıyla beraber sizlere ders seçmeniz adına sunduğu listede bulabilirsiniz. Genellikle bu liste üniversitelerin güz dönemine başlamadan önce öğrencilerle paylaşılmaktadır.

Yan Dal Programını Tamamlarsam Diploma Alır mıyım?

Yan dal, bir ana dal lisans bölümüne kayıtlı olan öğrencinin üniversite içerisinde yer alan bir başka programdan bazı dersleri eş zamanlı olarak almasını sağlamaktadır. Tüm dersler yerine belli başlı dersleri aldığınız için ana dal lisansınıza ek olarak bu programdan da diploma almanız mümkün değildir. Ancak yan dal programı kapsamında başka bir alandan ders aldığınızı ve başarıyla bitirdiğinizi belirtmek adına sertifika almaya hak kazanırsınız.

Birden Fazla Alanda Yan Dal Yapabilir miyim?

Maalesef, hayır. Okuduğunuz lisans eğitimine ek olarak sadece bir yan dal programına kayıt yaptırabilirsiniz.

Yan Dal Programından Mezun Olma Şartları Nelerdir?

Yan dal programından mezun olabilmeniz adına genel ortalamanızın üniversite senatosunun belirlediği taban değerden yüksek olması gerekmektedir. Üniversitelerde genel olarak bu değer 2.8 olarak belirlenmektedir. Ortalamanızın bu değerin üzerinde olmanız ve dahi tüm dersleri başarıyla tamamlamanız dahilinde yan dal programından mezun olabilirsiniz.

Yan Dal Eğitimini Tamamlamak Adına Ne Kadar Süremiz Var?

Devlet üniversitelerinde yan dal eğitimini, lisans programınızın süresi olan 4 yıla ek olarak 1 yıl ek sürede tamamlayabilirsiniz. Vakıf üniversitelerinde ise burs durumunuza ve senatoya göre şekillenmektedir. 4 yıllık lisans eğitiminize ek olarak uzattığınız yıl boyunca ödeme yapmanız gerekmektedir.

Yan Dal Programını Bırakabilir miyim?

Lisans öğrencileri, kayıt yaptırdıkları yan dal programından ayrılabilme hakkına sahiptir. Ancak programından ayrılmanız dahilinde tekrardan kayıt yaptıramazsınız. Ancak üniversitenizin senatosunun kararına göre başka bir yan dal programına kayıt yaptırabilme hakkı elde edebilirsiniz.

Yan Dal Programı Kapsamında Kaç Ders Almam Gerekir?

Yan dal programı boyunca alacağınız dersleri üniversitenizin yönetim kurulu belirlemektedir. Öğrencinin lisans programındaki aldığı dersler karşılaştırılarak eşdeğer veya aynı olan dersleri öğrencinin almaması sağlanmaktadır. Ayrıca kredi atamaları da yine kurul tarafından belirlenmektedir. Bu bağlamda üniversitenizin size tanımladığı krediyle orantılı olarak ders seçiminizi yapabilirsiniz.

Aynı Anda Çift Ana Dal ve Yan Dal Yapılabilir mi?

Lisans eğitiminize ek olarak aynı anda hem çift ana dal hem de yan dal yapabilirsiniz. Çift ana dal yaptığınız ders ile yan dal kapsamında alacağınız derslerin farklı olması alan yeterliliği adına sizlere fayda sağlayacaktır.

Çift Ana Dal ile Yan Dal Arasındaki Farklar Nelerdir?

Farklarını incelemeden önce çift ana dal hakkında bilgi edinmek için aşağıdaki kısımdan “Çift Ana Dal Nedir? Çift Ana Dal Yapmalı mıyım?” inceleyebilirsiniz.

Çift Anadal Nedir? Çift Anadal Yapmalı mıyım?

Çift Anadal Nedir? Çift Anadal Yapmalı mıyım?

0
Çift anadal nedir? sorusuna, bir lisans programında öğrenim görürken ikinci bir lisans programının derslerini de alıp her iki programdan lisans diploması alarak mezun olmayı...

 

Çift ana dal ve yan dal arasındaki farkları tek tek belirtelim;

  • Çift ana dal yapan öğrenci tüm dersleri başarıyla bitirmesi durumunda diploma kazanır. Ancak yan dal yapan öğrenci, belli başlı dersleri aldığı için yeterlilik sertifikası alabilir.
  • Çift ana dal yapan öğrenciler, iki bölümün diplomasına sahip olduğu için yan dal yapan öğrencilere nazaran iş hayatına girişte daha avantajlı olurlar.
  • Ana lisans programınız ile eşleşen dersleri çift ana dal kapsamında diğer bölüm adına vermeniz gerekmez. Yan dalda ise bölümünüzden farklı bir dersi aldığınız için böyle bir durum söz konusu değildir.
  • Yan dal yapan öğrenciler ana lisans bölümünün derslerine ek olarak belli başlı dersleri alırken çift ana dal öğrencileri ayriyeten başka bölümün tüm derslerini alır. Bu da eğitim sürecinin uzamasına sebebiyet verebilmektedir.
Çift Ana Dal ile Yan Dal Arasındaki Farklar Nelerdir?
Çift ana dal ve yan dal arasındaki önemli farklar

Bu yazımızda siz değerli Universkop okuyucularına yan dal programının ne olduğu, çift ana dal ile farkları, avantajları ve dezavantajlarından bahsettik. Bir başka yazımızda görüşmek üzere.

]]>
https://universkop.com/yan-dal-nedir/feed/ 0
Hukukçu Nasıl Olunur? https://universkop.com/hukukcu-nasil-olunur/ https://universkop.com/hukukcu-nasil-olunur/#respond Wed, 10 Nov 2021 14:34:49 +0000 https://universkop.com/?p=71616 Hukukçu olmak, çok genel bir tanımdır. İçerisine birçok bölüm dalı ve meslek grubu yerleştirilebilir. Hukukçular, başka bir deyişle hukuk fakültesi mezunlarının yapabileceği çeşitli birçok iş olanağı var. Bu yazımızda “Hukukçu nasıl olunur?” sorusunu cevaplamaya çalışırken hukuk fakültesi mezunlarının tercih edebileceği iş olanaklarını açıklamaya çalışacağız.

Bu yazımızda cevap bulabileceğiniz bazı sorular:

  1. Avukat nasıl olunur?
  2. Avukat olmak için sahip olunması gereken özellikler nelerdir?
  3. Avukatlar ne kadar maaş alır?
  4. Hukuk fakültesi mezunu hangi unvanı alır?
  5. Nasıl savcı olunur?
  6. Uzlaştırmacı nasıl olunur?
  7. Adli Hakim ve Savcı Adaylığı Sınavı nedir?
  8. Hukuk fakültesi mezunlarının iş olanakları nelerdir?
  9. Hukuk fakültesi taban puanları nelerdir?

Avukat nasıl olunur?

Avukat olmak için gereken ilk koşul, yıllık hukuk fakültesi lisans eğitimini tamamlamaktır. Hukuk fakültesi kazanmak, eskiye kıyasla daha kolay diyebiliriz. Neredeyse hemen hemen her devlet üniversitesinde ve özel üniversitelerde hukuk fakültesi bulunuyor.

Hukuk, okuması ve tamamlaması en zor lisans eğitimleri arasında yer alıyor. Hukuk fakültesi mezunları, avukatlık yapabilmek için bir yıl staj yapmak zorundadır. Bu stajın ilk altı ayı mahkemelerde, diğer altı ayı ise en az beş yıl kıdemli olan bir avukatın yanında gerçekleştirilir.

Avukat olmak için sahip olunması gereken özellikler nelerdir?

Avukat olmak için sahip olunması gereken en önemli özelliklerden biri ikna kabiliyetidir. Etkili konuşma konusunda iyi olmak, bir avukat için oldukça önemlidir. Aynı zamanda kriz yönetimine başarılı ve problem çözme yönü kuvvetli kişiler başarılı bir avukat olabilir. Yoğun çalışma temposuna ayak uydurabilmek, azimli ve hırslı olmak, okuduğunu anlama ve yazma becerileri, güçlü iletişim becerileri de iyi bir avukatın sahip olması gereken özellikler arasındadır.

Avukatlar ne kadar maaş alır?

Avukat maaşları, sektöre ve kuruma göre değişiklik gösterir. Yeni başlayan bir avukat eğer devlette çalışıyor ise 6 bin TL civarında maaş alır. Özel sektörde, şirketlerde çalışan avukatların ve kendi bürosunu kuran ve serbest avukatlık yapanların maaşları ise geniş bir yelpazeye sahiptir.

Hukuk fakültesi mezunu hangi unvanı alır?

Hukuk fakültesi mezunları avukat unvanı alır fakat avukatlık yapmaya başlamak için öncesinde staj sürecini tamamlamaları gerekir. Daha sonrasında ise kariyer hayatlarını nasıl çizmek istediklerine göre izlemeleri gereken süreçler değişiklik gösterir.

Nasıl savcı olunur?

Hukuk mezunu olarak sahip olmak isteyebileceğiniz en popüler mesleklerinden biri de savcılıktır. Savcı olmak için hukuk fakültesini tamamladıktan sonra Adli Yargı Sınavı’na girmek gerekir. Adli Yargı Sınavı’nda yeterli puanı alan hukuk fakültesi mezunları mülakata alınır.

Hakim olmak isteyen hukuk mezunları da aynı süreçten geçer. Hakim olmak için Adli Yargı Sınavı’ndan yeterli puanı almalı ve sonrasında mülakatlardan geçmelisiniz.

Mülakatlarda başarılı olan hakim ve savcı adayları staj yapmak zorundadır. İki yıllık staj sonrasında adaylar bir sınava tabii tutulur. Staj boyunca öğrendiklerinden sorumlu olan adaylar, sınavı başarı ile tamamladıkları takdirde kariyer hayatlarına savcı veya hakim olarak başlayabilir. Stajdan sonraki sınavda başarılı olamayan adaylar daha sonra tekrar sınava girebilir.

Adli Hakim ve Savcı Adaylığı Sınavı nedir?
Adli Hakim ve Savcı Adaylığı Sınavı, hukuk fakültesi mezunlarının hakim ve savcı olabilmek için girdiği sınavdır. Adli Hakim ve Savcı Adalığı sınavına sadece hukuk fakültesi mezunlarının katılma hakkı vardır. Sınav, test ve mülakat olmak üzere iki aşamadan oluşur. ÖSYM’ye bağlı olan yazılı sınav bölümü, genel yetenek, genel kültür ve alan bilgisi olmak üzere üç bölümden oluşur.

Uzlaştırmacı nasıl olunur?

Uzlaştırmacı, mağdur ve sanık veya problem yaşayan iki kişi arasındaki uzlaştırma sürecini yürüten, bağımsız ve objektif kişidir. Hukuk fakültesi mezunları, cumhuriyet savcısının onayı ile uzlaştırıcı olarak görev yapabilir. Hukuk fakültesi mezunlarının yanı sıra lisans hayatları boyunca gerekli hukuk derslerini almış İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Siyasal Bilimler Fakültesi mezunları da uzlaştırıcı olarak görev alabilir. “100 Soruda Uzlaştırma” kitabının yazarlarından ve bugüne kadar binlerce davada uzlaştırıcı olarak görev almış Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem bir röportajında uzlaştırmacı olmak için yapılması gerekenleri şu şekilde sıralıyor:

  • Gerekli koşulları sağlayan adaylar öncelikle Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, Alternatif Çözümler Daire Başkanlığı’na başvuru yapmalıdır.
  • Adaylar başvuru dilekçesinde hangi ağır ceza mahkemesi bölgesinde görev yapmak istediğini belirtmelidir.
  • Adaylar arasından uzlaştırmacı eğitimi verilecek kişiler Adalet Bakanlığı Uzlaştırma Daire Başkanlığının web sitesinden açıklanır. Eğitimden sonra adaylar Uzlaştırmacı Sertifikası alır.
  • Bir sonraki adım ise Uzlaştırmacılık Sınavı’dır. Bu sınava sadece uzlaştırmacı eğitimini almış kişiler ve uzlaştırmacı olmak için gerekli koşulları sağlayanlar girebilir. Koşulları sağlamayan kişiler Uzlaştırmacı Sertifikası’na sahip olsa bile sınava giremez.

Hukuk fakültesi mezunlarının iş olanakları nelerdir?

Hukuk fakültesi mezunları; hakim, savcı ve avukat olmak yerine farklı meslek seçeneklerini de tercih edebilir. Hukuk fakültesi mezunlarının tercih edebileceği meslek gruplarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Noter
  • Hukuk müşaviri
  • İcra müdürü
  • Kaymakam
  • Hukuk danışmanı
  • Yasama uzman yardımcısı
  • Yönetici
  • Uzlaştırmacı
  • Akademisyen

Hukuk fakültesi mezunları eğitim hayatını devam ettirerek yüksek lisans ve doktora yapabilir ve üniversitelerde akademisyen olarak çalışabilir. Akademisyenliği tercih edenlerin izleyeceği adımlar yüksek lisans, doktora, yardımcı doçentlik, doçentlik ve profesörlük şeklindedir.

Hukuk fakültesi taban puanları nelerdir?

Hukuk fakültesi, eşit ağırlık sınav puanı ile öğrenci alır. Türkiye’de hemen hemen her devlet üniversitesinde ve özel üniversitelerin birçoğunda hukuk fakültesi bulunuyor. 2020 öğretim yılı Hukuk Fakültesi taban puanları ve sıralamalarına bu linkten ulaşabilirsiniz.

https://universkop.com/hukuk-taban-puanlari-siralamalari/

Hukukçu olmak, zor ve zahmetli bir süreçtir fakat kariyer olanağı bakımından oldukça zengin bir alan diyebiliriz. Hukuk fakültesi mezunlarının tercih edebileceği birçok kariyer seçeneği bulunuyor. Zorunlu staj dönemini tamamladıktan sonra devlette veya özel sektörde avukatlık yapabilir, kendi özel büronuzu açabilir, hukuk müşavirliği ve danışmanlığı yapabilir veya sınavlara hazırlanarak hakim ve savcı olabilirsiniz. Azimli, çalışmayı seven, muhakeme yeteneği olan, problem çözmede iyi, hukuk fakültesi mezunları meslekte başarılı olabilir.

]]>
https://universkop.com/hukukcu-nasil-olunur/feed/ 0