İsmail Deniz Demirkan – universkop.com https://universkop.com TYT ve AYT Hazırlık | Motivasyon | Tercih Mon, 08 Nov 2021 07:50:27 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.6.2 Fiiller (Eylemler) Konu Anlatımı https://universkop.com/fiiller-konu-anlatimi/ https://universkop.com/fiiller-konu-anlatimi/#respond Mon, 08 Nov 2021 07:42:46 +0000 https://universkop.com/?p=71612 Fiiller konu anlatımı için kısa notlar hazırladım.

Fiiller, sözcük türleri arasındaki en yoğun içeriğe sahip olan konudur. ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlarda en az iki soruda karşımıza çıkan filler nedir? Özellikleri nelerdir? “Fiilimsi” ve “Fiilde Çatı” gibi kavramlar ne anlama gelir? Bu yazımızda bu sorulara cevap vereceğiz.

  1. Fiil nedir?
  2. Fiil çekim ekleri nelerdir?
  3. Çekimli fiil nedir?
  4. Basit çekimli ve birleşik çekimli fiil nedir?
  5. Basit yapılı fiil nedir?
  6. Türemiş yapılı fiil nedir?
  7. Birleşik yapılı fiil nedir?
  8. Fiilimsi (eylemsi) nedir?
  9. Öznesine göre çatı nedir?
  10. Nesnesine göre çatı nedir?

Fiil nedir?

Fiiller; eylem, aktivite, hareket anlamlarını ifade eden sözcük türleridir. İfade ettikleri anlamlara göre üç gruba ayrılırlar. Bunlar sırasıyla iş (kılış) fiil, durum fiil ve oluş fiildir.

Anlamlarına göre fiil türleri:

İş fiil, “neyi” sorusuna yanıt veren fiillerdir.

Durum fiillerse tam tersine “neyi” sorusuna yanıt vermezler.

Oluş fiiller zaman içinde doğal bir şekilde gerçekleşen fiillere denir.

Örneğin, “Oku-” eylemi iş fiil, “Uyu-“ eylemi durum fiil, “Ağar-“ eylemi ise oluş fiildir.

Fiil çekim ekleri nelerdir?

Fiil çekim ekleri, eklendikleri fiilin anlamını değiştirmez. Bu sebeple “fiil çekim eki” olarak isimlendirilirler.

Fiil çekim ekleri üç tanedir. Bunlar sırasıyla kip eki, şahıs eki ve ek fiildir.

Kip ekleri fiilin yapıldığı zamanı veya yapılma durumunu ifade ederken şahıs eki kim tarafından yapıldığını bildirir. Ek fiil ise eyleme geldiği zaman birden fazla kip eki almasını sağlayarak fiilin “birleşik çekimli fiil” olmasını sağlar.

1. Kip Ekleri Nelerdir?

Kip ekleri “Haber (Bildirme) Kipleri” ve “Dilek (Tasarı) Kipleri” olarak ikiye ayrılırlar. Haber kipleri fiilin gerçekleştiği/gerçekleşeceği zamanı bildirirken dilek kipleri eylemin gerçekleşme durumunu bildirirler.

Aşağıdaki tablodan kip eklerinin sınıflandırılmasına ulaşılabilir.

Haber (Bildirme) Kipleri Dilek (Tasarı) Kipleri
Bilinen Geçmiş Zaman (-dı, -di, -du, -dü…) Gereklilik (-meli/-malı)
Duyulan Geçmiş Zaman (-mış, -miş, -muş, -müş) Koşul (Şart) (-se/-sa)
Şimdiki Zaman (-yor) İstek (-e/-a)
Gelecek Zaman (-ecek/-acak) Emir (ek yok)
Geniş Zaman (-r)

2. Şahıs Ekleri Nelerdir?

Şahıs ekleri, kip ekinden sonra gelen ve eylemin kimin tarafından gerçekleştirildiğini belirten eklerdir. Örneğin, “geleceğim” fiili “gel-ecek-im” şeklinde eklerine ayrılır. Gel- fiil köküyken, -ecek kip ekidir. Sondaki –im ekiyse şahıs ekidir ve eylemin 1. tekil şahıs tarafından gerçekleştirildiğini bildirir.

3. Ek Fiil (Ek Eylem) Nedir?

Ek fiil, tek başına eylem anlamı taşıyan –i ekinin ismidir. Bu ek, fiile geldiği zaman görülen geçmiş zaman, duyulan geçmiş zaman ve koşul kip eklerini alabilir. Başka bir ifadeyle, “-idi, -imiş ve –ise” olarak çekimlenebilir. İsim soylu sözcüklere geldiği zaman bu eklerin yanında –dir ekiyle de çekimlenebilmektedir. Ek fiil, fiile geldiği zaman birleşik çekimli fiil oluşturur. İsim soylu sözcüklere geldiği zamansa söz konusu kelime her zaman cümlenin yüklemi olur.

Çekimli fiil nedir?

Çekimli fiil, kip eki ile şahıs eki almış olan eylemdir. Bu ekleri almış olan fiil, eylemin yapılma durumu ve kim tarafından gerçekleştirildiğini bildirir. Eylem anlamını koruyan bir fiil cümlede kullanılırken çekimli fiil olarak kullanılmak zorundadır. Çekimli fiil sırasıyla “Fiil kökü+ Kip Eki+ Şahıs Eki” biçiminde oluşur.
Örneğin, “Geleceğim.” fiilinde “gel-“ fiil köküyken, “-ecek” eki kip eki, “-im” eki ise şahıs ekidir.

Basit çekimli ve birleşik çekimli fiil nedir?

Basit çekimli fiiller, sadece bir kip eki ile çekimlenmiş eylemlerdir.
Örneğin, “Geleceğim.” fiilinde sadece gelecek zaman kipi bulunduğu için basit çekimli fiile örnektir.
Birleşik çekimli fiilse iki kip ekiyle çekimlenmiş olan fiildir. “Gelecektim.” fiili hem gelecek zaman kipi hem de bilinen geçmiş zaman kipine sahip olduğu için birleşik çekimli fiile örnektir. Birleşik çekimli fiiller ek fiil sayesinde iki kip ekine sahip olur.

Basit yapılı fiil nedir?

Basit yapılı fiil, herhangi bir yapım eki almamış ve tek kelimeden oluşan fiil türündeki sözcüklerdir. Bu fiillerin çekimli fiil alması yapısına dair herhangi bir değişiklik oluşturmaz. Örneğin “Koşalım.” eylemi herhangi bir yapım eki almadığı için basit yapılı fiildir.

Türemiş yapılı fiil nedir?

Türemiş yapılı fiil, en az bir yapım eki almış ve sözcük kökündeki anlamı değişime uğramış eylemdir. Örneğin, “Söyle-“ fiili, “söz” sözcüğüne “-le” ekinin getirilmesiyle oluşturulduğu için türemiş yapılı eylemdir.

Birleşik yapılı fiil nedir?

Birleşik yapılı fiil, iki veya daha fazla sözcükten oluşan eylemdir. Birleşik yapılı fiiller üç gruba ayrılır:

  • Yardımcı eylem yoluyla oluşmuş birleşik fiil
  • Anlamca kaynaşmış birleşik fiil
  • Kurallı birleşik fiil

Yardımcı eylemler (etmek, olmak, kılmak, eylemek, yapmak) yanlarına gelen fiil türünde olmayan sözcükler ile birlikte yeni bir eylem oluştururlar. “Yardım etmek” fiili buna örnektir.
Anlamca kaynaşmış birleşik fiillerse birden fazla sözcüğün mecaz anlamda ve kalıplaşmış şekilde bir araya gelmesiyle oluşur. “Etekleri zil çalmak” buna örnektir.
Kurallı birleşik fiiller dört ekten birisiyle oluşabilirler. Bu ekler sırasıyla şunlardır:

  • Yeterlilik (-ebilmek)
  • Sürerlilik (-ekalmak, -egelmek, -edurmak)
  • Tezlilik (-ivermek)
  • Yaklaşma (-eyazmak)

Buna göre, “Gelebilirim, bakakaldım, siliverdim, düşeyazdım.” kelimeleri kurallı birleşik fiillere örnek sözcüklerdir.

Fiilimsi (eylemsi) nedir?

Fiilimsiler, aldıkları belli başlı eklerle fiil anlamlarını koruyarak isim, sıfat veya zarfa dönüşen kelimelerdir. Söz konusu fiil isme dönüştüyse isim fiil (ad eylem), sıfata dönüştüyse sıfat fiil (ortaç), zarfa dönüştüyse zarf fiil (bağ fiil/ulaç) ismini alır. Fiilimsiler, fiilden başka bir sözcük türüne dönüştükleri için türemiş sözcüklerdir. Bu bakımdan, fiilimsi eklerinin hepsi yapım eki kategorisine girer. Fiilimsi eklerinin sınıflandırılması aşağıdaki tablodan incelenebilir.

İsim Fiil Sıfat Fiil Zarf Fiil
-ınca/-ince
-ıp/-ip
-an/-en -dığında/-diğinde
-ası/-esi -madan/-meden
-ma/-me -mez/-maz -maksızın/-meksizin
-ış/-iş -er/-ar -ken
-mak/-mek -dik/-dık -a…-a
-ecek/-acak -r…-mez
-mış/-miş -arak/-erek
-alı/-eli
-asıya/-esiye

Öznesine göre çatı nedir?

Öznesine göre çatı, bir fiili gerçekleştiren kişiye göre yapılan bir sınıflandırmadır. Bu sınıflandırmada dört kategori bulunur:

  • Etken Fiil
  • Edilgen Fiil
  • Dönüşlü Fiil
  • İşteş Fiil

Etken fiilde özne bellidir ancak eylem “-l, -n” eklerinden birisini almamıştır. Edilgen fiilde ise hem özne belli değildir hem eylem “-l, -n” eklerinden birisini almıştır. Dönüşlü fiilde, etken fiil gibi özne bellidir ama edilgen fiil gibi eylem “-l, -n” eklerinden birisini almıştır. İşteş fiilde eylemin karşılıklı yapılması anlamı vardır ve bu anlam “-ş” ekiyle sağlanır. Aşağıda her bir kategorinin örneği verilmiştir.

  • Paketleri bandajla sardım. (Etken fiil)
  • Börekler bu sabah sarıldı. (Edilgen fiil)
  • Ahmet annesine sarıldı. (Dönüşlü fiil)
  • Kuşlar sabah boyu ötüştü. (İşteş fiil)

Nesnesine göre çatı nedir?

Nesnesine göre çatı, bir fiilden etkilenen varlığın olup olmamasına göre yapılan bir sınıflandırmadır. Diğer bir deyişle, fiilin nesne alıp almamasına ve “neyi” sorusuna yanıt verip vermemesine bakılır. Burada da dört adet çatı türü vardır:

  • Geçişli fiil
  • Geçişsiz fiil
  • Oldurgan fiil
  • Ettirgen fiil

Geçişli fiil nesne alabilen, geçişsiz fiil ise nesne alamayan eylemlerdir. Eğer bir geçişsiz fiil “-t, -r, -dır” eklerinden birisini alarak geçişli olursa o fiil oldurgan olur. Hâlihazırda geçişli olan bir fiil “-t, -r, -dır” eklerinden birisini alırsa bu eylem ettirgen çatıya girer.

]]>
https://universkop.com/fiiller-konu-anlatimi/feed/ 0
LGS Nedir? LGS için Yapılması Gerekenler https://universkop.com/lgs-nedir/ https://universkop.com/lgs-nedir/#respond Wed, 06 Oct 2021 07:13:59 +0000 https://universkop.com/?p=71638 LGS, açılımıyla “Liselere Geçiş Sistemi”; ilköğretimden ortaöğretime geçiş için girilen bir sınavdır. Her yıl milyonlarca öğrencinin girdiği LGS nasıl bir sınavdır? Hangi derste hangi konular bulunur? Bu yazımızda bu ve benzeri soruları cevaplandıracağız.

  1. LGS’ye kimler girer?
  2. LGS’de kaç soru bulunur?
  3. Liseye yerleşmede LGS ağırlığı ne kadar?
  4. LGS’ye girmek mecburi midir?
  5. sınıfta LGS’ye girilebilir mi?
  6. LGS konu dağılımı nasıldır?

LGS’ye kimler girer?

LGS’ye, 8. sınıf öğrencileri girmektedir. Sınavın amacı, puan sıralamalarına göre yapılacak tercihler doğrultusunda öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmesini sağlamaktır. Bu nedenle, ilköğretimin son aşamasında bulunan öğrenciler sınava girmektedir.

LGS’de kaç soru bulunur?

LGS iki oturumdan oluşur. Birinci oturumda sözel alan soruları, ikinci oturumda sayısal alan soruları yer almaktadır. LGS kapsamında yapılan merkezi sınavın bu iki oturumu aynı gün yapılmaktadır. Birinci oturum 9.30’da, ikinci oturum 11.30’da başlamaktadır.

Sözel alan sorularının yer aldığı ilk oturumda 50 soru bulunmaktadır. Bu bölümde 20 Türkçe, 10 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, 10 adet İngilizce sorusu bulunur. 50 soru için öğrencilere 75 dakika verilir.

İkinci oturum olan sayısal alan kısmında 40 soru bulunmaktadır. Sayısal alan ise 20 Matematik ve 20 Fen Bilimleri sorusundan oluşmaktadır. LGS’nin sayısal alandaki 40 soru için öğrencilere 80 dakika süre tanınmaktadır.

Liseye yerleşmede LGS ağırlığı ne kadar?

Liseye yerleşmede, LGS’nin ağırlığı %70’tir. Geriye kalan %30’luk kısım diploma notundan gelir. Diğer bir deyişle, sınav sonucu nihai değerlendirme puanının %70’lik kısmını oluşturur.

LGS’ye girmek mecburi midir?

Liseye yerleşmek için LGS’ye girmek şart değildir. LGS dışında adrese dayalı yerleşme sistemi ile öğrenciler ortaöğretim kurumlarına yerleşebilirler. Bu sistem çerçevesinde, öğrenciler tamamen okul puanları ve ev adreslerine dayalı olarak tercih yapabilirler. Bu nedenle, herhangi bir ortaöğretim kurumuna yerleşmek için LGS mecburi değildir. Yine de, sınavla öğrenci alan okullara adrese dayalı sistem ile yerleşilemez.

9. sınıfta LGS’ye girilebilir mi?

Yönetmeliğe göre, sınava girmeden liseye yerleşen öğrenciler 9. sınıfın sonunda LGS’ye girebilir. Bu sınavdan elde edecekleri netice sonucunda, boş kontenjan varsa ve merkezi sınav puan sıralamasına göre sınavla öğrenci alan bir okula geçiş yapabilirler. Bu sebeple, 9. sınıfta LGS’ye girilebilmektedir.

LGS konu dağılımı nasıldır?

LGS için her derste çıkan konular aşağıdaki gibidir:

Birinci Oturum (Sözel Alan)

Türkçe (20 soru)

  • Cümlede Anlam
  • Sözcükte Anlam
  • Parçada Anlam
  • Noktalama İşaretleri
  • Yazım Kuralları
  • Fiilimsiler
  • Cümlenin Ögeleri
  • Fiilde Çatı
  • Yazı Türleri
  • Anlatım Bozukluklar
  • Cümle Çeşitleri
  • Söz Sanatları

Tarih (10 soru)

  • Mustafa Kemal’in Hayatı
  • Dünya Savaşında Türkiye
  • Mondros Anlaşması
  • Kuvayı Milliye
  • Misakı Milli
  • Hıyaneti Vataniye
  • Kurtuluş Savaşı Cepheleri
  • Maarif Kongresi
  • Sakarya Savaşı
  • Cumhuriyetin İlanı
  • Büyük Taaruz
  • Sevr Antlaşması
  • Lozan Antlaşması
  • Cumhuriyetin ilanı
  • Tekke ve Zaviyelerin Kapatılması
  • Kanunlar
  • Şapka Kanunu
  • Miladi Takvim
  • Hicri Takvim
  • Kabotaj Kanunu
  • Mustafa Kemal’e Suikast Girişimi
  • Harf İnkılabı
  • Dil Alanında Yenilikler
  • Kültür Alanında Yenilikler
  • Sağlık Alanında Yenilikler
  • Mustafa Kemal’in Ölümü

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (10 soru)

  • Kader İnancı
  • Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Musa
  • Zekât ve Sadaka
  • Din ve Hayat
  • Muhammed’in Örnekliği
  • Kur’an-ı Kerim ve Özellikleri
  • İslam’ın Paylaşma ve Yardımlaşmaya Verdiği Önem
  • İslam Dinine Göre Kötü Davranışlar
  • İnsanın Paylaşma ve Yardımlaşma İhtiyacı (Tevekkül)
  • Hac İbadeti

İngilizce (10 soru)

  • Friendship
  • Teen Life
  • In the Kitchen
  • On the Phone
  • The Internet
  • Adventures
  • Tourısm
  • Chores
  • Science
  • Natural Forces

İkinci Oturum (Sayısal Alan)

Matematik (20 soru)

  • Çarpanlar ve Katlar
  • Üslü İfadeler
  • Kareköklü İfadeler
  • Veri Analizi
  • Basit Olayların Olma Olasılığı
  • Cebirsel İfadeler ve Özdeşlikler
  • Doğrusal Denklemler
  • Eşitsizlikler
  • Üçgenler
  • Eşlik ve Benzerlik
  • Dönüşüm Geometrisi
  • Geometrik Cisimler

Fen Bilimleri (20 soru)

  • Mevsimler ve İklim
  • DNA ve Genetik Kod
  • Basınç
  • Madde ve Endüstri
  • Basit Makineler
  • Enerji Dönüşümleri ve Çevre Bilimi
  • Elektrik Yükleri ve Elektrik Enerjisi
  • Hücre Bölünmesi ve Kalıtım
  • Işığın Kırılması
  • Ses
]]>
https://universkop.com/lgs-nedir/feed/ 0
Asker Nasıl Olunur? Asker Olmak İçin Gerekenler https://universkop.com/asker-nasil-olunur/ https://universkop.com/asker-nasil-olunur/#respond Wed, 29 Sep 2021 13:07:13 +0000 https://universkop.com/?p=71610 Ülkemizde son yıllarda askerlik mesleğini icra etmek isteyen kişilerin sayısı artmakta. Ancak, askerlik ile ilgili önemli aşamalar kafada soru işareti olarak kalabilmekte. Peki, asker olmak için gereken şartlar nelerdir? Hangi aşamalar sonrasında asker olunur? Bu yazımızda asker olma süreciyle ilgili önemli soruları cevaplandıracağız.

  1. Askerlik nedir? Askerlik nasıl bir meslektir?
  2. Asker olmak için ne yapmalıyım?
  3. Asker olmanın şartları nelerdir?
  4. Kadınlar asker olabilir mi?
  5. Yedek subaylık nedir? Nasıl olunur?
  6. Nasıl subay olunur?
  7. Astsubaylıktan subaylığa geçilebilir mi?
  8. Nasıl jandarma olunur?
  9. Nasıl bordo bereli olunur?

Askerlik nedir? Askerlik nasıl bir meslektir?

Askerlik, ulusal veya yerel düzlemde sivil halkı tehlikelere karşı koruma görevini üstlenen, emir-komuta zincirine bağlı bir meslektir. Bu açıdan, asker olmak için iki nokta önemlidir. Birincisi, halkı koruma görevinin öncelik olmasıdır. İkincisiyse emir-komuta zincirine uyum sağlanmasıdır. Öte yandan, askerlik ülkemizdeki erkek vatandaşların belli bir yaştan sonra yerine getirmeleri beklenen zorunlu bir hizmet durumundadır. Başka bir ifadeyle, geçerli bir sebep olmadıkça erkek vatandaşlar bu hizmeti yerine getirmek zorundadır.

Asker olmak için ne yapmalıyım?

Meslek olarak asker olmak isteyenler için ilk yol lise sonrası Milli Savunma Üniversitesi bünyesinde yer alan harp okullarına girerek subay olarak mezun olmaktır.

Harp okulları lisans seviyesinde eğitim verirler. 4 yıllık eğitim süresince öğrencilerin ihtiyaçları devlet tarafından karşılanır.

Harp okullarının mezunları TSK’da subay olarak görev yaparlar. Subaylık, rütbelerin asteğmen, teğmen, üsteğmen, yüzbaşı, binbaşı, yarbay, albay şeklinde ilerleyebildiği bir pozisyondur. Bazı subaylar ise generallik seviyesine yükselebilirler.

Asker olmak için bir diğer yol ise yine Milli Savunma Üniversitesi bünyesinde yer alan Astsubaylık Meslek Yüksekokullarına girerek astsubay olarak mezun olmaktır.

Astsubay meslek yüksek okulları ön lisans seviyesinde eğitim verirler. Bu okullarda da yine öğrencilerin ihtiyaçları devlet tarafından karşılanır.

Astsubay meslek yüksek okullarından mezun olanlar hem astsubaylık diploması hem de eğitim gördükleri alana ilişkin ön lisans diploması alırlar.

Astsubaylar için en yüksek rütbe astsubay kıdemli başçavuşluktur.

Asker olmanın şartları nelerdir?

27.04.2002 tarihinde yayınlanmış olan, 24378 sayılı “Sözleşmeli Subay ve Astsubay Yönetmeliği”ne[i] göre subay ve astsubaylar aşağıdaki şartları taşımalıdır:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
  • Müracaat edilen yılın Ocak ayının ilk günü itibarıyla yirmi yedi yaşından gün almamış olmak (lisansüstü öğrenimi görenler için otuz iki yaşından gün almamış olmak).
  • En az 4 yıl süreli fakülte veya yüksekokul mezunu olmak.
  • Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen sağlık şartlarını sağlamak.
  • Kamusal hakları kullanmaktan yoksun bırakılmamış olmak.
  • 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunun 148. maddesinde belirtilen suçlardan birisi nedeniyle hüküm giymemiş olmak.
  • Güvenlik soruşturması olumlu sonuçlanmak.

Kadınlar asker olabilir mi?

Ülkemizde kadınların asker olması mümkündür. Bunun için yapılabilecek temel yöntem “Milli Savunma Üniversitesi” mezunu olmaktır. MSÜ’ye girebilmek için YKS’den belli bir puan almak ve ardından fiziksel testlerin, sağlık kontrolünün ve sözlü mülakatın geçilmesi gerekir.

Kadın adaylar Milli Savunma Üniversitesinde sadece harp okullarına başvurabilir. Kadın adaylar astsubaylık için başvuru yapamamaktadır.

Yedek subaylık nedir? Nasıl olunur?

Yedek subaylık, askerlik yükümlülüğünü getirmenin alternatif bir yoludur. Yedek subay, en düşük rütbeli subaylık derecesidir. Aynı zamanda “asteğmenlik” olarak bilinir. Yedek subaylar akademik/teknik bilgileri ile hizmet verirler. Lisans mezunlarından 27, lisansüstü mezunlarından 32 yaşını doldurmamış olanlar yedek subay görevine başvurabilir. Başvurular askerlik şubelerine yapılır. Yedek subaylığın görev süresi, ilk iki ayı eğitim olmak üzere toplamda 12 aydır. Yedek subaylar eğitimleri süresince maaş almazlar.

Nasıl subay olunur?

Subay olmak için iki yöntem bulunur. Bunlardan ilki, MSÜ eğitimiyle harp okullarına girmektir.

Ayrıca lisans eğitimi sırasında veya lisans mezuniyeti sonrasında subaylık sınavına başvurmak da mümkündür. Söz konusu sınav sonrasında adaylara sözlü ve fiziki mülakatlar yapılır. Bu mülakatlarda başarılı olan adaylar subay olabilirler. Süreçle ilgili detaylar, www.personeltemin.msb.gov.tr adresinden takip edilebilir.

Astsubaylıktan subaylığa geçilebilir mi?

Astsubaylıktan subaylığa geçiş mümkündür ancak sınavsız geçiş mümkün değildir. Bu doğrultuda, gerekli şartları sağlayan adaylar ilgili sınav ve mülakata girer. Başarılı olan personel adayları “subaylık nosyonu kazandırma eğitimi” alırlar. Bu eğitim sonucunda geçiş işlemi gerçekleşir.

Nasıl jandarma olunur?

Lise, ön lisans veya lisans mezunu adaylar jandarma olmak için başvurabilir. Adayların bu başvuruları yapabilmeleri için KPSS puanlarına sahip olmaları şarttır. Lisans mezunları P3, ön lisans mezunları P93, lise mezunları ise P94 puan türleri ile başvuru yaparlar. Başvuran adaylardan uygun görünenler seçme sınavına girerler. Bu sınavı geçen adaylar, “Uzman Erbaşı” rütbesiyle jandarmalık görevine başlayabilirler.

Nasıl bordo bereli olunur?

Bordo bereli olmak için öncelikle komando kursu görmüş bir asker olmak gerekir. Bu askerler, 6 aylık ekstra “komando ihtisas kursu”nu alarak bordo bereli olabilir. Bordo Bereli olmak için gereken toplam eğitim süresi ise 3 yıldır. Bu 3 yıl boyunca adaylar çeşitli ağır eğitim ve sınavlardan geçerler.

[i] 2002. “Sözleşmeli Subay ve Astsubay Yönetmeliği”, T.C. Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Sistemi

]]>
https://universkop.com/asker-nasil-olunur/feed/ 0
ALES Nedir? ALES Hakkında Bilinmesi Gerekenler https://universkop.com/ales-nedir/ https://universkop.com/ales-nedir/#respond Wed, 22 Sep 2021 09:42:05 +0000 https://universkop.com/?p=71540 ALES, ÖSYM tarafından düzenlenen ve her yıl oldukça fazla kişinin girdiği bir sınav. Buna karşın sınav hakkında bazı noktalar zaman zaman kafa karışıklığı yaratabiliyor. Bu yazımızda, ALES ile ilgili bilinmesi gereken noktaları aydınlatacağız.

  1. ALES nedir?
  2. ALES’e kimler başvurabilir?
  3. ALES hangi dersleri içerir?
  4. ALES konuları nelerdir?
  5. ALES ne zaman yapılır?
  6. ALES ne kadar süreliğine geçerlidir?
  7. Sadece son ALES puanı mı geçerlidir?
  8. ALES puan türleri nelerdir?
  9. ALES’ten kaç puan alınması gerekir?
  10. ALES için matematik yapmak şart mı?
  11. ALES puanı nasıl yükseltilebilir?

ALES nedir?

ALES, açılımıyla “Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı”, akademideki kadrolara başvurmak veya lisansüstü eğitime başlamak isteyen kişilerin girdiği sınavdır. Sınavın temel amacı, akademide ilerleyecek kişilerin genel yeteneklerini test etmektir. Bu çerçevede, sınavda kişilerden okuduğunu iyi anlama ve temel matematik becerilerini göstermeleri beklenir. Toplam 100 sorunun çözülmesi için 150 dakika süre verilir.

ALES’e kimler başvurabilir?

Bir lisans programından mezun olmuş veya mezun olabilecek durumdaki kişiler ile denklik belgesi almış olmak şartıyla yurtdışında lisans öğrenimi görmüş kişiler başvurabilir. Bu sebeple, lisans mezunu olmadan ALES’e girilebilir. Söz gelimi, bir lisans programındaki 2. sınıf öğrencisinin ALES’e girmesi için önünde herhangi bir engel bulunmaz.

ALES hangi dersleri içerir?

ALES, sözel ve sayısal olmak üzere iki bölümden oluşur. Sözel bölümünde 50 adet Türkçe, sayısal bölümündeyse 50 adet matematik sorusu bulunur. Türkçe soruları 42 paragraf sorusu 8 sözel mantık sorusu şeklinde bölünür. Bu sorularda okuduğunu anlama ve verilen bilgilerden ilişki kurma yetileri ölçülür. Matematik soruları ise 42 adet temel matematik 8 adet geometri sorusundan oluşur. Bu alan temel sayısal yetileri ölçmeye dayanır.

ALES konuları nelerdir?

Güncel ALES müfredatına dâhil edilmiş olan konu gruplandırmaları aşağıdaki şekildedir:

ALES Matematik Konuları:

  • Temel Kavramlar
  • Çözümleme
  • Bölme ve Bölünebilme
  • Asal Çarpanlar, Ebob-Ekok
  • Rasyonel Sayılar
  • Sıralama, Basit Eşitsizlikler, Mutlak Değer
  • Özdeşlikler ve Çarpanlara Ayırma
  • Üslü Sayılar
  • Köklü Sayılar
  • Denklemler
  • Oran-Orantı
  • Sayı ve Kesir Problemleri
  • Yaş Problemleri
  • İşçi ve Havuz Problemleri
  • Hareket Problemleri
  • Yüzde, Kar-Zarar ve Faiz Problemleri
  • Karışım Problemleri
  • Kümeler
  • İşlem
  • Saymanın Temel İlkesi ve Olasılık

ALES Geometri Konuları:

  • Doğruda Açılar
  • Üçgende Açılar
  • Üçgende Uzunluk ve Alan
  • Üçgende Açıortay, Kenarortay ve Benzerlik
  • Dörtgenler
  • Çember ve Daire
  • Analitik Geometri
  • Katı Cisimler

ALES Türkçe Konuları:

  • Sözcükte Anlam
  • Cümlede Anlama
  • Anlatım Biçimleri
  • Paragraf
  • Anlatım Bozuklukları

ALES ne zaman yapılır?

ALES her sene üç kez yapılır. Bunlar bahar döneminde 1 kez, güz döneminde 2 kez şeklinde dağılır. Bahar döneminde yapılan sınav genelde Mayıs ayının başında düzenlenir ve başvuruları Mart ayında alınır. Güz dönemindeki sınavlar ise Eylül ve Kasım aylarında yapılırken Eylül ayının başvuruları Temmuz-Ağustos aylarında, Kasım ayının başvuruları Eylül-Ekim aylarında alınır.

ALES ne kadar süreliğine geçerlidir?

ALES’ten alınan puanın geçerlilik süresi 5 yıldır. Bu nedenle, sınav sonucu açıklandıktan 5 yıl sonrasına kadar söz konusu sonuç gerekli yerlerde kullanılabilir. Sınav sonucunun açıklanmasının ardından 5 yıl geçtiğinde sınavın geçerlilik süresi dolar.

Sadece son ALES puanı mı geçerlidir?

ALES puanları 5 yıl boyunca geçerlidir. Bu sebeple, kişi geçerli olduğu müddetçe istediği ALES puanını kullanabilir. Yani sadece son ALES puanının geçerli olması gibi bir durum yoktur.

ALES puan türleri nelerdir?

ALES puanları üç gruba ayrılır. Bunlar sırasıyla sayısal puanı, eşit ağırlık puanı ve sözel puanıdır. Bu puanlar için adayın doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte birini çıkararak elde edilen test netleri kullanılır. Sayısal puanında sayısal testin ağırlığı daha fazlayken sözel bölümde ağırlık durumu tam tersidir. Eşit ağırlık puanındaysa iki test aynı derecede sonucu etkiler.

ALES’ten kaç puan alınması gerekir?

ALES için gereken minimum puan, puanın kullanılacağı yere göre değişmektedir. Ancak genelde, yüksek lisans başvurularında minimum 70, doktora başvurularında minimum 80 alınması gerektiği söylenebilir. Okula ve bölüme göre bu puanlar düşebilmekte veya yükselebilmektedir. Akademik kadro başvurularında gereken puan 70’in altına genelde düşmez, bazı durumlarda 80’e çıkabilir.

ALES için matematik yapmak şart mı?

Sayısal testin hiç çözülmediği durumlarda ALES puanı hesaplanabilir. Bu nedenle özellikle sözel puan için giren adaylar matematik çözmeden sınavı tamamlayabilir. Ancak sayısal testinin hiç çözülmemesi sınavdan yüksek puan almayı oldukça zor bir duruma sokar. Örneğin, sözel testinde 40 net yapan bir adayın hiç sayısal test çözmediği takdirde sözel puanı 73-75 puan aralığında, eşit ağırlık puanıysa 60-65 puan aralığında gelecektir.

ALES puanı nasıl yükseltilebilir?

ALES daha çok süre sınavı olmasıyla bilinir. Diğer bir deyişle, sınavdan iyi puan alabilmek için hem sayısal hem sözel bölümde olabildiği kadar soru çözülmesi gerekir. Ancak bütün soruları detaylıca inceleyecek zaman genelde bulunamaz. Bu nedenle adayların sınav sorularını olabildiğince hızlı bir şekilde çözmeye alışmaları gerekir. Bunun için doğru yöntem, sözel test için olabildiğince fazla paragraf sorusu çözerek hızlı okuyup cevaplandırmaya alışmak olacaktır. Sayısal test içinse, soru tipleri değişmediği için, önceki sınav sorularının çözümlerinin özümsenmesi gerekmektedir.

]]>
https://universkop.com/ales-nedir/feed/ 0
Cümle Türleri Nedir? Cümle Türleri Konu Anlatımı https://universkop.com/cumle-turleri-konu-anlatimi/ https://universkop.com/cumle-turleri-konu-anlatimi/#respond Wed, 22 Sep 2021 09:18:59 +0000 https://universkop.com/?p=71536 Cümle türleri, ÖSYM tarafından düzenlenen sınavların Türkçe bölümlerinde çıkması muhtemel bir konudur. Genelde diğer dil bilgisi konularıyla birlikte sorulan cümle türleri nelerdir? Nelere dikkat edilmesi gerekir? Bu yazımızda bu soruları cevaplandıracağız.

  1. Cümle türleri kaça ayrılır?
  2. Yüklemin yerine göre cümle türleri nelerdir?
  3. Yüklemin türüne göre cümle türleri nelerdir?
  4. Anlamlarına göre cümle türleri nelerdir?
  5. Anlamına göre cümlelerde biçim ne demektir?
  6. Yapılarına göre cümle türleri nelerdir?
  7. Basit cümle nedir?
  8. Birleşik cümle nedir?
  9. Sıralı cümle nedir?
  10. Bağlı cümle nedir?
  11. Ara sözlü (açıklamalı) cümle nedir?
  12. Cümle türlerinin genel sınıflandırılması nasıldır?

Cümle türleri nelerdir?

Cümle türleri 4 ana kategori altında incelenir. Bunlar sırasıyla şöyledir:

  • Yüklemin yerine göre cümleler
  • Yüklemin türüne göre cümleler
  • Anlamına göre cümleler
  • Yapısına göre cümleler

Bütün bu kategorilerin altında farklı cümle türleri bulunur. Örneğin, “fiil cümlesi” yüklemin türüne göre bir özellikken “kurallı cümle” yüklemin yerine göredir. Bu sebeple, bir cümle aynı anda 4 farklı türe sahip olabilir. Diğer bir deyişle, bir cümle aynı anda “fiil cümlesi, kurallı cümle, olumlu cümle, basit cümle” olabilir. Bunun nedeni verilmiş olan türlerin her birinin farklı bir tür sınıflandırmasına girmesidir.

Yüklemin yerine göre cümle türleri nelerdir?

Yüklemin yerine göre cümle türleri, yüklemin cümle içerisindeki konumuna göre ayrılır. Eğer yüklem cümlenin sonundaysa, söz konusu cümle “kurallı cümle” ismini alır. Ancak, yüklem cümlenin sonu dışında herhangi bir yerindeyse bu cümleye “devrik cümle” denir. Cümlede yüklem bulunmuyorsa bu cümle “eksiltili cümle” ismini alır.

Örneğin, “Gazeteleri aldın mı?” cümlesi kurallıyken “Aldın mı gazeteleri?” devrik bir cümledir. “Gazeteler…” ise eksiltili cümleye örnek oluşturur.

Yüklemin türüne göre cümle türleri nelerdir?

Yüklemin türüne göre ayrılan cümlelerde, yüklemin sözcük türüne bakılır. Bu bakımdan, yüklem ya “fiil” ya da “isim” olabilir. Yüklemin çekimli fiil olması durumunda cümleye “fiil cümlesi” denir. Eğer isim türünde bir sözcük ek fiil alarak yüklem olmuşsa, bu cümle “isim cümlesi” olur. Örneğin, “Yarın geleceğim.” cümlesinin yüklemi çekimli fiil olduğu için bu cümle fiil cümlesidir. “Arayan bendim.” cümlesinin yüklemi ise isim türünde olduğundan bu cümle isim cümlesine örnek oluşturur.

Anlamlarına göre cümle türleri nelerdir?

Anlamlarına göre cümle türleri, cümledeki eylemin gerçekleşip gerçekleşmemesi veya özelliğin var olup olmamasına göre ayrılır. Eğer eylem gerçekleşiyor/özellik var ise, bu cümleye “olumlu cümle” denir. Aksi durumun geçerli olduğu cümleler ise “olumsuz cümle” olur. Olumlu-olumsuz cümle ayrımında eylemin iyiliği veya kötülüğüne bakılmaz. Örneğin, “Her yıl insanlar ölüyor.” cümlesi söz konusu eylemin gerçekleştiğini belirtmesi nedeniyle olumlu bir cümledir. Tersi olan “Hiçbir zaman insanlar ölmez.” cümlesi ise eylemin gerçekleşmediğini belirttiği için olumsuz bir cümledir.

Anlamına göre cümlelerde biçim ne demektir?

Anlama bakılan cümlelerde olumsuzluk genelde “olumsuzluk unsurları” ile verilir. Bu unsurlar “-me/-ma”, “-mez/-maz” gibi ekler ile “değil” ve “yok” gibi kelimeleri kapsar. Ancak, olumsuzluk unsuru kullanılmasına karşın cümle olumlu olabilir ve tam tersi de geçerlidir. Eğer cümlenin anlamı olumluyken olumsuzluk unsuru kullanıldıysa cümle “Anlamca olumlu biçimce olumsuz”dur. Tam tersine, cümle olumsuz olmasına karşın olumsuzluk unsuru kullanılmadıysa cümle “Anlamca olumsuz biçimce olumlu” olur. Örneğin “Seni sevmedim değil.” cümlesi ilk kategoriye örnek oluştururken “Ne kalemi ne defteri var.” cümlesi ikinci kategoriye örnek olur.

Yapılarına göre cümle türleri nelerdir?

Yapılarına göre cümle türleri; cümlenin yan cümle barındırıp barındırmaması ve birden fazla yargıya sahip olup olmaması ile ayrılan cümle türleridir. Bu türler sırasıyla şunlardır:

  • Basit cümle
  • Birleşik cümle
  • Sıralı cümle
  • Bağlı cümle
  • Ara sözlü (açıklamalı) cümle

1. Basit cümle nedir?

Basit cümle, herhangi bir şekilde yan yargıya sahip olmayan, tek bir yüklemi bulunan cümledir. Diğer bir deyişle, basit cümlelerde fiilimsi, koşul/şart eki veya alıntı cümle kullanılmaz. Bunun yanı sıra basit cümlede birden fazla yüklem bulunamaz. “Yarın eve geleceğim.” cümlesi basit cümleye örnek oluşturur.

2. Birleşik cümle nedir?

Birleşik cümle, tek bir yüklemi olmasına karşın içerisinde yan yargı barındıran cümledir. Birleşik cümle üç şekilde olabilir:

  • Girişik birleşik cümle
  • Şartlı birleşik cümle
  • İç içe birleşik cümle

Girişik birleşik cümle, içerisinde fiilimsi kullanılan cümlelerdir. Şartlı birleşik cümlelerde koşul/şart kip eki kullanılır. İç içe birleşik cümleler ise içerisinde alıntı cümle barındıran birleşik cümlelerdir. “Kitap okuyan çocuk buraya geldi.” cümlesi girişik birleşik cümleye örnektir. “Ödevini yaparsan dışarı çıkabilirsin.” cümlesi şartlı birleşik cümle olurken, “Bana ‘Sen git.’ dedi.” cümlesi iç içe birleşik cümleye örnek oluşturur.

3. Sıralı cümle nedir?

Sıralı cümle, birden fazla yüklemi bulunan (yani birden çok cümleden oluşan) bir cümle türüdür. Ana cümle içindeki küçük cümleler birbirinden virgül veya noktalı virgül gibi noktalama işaretleri ile ayrılırsa bu cümle sıralı olur. İki cümle arasında öge ortaklığı bulunduğu zaman cümlemiz “Bağımlı sıralı cümle” olurken, eğer ortada herhangi bir öge ortaklığı bulunmazsa cümlemiz “Bağımsız sıralı cümle” olur. “Ben makarnayı yedim, Ali peyniri yedi.” cümlesi bağımlı sıralı cümleye örnek oluştururken “Ali peynir yedi, ben ödev yaptım.” cümlesi bağımsız sıralı bir cümledir.

4. Bağlı cümle nedir?

Bağlı cümle, birden çok yüklem barındıran ve içindeki cümleler birbirine bağlaç yoluyla bağlanan cümledir. Diğer bir deyişle, bağlı cümlelerde birden çok yüklem bulunur ve bu bakımdan sıralı cümleye benzerler. Ancak, sıralı cümleden farklı olarak noktalama işareti ile değil bağlaçla ayrılırlar. Örneğin, “Seni göreceğim ve mutlu olacağım.” cümlesi bağlı bir cümledir.

5. Ara sözlü (açıklamalı) cümle nedir?

Ara sözlü (açıklamalı) cümle, içerisinde ara söz (ara cümle) bulunduran cümledir. Ara söz ile bir kelime hakkında açıklama verildiği için açıklamalı cümle de denir. Örneğin, “Konya –Mevlana’nın kenti- tarım bakımından zengindir.” cümlesi ara sözlü (açıklamalı) bir cümledir.

Cümle türlerinin genel sınıflandırılması nasıldır?

Hangi cümle türünün hangi kategoriye girdiği zaman zaman karışabilir. Sınıflandırma konusunda kafa karışıklıkları için aşağıdaki tablo kullanılabilir.

Cümle Türlerinin Sınıflandırılması
Yüklemin Yerine Göre Cümleler 1 Kurallı Cümle
2 Devrik Cümle
3 Eksiltili Cümle
Yüklemin Türüne Göre Cümleler 1 Fiil Cümlesi
2 İsim Cümlesi
Anlamına Göre Cümleler 1 Olumlu Cümle
2 Olumsuz Cümle
3 Anlamca Olumlu Biçimce Olumsuz Cümle
4 Anlamca Olumsuz Biçimce Olumlu Cümle
Yapısına Göre Cümleler 1 Basit Cümle
2 Birleşik Cümle
3 Sıralı Cümle
4 Bağlı Cümle
5 Ara Sözlü (Açıklamalı) Cümle
]]>
https://universkop.com/cumle-turleri-konu-anlatimi/feed/ 0
Cümlenin Ögeleri Nedir? Cümlenin Ögeleri Konu Anlatımı https://universkop.com/cumlenin-ogeleri-konu-anlatimi/ https://universkop.com/cumlenin-ogeleri-konu-anlatimi/#comments Fri, 13 Aug 2021 08:48:03 +0000 https://universkop.com/?p=70771 Cümlenin ögeleri, ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlarda Türkçe alanında soru olarak her zaman çıkan bir konudur. Peki, cümlenin ögeleri nedir? Özellikleri nedir? Bu yazımızda cümlenin ögelerini tanıtıp önemli özelliklerinden bahsedeceğiz.

  1. Cümlenin ögeleri nedir?
  2. Cümlenin ana (temel) ögeleri nedir?
  3. Yüklem nedir?
  4. Yüklem bulunurken nelere dikkat edilmelidir?
  5. Özne nedir?
  6. Nesne nedir?
  7. Özne ile belirtisiz nesne nasıl ayırt edilebilir?
  8. Dolaylı tümleç (yer tamlayıcısı) nedir?
  9. Zarf tümleci nedir?
  10. Edat tümleci nedir?
  11. Ögelerin sorularının sınıflandırılması nasıldır?
  12. Gizli özne öge sıralamasına dâhil edilir mi?
  13. Cümle dışı unsurlar nelerdir?
  14. Ögelerde vurgu ne anlama gelir?

Cümlenin ögeleri nedir?

Cümlenin ögeleri, cümleyi oluşturan alt parçalara verilen isimdir. Bu parçalar, anlam ve görev bakımından birbirlerinden farklılaşırlar. Bu parçaların isimleri sırasıyla şunlardır:

  • Yüklem
  • Özne
  • Nesne
  • Dolaylı Tümleç (Yer Tamlayıcısı)
  • Zarf Tümleci
  • Edat Tümleci

Cümlenin ana (temel) ögeleri nedir?

Cümlenin ana (temel) ögeleri, bir cümlede her zaman bulunan ögelerdir. Bu sebeple, cümlenin ögeleri bulunurken ilk olarak bu ögelerin bulunması gerekir. Bu ögeler sırasıyla “yüklem” ve “özne”dir. Yani, ögeler bulunurken bir cümlede ilk olarak “yüklem”, sonrasında “özne” bulunmalıdır.

Yüklem nedir?

Yüklem, bir cümlenin yargı bildiren kısmıdır. Bu bakımdan, cümlenin yüklemi, cümleye iş/kılış/oluş anlamlarından birisini verir. Ögeler arasında ilk bulunması gereken öge yüklemdir. Yüklemin çekimli fiil olması durumunda cümle “fiil cümlesi” olur. Eğer isim türündeki bir sözcük “ek fiil” alarak yükleme dönüşmüşse, cümle “isim cümlesi” olur.

Yüklem bulunurken nelere dikkat edilmelidir?

Cümlenin ögeleri bulunurken, söz grupları ayrılmaz. Bu bakımdan, cümle içerisindeki bir söz grubu tek bir ögeyi oluşturur. Yüklem bulunurken de bu kural geçerlidir. Bu nedenle, yüklem bulunurken söz grubu olması durumunda kelimelerin tamamının yüklem olarak belirtilmesi önemlidir.

Özne nedir?

Özne, yüklemde bildirilen yargıyı gerçekleştiren kişidir. Bu sebeple, yükleme sorulan “Kim” ve “Ne” sorularına yanıt verir. Özne, “gerçek özne” veya “gizli özne” olabilir. Gerçek özne direkt olarak cümle içerisinde bulunurken, gizli özne cümle içinde yer almaz. Gizli öznenin bulunması için cümlenin başına ilgili kişi zamirinin getirilmesi gerekir.

Nesne nedir?

Nesne, yüklemdeki yargıdan etkilenen şeydir. Cümlenin nesnesi iki şekilde bulunabilir. Eğer nesne belirtme hal durum eki olan “–i” ekini almışsa “belirtili nesne” olur. Eğer böyle bir ek alma durumu yoksa nesneye “belirtisiz nesne” denir. Belirtili nesne, yükleme sorulan “neyi” ve “kimi” sorularına yanıt verir. Belirtisiz nesne, yükleme sorulan “ne” sorusuna yanıt verir.

Özne ile belirtisiz nesne nasıl ayırt edilebilir?

Özne yüklemdeki yargıyı bildiren kişiyken, nesne yargıdan etkilenen kişidir. Bu sebeple, yükleme sorulan “ne” sorusu hem özneye hem de belirtisiz nesneye götürse de iki sorunun anlamı farklıdır. Bir başka ayırt etme yöntemi, ögelerin bulunma sırasıdır. Yüklem bulunduktan sonra ilk olarak öznenin bulunması, bu konudaki kafa karışıklığını giderecektir.

Dolaylı tümleç (yer tamlayıcısı) nedir?

Dolaylı tümleç, belirtme durumu haricindeki isim hal durum eklerinden birisini almış olan ögedir. Bu yüzden, “-e/-de/-den” eklerinden birisini almış olmaları şarttır. Ancak, bu ekler başka anlamlara gelecek şekilde kullanılabilecekleri için bu eki almış olan her kelimeye dolaylı tümleç denmemelidir. Yükleme sorulan “kime-kimde-kimden-neye-neyde-neyden-nereye-nerede-nereden” soruları dolaylı tümlece götürür.

Zarf tümleci nedir?

Zarf tümleci, cümle içerisinde zarf soruları olan “neden-niçin-nasıl-ne zaman-nere-ne kadar?” sorularına cevap veren ögedir. Bu bakımdan, bu sorular yükleme sorulduğunda verilen cevap zarf tümlecine götürür. Bir cümle içerisinde zarf türündeki sözcük veya söz grubu aynı zamanda zarf tümleci olarak düşünülebilir. Bu sebeple, zarf türünde olmayan bir sözcük veya söz grubu zarf tümleci ögesini oluşturamaz.

Edat tümleci nedir?

Edat tümleci, cümle içinde edat grubu olarak kullanılıp araç, birliktelik veya amaç anlamlarından birisini veren ögedir. Zarf tümlecinin sorularına yanıt verdiği için edat tümleci bazı kaynaklardaki sorularda zarf tümleci olarak sorulabilir. Dikkat edilmesi gereken bir nokta “ile” edatı somut anlamda kullanıldığında edat tümleci olurken, soyut anlamda kullanıldığında zarf tümleci olduğudur. Örneğin “Arabayla gittik.” cümlesinde “arabayla” edat tümleciyken, “Saygıyla anıyorum.” cümlesinde “saygıyla” zarf tümlecidir.

Ögelerin sorularının sınıflandırılması nasıldır?

Hangi ögenin yükleme sorulan hangi soruya yanıt verdiğini görmek için aşağıdaki tablodan yararlanılabilir.

Özne Belirtili Nesne Belirtisiz Nesne Dolaylı Tümleç Zarf Tümleci
Kim Kimi Ne Neye
Nasıl
Neyde
Neyden Ne Zaman
Kime
Nere
Ne Neyi Kimde
Kimden Ne Kadar
Nereye
Neden
Nerede
Nereden Niçin

Gizli özne öge sıralamasına dâhil edilir mi?

Gizli özne öge sıralamasına dâhil edilmez. Bunun nedeni, gizli öznenin kelime olarak cümle içinde bulunmamasıdır. Örneğin, “Eve geldim.” cümlesinin gizli öznesi “ben”dir. Ancak, bu cümlenin öge sıralaması “Özne-Dolaylı Tümleç-Yüklem” değil, “Dolaylı Tümleç-Yüklem” şeklindedir.

Cümle dışı unsurlar nelerdir?

Cümle dışı unsurlar, cümleye dâhil olmayan dil araçlarıdır. Cümleye dâhil olmadıkları için herhangi bir öge olarak kullanılmazlar. Bu unsurlar şunlardır:

  • İki cümleyi birbirine bağlayan bağlaçlar
  • Ünlem türündeki sözcükler
  • Gizli özne
  • Ara söz/Ara cümle

Ögelerde vurgu nedir?

Ögelerde vurgu iki şekilde olabilir. Eğer cümle fiil cümlesiyse vurgu yüklemden hemen önce kullanılan ögededir. Örneğin, “Yarın size geleceğim.” cümlesinde yüklemden hemen önce kullanılan kelime “size” kelimesidir. Bu kelime dolaylı tümleç olarak kullanıldığı için, bu cümlede vurgu dolaylı tümleçtedir. İsim cümlelerinde ise vurgu yüklemin kendisindedir.

]]>
https://universkop.com/cumlenin-ogeleri-konu-anlatimi/feed/ 1
Akademisyen Nasıl Olunur? Akademisyenler Ne İş Yapar? https://universkop.com/akademisyen-nasil-olunur/ https://universkop.com/akademisyen-nasil-olunur/#comments Tue, 03 Aug 2021 08:03:05 +0000 https://universkop.com/?p=70767 Akademisyen olmak isteyenler ne yapmalıdır? Akademisyenlik için gerekli yeterlilikler nelerdir? Bu yazımızda bu ve bunlar gibi soruları cevaplayacağız. Araştırma görevlisi, öğretim görevlisi olmak isteyenlerin bilmesi gerekenleri anlatacağız.

Türkiye’de yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlayan öğrenci sayısı her yıl giderek artıyor. Bu seviyedeki eğitim aşamalarına lisansüstü eğitim denilir. Lisans sonrası eğitime devam etmek akademisyen olmak için veya iş yaşamında avantaj sağlamak için tercih edilebilir.

Bu yazıda nasıl akademisyen olunacağına yoğunlaşacağız. Bu yüzden lisansüstü eğitimi sadece bu açıdan ele alacağız.

Lisansüstü eğitim, akademisyen olmak için ilk koşuldur. Lisans bittikten sonra başlayan yüksek lisans ve doktora eğitimleri akademisyen olma sürecinde büyük önem taşır. Eğitimin yanı sıra akademisyen olmak için çeşitli adımlar izlenmelidir.

Akademisyen olmak isteyenlerin bilmesi gerekenleri, hangi adımları izlemesi gerektiği aşağıda sizin için tek tek anlatıldı.

  1. Akademisyenlik nasıl bir meslek? Akademisyenler ne iş yapar?
  2. Türkiye’deki akademik kadrolar nelerdir?
  3. Akademide nasıl ilerlenir?
  4. Akademisyen olmak için not ortalaması en az kaç olmalı?
  5. Akademisyenlik için gereken sınavlar nelerdir? Geçerlilik süreleri nedir?
  6. Akademisyen olmak için ALES ve YDS’den kaç puan alınması gerekir?
  7. Araştırma görevlisi nedir?
  8. Araştırma görevlisi ön değerlendirme süreci nasıl işler?
  9. Araştırma görevlisi değerlendirme süreci nasıl işler?
  10. Öğretim görevlisi ve öğretim üyesi arasındaki fark nedir?
  11. Öğretim üyeliği unvanları nelerdir?

Akademisyenlik nasıl bir meslek? Akademisyenler ne iş yapar?

Akademisyenlik, en geniş anlamıyla, üniversitede eğitim vermektir. Yani akademisyenler üniversitelerdeki eğitim sürecinin işlemesinden sorumludur.

Aynı zamanda, akademisyenler bilimsel faaliyetlerin üretiminden sorumlu kişilerdir. Bilimsel araştırma yaparak bulgularını paylaşırlar. Bilimsel araştırmaların paylaşılmasının ortak yöntemi de bilimsel makale yazımı ve yayınlanmasıdır.

Türkiye’deki akademik kadrolar nelerdir?

Türkiye’deki akademik kadrolar sırasıyla araştırma görevlisi, öğretim görevlisi ve öğretim üyesi olarak sayılabilir.

Araştırma görevlisi başlangıç seviyedeki akademik kadroyu oluşturur. Temel amacı eğitim ve araştırma sürecinde deneyimli kişilere yardım etmektir.

Öğretim görevlisi, araştırma görevlisinden daha yüksek bir seviye olup derslere eğitmen olarak girmeyi kapsar. Öğretim görevlisi en az yüksek lisans eğitimini, bazı durumlarda da doktora eğitimini tamamlamış olmalıdır.

(Araştırma görevlisi yüksek lisans veya doktora eğitimini tamamlamamış olabilir.)

Öğretim üyesi ise “Doktor”, “Yardımcı Doçent”, “Doçent”, “Profesör” gibi unvanları kapsar. Öğretim üyesi olabilmek için doktora eğitiminin tamamlanması şarttır. Bu kişiler hem akademik derslerin verilmesinden hem de bilimsel çalışmalar yapılmasından sorumludur.

Akademide nasıl ilerlenir?

Akademide çalışmak isteyenler için, araştırma görevliliği bir başlangıç noktasıdır. Ancak, doktora eğitimini tamamlayan bir kişi sonrasında araştırma görevlisi olamaz. Bu sebeple, doktorayı bitirdikten sonra öğretim görevlisi veya öğretim üyesi kadrolarına başvurması gerekir.

Öğretim üyeliği içerisindeki farklı unvanlarsa deneyim ve çalışma bakımından farklılığı gösterir. Daha fazla zaman ve çalışma, bu unvanlarda ilerlemeyi gösterir. Örneğin, profesör olmak için en az 5 yıl doçent unvanıyla ders vermiş olmak ve uluslararası yayın yapmış olmak gerekir. Ancak, bütün bu unvanlar “öğretim üyesi” görevi altına girer.

Akademisyen olmak için not ortalaması en az kaç olmalı?

Akademisyen olmak için öncelikle iyi bir not ortalaması ile lisans mezunu olmak gerekir. Her bölüm gerekli not ortalaması belirli olmasa da iyi bir not ortalaması her zaman avantaj getirir. Bu bakımdan, minimum 2.5 not ortalaması ile lisansı bitirmenin çoğu zaman gerekli olduğu söylenebilir. Ancak, durumdan duruma bu minimum not ortalaması yükselebilir veya düşebilir.

Akademisyenlik için gereken sınavlar nelerdir? Geçerlilik süreleri nedir?

Türkiye’deki akademik kadrolara girebilmek için iki tür sınav gerekir: İlki, okuduğunu anlama ve temel matematik becerilerini ölçen ALES’tir. Diğeri ise yabancı dil seviyesini ölçen YDS ve YDS’ye denk kabul edilen dil sınavlarıdır. ALES ve YDS sonucu, sonuç açıklanma tarihinden itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir.

Akademisyen olmak için ALES ve YDS’den kaç puan alınması gerekir?

Üniversitelerin akademik kadrolarına başvurabilmek için gereken minimum ALES puanı 70’tir. YDS ve eşdeğeri kabul edilen sınavlardansa, Türkçe eğitim veren akademik kadrolar için minimum 55 istenir. İngilizce eğitim veren kurumlardaysa bu puan 80’e, dil alanını kapsayan bölümle için 90’a kadar çıkabilir.

Araştırma görevlisi nedir?

Araştırma görevlisi, akademik kurumlarda yapılan bilimsel araştırma süreçlerinde yardımcı olan kişidir. Aynı zamanda, araştırma görevlisi yetkili kişi ve kurumlarca verilecek işleri de yerine getirmekle yükümlüdür. Araştırma görevlisi unvanına sahip kişinin lisansüstü eğitimine devam ediyor olması gerekir.

Araştırma görevlisi kadrosu, akademisyen olma yolunda atılabilecek ilk adım sayılabilir. Doktorasını bitirmemiş ancak lisansüstü eğitimine devam eden kişiler araştırma görevlisi olabilir, böylece akademik çalışmalarına yoğunlaşabilirler.

Akademisyen olmak için yüksek lisans ve doktora sürecinde araştırma görevlisi olmak şart değildir. Hiç araştırma görevlisi olmadan, doktora bittikten sonra da akademik kadrolara başvuru yapılabilir.

Araştırma görevlisi ön değerlendirme süreci nasıl işler?

Araştırma görevlisi olmak için, ilgili alanda kadro açılması ve kişinin kadro ilanında belirtilen özelliklere sahip olması gerekir.

Üniversitelerde açılan kadrolar düzenli olarak YÖK tarafından ilan edilir. Bu kadrolara akademisyen olmak isteyenler müracaat eder. İlk olarak, kadroya başvuran kişiler arasında ön değerlendirme yapılır. Bu ön değerlendirmede, sınava girme hakkı tanınan adaylar belirlenir.

Ön değerlendirme yapılırken adayların puanı, ALES puanlarının %60’ının ve dil sınavı puanlarının %40’ının toplanmasıyla hesaplanır. Açılmış olan kadro adedinin on katı kadar aday ön değerlendirmeyi geçer. Örneğin, iki kişilik kadro açılmışsa başvuran adaylardan 20’si ön değerlendirmeyi geçer.

Araştırma görevlisi değerlendirme süreci nasıl işler?

Araştırma görevlisi değerlendirme süreci, ön değerlendirmeyi geçen adaylar için yapılır. Ön değerlendirmeyi geçmiş olan adaylar, bilim sınavına girme hakkı kazanırlar. Buna göre, nihai değerlendirme puanı aşağıdakilerin toplamıyla belirlenir:

  • Lisans not ortalamasının %30’u
  • ALES puanının %30’u
  • Bilim sınavı puanının %30’u
  • Dil sınavı puanının %10’u

Öğretim görevlisi ve öğretim üyesi arasındaki fark nedir?

Öğretim görevlisi olabilmek için ilgili alanda tezli yüksek lisans yapılmış olması yeterlidir. Diğer bir deyişle, tezli yüksek lisansını bitirmiş olan kişiler doktora eğitimlerini tamamlamadan öğretim görevlisi olabilirler. Ancak, öğretim üyesi olabilmek için doktoranın bitirilmiş olması şarttır. Bu bakımdan, öğretim üyeliği ve öğretim görevlisi birbirinden farklı kavramlardır.

Öğretim üyeliği unvanları nelerdir?

Öğretim üyeliği, birden fazla unvanı kapsayan bir akademik kadrodur. Bu bağlamda, öğretim üyesi Doktor, Yardımcı Doçent, Doçent veya Profesörlük unvanlarından birisine sahiptir. Bu unvanlar dışındaki akademik kadrolar öğretim üyeliği sınıfına girmez.

]]>
https://universkop.com/akademisyen-nasil-olunur/feed/ 1
Sözcükte Yapı (Biçim Bilgisi – Yapı Bilgisi) Konu Anlatımı https://universkop.com/sozcukte-yapi-konu-anlatimi/ https://universkop.com/sozcukte-yapi-konu-anlatimi/#respond Wed, 14 Jul 2021 12:47:53 +0000 https://universkop.com/?p=70325 Biçim bilgisi, diğer isimleriyle yapı bilgisi veya sözcükte yapı, Türkçenin en temel konularından birisidir. Her sene -başta YKS olmak üzere- ÖSYM’nin düzenlediği sınavlarda soru olarak gelen bir konudur. Peki, önemli noktaları nelerdir? Ne anlama gelir? Nelere dikkat edilmeli? Bu yazımızda bu konuyla ilgili önemli soruları cevaplandıracağız.

  1. Sözcük kökü nedir?
  2. Sözcük kökleri kaça ayrılır?
  3. Ortak kök ve sesteş kök ne anlama gelir?
  4. Çekim eki ve yapım eki nedir?
  5. Kelime köküne çekim ve yapım ekleri hangi sırayla gelir?
  6. Öne çıkan çekim ekleri nelerdir?
  7. Öne çıkan yapım ekleri nelerdir?
  8. Fiilimsi ekleri yapım eki midir?
  9. Sözcüğün yapısı kaça ayrılır?
  10. Kökten türemiş ve gövdeden türemiş kavramları ne anlama gelir?
  11. Birleşik isimlerin oluşum biçimleri nelerdir?
  12. Birleşik fiillerin oluşum biçimleri nelerdir?

Sözcük kökü nedir?

Sözcük kökü, bir kelimenin anlamlı en küçük parçasıdır. Bu sebeple, kelimenin kökü eğer örnek kelime ek almış ise eklerin sözcükten çıkarılmasından sonraya ortaya kalan kısımdır. Kelime kökünün kelimenin son haliyle bir anlam ilişkisi içinde bulunması gerekir. Örneğin “kelebek” kelimesinin kökü “kel” değildir çünkü ikisi arasında herhangi bir anlam ilişkisi bulunmamaktadır.

Sözcük kökleri kaça ayrılır?

Sözcük kökleri “isim kök” ve “fiil kök” olmak üzere ikiye ayrılır. Bu iki kök arasındaki temel farklılık mastar eki (-mak/-mek) alıp alamama durumudur. İsim kökler mastar eki alamazken fiil köklerin sonuna mastar eki getirilebilir.

Ortak kök ve sesteş kök ne anlama gelir?

Bir kelime kökü hem isim kök hem fiil kök olarak veya anlamları farklı iki isim kök olarak kullanılabilir. Eğer hem isim kök hem fiil kök olarak kullanılan kökün iki kullanımı arasında anlam bağı bulunuyorsa bu köke “ortak kök” denir. Eğer kökün farklı kullanımları arasında anlam bağı bulunmuyorsa bu kök “sesteş kök” olur. “Boya, göç, savaş, barış” gibi kelimeler ortak köke örnek oluştururken “yüz, ben, kır” gibi kelimeler sesteş köke örnek oluşturur.

Çekim eki ve yapım eki nedir?

Çekim ekleri, geldikleri kelime kökünün anlam yapısını değiştirmeyen eklerdir. Örneğin “kelebekler” kelimesinin kökü “kelebek”, aldığı ek çoğul ekidir. Çoğul eki kelebek kelimesinin anlamını değiştirmediği için çekim ekine örnek oluşturur. Yapım ekleri ise geldikleri kelime kökünden farklı bir anlam oluştururlar. Örneğin “bilim” kelimesinin kökü “bil-”, aldığı ek “-im” ekidir. Bil- ve bilim farklı anlamlara geldiği için “-im” eki yapım ekine örnek oluşturur.

Kelime köküne çekim ve yapım ekleri hangi sırayla gelir?

Türkçedeki sözcüklerin büyük bir kısmında kelime köküne önce “yapım eki” sonrasında “çekim eki” gelir. Bu kuralın istisnası olan üç ek bulunur:

  • -ken
  • -ki
  • -casına

Verilmiş olan bu ekler yapım eki olmalarına karşın çekim eki almış bir sözcüğe gelerek bahsedilen kurala istisna oluşturabilirler.

Öne çıkan çekim ekleri nelerdir?

Türkçede toplam 10 çekim eki bulunur. Bu ekler “isim çekim eki” ve “fiil çekim eki” olarak ikiye ayrılır. Türkçedeki 10 çekim ekinin yedisi isim çekim eki iken, geri kalan üçü fiil çekim ekidir. Bu ekler aşağıdaki tabloda bir arada verilmiştir.

İsim Çekim Ekleri Örnek
Çoğul eki Masa-lar
İyelik (tamlanan) eki Ev-imiz
İlgi (tamlayan) eki Ben-im
Hal (durum) ekleri Kasaba-da
Ek fiil (ek eylem) Ahmet-idi
Eşitlik eki Ben-ce
Araç (vasıta) eki Annem-le
Fiil Çekim Ekleri Örnek
Kip ekleri Gel-ecek
Şahıs (kişi) ekleri Gelecek-sin
Ek fiil (ek eylem) Gelecek-imiş

Öne çıkan yapım ekleri nelerdir?

Yapım ekleri geldikleri kelime kökünün türünü ve/veya anlamını değiştiren ekler olarak tanımlanır. Kök türlerinin ise “isim kök” ve “fiil kök” olarak ikiye ayrıldığını belirtmiştik. Bu nedenle yapım ekleri dört gruba ayrılır:

  • İsimden isim türetenler
  • İsimden fiil türetenler
  • Fiilden isim türetenler
  • Fiilden fiil türetenler

Bu eklerden ön plana çıkanlar aşağıdaki tabloda verilmiştir.

İsimden İsim İsimden Fiil Fiilden İsim Fiilden Fiil
-lık -la -im -dir
-lı -al -ak -t
-çe -kır -ge -n
-sel -a -giç
-gil -et -kan -umsa
-sız -len -ım -l
-cı -ar -inti -ar

Fiilimsi ekleri yapım ekleri midir?

Fiilimsi ekleri, eylem türünde bir sözcüğe gelerek bu kelimenin isim, sıfat veya zarf görevinde kullanılmasını sağlarlar. Bu süreçte hem eylemin türünü hem de anlamını değiştirdikleri için bütün fiilimsi ekleri yapım ekidir.

Sözcüğün yapısı kaça ayrılır?

Sözcük yapısı üç gruba ayrılır:

  • Basit
  • Türemiş
  • Birleşik

Basit yapılı sözcük herhangi bir yapım eki almamış sözcüktür. Türemiş yapılı kelime ise yapım eki alarak anlamı veya türü değişmiş kelimedir. Birleşik yapılı sözcükler birden fazla kelimenin bir araya gelmesiyle oluşmuş olan sözcüklerdir.

“Kökten türemiş” ile “gövdeden türemiş” kavramları ne anlama gelir?

Gövde, sözcükteki kök ile yapım ekinin oluşturduğu kısımdır. Kökten türemiş sözcük, gövde durumunda olmayan yani yapım eki almamış sözcüğe yapım eki getirilmesiyle oluşturulmuş sözcüktür. Bu sebeple sadece 1 yapım eki almış olması gerekir. Gövdeden türemiş ise hâlihazırda yapım eki almış, gövde durumundaki sözcükten türetilmiş kelimedir. Bu nedenle en az iki tane yapım eki almış sözcüktür.

Birleşik isimlerin oluşum biçimleri nelerdir?

Birleşik yapıdaki isimler üç farklı şekilde oluşabilir:

  • Belirtisiz isim tamlaması yoluyla
  • Sıfat tamlaması yoluyla
  • Tür değişimi yoluyla

Belirtisiz isim tamlaması yoluyla oluşmuş birleşik yapılı isimler, iki isim türündeki sözcüğün oluşturduğu isimlerdir. “Milletvekili” sözcüğü buna bir örnektir. Sıfat tamlaması yoluyla oluşan sözcükler ise biri sıfat, diğeri isim türündeki sözcüklerin bir araya gelmesiyle oluşmuş kelimelerdir. “Eskişehir” kelimesi bu gruba örnek olarak verilebilir. Tür değişimi yoluyla oluşanlar ise biri veya ikisi fiil türünde sözcüklerle oluşturulmuş olan birleşik yapılı isimleri ifade eder. “Biçerdöver” kelimesi bu gruba bir örnektir.

Birleşik fiillerin oluşum biçimleri nelerdir?

Birleşik yapıdaki fiiller üç farklı şekilde oluşabilir:

  • Yardımcı eylemle kurulan birleşik fiil
  • Anlamca kaynaşmış fiil
  • Kurallı birleşik fiiller

İlk grup, yardımcı eylemlerin (etmek, olmak, kılmak, eylemek, yapmak) yanlarına gelen isimle oluşturdukları eylemleri ifade eder. Anlamca kaynaşmış fiil ise birden fazla sözcüğün mecaz anlamlarıyla kalıplaşmış olarak bir araya gelerek oluşturdukları eylemlerdir. Kurallı birleşik fiiller, aşağıda verilmiş olan ekler ile oluşturulan birleşik fiilleri ifade eder:

  • Yeterlilik (-ebilmek)
  • Sürerlilik (-egelmek/-edurmak/-ekalmak)
  • Tezlilik (-ivermek)
  • Yaklaşma (-eyazmak)

Bu ekler kendi içlerinde kelime barındırdıkları için, geldikleri fiillerle birlikte iki kelimeden oluşan bir sözcük oluştururlar.

]]>
https://universkop.com/sozcukte-yapi-konu-anlatimi/feed/ 0
Ön Lisans Nedir? Ön Lisans Ne İşe Yarar? https://universkop.com/on-lisans-nedir/ https://universkop.com/on-lisans-nedir/#respond Wed, 30 Jun 2021 11:40:54 +0000 https://universkop.com/?p=70266 Ön lisans kavramı, özellikle üniversite sınavına hazırlık sürecinde sık duyulan bir kavram olmakla birlikte anlamı ve içeriği muğlak kalabilen bir terimdir. Öyleyse ön lisans nedir? Ne gibi artıları vardır? Öne çıkan ön lisans programları var mı? Bu yazımızda bu konuyla ilgili olan 10 soruyu cevaplandıracağız.

  1. Ön lisans nedir?
  2. Ön lisans programlarına nasıl girilir?
  3. Ön lisans diploması nedir?
  4. Ön lisans programları en fazla kaç yılda bitirilmelidir?
  5. Ön lisans ne işe yarar?
  6. Ön lisans ile lisans arasındaki fark nedir?
  7. Ön lisans okuyanlar lisans okuyabilir mi?
  8. Ön lisans mezunlarının askerlik durumu nedir?
  9. Hangi bölümler ön lisans tanımına girer?
  10. Açık öğretimde ön lisans okunabilir mi?

Ön lisans nedir?

Ön lisans programları, yükseköğretim aşamasına giren programlardır. Bu açıdan, ortaöğretim –diğer bir deyişle lise- aşamasından sonra okunabilirler. Ön lisans programlarının temel amacı nitelikli insan gücü yetiştirmektir. Bu programlar hemen hemen bütün üniversitelerde bulunur. Ön lisans bölümlerinde eğitim 2 yıl (4 yarıyıl) sürer.

Ön lisans programlarına nasıl girilir?

Ön lisans programlarına öğrenci alımı, lisans programlarına öğrenci alımı ile aynı süreçten geçer. Diğer bir deyişle, ön lisans programlarına ÖSYM’nin düzenlediği Yükseköğretim Kurumları Sınavından alınan puan doğrultusunda alım yapılır. 2017’ye kadar bu programlar sınavsız giriş kabul etse de 2017 sonrasında yapılan değişiklikler ile üniversite giriş sınavı puanı programa öğrenci alımında zorunlu hale getirilmiştir. Ancak bu programlara girişte TYT puanı yeterli olup herhangi bir AYT puanına ihtiyaç duyulmaz. (Üniversite giriş sınavı olan YKS’nin iki aşaması TYT ve AYT’dir.)

Ön lisans diploması nedir?

Ön lisans diploması, girilmiş olan iki yıllık bir üniversite bölümünden mezun olunması durumunda verilen belgedir. Bir başka söyleyişle, ön lisans diploması üniversitelerin ön lisans programlarından başarıyla mezun olan öğrencilere verilir.

Ön lisans programları en fazla kaç yılda bitirilmelidir?

Ülke genelindeki üniversitelere, ön lisans programının tamamlanması için en fazla dört sene tanınır. Yani, ön lisans programlarından birisine giren öğrencilerin 4 yıl içerisinde programı başarıyla bitirmeleri beklenir. Bunu başaramayan öğrencilerin programla ilişkileri kesilir.

Ön lisans ne işe yarar?

Ön lisans bölümlerinin temel amacı öğrencilere mesleki eğitim verme ve piyasada insan gücü oluşturmaktır. Bu sebeple ön lisans programları ilgili üniversitenin MYO’suna (Meslek Yüksek Okulu) bağlı olarak eğitim verirler. Bu bağlamda, ön lisans programları öğrenciler için ilgili mesleki eğitimi alarak mezuniyet sonrasında mesleklerine bağlı işgücü ile piyasaya katılmalarını sağlar.

Ön lisans ile lisans arasındaki fark nedir?

Ön lisans programlarının eğitim süresi iki yıldır. Lisans programları ise dört, beş veya altı yıllık eğitim vermek üzere kurulmuşlardır. Bu açıdan, ön lisansı lisans eğitiminin ilk kademesi olarak görmek mümkündür.

Ön lisans okuyanlar lisans okuyabilir mi?

2 yıllık ön lisans programından mezun olan kişiler, diledikleri takdirde DGS’ye (Dikey Geçiş Sınavı) girebilirler. Bu sınavdan aldıkları puan ile 4 yıllık bir lisans programına geçiş yapabilirler. Bu geçiş sonucunda, ön lisans süresince okudukları 2 yıla ek olarak 2 yıl daha eğitim alırlar. Yerleştikleri lisans programını başarıyla bitirdiklerinde 4 yıl okumuş olduklarından dolayı lisans diploması almaya hak kazanırlar.

Ön lisans mezunlarının askerlik durumu nedir?

Son güncellemeler doğrultusunda, zorunlu askerlik süresi eğitim seviyesi gözetilmeksizin 6 aya indirildi. Bu doğrultuda, ön lisans mezunları ilk ayı eğitimde olmak üzere 6 aylık zorunlu askerlik durumunda bulunurlar.

Ön lisans programı olan bölümleri hangileridir?

Eğitim süresi 2 yıl olarak belirlenen bütün yükseköğretim programları ön lisans programıdır. Öne çıkan belli başlı örnek ön lisans bölümleri alfabetik sıraya göre aşağıda verilmiştir:

  • Acil Durum ve Afet Yönetimi
  • Adalet
  • Ameliyathane Hizmetleri
  • Anestezi
  • Bankacılık ve Sigortacılık
  • Bilgisayar Programcılığı
  • Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri
  • Dış Ticaret
  • Fizyoterapi
  • Grafik Tasarımı
  • Harita ve Kadastro
  • Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği
  • İlk ve Acil Yardım
  • İş ve Uğraşı Terapisi
  • İşletme Yönetimi
  • Muhasebe ve Vergi Uygulamaları
  • Nüfus ve Vatandaşlık
  • Odyometri
  • Sivil Savunma ve İtfaiyecilik
  • Tıbbi Görüntüleme Teknikleri
  • Turizm ve Otel İşletmeciliği
  • Uçak Teknolojisi

Açık öğretimde ön lisans okunabilir mi?

Ön lisans bölümlerinden bazıları belli başlı üniversitelerin açık öğretim programlarına dâhil edilmektedir. Kişiler, üniversitelerin yönetmelikleri doğrultusunda bu ön lisans bölümlerini açık öğretim üzerinden okuyabilirler.

]]>
https://universkop.com/on-lisans-nedir/feed/ 0
Paragraf Soruları Nedir? Paragraf Soruları Nasıl Çözülür? https://universkop.com/paragraf-sorulari-nedir/ https://universkop.com/paragraf-sorulari-nedir/#respond Wed, 09 Jun 2021 08:04:10 +0000 https://universkop.com/?p=70080 Bu yazımızda “Paragraf soruları nedir?” ve “Paragraf soruları nasıl çözülür?” gibi soruları cevaplandırıp, paragraf soru çözümü ile alakalı 13 soruya yanıt vereceğiz.

  1. Paragraf soruları ne demek?
  2. Paragraf soru kökü nedir?
  3. Paragraf soruları hızlı ve pratik şekilde nasıl çözülür?
  4. Paragraf sorularını çözerken nelere dikkat etmeliyiz?
  5. Günlük kaç paragraf sorusu çözülmeli?
  6. Paragrafta anlatım biçimleri nelerdir?
  7. Paragrafta anlatım biçimleri nasıl anlaşılır?
  8. Paragrafın ana düşüncesi ne demektir?
  9. Paragrafın yardımcı düşüncesi ne demektir?
  10. Paragrafta başlık nasıl bulunur?
  11. Paragrafın bölümleri nelerdir?
  12. Paragraf nasıl ikiye bölünür?
  13. Paragrafın akışını bozan cümle nedir?

Paragraf soruları ne demek?

Paragraf soruları, belli bir konu hakkında yazılmış birden fazla cümleden oluşan parçaların okunması ve algılanması ile ilgili sorulan sorulardır. Bu doğrultuda, paragraf soruları okuduğunu anlama ve yorumlama üzerine odaklanan sorulardır.

Paragraf soru kökü nedir?

Paragraf soru kökü, verilmiş olan parça ile ilgili sorulan sorunun bulunduğu kısımdır. Örneğin, “Yukarıdaki paragraftan aşağıdaki cümlelerden hangisi çıkarılamaz?” ifadesi, paragraf sorusundaki soru kökünü oluşturur. Soru kökünü anlamak en az paragrafı anlamak kadar önemlidir.

Paragraf soruları hızlı ve pratik nasıl çözülür?

Paragraf sorularında her zaman önce soru kökü okunmalıdır. Soru kökü anlaşılmadan paragrafı okumak zaman kaybına neden olur. Bunun nedeni, paragraf okunurken dikkat edilecek hususların göz önünde bulundurulması gereksinimidir. Hızlı paragraf sorusu çözmek için, paragrafı hızlı okumak da önem arz etmektedir. Bunu sağlamak için düzenli paragraf sorusu çözülmesi gerekir.

Paragraf sorularını çözerken nelere dikkat etmeliyiz?

Öncelikle, uzun paragraf soruları göz korkutmamalıdır. Uzun paragraf olması, çok daha fazla bilginin bulunduğu ve daha rahat çözüleceği anlamına gelir. Kısa paragraf sorularındaysa, yorum daha ön plandadır. Bu sebeple, kısa paragraf sorularında parçadan çıkarılabilecek noktaları iyi bir şekilde algılamak gerekir.

Günlük kaç paragraf sorusu çözülmeli?

Özellikle başlangıç aşamasında, paragraf sorularına alışmak için günde 20 soru yeterlidir. Okuma hızı düşük olan birisinin günde 20 paragraf sorusu çözmesi hem okuma alışkanlığını edinmesini hem de okuma hızının artmasını sağlayacaktır. Bu alışkanlık edinildikten sonra, günde 50 paragraf sorusu çözülmesi yeterli olacaktır.

Paragrafta anlatım biçimleri nedir?

Paragrafta dört tane anlatım biçimi vardır. Bunlar sırasıyla şunlardır:

  • Açıklama
  • Tartışma
  • Öyküleme
  • Betimleme

Açıklama, nesnel bir şekilde bilgi verilmesine dayanır. Tartışma, yazarın bir konudaki fikrini okuyucuyu ikna etme amacıyla yazdığı anlatım biçimidir. Öyküleme, birden fazla olayın peşi sıra anlatıldığı anlatım biçimidir. Betimleme ise tek bir anın görüntüsünü ifade eden, duyulara seslenen bir anlatım biçimidir.

Paragrafta anlatım biçimleri nasıl anlaşılır?

Açıklama biçimini kullanan paragraflar, nesnel bir dil kullanımı ve doğruluk değeri değişmeyecek bilgileri vermeleri bakımından diğerlerinden ayrılır. Tartışma ise tam tersine öznel ifadeler kullanır ve bir fikri dayatır. Öyküleme bir video kaydı gibi düşünülebilir; farklı olaylar art arda yaşanır. Betimleme ise bir fotoğraf karesi gibi yorumlanabilir; tek bir an içerisindeki görüntüyü tanımlayan ifadeler barındırır.

Paragrafta ana düşünce nedir?

Paragrafta ana düşünce, yazarın paragrafı yazma amacıdır. Diğer bir deyişle, yazarın okuyucuya vermek istediği asıl fikir ve bilgiye paragrafın ana düşüncesi denir. Bir paragrafta sadece bir ana düşünce olabilir. Paragrafın ana düşüncesi “Dolayısıyla, öyleyse, bu halde…” gibi ifadelerle verilebilir.

Paragrafta yardımcı düşünce nedir?

Paragrafta yardımcı düşünce, paragrafın ana düşüncesini desteklemek için verilen düşüncedir. Yardımcı düşünce verilmesinin amacı, ana düşüncenin temellendirilmesini sağlamak ve ana düşünceyi daha ikna edici hale getirmektir. Bir paragrafta tek bir ana düşünce olmasına karşın birden fazla yardımcı düşünce olabilir.

Paragrafta başlık nasıl bulunur?

Paragrafın başlığı, paragrafta anlatılan konu ve düşünceyi birkaç kelimeyle anlatan kısımdır. Öyleyse, paragrafın başlığı bir nevi paragrafın özetidir. Bu sebeple, paragrafın başlığının bulunması, paragrafta anlatılan konu ve ana düşüncenin kavranmasını gerektirir. Bu konu ve ana düşünceyi en iyi anlatan birkaç kelime, paragrafın başlığı olur.

Paragrafın bölümleri nelerdir?

Paragraf giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşur. Giriş bölümü konunun ve ana düşüncenin anlatılmaya başlandığı bölümdür. Gelişme bölümünde konunun açıklanması ve detaylandırılması gerçekleşir. Sonuç bölümündeyse konu ile ana düşünce noktalanır. Bu bölümlerdeki cümlelerin, ait oldukları bölümle uyum içinde olması gerekir. Örneğin, “dolayısıyla” ifadesiyle başlayan bir cümle giriş bölümünde verilemez.

Paragraf nasıl ikiye bölünür?

Paragrafın ikiye bölünmesi, paragraftaki ana düşünce ve konularla ilgilidir. Bu sorularda, bahsedilen konunun değiştiği ve yeni bir ana düşüncenin verilmeye başlandığı cümlenin bulunması beklenir. Paragraf, yeni konuya geçilen cümleden ikiye bölünür.

Paragrafta akışı bozan cümle nedir?

Paragrafta akışı bozan cümle, paragrafta anlatılan konu ve düşünceden bağımsız olan cümledir. Bu cümlenin bulunması için, verilmiş olan paragraftaki bütün cümleler iyi bir şekilde incelenmelidir. Diğer cümlelerle konu bakımından farklılaşan cümle, paragrafta akışı bozan cümledir.

]]>
https://universkop.com/paragraf-sorulari-nedir/feed/ 0